ОПЕК, Русия и Новия световен ред

Държавите от Близкия изток, които са от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), включително Иран и Саудитска Арабия (СА), чрез умелото посредничество на Русия са започнали умелото полагане на основите на този нов ред.

381961_Opec-Oil

Първата стъпка ще бъде това да успеят колективно да елиминират заплахата от Ислямска държава в Сирия и да се подготвят за основата на едни сериозни избори, които не са манипулирани.

В сферата на геополитиката, в момента сме свидетели на едни огромни тектонски движения, които скоро ще доведат до явното стратегическо партньорство между Руската Федерация (РФ) и страните-членки на ОПЕК в Близки изток. Това превъзхожда огромните религиозни разделения днес между сунитския уахабизъм, суфизмът, шиизмът и ортодоксалното християнство.

Тези тектонски движения скоро ще предизвикат политическо земетресение, което обаче може да спаси планетата от изчезване, от безкрайните войни, които Пентагона и техните пионки от Уол Стрийт, военнопромишления комплекс и любовта на олигарсите, които ги притежават, водят чрез тяхната стратегия днес.

Русия в ОПЕК?

В едно интервю с London Financial Times, най-важния руски „човек на петрола“, Игор Сечин, главният изпълнителен директор на правителствената Роснефт, потвърди слуховете, че монархията от СА търси официално споразумение за пазарния дял с Русия. Дори отивайки по-далеч като им са предложили членство в ОПЕК за да стабилизират пазарите на петрола в световен мащаб.

В интервюто Сечин казва, че един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин е потвърдил саудитската оферта. The Financial Times (FT) е една влиятелна медия, която до скоро беше собственост на Pearson Group, които са обвързани със семейство Ротшилд, които исторически доминират също и Royal Dutch Shell.

Лондонската медия избра да подчертае отхвърлянето на офертата от Сечин, но въпреки това е най-поучително да се чете между редовете. Точно той заяви на конференция в Сингапур, организирана от същата медия, че е необходимо да се признае, че златния век на петролния пазар на ОПЕК е вече загубен. Те не успяват да спазват собствените си квоти за производството на нефт.

Сечин и Путин

Сечин и Путин

Сечин знае много добре, какъв е фона на саудитските цени на петролната война и факта, че това е било предизвикано от среща между шефът на Държавния департамент на САЩ Джон Кери и саудитския крал Абдула в пустинното кралство през септември 2014 г., когато Кери призовава саудитците да срутят цените на петрола. За Кери целта е била да се сложи непоносим натиск върху Русия, а после и удара с финансовите санкции на САЩ и ЕС.
За саудитците това беше златна възможност да елиминират най-тревожния фактор в ОПЕК за доминирането на световните пазари на петрола – бума в производството на шистов газ, който направи САЩ най-големия производител в света през 2014 г.

По ирония на съдбата, както каза Сечин на конференцията на FT, американо-саудитската сделка и финансовите санкции на САЩ са с обратен ефект върху американските стратези. Руската рубла загуби повече от 50% от нейната стойност спрямо долара около януари 2015 г. Цените на петрола паднаха по подобен начин от $103 за барел през септември 2014 г. до по-малко от $50 днес. Но руските нефтени разходи се изчисляват в рубли, а не в долари.
Така че, както посочи Сечин, цената в долари на произвеждания петрол от Роснефт е намаляла драстично днес от $5 за барел преди санкциите до само $3 за барел, ниво, което е подобно на това на арабските производители от ОПЕК, като СА. Роснефт не е наранена от санкциите. Шистовия газ на САЩ за разлика от стандартното гориво е много по-скъп.

Разчетите на шистовата индустрия в зависимост от областта и компаниите са пуснали цени в диапазона от $60-80 за барел, дори само за да пробият. Сегашната продължаваща радикална промяна в американската шистова промишленост и перспективите на повишаващите лихвени проценти диктуват смъртта на шистовия газ в продължение на години, ако не и десетилетия напред заради огромните загуби.

oil-gas

Отвързването на не завързания възел

Възелът за контрол над потоците от петрол в световен мащаб се проведоха в света под хипнозата на войни и убийства, довели до прекалено дълга омраза.

В първото обединение между Русия и петролните държави от Близкия изток ще трябва да преговарят стабилни пазарни отношения между тях и техните основни пазари като Китай и ЕС. Александър Меркурис показа в много мъдро заявление, че изявлението на Сечин може да се разглежда като отварянето на преговорите с Русия.

На сингапурската конференция Сечин посочи, че Китай и Русия тази година са стигнали до споразумение за около $500 милиарда за следващите 20 г., или $25 милиарда годишно за Роснефт.

СА е най-големият бивш източник на петрол за Китай, защото Русия ги замести. Това беше стратегическо решение както за Русия така и за Китай, а не просто пазарно ориентирана сделка.

Сега, независимо какво каза Сечин или не каза на FT, няма основателна причина за Русия да не развърже възела на световния петрол и да навлезе в много сериозни преговори със СА за стратегическо сътрудничество в някаква форма.

Квотите могат да бъдат договорени така, че Русия, СА и другите от ОПЕК да действат по начин, по който го направиха англо-американските петролни компании през 1928 г. за да приключат войните между групата на Ротшилд (стояща зад Royal Dutch Shell) и фирмите на Рокфелер (Standard Oil) за контрол на световния петролен пазар, войни които бушуваха в целия свят, от Мексико до Баку, от Кувейт до САЩ.

Англо-американските петролни войни приключиха със среща в шотландски замък на човек от Royal Dutch Shell през 1927 г. Американските и британските петролни компании официално се споразумяха да прекратят огъня, което доведе до създаването на неимоверно мощният англо-американски петролен картел, по-късно наречен „Седемте сестри“.

Седемте сестри са били ефективно свързани и действащи в света като едно най-малко до 1945 г.

Техния таен пакт беше формализиран като споразумение от 1928 г., „Споразумението Акнакари“, наречено така на замъка, където се състояла срещата. Така съставиха тайно цените на петрола и приключиха с разрушителното съревнование, което беше станало известно като „Споразумението Червена линия“. Великобритания принуди отслабената Франция да се съгласи през 1927 г. позволявайки на САЩ проникването в Близкия изток.

Англо-американското споразумение „Червена линия“ е довело до петролните и световни войни от 1928 насам

war-for-oil

Сега това, което е много вероятно да възникне при настоящата извънредна ситуация е договарянето на споразумение между Русия и саудитските ръководители и другите от страните в Близкия изток от ОПЕК, за да изработят нова поръчка за световното енергоснабдяване, такава независима от англо-американското господство, което трае вече почти 1 век. Ползите от такъв нов свят могат да бъдат много големи за да бъдат игнорирани от всички заинтересовани страни.

Дали е така или не, Игор Сечин е готов да мисли пределно ясно, че Владимир Путин и Сергей Лавров са готови за това.

Каква би била ползата за Русия? Огромна. Ще и осигури най-големия басейн от петрол и газ в света. Ще бъде на съвсем друга и нова позиция във взаимоотношенията си с икономиките на ЕС. Дори ще промени политическата карта на така наречения съвременен американски век, който се роди откакто Труман хвърли атомните бомби в Япония.

2008-07-14_Владимир_Путин_Бандар_Аль-Сауд-15-48-37-869

В такова съгласие с Русия, страните производителки на петрол в Близкия изток ще се присъединят като централни партии в разгръщащия се икономически бум, който се заражда в Китайския единен пояс, един инфраструктурен проект на нови икономически железопътни и морски пристанища.

Развитието на огромни морски пристанища в Мианмар и други обекти около Евразия и Индийския океан ще свърже директно страните от Персийския залив до процъфтяващия нов икономически пазар, и извън него.

Shanghai+China+view+xgold+2014

Шанхай, Китай

Нова железопътна линия в Китай

Нова железопътна линия в Китай

Включването на Иран е от геополитическо значение за всички страни за договарянето на военната подкрепа от страна на една от държавите, които днес могат да оспорят САЩ, а именно това е Русия, която ще сложи край на англо-американските колониални войни и унищожението в региона, като това, което е известно като подстрекаваните и ръководени от Вашингтон-ЦРУ серии от цветни революции.

Великобритания-САЩ са създателите на Сирийската война и също техни са разгръщащите се по света така неречени терористи „Ислямска държава“. Да не забравяме, че войната и ролята на ужаса „Ислямска държава“ са източника на продължаващата бежанска криза, която дестабилизира Европа. Това се получава като развръзка на това, че президентът на Сирия, Башар Асад, отказва да бъде ликвидиран от спонсорираните от САЩ терористични групи като Ал-Нусра, а Мюсюлманското братство да завземе властта.

Тъй като този нов ред включващ страните от ОПЕК, Русия, Китай и всички Евразийски държави става все по-вероятен днес, Джон Кери, шефа на ЦРУ Джон Бренън и другите американски началници по военни, политически и други щабове, както и различните мозъчни тръстове, и общо взето всички затлъстели на позиции по цялата индустрия на САЩ – могат да се чувстват тези нещастници като стоящи голи в лодка в студените арктически води без дори да имат гребло и ледоразбивач.

Изобщо не са за съжаление тези хора, време е истинските американци да вземат в собствени ръце страната си. В крайна сметка, не са ли те мнозинството? Хората просто са забравили, че могат да бъдат добри. Трябва да оставят военната матрица назад в историята. Да започнат отново.

F. William Engdahl-bigПо материал на Фредерик Енгдол в New Eastern Outlook
Ф. Енгдол е американски историк от германски произход, икономически изследовател и журналист на свободна практика.


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

Advertisements

8 thoughts on “ОПЕК, Русия и Новия световен ред

 1. Въобще цялата тая гюрултия е защото никой не ще да каже открито и честно – нефтът е неизчерпаечм ресурс! Докато я има Земята като планета – ще има нефт в неизчерпаеми количиства!! Всичко друго е далавера и измама за да се ограБват нещастните жители на Земята! Освен това – неограничените резерви от нефт и други въглехидрати под земната кора (защото те се произвеждат непрекъснато от всякаквито процеси, протища в мантията!!!) – правят безсмислено и използването на ядрената енергия за добив на електричество. Да не говорим и за технологиите разработени преди повече от 100 години от Никола Тесла!!! Цялото зло на съвремието ни идва от непомерната алчност на една шайка изроди-паразити, наричани още „световен елит“ да живеят на гърба на човечеството! Не виждам как може да бъдат изтребени, но това е единственият начин за оздравяване на планетата и човечеството! ! !

  • igrata е съвсем друга ….. целта е да се запази петро- доларовия стандарт ! а до тов аколко петрола е неизчерпаем ресурс има доста теории …. според мен не е неизчерпаем …. петролът е важен от такава гледна точка че крепи – петроло-доларовия стандарт от 71ва насам !

   • Кирил Михайлов – няма въобще сянка от съмнения че нефтът не само е безкрайно възобновим ресурс, но това е в размери, които надхвърлят всякакво въображение на човеците!!! Т.е. за да продаваш петрол един ден, трябва само да си начислиш разходите по добиването му и по преработката му – ако изобщо тогава това ще бъде основното в потреблението на нефта! И цените – щат или не щат изродите от световния „елит“ на изродите – ще трябва да се примирят с нещо, което ще е по джоба на последния клошар!!!

   • И отново големи приказки (за неща, на които към момента никой не вярва, понеже разполагаме със съвсем други данни)! И отново – никакви цитати, никакви препратки към източници… Или да бяхте дал някакви спекулативни доводи? А то – нищо…
    Много странен стил на коментиране имате, „Помаков“! Поне да беше нещо логично, да ви повярваме. Може и да е ваше лично откритие, защо не? Като например, „въглехидратите… те се произвеждат непрекъснато от всякаквито процеси, протища в мантията“ – какви въглехидрати? Какви именно процеси? Къде в мантията? Какви индианци, какви пет лева?
    Нали се сещате, че така никой няма да ви повярва? Не съм против самата ви идея, много бих се радвал да сте прав. Но за съжаление, докато това, което казва „Кирил“ си е факт, който лесно се доказва (в мрежата ще намерите „тонове“ документи за петродоларовия стандарт, Ямайското споразумение (Ямайската валутна система) и т.н.), то това, което твърдите вие е нещо революционно. За него или няма никакви данни, или са твърде малко, трудно са откриваеми. В такъв случай, да тропате с крак (образно казано) и да се сърдите не е изход. Колкото и да пишете един вид – така е пък, така е, защото така ви казвам – няма да хване дикиш. Дайте източниците си на информация, за да ни зарадвате!
    И впрочем, „Кирил“ е прав и за друго – отклонявате разговора от същността на въпроса.

   • Рицарю, ти си просто един мърморко с невероятно закостеняло мислене и виждания за много неща от тоя живот. А изглежда хобитото ти е винаги да си контра, особено щом някой каже нещо което е извън клишетата ти за каквото и да било!!! Какво да ти цитирам трудове и извори – отвори трудовете на някогашната АН СССР (сега мисля е Академия наук Росийской федерации – изобщо намери й сайта някъде из интернет, напиши въпроса си (нефтът е ли от органичен произход или нещо такова) и там ще намериш изключително сериозни изследвания на геофизици и пр. относно образуването на въглеводороди от всякакъв вид в подкоровия слой на Земята с дебелина около 3 км (където никаква органика от повърхността на планетата не може да проникне!)… И т.н. и прочие! Май да проповядваш само юдео-византийско християнство за друго не си добре подготвен, нали?

   • Добре! Разбрах… Пращате ме мен, аз да доказвам вашите (шокиращи) твърдения. Или лично да се просвещавам. Вероятно, трябва да съм благодарен за самата ви брилянтна идея, която трябва автоматично да ме прати по енциклопедиите. Много убедително, ОК. Благодаря! Опитах се да ви предупредя, че този „метод“ не само е безполезен, но даже дразни хората. Но явно, няма смисъл.
    Между другото, теорията на Кудрявцев е прекрасна, но все пак, засега си остава само теория. Тя няма практически доказателства. А т.нар.“закон на Кудрявцев“ не противоречи и на органичната теория за произхода на нефта. Да, има много данни, които навеждат на мисълта, че Кудрявцев може и да е прав. Но нищо не ни дава категорично доказателство (засега). Що се отнася до разните жълти конспирологични сайтчета, където има много цветен шрифт и гръмки думи, но няма никакви цитати и препратки – такива „източници“ изобщо не ги считам за информация. Затова пък разгледах „кудрявцевския“ сайт. Той е сериозен. Но уви, там само се убедих в това, което казвам. Рано е за фанфари! Същото важи и за откритията на Н.Тесла. Да, наистина, имало е такива, и те са били революционни. Тръпна от желание да узная в какво точно са се състояли. Но уви, за момента те са загубени. Това е всичко, което можем да кажем днес. Все още си нямаме никаква представа какво точно е открил, как точно е работило и как да го пресъздадем. И там е рано за фанфари. Много съжалявам.
    А относно това, че отклонявате темата в друга посока, слабо свързана с горната статия? Не го коментирате изобщо.
    „Закостенял мърморко“ означава консервативен критикар. Да, критикар съм. Има голяма нужда от такива в днешно време, когато всички като овце са се юрнали да вярват на всичко, с което пропагандата и медийният мейнстрийм им пълнят главите, вместо да мислят критично със собствения си мозък. Гордея се, че съм консервативен. Днес мнозина станаха „модерни“ и „свободомислещи“. А би било по-добре, да се придържаха към вековните ценности на дедите си. Които впрочем, никак не са били по-глупави. Днес смартфоните („умните“ телефони) не ни правят по-умни. Напротив. Като гледам наоколо, пълно е с човекоподобни маймуни, които нещо си дърдорят и си чатят на „умните“ си джаджи. И явно им се струва, че това ги прави свръх интелигентни. (Джаджите може да са умни само ако собствениците им са по-тъпи от тях.)

 2. Пределно ясно е,че кукловодите оттеглиха подкрепата си към сащ и заложиха на лидер,който е харесван от двете страни на барикадата!

 3. Добра статия, подробно и вярно изложение.

  Само да уточна, че това, което авторът нарича „нов световен ред“ не е този НСР, който вече стандартно се подразбира под това понятие. Понятието на автора вероятно определя н.нар. „многополярен модел“ на света – този, който в момента се опитва да изгради Русия заедно с БРИКС и на първо място, заедно с Китай. Впрочем – говори се, че „многополярният модел“ е предложен от Ротшилдовци, но се приема с добро око от много стани, тъй като обективно е по-добър. Не е толкова фашистки, тираничен, антихуманен. И определено не поставя в центъра на света англо-саксонската цивилизация, от която вече на всички останали нации им дойде до гуша.

  Направи ми впечатление, че авторът малко подценява ролята на силите, които стоят зад стандартния проект за „Нов световен ред“. Пък и ролята на Саудитска арабия (и Катар, да речем) е много по-деструктивна, отколкото той си я представя. Да, въпросните камилари са изврътливи и подли васали. На даден етап може би, биха били склонни да изгърбят сегашните си фашингтонски господари. Но този момент все още не е дошъл и няма да дойде чак толкова скоро. Първо трябва силите, които събира Русия, да наберат достатъчно мощ и влияние. А дотам има много вода да изтече – войната току-що е започнала.

  Малко наивно говори авторът и за това, как щатците трябвало било да вземат в ръце страната си. Уви, страната им отдавна е в ръцете на наднационални финансови сили. Това, че днес щатите са световния тиранин и колонизатор не означава, че правителството им е суверенно и над тях никой не стои, тях никой не ги управлява. Нищо подобно. Цялата им политическа система е марионетна – хакната е и вече се управлява от т.нар. „световен елит“, който в момента клони към класическия проект за „Нов световен ред“, поддържан от Рокфелеровци. Те, наистина, поставят в центъра му САЩ… Но това не означава, че са американски патриоти – о, съвсем не! Както днес база им е САЩ, така утре може да стане и друга държава, те са си заклети космополити. Пък и в щатите отдавна има такава мощна диктатура (макар и „мека“) – там цари такъв имперски тоталитаризъм, че едва ли вече гражданите могат сами да променят нещо. Трябва да се случи някаква световна война или световен катаклизъм, за да разтърси цялата им страна из основи, иначе нищо няма да се промени. Щатците са вече психически и умствено зомбирани, идеологически са деформирани, потънали са в нравствен упадък, смачкани са под законодателство, което става все по-репресивно и тоталитарно… И докъде ще стигнат САЩ в това си развитие, един Бог знае. Вероятно, до тотално мракобесие. Нещата бавно, но сигурно вървят натам. Поробени хора като хамериканците няма как да „вземат в ръцете си“ каквото и да било. Не съм оптимист в това отношение.

  Накратко, препоръчвам на всички да се поинтересуват от т.нар. руски КОБ – „Концепция за общесвена безопасност“. Там има една т.нар. „Достатъчно обща теория на управлението“. На тези, които са запознати с нея, много неща от съвременната геополитика им стават кристално ясни – всичко си ляга на мястото. Системата е разработена доста подробно, научно, професионално… Заслужава внимание.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s