Светът се обърна

За три дни светът се обърна. Намери загубения си преди 25 години втори полюс. От еднополюсен се превърна пак в двуполюсен. Необходимо бе Русия да влезе в ролята си и да се намеси в играта. По-точно – във войната с “Ислямска държава” в Сирия.

Gold-Doors-Putin

Това събитие предизвика паника в онази част на света, където вече бяха свикнали с илюзията, че “новият световен ред” е за вечни времена. Осъмнаха в конфузно положение. Сякаш преди да си легнат, бяха глътнали едновременно и слабително, и сънотворно. Явно пробуждането е било кошмарно, резилът – неизбежен.

В това положение се оказаха САЩ и Баба Европа след речта на Путин, срещата му с Обама и накрая след решението на Москва да започне въздушни удари срещу ислямистите. Едри и дребни лидери забълваха объркани и несвързани изявления, от които не ставаше ясно какво искат – дали са доволни от намесата на Русия или я осъждат, дали искат джихадистите да бъдат унищожени или не, дали продължават да настояват за незабавното оттегляне на Асад или са готови да изчакат. Казват едно, след час – обратното.

Щом бежанският прилив заля Европа, всички зяпнаха, че Русия не може да стои настрана и да гледа как цивилизованите й западни “партньори” се гърчат, а подредените им градинки се превръщат в бунища. Измислиха, че Москва била виновна, защото преселниците бягали от режима на Асад, а тя го подкрепяла. Не смееха да посочат истинския виновник за трагедията. Нямаше обаче как да обяснят защо сред бежанците има афганистанци, иракци, либийци, албанци, африканци, че дори албанци и косовци. Гузно мълчаха.

Викнаха Русия да се присъедини към злополучната коалиция на САЩ от 62 държави, които дори шефът на Пентагона не може да изброи, и забравиха какво бе казал Обама само преди година. Тогава той изреди трите най-големи злини за “демократичния свят”: вирусът ебола, “агресорът” Русия и едва на трето място “Ислямска държава”. Сега изведнъж повикаха “второто зло”, че без него – по-зло. Странна и смущаваща логика.

В ООН Путин бе кратък и ясен. Не остави място за съмнение, че Москва е решена да се намеси и на свой ред покани всеки, който наистина е готов да се бори с тероризма, да участва в друга, по-ефективна коалиция. Оказа се, че руската страна заедно с Дамаск, Багдад и Техеран вече са създали съвместен информационен и координационен център за борба с ислямистите. Това дойде като гръм от ясно небе за САЩ. Техните военни съветници се разпореждат в Ирак, а Москва под носа им стъкмява коалиция без тях. Мигновено от постовете си изхвърчаха две важни персони – архитектът на американската коалиция, 4-звездният генерал Джон Алън, и зам.-помощничката на шефа на Пентагона Евелин Фаркас, отговаряща за военните отношения на Вашингтон с Москва и Киев.

Тъкмо първоначалното зашеметяване от светкавичните действия на руския президент бе отминало, дойде вторият гръм. Въздушната атака на Москва по джихадистите довърши крехката психика на атлантическите съюзници. Те не са свикнали на такива бързи решения и действия. Наистина, вече се бяха разбрали, че заедно ще борят тероризма, ще възстановят пряката връзка между военните ведомства на САЩ и Русия, но, видите ли, Путин не ги бе предупредил, че ще удари веднага.

Тогава настъпи истински хаос на чувствата. Изразиха задоволство, че Русия се включва, но го примесиха с “безпокойството”, че удря по позиции на подготвените и въоръжени от тях “сили на свободната опозиция”, за които дори в Конгреса бе докладвано, че са се стопили и голямата част от тях са се влели в редиците на “Ислямска държава” или на друга някоя от десетките терористични групировки. Стана ясно защо суперкоалицията вече година уж бомбардира ислямистите – извършени са над 7000 полета, а териториите, завладени от халифата се разширяват. Защото целта не са те, а Асад. Той е набеден за диктатор и толкоз. Но нали и Путин също е обявен за такъв. Как сега ще правят коалиция с него? Може, когато “новият световен ред” започва да се превръща в световен безпорядък.

Русия показа, че няма намерение да се примирява с безпорядъка и ще действа. Още повече, когато опасността е на разстояние по-малко, отколкото между Москва и Петербург. Спокойно, но твърдо предложи: бързи, безкомпромисни и съвместни действия срещу всички терористични групировки, спиране финансирането на “Ислямска държава”, което продължава и в момента, възстановяване държавността в Сирия, подготвяне на преговорния процес за политически промени в Дамаск. Така в края на трите дни, които промениха света, след много суета “еднополюсните” съюзници се съвзеха от конфуза, с приклякване приеха предложенията и обявиха, че ще съгласуват действията си с руснаците. Може би най-после са чули и общественото мнение. Проучване, публикувано във в.”Фигаро” например, сочи, че 93% от французите искат коалиция с Русия. Или най-после са схванали, че когато Путин започне да действа, никой не може да го спре. И по-важното: постига целта си. Който не го е схванал, да глътне две хапчета…

Автор: Светлана Михова, в. “Дума”
Източник: cross.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

Advertisements

7 thoughts on “Светът се обърна

 1. За съжаление, в момента Русия се движи като водата – по пътя на по-малкото съпротивление. Фашингтон категорично й забрани да се намесва в Украйна, но не така категорично й забрани да се намеси в Сирия… Затова и тя се отправи натам, където е по-лесно. Зае се (за момента) със Сирия. Едва ли се е отказала от Украйна, но засега предпочете да „замрази“ нейния конфликт с Донбас. На мнозина това им изглежда като чисто предателство на обявилите независимост донбаски републики. Но явно на Русия не й стигат силите за две едновременни военни операции.

  Просто патриотичните сили в Русия с лидер Владимир Владимирович Путин, които се борят за суверенитет и за възраждане на страната, се опитват да играят на няколко шахматни дъски едновременно. Но не бива да забравяме, че основната партия се разиграва в самата Русия. Не позволявайте на медийния мейнстрийм да отвлича вниманието ви! Следете с интерес това, което става в Русия – там е главната битка!

  В момента в Русия национал-предателите от петата колона на Фашингтон подготвят тих дворцов преврат за сваляне на президента Путин. Естествено, кой би се усъмнил? – главна роля в организирането на това черно дело играе посланикът на САЩ, мистър Тефт. Подготвя се мащабен заговор. Вкаран е в действие подробен план, който до момента успешно се осъществява.

  Как ли? Ами, извършва се откровен икономически саботаж и „социални бомбардировки“ на населението – и това се върши от структурите на самата власт! Защото тя, противно на щатската пропаганда, не е „изцяло подчинена на Путин“. Напротив, още от 90-те години тя е хакната – тоест, както системно (законодателно, конституционно и т.н.), така и кадрово (чрез масово внедрени корупционери и предатели) е подчинена на външни сили, ръководени от Фашингтон. Целта е да се предизвика възмущение и недоволство сред населението, както и да се отслаби икономиката на страната.

  Централната банка на РФ съзнателно и целенасочено разсипва икономиката на страната и пилее финансовите й ресурси. Министрите прокарват безумни, антинародни закони (написани от НПО-та, често свързани с МВФ, или от „експерти“ като KPMG)… които Думата послушно гласува… Думата е всъщност един театър, където разни „натискачи на копчета“ в 80% от случаите послушно приемат закони, „услужливо подготвени“, тоест, направо написани (!) от разни „специализирани международни учреждения“ (като „Делойт и Туш“, или направо МВФ)… без значение кой от коя партия е – това са боички за замазване на очите на глупавите зрители на този парламентарен театър. Истинското деление там е както и при нас. То изобщо не е на „червени и пембени“, а на „послушни и непослушни“ колониални марионетки. Вместо да развива икономиката и да повишава приходите в бюджета, за което има огромни възможности, правителството отнема социални придобивки, реже пенсии, заплати, съкращава жизненоважни разходи, отменя инвестиции, дрънка за замяна на вноса със собствено производство без да прави нищо за това, самО си предизвиква нови санкции, прикрива загубите от съществуващите, саботира преговорите с Казахстан и Белорусия и изобщо, мърсува по всички възможни, мислими и немислими начини – все едно, че там управлява не Медведев, а Боко Тиквата. И това е нормално, защото самата система там го ИЗИСКВА. Под чадъра на правителствени чиновници олигарсите крадат като за последно, саботират собствените си предприятия и изнасят парите си в чужбина. Същото правят и банкерите, които отдавна са се превърнали в макро-спекуланти и няма никой, който да ги озапти, или поне да ги контролира малко. НПО-тата и „извънсистемната опозиция“ явно получиха свежи парички, защото не само не се кротнаха, но направо озверяха. И съдилищата, и те също взеха да издават безумни решения…

  Путин не е част от тази система. Той е бунтар, прът в колелото на системата. Затова толкова го мразят и го наричат „диктатор“. Защото се опитва да управлява в момента в т.нар. „ръчен режим“ – чрез задкулисни механизми и лично влияние, което обаче, както сигурно се досещате, не е безгранично. И срещу което петата колона води ожесточена борба. Успешна борба, защото на нейна страна е самата СИСТЕМА, сътворена през 1991 година от щатски „консултанти“ и „законодателни експерти“.

  Ако планът на САЩ успее, ще последва незабавно ликвидиране на патриотичния екип на Путин, след което – разчленяване на РФ и тотално разсипване и унищожаване на страната. И то незабавно, още в близките 1-2 години.

  Технологията за това е стара и изтъркана, но пък е добре отработена. Мога подробно да я обясня. Но ако следите събитията, сами ще се сетите. Всъщност нещата не са такива, каквито ги представя медийната сган. Даже руските медии са продажни и те също не казват цялата истина такава, каквато е. Не е вярно, че те били контролирани „от Путин“ – да, контролирани са, но от съвсем други сили.

  Затова в момента в медиите изобщо не се говори за това, което става в Донбас, в Приднестровската република, в Армения, в Таджикистан, в Казахстан, и най-важното, на местните избори в самата Руска федерация. И дума няма да чуете за борбата на патриотичните сили с петата колона, за демонстрациите на НОД (Народно-освободителното движение), за решенията на правителството и на Централната банка на РФ, за някои много показателни политически скандали, случили се през последните седмици.

  Добре е да се следи Сирия, но не бива да губим от погледа си цялата картина. Това, което направиха например САЩ в тихоокеанския регион (цял нов икономически блок!), никак не е за подценяване. Нито това, че Иран, да речем, реши да изостави йеменските хусити. Или че Китай след срещата на Обанана с Дзинпин отказа на Русия да закупи нейните самолети „суперджет“, а си поръча огромно количество Боинги.

  Всички събития в света са свързани в една мрежа и зависят едно от друго. Но някои са по-ключови от другите. И сирийските събития в момента не са най-важните!

  • Хммм, изключително изчерпателен и задълбочен анализ. Благодаря.

 2. А всъщност, като се абстрахираме от високопарните, но съвсем разводнени твърдения в статията за руската намеса, истината е, че влизат във войната с ИД просто защото от републиките й страшно много минаха на страната на ислямистите и в някакъв момент ще имат сериозни проблеми, ако не се намесят.

  • Да, наистина, това е една (!) от причините. Но има и други – много по-глобални и стратегически.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s