Доктрината за „висшата раса”: връзката между Израел и световния ционизъм

Проф. Джеймс Петрас (James Petras), Global Research, 05.09.2015 г.
Превод: Десислава Атанасова/Българска Легия за информационна защита


Единственото най-велико постижение на Израел и на презокеанските му делегати не е нито материалният успех, нито военното завладяване на милиони невъоръжени палестинци. То е идеологическо – широко разпространеното одобрение в САЩ на доктрина, която твърди, че „евреите са висша раса”.

Освен малките екстремистки десни секти, които проявяват интуитивен антисемитизъм и хулят всичко еврейско, само няколко академици и политици са склонни да поставят под въпрос тази доктрина за превъзходство. Тъкмо напротив, има нелечима тенденция постигането на успех да става чрез приемането и доразкрасяването й.

Например през август 2015 г. американският вицепрезидент Джо Байдън приписа на евреите „особен гений” – едно робско ласкателство, което смути дори либералните еврейски интелектуалци от Ню Йорк.

Доминиращата роля на Израел в определянето на американската Близкоизточна политика е в голяма степен продукт на успешното набиране, социализиране и мотивиране на презокеанските евреи да действат като организирана сила, за да се намесват в управлението на САЩ и така да прокарват програмата на Израел.

На преден план, Б. Нетаняху, отзад: Джо Биден и Джон Бойнер, 2011 г.

На преден план, Б. Нетаняху, отзад: Джо Биден и Джон Бойнер, 2011 г.

Какво мотивира американските евреи, които са отраснали и възпитани в САЩ, да служат на Израел?

Все пак това са хора, които просперират, постигнали са високо обществено положение и заемат най-високите престижни и отговорни длъжности. Защо те сляпо следват политиката на Израел и диктата на израелските лидери (чужд режим) и служат на неговите насилнически, колониални и расистки планове?

Какво свързва мнозинството от високообразовани и привилегировани евреи с най-яростно десния режим в историята на Израел – връзка, която те всъщност приветстват?

Какво превръща милите проспериращи американски евреи в отмъстителни побойници, които искат, а и са способни, да изнудват, заплашват и наказват всеки дисидентски глас сред неевреите и сънародниците им евреи, който се осмели да критикува Израел?

Какво пречи на мнозина интелигентни, либерални и прогресивни евреи открито да поставят въпроса за плановете на Израел и по-специално да се противопоставят на ционистките фанатици, които играят ролята на Петата колона на Тел Авив, работеща срещу интересите на САЩ?

Многобройни са историческите и личностни фактори, които могат, а и би трябвало да се вземат предвид, за да може този феномен да бъде разбран.

В това есе ще се фокусирам върху един от тези фактори – идеологията, според която „евреите са висша раса”, т.е. върху представата, че евреите, дали по някакви генетични, биологични, културни, исторически, семейни и/или образователни причини, притежават специални качества, които им позволяват да имат постижения на уникално по-високи нива, отколкото „по-низшите” от тях неевреи.

Първо ще очертаем накратко главния план на еврейската идеология за превъзходство и след това ще продължим с критичния анализ.

В заключението ще направим оценка на негативните последствия от тази идеология и ще предложим демократична алтернатива.

Доктрината за превъзходството на евреите.

Привържениците на доктрината за превъзходство на евреите често цитират и подчертават престижните награди, световните успехи и високите почести, които евреите получават непропорционално спрямо останалите.

Аргументът е следният: въпреки че евреите са по-малко от 0,2% от световното население, те са получили 24% от американските Нобелови награди, те представляват над 30% от преподавателите и студентите от Айви лигата (Ivy Laegue – десетте най-добри университета в САЩ – б.пр.), те са сценични и телевизионни продуценти на повечето по-важни американски филми.

Те цитират също и „непропорционалното” количество научни работници и водещи лекари, юристи и милиардери.

З. Фройд

З. Фройд

Те цитират гении от миналото като Айнщайн, Фройд и Маркс.

Те посочват и основателите на най-големите монотеистични религии в света – Мойсей и Авраам.

Те предявяват претенции да имат уникална образователна традиция, въплътена в учението на Талмуда.

Защитниците на доктрината за превъзходство на евреите никога не пропускат възможността да посочат „еврейския произход” на всяка реализирала се обществена фигура в сферата на развлеченията, издателската дейност, финасите или другите обществени сфери в САЩ.

Непропорционално големите постижения на едно непропорционално малцинство са станали мантрата на възвестяването на един „меритократичен елит” (който има власт поради високите качества на своите членове – б. пр.) със свой стил на живот, както и на оправдаването на непропорционалното им богатство, власт, привилегии и влияние …

Подлагане под съмнение на митовете за превъзходството на евреите.

Претенциите на евреите за превъзходство са доста проблематични.

Векове наред еврейската „мъдрост” е била ограничена в рамките на текстуалната екзегетика на религиозната норма – текстове, пълни с предразсъдъци и социален контрол, както и със сляпа нетолерантност, текстове, които не са създали нито някакви мотивирани аргументи, нито са допринесли с нещо за научния и човешки напредък.

Забележителните учени – евреи са сред мислители като Спиноза, който въстава срещу еврейското гето и неговите пазители и отрича еврейската догма.

Забележителни учени се появяват в контекста на работата и обучението им съвместно с неевреи в нееврейски институции – университетите и центровете за образование на Запада. Мнозинството световноизвестни учени – евреи се е интегрирало във, и има принос предимно за нееврейски (мюсюлмански и християнски) и светски високо образователни институции.

Исторически погледнато, много от талантливите личности от еврейски произход са успели, след като са се отказали от ограниченията на всекидневния еврейски начин на живот, от равините-надзиратели и от еврейските институции.

Повечето съвременни престижни учени, включително и носителите на Нобелови награди, имат много малко или абсолютно нищо общо с юдаизма! Техните приноси са изцяло свързани с напълно светската интегрирана култура, в чиято среда са просперирали интелектуално, въпреки проявите на остър антисемитизъм сред по-широките кръгове на обществото.

Второ, привържениците на доктрината за превъзходство на евреите продължават да приписват „расови заслуги” на постиженията на отделни индивиди, които публично са се отказали, отрекли и дистанцирали от юдаизма и са отхвърлили всяка идея за Израел като за тяхна духовна родина. Световният им престиж е това, което ги предпазва от обвинения в предателство или „самоомраза”. Алберт Айнщайн, често цитиран от поддръжниците на доктрината за превъзходство на евреите като върховен пример за „еврейския гений”, осъжда военните престъпления на Израел и демонстрира презрение към всякаква племенна идентичност. Във времената, в които са живели, Маркс и Троцки, както и по-голямата част от еманципираните европейски евреи, на които им е била дадена възможност, те са участвали в универсалистични организации, атакувайки по този начин цялата идея за евреите като „специални” и избрани от божествената сила (или от ционистите на един по-късен етап).

Трето, застъпниците на доктрината за превъзходство на евреите съставят твърде избирателен списък от добродетелни евреи, докато в същото време пропускат дейностите и сферите на живот, в които евреите непропорционално играят негативна и разрушителна роля.

В крайна сметка еврейският „гений” ли е този, който направи Израел водещ износител на оръжия и високотехнологични системи за следене, той ли е този, който изпраща военни и паравоенни инструктори и мъчители да работят съвместно с батальоните на смъртта на режимите в Африка и Латинска Америка?

Сред носителите на Нобелова награда за мир са трима израелски премиер-министри, които започнаха войни за етническо прочистване срещу милиони палестинци и увеличиха расистките селища от типа „само за евреи” навсякъде из палестинските територии. Това са Менахем Бегин (прочут с кариерата си на бомбаджия и терорист), Ицхак Рабин (милитарист, убит от много по-расистки настроен от него самия еврейски терорист) и Шимон Перес.

Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър

Сред американските евреи, носители на Нобелова награда за мир („миротворци”), е Хенри Кисинджър, който ръководеше жестоката и незаконна война на САЩ в Индокитай, причинила смъртта на четири милиона виетнамци, който изработи „програмата за смяна на режима” чрез сваляне на демократично избраното правителство на Алиенде и обрече Чили на десетилетия държавен политически терор, и който подкрепяше унищожението на Източен Тимор от Индонезия!

С други думи, тези носители на Нобелови награди, които поддръжниците на доктрината за превъзходство на евреите цитират като „примери за еврейското превъзходство”, са посели терор и несправедливост сред безброй пленени народи и нации, а това превръща Нобеловата награда в твърде съмнително отличие.

Сред най-големите мошеници – милиардери в настоящата история на САЩ ще открием непропорционален процент от американски евреи, което чудно защо ли не се споменава от застъпниците на доктрината за превъзходство на евреите в техните обичайни литании: Бернард Мадоф (Bernard Madoff) открадна от клиентите си над петдесет милиарда долара, Иван Боески (Ivan Boesky), Майкъл Милкън (Michael Milken) и Марк Рич (Marc Rich) са добре известни имена, които се добавят към изключителността на „еврейския гений” в списъка на финансовите мегапрестъпници.

Сред по-малко почетните първенци, чийто материален успех е затъмнен от лични слабости, са милиардерът и сводник на педофили Джефри Eпстaйн (Jeffry Epstein), шефът на МВФ Доминик Строс Кан, предприемачът – „нудист” Дов Чарни (Dov Charney), кметът на Ню Йорк и „постоянен клиент” Елиът Спицър (Elliot Spitzer), конгресменът и ексхибиционист Антъни Уинър (Anthony Wiener) и обичащият забавленията спортен импресарио, който провали ФИФА, разбойникът Чък Блейзър (Chuck Blazer). Чудно, но нито една от тези изключително успешни знаменитости не е цитирана като пример за превъзходството на евреите.

Размишлявайки върху милионите бежанци от войната, идващи от Близкия Изток и Северна Африка, ще трябва да оценим ролята на американските неолиберални и неоконсервативни идеолози и ръководни политици, непропорционален процент от които са евреи. Милиони чилийски работници пострадаха, когато Милтън Фрийдман (Milton Friedman) и неговите Чикагски момчета „посъветваха” чилийския диктатор Аугусто Пиночет да разруши богатата държава (дори и с цената на избиването на синдикалистите). Айн Ранд (Алиса Розенбаум – Alyssa Rosenbaum) и последователите на нейния свободен финансов пазар свирепо нападнаха цялото прогресивно социално законодателство и превърнаха най-ретроградните форми на егоизъм в религия на „превъзходството”!

Пол Уоловитц

Пол Уолфовиц

Опустошителната война на САЩ срещу Ирак беше организирана, подкрепяна и оправдавана от непропорционален процент американски евреи (ционисти), в това число водещите неоконсервативни политици в администрациите на Буш и Обама – Пол Уолфовиц (Paul Wolfowitz), Дъглас Фийт (Duglas Feith), Елиът Абрамс (Elliot Abrams), Денис Рос (Dennis Ross), Мартин Индък (Martin Indyk), Дейвид Фрум (David Frum), Шулски (Shulsky), Лавей (Levey), Коен (Cohen), Рам Еманюъл (Rahm Emanuel) и др. … Те продължават да настояват за война срещу Иран и могат да бъдат смятани за „бащите” на трагедиите в Ирак, Сирия и Либия, откъдето избягаха милиони хора.

Най-голямата финасова криза след Голямата депресия в значителна степен се дължеше на финансовата политика на председателя на Федералния резерв, Алън Грийнспан (Alan Greenspan). Фалитът на Уол Стрийт, изчислен в трилиони долари, беше заслуга на Бен Шалом Бернанке (Ben Shalom Bernancke) и Стенли Фишер (Stanely Fischer), докато в същото време Джанет Йелън (Janet Yellen) пренебрегна тежкото положение на милиони американци, които загубиха домовете си заради възбраната върху ипотеките. Обобщено казано, еврейските поддръжници на доктрината за превъзходство на евреите ще трябва гордо да понесат отговорността за американските евреи, които са непропорционално виновни за най-големите провали в икономиката и външната политика на нашето съвремие, както и за ужасните страдания, до които доведоха тези провали!

Да се върнем на по-нормалния свят на престъпността, на руско-еврейските гангстери, които доминират или делят властта с италианската мафия в Ню Йорк, Лос Анджелис, Лас Вегас, Маями и множество други градове. Те демонстрират уникалния си гений чрез изнудване и убийства, знаейки че винаги могат да намерят сигурно убежище в „Обетованата земя”!

На културния фронт – най-добрите еврейски писатели, артисти, музиканти и учени се подвизават извън Израел. Няколко може и да са емигрирали в Израел, но много други забележителни интелектуалци и артисти са избрали да напуснат Израел, отблъснати от расисткия, нетолерантен и репресивен държавен апартейд и от обществото, което поддържа доктрината за превъзходство на евреите.

Заключение

Написаното тук не дава никаква историческа обосновка на твърдението за превъзходство на евреите:

Това, което се посочва като непропорционален „еврейски гений”, става ясно, че е нож с две остриета, който показва както най-доброто, така и най-лошото.

Декларирането на монопол върху високите академични постижения трябва да бъде разширено с еврейското авторство на най-страшните финансови и външнополитически катастрофи – и това са „високи постижения”!

Дарения от финансови милиардери, „всички те – гениални”, финансираха военните престъпления на Израелската държава и направиха възможна експанзията на еврейските заселници – насилници из цялата окупирана Палестина, като предизвикаха нещастия и изселване на милиони хора.

Справедливо е да се отбележи, че най-известният еврейски мошеник в съвременна Америка беше безпристрастен – „Бърни” Мадоф („Bernie” Madoff) мамеше и евреите и гоите, и холивудските магнати, и нюйоркските филантропи – той не беше придирчив по отношение на това кого ще остриже.

Последната мода сред привържениците на теорията за превъзходството на евреите, които се изявяват и като „генетици”, е да възхваляват откритието на уникални „специални” гени, които са предразположили евреите да преживеят „Холокоста” и дори да наследят този опит за страданието от своите отдавна умрели предшественици. Такива „учени” трябва много да внимават. Както иронично отбеляза джаз-певецът и есеист, Гилад Алтцмон (Gilad Alzmon), „Те ще извадят антисемитите от бизнеса.”

В края на краищата, евреите, които са се интегрирали или не в по-големите общества, които имат или не смесени бракове, всички те са продукт на социалната система, в която живеят (както всички останали) и са отговорни за ролята, която са решили да играят в нея.

В миналото уникално непропорционален процент от евреи решиха да се борят за универсалните човешки ценности, отхвърляйки представата за „избран” народ.

Днес непропорционален процент от образовани евреи избраха да прегърнат „етно-религиозната” догма за превъзходство на евреите, която ги обвързва с един апартейд, с една милитаристична държава и идеология, готова да въвлече света в глобална война.

Никога не забравяйте, че расистката доктрина за превъзходство доведе Германия до положението на сляп съюзник на тоталитаризма и до световна война, в която загинаха много милиони хора.

Нараства броят на евреите, и по-специално на младите евреи, които са отблъснати от престъпленията на Израел срещу човечеството. Следващата крачка за тях, а и за нас, е да критикуват, демистифицират и да се изправят срещу токсичната идеология за превъзходство на евреите, която свързва силната домашна (американска – б. пр.) ционистка властова конфигурация с политическите й клонове в Израел.

Коренът на проблема не е в генетиката, той е в колективната политическа лудост – откачена идеология, която твърди, че избран елит може вечно да владее и експлоатира мнозинството американски граждани. Ще дойде време, когато натрупалите се бедствия ще принудят американския народ да отблъсне този елит, като свали маската му, и да отхвърли доктрината за превъзходство на евреите. Да се надяваме, че той ще действа със страст, ръководена от разума.

Източник: globalresearch.ca

Advertisements

23 thoughts on “Доктрината за „висшата раса”: връзката между Израел и световния ционизъм

 1. Интиересно ще ми е да чуя от силните привърженици на нашето православие, че възниква някъде около 3-и век от новата ера. Дотогава нашите предци траките са от първохристияните, въведени в ечнието от апостол Павел1 апостол Сава и апостол Андрей Първозвани и техните следовници и ученици. А „бащите на днешното православие“ , които по-късно сформират т.нар „гръцка“ или „византийска православна църква е много вероятно да са били сред тези юдеи, които по време на войните на император Тит с юдеите въобще не са били в Палестина, а са са живеели добре и печелившо по крайбрежието на Западна или Беломорска Тракия, говорели са гръцки език (щото със сигурност не са знаели иврит) и т.н. Но виждайки и чувайки какво учат апостолите на Исус Христос местното население, те разбират че това ще им разруши хубивичкия и охолен живот и чрез всякакви хватки се опитват да наложат нещо друго. И това налагане става не „со кроце и со благо“ както би подобавало на християни, а „со много кютек“, т.е. с палежи, масови избивания на първохристияни и масово разрушаване на първохристиянските храмове, които само в границите на някогашната римска провинция Илирик (населена с българи!) включваща и от днешна България, са около 1000 на брой. Като немалко от тези храмове са били разрушавани с умишлен палеж когато вътре са се молели нашите предци-първохристияни. Дори и т.нар. „Княз Борис І Покръстител“ не е покръствал никого, а просто е клекнал на „другите християни“

   • Ами напр. д-р Асен Чилингиров – „Българската църква“. Сега не ми е под ръка, за да дам точни данни за брошурата, но предполагам че могат да се намерят и чрез интернет. Също така труджовете му за споменатите в постинга ми първоапостоли в земите населени с българи през 1-и век от новата ера. Също и някои трудове на д-р Ганчо Ценов.

   • Да, добре… И кой от посочените двама автори твърди, че „бащите на днешното православие“ (?), задружно с някакви си недефинирани ясно „юдеи“, „чрез всякакви хватки се опитват да наложат нещо друго“ (друга религия или някаква ерес, вероятно)? Кой твърди, че „това налагане става не „со кроце и со благо“ както би подобавало на християни, а „со много кютек“, т.е. с палежи, масови избивания на първохристияни и масово разрушаване на първохристиянските храмове…“ и че „немалко от тези храмове са били разрушавани с умишлен палеж (от митичните „бащи на днешното“ православие, предполагам), когато вътре са се молели нашите предци-първохристияни. Дори и т.нар. „Княз Борис І Покръстител“ не е покръствал никого, а просто е клекнал на „другите християни““?

    Тук явно е налице примитивизъм и някаква… хипербола. Иначе казано – умишлено пресилване на нещата. Или има някакво манипулативно извращаване на източниците, или това са просто някакви ваши свободни съчинения и измислици, грубички и необективни.

    Далеч съм от мисълта, че Ганчо Ценов не заслужава доверие. Напротив, той е и мой авторитет. Но не мога да си представя, че е писал подобни врели-некипели. Сигурен ли сте, че не му дължите извинение? Ако е писал такива неща, много силно ще се огорча, защото авторитетните хора понякога могат жестоко да подведат аудиторията. Трудно ми е да го повярвам. И не мога да си представя, какви източници може да е ползвал, за да излезе с подобни твърдения. Къде са били скрити, та никой до сега да не ги е забелязал?И каква е оценката на тяхната достоверност? Цитирайте, ако обичате, „книга-страница“!

    Що се отнася до Асен Чилингиров – ще кажа какво си мисля за него. Той е всъщност, един невярващ в Бога човек. Да, много знаещ за историята на християнството. Запознат е вероятно и с основите на християнската догматика. Но той не е вярващ човек, изповядващ самата вяра, за която пише. Не мога да го зная със сигурност. Но такова е впечатлението ми от неговите текстове. А аз си направих труда да попрочета от него това-онова. Богатият ми опит, ако щете интуицията, ми подсказва, че текстовете не са писани от вярващ човек. Имам и косвени подсказки за това – вижте само кога този човек е оформил възгледите си, по кое време? Вижте къде се е учил, в какви среди се е движил?

    Не отричам приноса му за историята. Но твърдя, че той НЕ Е е безпристрастен църковен историк. Напротив, той определено има личен проблем с православието и всъщност, представлява негов активен, ревностен критик и „разобличител“. В представите му има вероятно някаква друга, по-чиста вяра, която той не идентифицира ясно, но определено, за него това не е днешното православие. А от това да бъдеш последователен критик на нещо, до това да му станеш враг, често има половин крачка. (Детска.)

    Но и той също не вярвам да е твърдял чак такива страхотии, като вас. Ако е намеквал за подобни неща, то моля дайте конкретен цитат или „книга-страница“! Така или иначе, смея да изразя силното си НЕДОВЕРИЕ към Чилингиров като обективен и безпристрастен източник на (обработена) историческа информация.

    Същевременно теориите на Ценов (а и на Чилингиров) за произхода на българите ми изглеждат много добре обосновани, много убедителни. Но… хората са сложни същества. Те често са прави в едно, а грешат в друго. В морално отношение понякога заслужават уважение, а понякога… накратко, изобщо не го заслужават.

    Следователно изпитвам силно недоверие към вашата трактовка на историческите събития, свързани с установяването на православието по българските земи. Нямам доверие на вашите източници, нямам доверие и на вас.

    Моля ви, ако обичате, в бъдеще не ни поднасяйте твърденията си с такъв безапелационен тон! Те не са изписани с петдесет метрови букви, прогорени с пръст Божи в гранитна скала на връх Еверест. Посочвайте поне, кой друг мисли като вас. Историческите интерпретации, които подкрепяте, не са неоспорими факти. А вие така се опитвате да ни ги поднасяте. Макар да не съм историк (за съжаление), съм доста наясно с богословието, изучавал съм „История на Църквата“, прочел съм не една и две книги в живота си и затова мога да се усетя, когато някой ме поднася. Но не всички читатели могат да кажат същото.

   • Много сте категоричен май. Ще се опитам да змаделя време и да се поровя по темата и да ви дам точна информация за кои трудове на кой автор се отнася към темата. И отсега ще ви кажа, че е абсолютно без значение дали един автор е вярващ или не – важното е да е обективен и безпристрастен, когато излага фактите. Защото историята е това – както казва д-р Ганчо Ценов – факти, а не предположения и догадки.

   • Обективността и безпристрастността – точно това в това се усъмних и аз. Или вие не сте обективен и безпристрастен, или вашите източници не са. Да, поровете се и отговорете. Благодаря.

 2. Твърдо подкрепям мнението на KNIGHT по изложените въпроси.От личния си опит смятам,че познаването на православието,е правилният път в живота на човек.То дава сила,която малцина разбират,а още по-малко осъзнават.Ако някой от вас си направи труда да се задълбочи над Свещеното писание(и по-точно Стария завет),много бързо ще установи причината за враждата между евреи и араби-съответно и между религиите,които те изповядват.Там ще откриете,че те всъщност имат общ прародител,но са от различни майки.Така че враждата помежду им е съвсем естествена и е заложена съвсем съзнателно от Бог.Всъщност Библията дава отговори на много въпроси,но няма да го разберете,ако само я прочетете като поредната книга.Има отделни книги,които дават правилното тълкувание на пасажите и обясняват много от моментите,които ви се струват спорни.Библията учи човек как да живее в мир с Бога,а не разни конспиративни теории,чието осмисляне може да доведе личността до падение.Моралът заложен в нея(който е все по необходим в наши дни),е предпоставка за силно личностно себеутвърждаване,а от там вече е лесно да разграничите кое е добро и кое не.Искам дълбоко да подчертая,че по-голямата част от живота си съм прекарал като пълен атеист и съм споделял много от възгледите Анонимен.

  • Да, но нито ти, нито аз се занимаваме на този сайт с православна (християнска или изобщо, някакъв друг вид религиозна) пропаганда. Особено агресивна, която изобщо не се интересува от добрия тон. Например, в типично в тролски стил – един вид, ей – вие, заблудените, вижте се колко сте глупави! Я да ви открехна аз, да не се излагате!

   Защо тогава да сме длъжни да търпим тези, които се занимават с атеистична пропаганда?

   Аз лично считам, а вероятно и ти ще се съгласиш, че това място тук има съвсем друга цел. Сайтът не е замислен като платформа за религиозни-антирелигиозни дебати. Поне на мен така ми се струва. За целта си има много други места.

   Тези, които тук хвърлят някакви подобни „бомби“, го правят най-вероятно в качеството си на уеб-тролове. И целта им е да се посее вражда, разкол сред хората. Защото този сайт е общо взето светски и се бори с лъжите и неправдите в обществото. Той не си поставя за цел да изяснява разни дълбоки богословски и философски въпроси. Но е много полезен за хората, които биха искали да помогнат по накакъв начин на страната си и народа си.

   Така, че някои само търсат начин как да скарат читателите. Следователно антирелигиозната, както впрочем, и религиозната пропаганда, поне според мен, е абсолютно неуместна на този сайт. Тя може да скара всички с всички и така да опорочи самия смисъл на съществуването му.

   Разбира се, ако собствениците и редакторите на сайта много държат да включат религиозни въпроси в тематиката, които неизбежно ще предизвикват спорове и „виртуални войни“ – тяхно право си е, кой ще им забрани? Но бих си позволил да ги предупредя, че ако сайтът изобщо има някаква цел, някакво предназначение, ако служи за решаването на някакви конкретни задачи, това изобщо не е добра идея.

   Не можеше ли „анонимният“ да ни даде същата информация, но без да вмъква и антирелигиозна пропаганда? Можеше. Щеше да бъде полезно за всички. Но не, той много държи да уточни откъде според него били идвали лъжите. Къде бил, видите ли, коренът на злото. Според него, де. И си развива смело теорийката, без да му мине даже през ума, че го играе като слон в стъкларски магазин.
   Или пък го прави нарочно? Ами да вземе да внимава ли, какво…

   • Този сайт изобщо е е религиозен, той е светски, но е политически. И постановката на Помаков имане религиозна, а политическа основа и окраска. Впрочем, религията е инструмент на политиката, особено при агресивните човешки общности.

   • Не ВСЯКА религия е инструмент на политиката. А и тази, която може да е такава, не винаги (!) Е.
    Ето, с такива манипулативни твърдения се пробутва на хората атеизма. Взема се една сложна материя, опростява се, прекарва се през „прокрустово ложе“, оформя се така, че да изглежда убедителна и лесна за излапване, и се пуска на „терена“. Да обработва мозъците… (Колкото по-гладки, толкова по-възприемчиви.) Всъщност, става въпрос за поредното пропагандно клише.
    Много по-вярно е това, че като цяло, именно политиката е следствие от религиозния мироглед, а не обратното. Същото важи и за икономическите теории. Така твърди и Вебер в труда си „Протестантската етика и духът на капитализма“.
    Освен това, злоупотребата не отменя правилната употреба. Ако някакви зли и коварни безбожни измамници използват религията за своите (в т.ч. политически) цели – да, може и да го правят, но това не хвърля петно върху самата религия. Например, столът е направен за седене. Той си е добър сам по себе си. Изобщо не е „виновен“ за това, че някой е решил да злоупотреби, като удари с него брат си по главата. Трябва ли заради такива ненормалници да забраним столовете?
    Тънката идея на атеистите е, че след като религията може (!) да бъде „инструмент“, то тя винаги е (!) инструмент и не е нищо друго, освен инструмент. Схващате ли измамата тук? Излиза, че този инструмент е бил изкуствено създаден като някаква измама, за да бъде използван за злини и това е всъщност истинското му предназначение.
    Тази лъжа тънко се пробутва от всички атеистични пропагандисти. А марксистите например, даже не и тънко, а баш бая грубиянски си го твърдят.
    Освен това, докато „Помаков“ напада конкретно Православната църква, то Анонимният по-долу направо ни даде „цяр“ от всички лъжи и неправди, като изкара религиите, че били, едва ли не, коренът на всички злини. Е, това е вече прекалено.

 3. Не гледайте този филм! Недейте!

  Ако сте сгрешили, може да прегледате и останалите материали… За съжаление ви е нужен руски и английски език. Успех в ориентацията! Това ще бъде вашата награда накрая!

  Ако решите да продължите с търсенето на истината, отделете още време, прегледайте и другите списъци. Ако не ги разберете, не се тревожете – няма да ви навредят. Ще станете свидетели на това – как България и българите изглеждат отстрани, ще се докоснете до това – каква е ползата от съвременната форма на медиите и защо сте и нужни.

  Ще прогледнете, но само ако допуснете, че е възможно да не сте от правилната страна на материята, но искате да бъдете! Отделяйте редовно по няколко часа на ден, за да се научите и успеете сами да виждате в… матрицата.

  Не отричайте с „това не ме засяга“!
  Не твърдете, че това е поредна пропаганда!
  Не правете прибързани заключения!
  Не бъдете самоуверени!
  Не бъдете наивни!
  Научете се да проверявате всяка форма на информация!
  Не си и помисляйте, че не ви е нужно!
  Не търсете оправдания за нежеланието си!

  Ако все още четете, това означава, че търсите. Не се отказвайте!

  На света има толкова много бедни хора! Имат само… пари…

  На света има толкова много неща, които не са ми нужни!

  • Ще си позволя да изкоментирам първия филм – „най-добрият филм… и т.н.“
   Общо взето филмът е добър. Смело може да се твърди, че като цяло, ситуацията е точно такава.

   Но, предупреждавам – бъдете критични и внимавайте, когато слушате генерал Константин Петров! Той е един много интересен сектант – староверец, приел т.нар. „славянска религия“ (с божествата Перун, Лада и т.н.). Той критикува не само юдаизма, но и християнството и исляма, като и трите ги нарича „библейски проект“. Който проект бил създаден от мафията на злокобните египетски жреци. Според него, наследниците на същите и до днес управляват света.

   Поради неговото неразбиране на същината на християнството, т.е. поради езическата му гледна точка ген. Петров не може да бъде считан за достоверен и обективен източник на религиозна информация. Е, поне от хората, които считат, че имат нещо общо с християнството и особено с православието. А тези, които се считат за безбожници, агностици, „толерантни“ всеядници или пък езичници (многобожници) – те могат да му вярват колкото си искат. Но на тях им препоръчвам да се поинтересуват малко от православно богословие – тогава всички заблуждения и пропуски на ген. Петров ще им станат ясни.

   Ако ген. Константин Павлович имаше необходимите познания или поне елементарна православна богословска грамотност, той сам би си отговорил на въпросите и не би изпаднал в някои свои заблуждения относно християнството.

   Впрочем, той е разработил една прекрасна философска система (т.нар. „КОБ“ или „Концепция за обществена безопасност“). Но тя би била не по-лоша, а даже още по-добра, ако беше построена така, че да включва в себе си по органичен начин християнското богословие. Би била по-духовна и много по-дълбока. В момента тя е деформирана в духовната си част – изкривена е до такава степен, че за съжаление, духовното ниво осакатява по-ниските философски нива на цялата концепция.

   Като цяло препоръчвам филма и го поддържам, но предупреждавам: мислете със СВОИТЕ глави, когато Константин Павлович започне да развива богословските си теории! Там, където критикува еврейството – може да го имате предвид, въпреки дилетантския му прочит на Свещеното писание. Но там, където критикува конкретно християнството – по-добре потърсете експертен съвет, желателно от православен академичен богослов. Жалко, че самият ген. Петров не е ползвал услугите на такъв, когато е разработвал своята Концепция.

   • “ Той критикува не само юдаизма, но и християнството и исляма, като и трите ги нарича „библейски проект“. “

    А нима юдейството, християнството и ислямът да нямат общ корен – вижданията за света, човека, обществото и държавата описани в определена книга?? Нима никоя от тези групи не е започвала начисто, с желание за по-добро устройство на обществото, но накрая се е поддавала на внушенията на „сатаната“?? Нима на света не са съществували народи, които самостоятелно са прозрели истината за „БОГОУГОДНИЯ“ начин на живот??

    А какво мислите за този текст на апостол Павел в послание към римляните:
    „защото, щом езичниците, които нямат закон, по природа вършат законното, те, без да имат закон, сами на себе са закон; че делото на закона е написано в техните сърца, за което тяхната съвест свидетелствува…” (Рим 2; 14-15)”

 4. Да смяташ че си богоизбран и че си висша раса показва тежък комплекс за малоценност! А този комплекс е една от проявите на генна мутация, от която възникват генетично обременени индивиди – дегенерати или на простонароден език – уроди! Има един съветски дисидент – Евгений Яковлевич ГабОвич (1938-2009), който е отрсалъ в Естония, завършил е математика в МГУ и е привърженик на теорията за новата хронология в историята. От 1980 г. е живял в Карлсруе, Германия (Западна). Една от книгите, които е написал се казва „История евреев под знаком вопроса“. Освен всичко друго той твърди в тази книга, че евреите изобщо не са семитски народ, че те са чистокръвни автохтонни европейци, които от памтивека са имали проблеми с църквата поради свое особено сектантство. Евгений Габович, като математик, вероятно не е знаел че древните евреи, както още 2 известни на науката номадски народа – циганите и гърците – са тъкмо такива генетични мутанти, които още в древността са бивали изолирани от майчините си популации поради определени поведенчески изменения, които са представлявали опасност за съществуването на тия популации. Изолацията се е осъществявала навсякъде по един и същи начин – изгонване от земите, обитавани от майчината популация и забрана под страх от смърт за връщане обратно в тези земи. Ако си спомня някой, още в началото на Библията, където се описва появата на Аврам с неговия народ, се казва, че той идва от Ур (шумерски град в Северната част на Месопотамия) и се придвижва на юг заедно с целия си „народ“, стадата добитък и т.н. И навсякъде по пътя им е забранено (!!!) – на народа на Аврам – под страх от смъртно наказание да влизат в градовете по пътя си! Това показва единствено че хората, които са ръководели тези градове, тези общности, са знаели какви са тези които идват откъм север и са правели всичко възможно, за да избегнат по-тесни контакти с тях на народите на които са били водачи. За древните гърци знаем от историята със Сократ (който е бил генетичен мутант, осъден на смърт за хомосексуални контакти със своите ученици!), комуто е било предложено да му бъде отменено смъртното наказание ако напусне полиса си завинаги. Той отказал и предпочел чашата с отрова! Толкова голям е бил страхът носен в родовата памет от прокуждането!
  И ето, един народец, обременен с тези забрани, принудителни наказателни мерки за изселване и забрана за общуване с оставащите в земите на майчината му популация хора, се формира вероятно в края или във втората половина на последното хилядолетие от новата ера в Европа. Като религиозна секта, а всъщност като общност от генетични мутанти. Те са гонени отвсякъде заради поведенческите си прояви, които са в разрез с възприетите в момента правила за поведение в Европа. Те постепенно се изнасят все по на изток в равнините на север от Кавказките планини. И когато стигат Каспийско море пред тях има само един път за придвижване – на юг, през Дервентския проход и в Предна Азия или както ние я наричаме, Близкия Изток. А там? Там остава само непрекъснато движение на юг докато достигнат делтата на Нил и се заселят там, сред тези необитавани от хора и необикновено диви местности, каквато е всяка истинска делта, включително и делтата на р. Дунав… И започва измислянето на собствената им история, която продължава да се украсява и обогатява и в първите векове на ІІ хилядолетие от новата ера… За да се стигне до богоизбраността и прокламираната повсеместно нетърпимост към никой друг народ на земята, освен ако се е съгласил да стане техен слуга и роб…

  • Най-добрият роб е онзи, който не осъзнава, че е роб…

   За да бъде достигнато това усещане са използвани много прийоми. Харесва ли ви се или не, един от тях е религията. Чрез нея се дава свобода на всеки от простосмъртните да смята, че има избор – да вярва!..

   И ако това не ви се харесва, спомнете си, че имате свободата да вземете несъществуващи суми, под формата на кредит… И вярвайте, че са ви нужни, че ще ви помогнат.

   И ако написаното по тези страници ви се струва крайно, извън нормите – не се тревожете, имате избор! Включете си телевизорите, гледайте любимите си предавания!..

   Сега се чувствате добре и безстрашен. Щом сте така смел – гледайте новините!..

   Вие не сте роб!
   Вие сте свободни!
   Имате избор!
   Вие вярвате, че виждате истината!
   Вие вярвате, че това не ви засяга!
   Вие вече сте… роб!

   • Алоо, другарю! Нещо си се объркал! Атеистичните лозунги – на боклука! Не си в съветския съюз през 20-те години на миналия век! На тези лозунги и възторжени агитационни призиви им е мястото в чернобелите филми за „комунистическата колективизация“ и колхозите, против „реакционните буржоа и кулаците. Изтървал си малко влака!

    Конспирациите и разобличенията може да минат и без атеистична пропаганда! Много си бил свободен, ама ще ти кажа от какво НЕ СИ – от собствените си грехове. Най-добрият роб е този, който не осъзнава, че е роб. Правилно, съгласен съм на 100%! Вие пък, всички такива като тебе, не осъзнавате, че сте роби на греха., Защото изобщо, по начало не признавате понятието „грях“ и естествено, и през ум не ви минава да го отнесете към себе си.

    Нямате си и хабер, че слугувате на дявола, точно защото се присмивате на идеята, че дяволът съществува. Ето за такива като вас Булгаков написа „Майсторът и Маргарита“ – прочетете я и хубавичко ще се видите какво представлявате. „Прометеевци“, донесли били на „слепите“ огън и светлина да прогледнат. Тя, и Статуята на свободата това уж изобразява. Само дето, всъщност изобразява „светлозарния“ Луцифер. Масоните даже не си правят труда да го отричат. (Като си говорим за конспирации – ОК, аз не съм против…) Вместо светлина, гадът пръска наоколо лъчите на лъжата и на смъртта. И вие на него приличате. Ах, един вид, „събудете се, религиите поробват съзнанието“!…

    Абе, другарю либерал-демократичен комуняга, я, като се събудиш от собствените си илюзии, като освободиш съзнанието си от клишетата, така че да можеш да погледнеш света и отвъд (!) света, тогава ела да ме освобождаваш мен, ОК? Агресивни невежествени пубертетчета, дето вчера са открили, че имат мозък и за какво служи, нека да не ме „просвещават“! Имаме си достатъчно соросоидни НПО-та, те от сутрин до вечер именно с това се занимават, бактън от вас.

   • Всеки сам трябва да се спаси! Агресия в думите ви съзирам. Не е полезна за човешката душа. Не ще се избавите от грях с нея. И не прибързвайте със заключенията, възможно е да грешите. Никога не знаете кой стои срещу вас… Всичко са единствено предположения.

    Липсата на демонстративна вяра в Бог не прави човек нито лош, нито грешен. Нито го обрича на дявола. Религията и конспирациите са ръка за ръка, с добро се постига успех в борбата с неправдата – не с агресия, не с обиди, нито прочие оценки. В живота често човек съди за другите по себе си. Искам да вярвам, че съм ви разбрал погрешно. Макар по доста категоричен начин да сте заявил отношение. Простено нека е, инак нека мой грях е.

    И… посещението на църква по Коледа, нито други християнски празници не ни прави по-добри. Доброто е в нас. Ние сме тези, от които зависи да бъде излъчвано, да осветлява всекиго… Светът е успял не защото е ходил на църква, а защото доброто е малко повече от злото! Вярата на християните, на католиците, на мюсюлманите, евреите, вярата в Буда – всеки смята, че е прав. Правете дабро, единствено тогава ще бъдете на правия път! Забравете омразата и ще откриете, колко добри хората могат да бъдат. А виждам, четете, даже доста. Запознат сте с много имена, клишета… Светлината ви е докоснала с пълна сила – предайте на останалите, не я дръжте за себе си. Успех в борбата за вашата правда. Бъдете щедър!

   • Тези песни съм ги слушал и чел до втръсване. И да знаеш, че не са твое изобретение! Чужди песнички тананикаш, дето са ти ги набили в главата разни изроди. От сорта на: „бог е вътре в мене“ (ама кой бог не става много ясно), „защо да ходя на църква, бог да не се е скрил там“, „и без да вярвам съм си добър човек“, „обичайте се и правете добро, всичко друго е излишно“, и естествено, не на последно място „ах, ама моля ви се, защо сте толкова „агресивен“ (?!)“ (Абе ти, между другото, да не би да си?… А?…Май-май?…)

    Ей момко, дето имитираш Мастър Йода с „поетичния“ си словоред, ако не искаш агресия – не нападай! Ти си позволи най-нагло да нападнеш хората с религиозен (идеалистичен) мироглед, да ги унижиш, да се възвисиш над тях и даже да им кажеш, че „няма проблеми, ще ви подам ръка, да ви изведа от заблудите ви“.

    Кой си ти? За какъв се мислиш? Ти самият си един неграмотен полуобразован учил-недоучил раслек-недораслек, прочел-недочел туй-онуй и ще спасяваш хората от „религиозните им заблуждения“?… Къде се навираш? Ако се изплюеш на някого в лицето, няма ли да е най-нормалното нещо да получиш моментално тупаник по зъбите? А ти какво правиш тук, с тези свои нагли „спасителни“ агитации? Същото – плюеш в душите на хората, които вярват в Бога, всеки по свой си начин. Къде си мислиш, че се намираш? Това е сайтът на Анонимните, тук всички мнения са допустими. Но да не се чудиш после, когато те направят на „мат и маскара“, защото никой не е длъжен да търпи чуждата наглост.

    Такива като теб не са опасни за устойчивите хора, които знаят в какво вярват, как и защо. В очите на вярващия християнин вие сте УБИЙЦИ, защото разколебавате неуверените, които не са определили още собствените си убеждения, които все още търсят своята истина. И като послушат някой такъв „мозък“, могат да отхвърлят това, което според нас, християните, е спасение от смъртта – ни повече, ни по-малко.

    Защото ние, християните, не ходим на църква, за да станем „по-добри“ – каква примитивна глупост! Ние ходим по една единствена причина: защото се страхуваме от смъртта и не ни се иска да умрем. (Ако пък вие не страхувате да умрете, значи сте изтрещели ненормалници.) Нашата вяра това ни дава – решение на най-важния и даже единствен проблем, който стои пред човечеството – смъртта. Ние вярваме, че сме намерили изход – той ни е даден безплатно от Сина Божи, Господ Иисус Христос. Всичко останало (добрина, милост, морал, смирение, търпение, благочестие и т.н. и пр.) са СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ от лечението, което получаваме. А то има една цел – да ни предпази от смъртта. И да ни даде вечен живот – това, което всеки иска да има.

    И ТИ, човеченце, си тръгнал да „просвещаваш“ и да „спасяваш“ хората от ТОВА?!… Да слагаш бариери пред тях, за да не стигнат никога до мирогледа и вярата, чрез които могат да се спасят от смъртта?… Тогава ти си много долно същество. Изобщо не си „добър“, да имаш да вземаш. Ние може да се заблуждаваме, а може да се заблуждаваш и ти. Светът така е устроен, че НЯМА КАК да бъде доказана нито твоята гледна точка, нито нашата. Затова вярата е ИЗБОР – тя не е очевидна, не е неоспорим факт.

    Но ние поне имаме надежда, докато ти нямаш нищо. За теб животът ти ще свърши с мрак и ПЪЛНОТО НИЩО, което ти даже не можеш да си представиш, защото няма как да си представиш собственото си несъществуване. А ние имаме надеждата, че един ден ще се събудим за нов живот, в един друг свят. И нашата вяра с нищо не ни прави по-лоши хора, с нищо не вреди на обществото, с нищо не уврежда и нашия собствен живот. Защо тогава се опитваш да я отнемеш от най-слабите, най-безпомощните, които още не могат да се защитят? Това е все едно да убиваш малки беззащитни деца. Това правиш ти в нашите очи.

    Затова казвам, че служиш на дявала, нещастно човече. Тук не говорим за политика – кои са прави, кои са криви, кой на кого слугувал, кой за какво се боричкал. (Светски работи.) Тук вече говорим за идеи и думи, които буквално и директно могат да УБИВАТ ХОРА. Масово! Ето защо религията е тема, която е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧУВСТВИТЕЛНА. Това е святая святих, най-важното и интимно нещо в душата на хората, където никой няма право да бърка с мръсните си лапи.

    Всеки има право да вярва или да не вярва и никой няма право да натрапва агресивно своите възгледи. Защото когато в училището ние, християните, се опитваме да предлагаме само НЕУТРАЛНИ ЗНАНИЯ ЗА християнството (а не самото християнство), за да знаят децата източниците, корените на собствената си национална култура – такива като тебе надавате вой до небесата, че сме били „индоктринирали децата“ и сме им натрапвали възгледите си. А когато вие по всички канали (медии, интернет, преса, училища, форуми, ВУЗ-ове, лекции и т.н.) постоянно и агресивно пропагандирате безбожието си, това не е индоктриниране. Това не било насилие и натрапване на възгледи. Било „освобождаване от заблуждения“. Яааа виж ти! Каква „добрина“ и „обективност“!

    Затова марш оттук, докато не се научиш на уважение към хората и към техния мироглед!

   • Нещо погрешно сте ме разбрал…
    Но това не е от особено значение, предвид поуките, които си взимам. Благодаря ви.

   • Подозирах, сега вече зная. Благодаря за просветлението, рицарю! Бъдете благословен! Приемете, че агресията ви към непознат, в частност към мен, ми се струва, въпреки всичко изписано, крайно неоснователна и непонятна. Сали не се опитвате да изглеждате твърде мил? Очевидно ви е подразнило нещо, ако аз ви разтоварвам с написаното – помогнете си, но не таете такава силна агресия.

    Определено не разбрах с кое предизвиках всичките тези думи? Смятам, че постъпвате освен самоуверено, то и най-малко противно на онова, към което опитвате да убедите, че се стремите. А квалификациите и обидите ви определено преминават границата на веивия тон. Смятам, с което, идеята може единствено да загуби…

   • Отговарям съвсем простичко и кратко: ако обичаш, не смей да развиваш тук атеистична пропаганда, защото ще се натъкнеш на ожесточен отпор. Толкова, дано да съм бил ясен. Благодаря.

   • Намирам страницата за светска, не допускам да е с религиозна насоченост…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.