УПС! В сирийското пристанище Тартус хвърли котва китайският самолетоносач „Ляонин”, придружаван от ракетен крайцер

agitpro.su, понеделник, 28 септември
Превод: Р. Григоров/Българска Легия за информационна защита


В петък, 25 септември, тъкмо по времето, когато в Белия дом американският президент Барак Хюсеин Обама приветстваше в Белия дом китайския президент Си Дзинпин и му говореше за дружбата между техните две страни, китайският самолетоносач „Ляонин” (Liaoning-CV-16), съпровождан от един ракетен крайцер хвърли котва в сирийското пристанище Тартус.

0023ae82cb0c1400e90e06-290x190

На Пекин в никакъв случай не му е трудно да танцува едновременно на две сватби – да подобрява отношенията със САЩ и същевременно да поддържа Русия в създаването на новата коалиция против „Ислямска държава в Ирак и Левант” /ISIL/. Едновременно с топлите усмивки и ръкостисканията, които той щедро раздаваше на ливадата пред Белия дом, Пекин ясно показа мускулите си – не само в Южнокитайско море, но и присъединявайки се към руско-иранското политическо и военно съсредоточаване на сили в подкрепа на сирийския президент Башар ал-Асад и неговият режим.

Военни източници на DEBKAFILE /ведомственият сайт на МОСАД, б.пр./ съобщиха, че китайският самолетоносач е преминал през Суецкия канал на 22 септември – един ден след срещата в Москва на президента на Русия Владимир Путин и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

По време на беседата им, Путин нищо не е споменал за китайския военен кораб, навлизащ в Източното Средиземноморие, както и за мястото, към което се насочва. Пристигането му преобърна с главата надолу цялата стратегическа ситуация, съпътстваща сирийския конфликт, добавяйки ново глобално измерение на военната поддръжка на президента Асад от страна на Техеран и Москва.

Това измерение беше добре разбрано от американския държавен секретар Джон Кери.

На 25 септември той изпрати пом.-държавния секретар Уенди Шърман, която също така оглавява американската група по ядрените преговори с Иран, за да обяви тя, че администрацията на Барак Хюсеин е готова за диалог с Иран относно ситуацията в Сирия, като след това тази тема беше повдигната и на срещата между Джон Кери и иранския министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф в Ню-Йорк на 26 септември.

Но ако първият американски дипломат, обръщайки се директно към Техеран, се е надявал да заобиколи руската инициатива в Сирия, то той доста е закъснял. Иран, подкрепян от наземни, въздушни и морски сили на двете световни сили, Русия и Китай, вече бързо увеличава своето военно присъствие в пострадалата от войната страна.

Наши военни източници намериха доказателства за това, че китайски сили „се окопават” за дълго пребиваване в Сирия.

Самолетоносачът „Ляонин” е пристигнал в Тартус без самолети. Самолетите и хеликоптерите му трябва да се появяват на летателната полоса върху палубата му към средата на ноември – долитайки директно от Китай или доставени чрез руските гигантски военнотранспортни самолети „Антей” и „Руслан” чрез иранското и иракското въздушни пространства.

Това обяснява спешността около създаването през последните няколко дни, на руско-иранско-сирийският „координационен център” в Багдад. Този механизъм плюс руските офицери, забелязани в Багдад, сочат на това, че руското военно присъствие няма да се ограничи само със Сирия, но че то се разпространява също така и към Ирак.

Координационният или оперативен център беше представен като орган, необходим за работата с поддържаните от Иран шиитски народни опълчения, воюващи с талибаните от ISIS в двете държави. Но още по-спешната и приоритетната му задача се явява необходимостта да управлява интензивното движение на руските, китайските и иранските военно-транспортни самолети, прелитащи транзит през иракското въздушно пространство.

Наши източници съобщават, че китайците ще изпратят в Сирия една ескадрила изтребители J-15 Flying Shark, част от които ще бъдат базирани на самолетоносача, а останалите – в руската военновъздушна база край Латакия. Китайците също така ще лазвърнат хеликоптери за борба с подводници Z-18F и хеликоптери с далечен обсег Z-18J.

Освен това, за борба с терористите вкл.силите на „Ислямска държава”, Пекин ще изпрати не по-малко от 1000 морски пехотинци, които ще се сражават рамо до рамо с колегите им от Русия и Иран.

Източници на DEBKAFILE посочват, че руските морски пехотинци ще бъдат обучени да „изваждат” сред талибаните участниците от Чечня и Кавказ, а китайските морски пехотинци ще търсят и унищожават приоритетно уйгурските джихадисти, произхождащи от северозападната китайска провинция Синцзян, която е с преобладаващо мюсюлманско население. Точно така, както Путин няма желание да вижда чеченските джихадисти, завърнали се в Русия, по същия начин и президентът Си иска да попречи на това уйгурите да се завърнат у дома им от сирийските бойни полета /Между другото, този последен абзац е 100%-ова глупост, б.пр./

Източник: agitpro.su

Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

Advertisements

3 thoughts on “УПС! В сирийското пристанище Тартус хвърли котва китайският самолетоносач „Ляонин”, придружаван от ракетен крайцер

  1. Защо постоянно пишете за сирийски режим. Нормални ли сте ? или откачихте. Какъв режим бълнувате, това да не е Украйна. То бива бива лъжи….

  2. Сторонниците на глобализма в лицето на САЩ получиха и продължават да получават сериозни уроци от страна на разумните и прогресивни сили в света,като по този начин се цели запазванато на мира и човечеството. На нас не ни остава нищо друго освен да се молиме да успеят.При това крайно време е всяка отделна страна да започне да провежда политика за запазване на суверенитета си и да се коалира само със суверенни държави,които офицеално да заявяват ,че ще спазват взаимният суверенитет.Саамо така може да бъде премахнат тероризма. Най-важното сега е пълната международна изолация на всички равнища на САЩ.

  3. Въй-въй… Ц-ц-ц… Ми сиа, как са гонят оттам руснаците? Как се обявява зона забранена за полети? Как са опазват сиа милите родни терористи – ах, пардон, демократичните умерени опозиционери?…

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s