Чуждестранна и благотворителна помощ: Наистина ли помага?

Обичайно е да се чува, че всякакъв вид обществени фигури като актриси, музиканти и политици говорят за това и правят промоция на нуждата от това. От чуждата помощ за ‘’бедните страни’’, като примерно някои от Африка или Южна Америка. Този вид чужди помощи идват от правителствата на различни страни, които ползват парите на данъкоплатците.

USAID са известен клон на ЦРУ

USAID са известен клон на ЦРУ

Помощта може да бъде сложена в 2 категории: военна помощ и икономическа помощ. Следва да си зададем един много елементарен въпрос. След като тази помощ е толкова витална и нужна за тези, тогава защо страните получаващи я сега са много по-бедни отколкото преди 60 години? Трябва да направим за целта няколко сравнения за да ни се изясни картинката.

Дамбиса Мойо, икономистка родена в Замбия, твърди в книгата си „Мъртва помощ: Защо помощта не работи и как има по-добър начин за Африка“, че помощта причинява много повече вреда отколкото добро.

„Понятието, че помощта може да облекчи систематично бедността, и че го е направила, е мит. Милиони хора в Африка са по-бедни днес заради помощите; мизерията и бедността не са приключили, а се увеличават. Помощта винаги е била и продължава да бъде абсолютно политическа, икономическа, и хуманитарна катастрофа за повечето части от западния свят.“

aidНека отбележим, че по отношение на публичния ред големите политически партии в западния свят в повечето от случаите са съгласни относно използването на чуждестранна помощ. Няма значение кои партии са на власт, чуждестранната помощ продължава да разпределя милиарди. Много хора се съгласяват с това, че тези пари са нужни за да се помага на тези бедни нации, но истината по темата е, че тези пари обикновено са конфискувани от политическата класа и много малко от тях, ако въобще нещо, отива като помощ за бедните и страдащи хора. Първоначално отиват за смазването на геополитическите колела на държавните и корпоративни програми. Проблемът се крие в характера на политическите структури на повечето от тези правителства, които най-точно се описват с думата „плутокрация“.

Както се оказва, колосалните суми, които се пращат за престъпните луди политици – не подпомагат обикновените граждани. Лидерите се наслаждават на пищни партита, луксозни автомобили, недвижими имоти в чужбина, и складиране на пари в швейцарски банкови сметки. Проблемът е в корупцията на правителствата и в чуждестранните помощи, които очевидно не правят нищо друго освен да наливат гориво в огъня.

„Помощите правят правителствата да губят интерес от просперитета на собствените им граждани.“ Казва Андрю Муенда, журналист от Уганда, който говори за опасностите от чуждестранните помощи. „Вие слагате хиени отговарящи за този пазар за мръвки.“

11057209_10201049240871025_6131214589382011974_n

Сещайте се, колко видове помощи влизат в категорията „икономическа“. Ами военната? Е, добихте представа за какво иде реч.

Пълното и постоянно прекратяване на тези помощи са логичната първа стъпка да се пребори тази зла индустрия. Но частните или институционални благотворителни организации ще използват всички мерки за да продължават с този огромен бизнес. Помагането е станало индустрия за трилиони долари. Ще ползват всякакви видове заблуди и винаги ще се намират съпричастни заблудени хора от овчелюдието, които да дадат пари на „децата в нужда, лек за болните, безпомощните животни, нетолерантността към гейовете“ и т.н. Те просто ще продължават да смазват колелата на тази индустрия.

Някои хора в този бизнес дори вече толкова са се самозабравили, че слагат търговска марка на неща като фразата „за лекът“, която е използвана от благотворителната организация за борба с рак на гърдата „Комен“. Шефката на тази организация е завела съдебни дела срещу някои други по-малки организации, които са си позволили да ползват дори само една малка част от тази търговска марка – думата „лек“. Това е само едни пример, има много такива, както е и примера с Фондацията Ланс Армстронг. Разбира се, малките организацийки и компанийки го отнасят, но когато става въпрос за големите, те просто не са толкова от значение. Ето така мислейки, че помагат съвестните граждани за борбата с рака – те реално го подхранват.

Много милионерите и различните ужасни лидери се занимават също с благотворителност, задавали ли сте си въпроса: „Ама защо, след като да печелят е, защото взимат?“ Не, нали? Е, до тук вече би трябвало да ви е ясно. Ако ли не, то продължавайте да рушите света.

Да не мислите, че всички тези главни изпълнителни директори на благотворителни организации, НПО и др., работят за да помагат на някого другиго освен на себе си?

Да изброяваме ли милионите заблудени души от овчелюдието, които „помагат“ работейки като доброволци за огромното изобилие от бедствия, проблеми и всякакъв вид катастрофи. Така де, за „индустрията“. Тотално безплатно, или почти.

А чували ли сте за това, че благотворителни организации са едни от най-големите финансисти на терористи в света? Да, така е. Тук повече от експертите по темата. Една от НПО, чрез които се финансираше Бин Ладен и Ал Кайда, беше Фондацията „Global Relief”.

На ви помощи!

11947648_422111477990467_437466563493763376_nЧували сте за PETA, обичаните от всички защитници на животните, зад които стои цяла армия от известни личности, които не са никак бедни. Те са в тази сфера от индустрията от 80-те насам. Хората пред мониторите и малките екрани си умират като им се казва, колко животни са спасили от PETA и кои ‘‘звезди“ са се разсъблекли в знак на протест, но са слепи за това, че през 2011 г. PETA уби почти 96% от животните в своите щабове. И едва ли ще спрат скоро да убиват.

Повечето от подобните организации, които са малко или много извън първоначалните гореспоменати две категории, дават едва 4% от натрупаните средства за реална помощ. Повечето от тези помощи, 96%, отиват в джобовете на директорите и служителите на тези организации.

Следващият път като решите, че е редно и трябва да се помогне на бедните, болните и безпомощните – се сетете за тази статия.

Anony


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

Advertisements

One thought on “Чуждестранна и благотворителна помощ: Наистина ли помага?

  1. Що, нека да си живеят в заблуда будалите и овцете. Така са си свикнали и няма сила, която да им отвори очите след като те самите не желаят видят истината. Аз самият съм обграден от такива баламурници с овчо поведение, които си мислят че чета твърде много забранени книги. Ама нека да си мислят така. Щом така им харесва да живеят. Жалко само за децата им!!!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.