Заради 7,5 милиона европейски лева, отравят водата на София!

Депото за боклук край Драгушиново /село до Самоков/, финансирано с европейски средства вече се строи. Дупката която е предвидена да поглъща отпадъците на Самоков и още три общини в района се намира на по-малко от километър от река Искър. След като мине покрай депото и събере отровените от сметището води, река Искър ще се влива в язовир Искър. От там знаете къде отива – в мрежата на Софийска вода!

Министерството на околната среда и водите няма нищо против! Даже напротив, додрапалата до министерски пост подлога Ивелина Василева е много горда от факта, че ще успее да усвои пари по европейска програма – в случая „Околна среда 2007-2013-та” Не само това. Василева очаква и потупване по рамото от европейските началници за успешното изграждане на депото за битови отпадъци край Самоков.

Европейските проекти всъщност са основа за корупция и благоприятна среда за развитие на най-лошите и неморални практики при изграждане на обществена инфраструктура – водопроводи, пътища, заводи и т.н. и т.н.

Сега сме на края на един 7-годишен период и ударно се изпълняват проекти /понякога без да има нужда или с много завишени параметри, с неверни документи и ОВОСИ-си/ само и само да се „усвоят отпуснатите пари” по програма. Според „европейските изисквания” България към момента трябва да има около 50 „европейски” депа /разбирай обикновени сметища, но с табела отпред, на която пише колко пари е дала Еврокомисията за изкопаване на огромният трап покрит с чакъл, където ще се депонира боклука/. Затова и министър Василева хич не я интересува за водата на София. Тя иска да покаже резултати и да „усвои” средства – колкото се може повече.

На софийските зелени еколози, не им дреме, както се казва, това е „европейско депо” и не са спечелили грант от някоя презокеанска фондация за да протестират срещу европейски инициативи. Къде сте еколози? Къде са примерно Петко Ковачев, Тома Белев, Катерина Раковска, цялото WWF, Георг Тупарев, Борислав Сандов, Андрей Ралев, Мариана Христова, онези от “За Земята”, от „Зелени Балкани”? И още една сюрия знайни и незнайни отгледани зелено-кафяви соросоидчета? Къде са онези дето се търкаляха по Орлов мост, против изсичането на горите? Къде са онези дето се потрошиха да протестират срещу ядрената енергия и АЕЦ Белене? Къде са сега? Или те може би не живеят в София? Или може би вода не пият?

За министър Ивелина Василева е ясно – тя вода не пие. Явно и не пере, дрехите също ги дава на химическо чистене. За къпането също вероятно не се докосва до обикновената вода от водопровода, вероятно ходи на спа с минерална вода. Вероятно една не малка част от 7-те и половина милиона лева ще отиде и в нейният джоб. Как иначе ще си затваря очите за невярната оценка за въздействие върху околната среда издадена от Басейнова дирекция Плевен, според която река Искър въобще не съществува и не минава на 800 метра от терена определен за сметище? Пардон – „Европейско депо за отпадъци”. Как така МОСВ няма да спре проекта основаващ се на лъжа, ако не са отишли едни хубави парици в гушата на Василева? Кмета и общинските съветници в Самоков също ще „усвоят” средства и те, колкото могат повече. Може би даже и ще им стигнат да си купят нова вода и нов въздух, че тоя от европейското депо ще понамирисва. А софиянци …. Софиянците да го … д___ат.

Те и в момента това правят.

Предлагаме и статии по темата от „официални медии”. В случая за „Оф-це нюз” е ясно, че е на хранилката на Фондация Америка за България. Но водата е една за всички. Видно е за всички, и че ОВОС-а на сметище, пардон – „депо за отпадъци” Драгушиново е лъжа. Даже прокуратурата го доказа.

ОВОС заличи Искър, за да скрие, че София ще пие боклука на Самоков

Граждани на Самоков подадоха сигнал до ОЛАФ за злоупотреба със средства на ЕС по Оперативна програма „Околна среда“ при изграждането на депо за отпадъци край града. Те са категорични, че освен злоупотребите с европейски средства има и сериозна опасност от замърсяване на вододайната зона на София.

За инициативата на жителите на Самоков разказа пред OFFNews Бойко Хаджийски от Самоков. Депото трябва да се изгради в Драгушиново съгласно решение на общината от 2009 г. То се финансира основно по ОПОС, а финансирането е 7.4 млн. лева.

На терена там трябва да се депонират отпадъците на общините Самоков, Костенец и Ихтиман и Долна Баня в продължение на 30 години. Първоначално за целта е определена една изоставена мина край Костенец. В последствие общината променя решението си и избира терена край Драгушиново.

Какъв е проблемът?

Определеното място от общината е наклонен терен с много подпочвени води. Посочено е, че от там минава река Палакария, ляв приток на река Искър, но това не е така, а между Палакария и мястото минава река Искър. Искър е 800-900 м. от самия терен определен за депо на отпадъци. Всичко това е сигурна предпоставка за замърсяването на вододайната зона на София. Другият проблем е, че на отстояние около 600 метра е първата обитаема къща.

Разрешителното за строеж на депото е издадено на база документ с невярно съдържание. Документът с невярно съдържание е докладът за Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), изготвен от експертите на Басейнова дирекция Плевен.

Оценката е повече от скандална. Експертите явно не са забелязали, че в непосредствена близост до терена е най-голямата българска река Искър, по течението на която е язовир Искър, който захранва столицата. В доклада обаче пише, че най-близката река е Палакария, която стои на 20 км., но самата Искър е „пропусната“.

Докладът не споменава и за предприятията от хранителната промишленост.

Рекичката, която тече край терена за депо през пролетта.

Жители на Самоков и Драгушиново обжалват „Оценката за въздействието върху околната среда“ (ОВОС).

В отговор на жалбата на жителите на Самоков обаче апелативната прокуратурата признава през месец май 2015 г., че площадката е на десния бряг на река Искър, но не образува наказателно производство, защото грешката на експертите била… неволна, което се дължала на „предоверяване“ на данните, предоставени от Басейнова дирекция – Плевен.

Факсимиле от решението на Апелативна прокуратура – София:

Следват жалби и дела, които са изгубени от жителите, а мотивите на съдилищата най-общо са, че сметището трябва да го има, защото сегашното е с изчерпан капацитет. Освен това парите идвали основно от Европа, а не от националния бюджет. След окончателните решения по делата – в края на 2014 г. строителството е подновено.

Гражданите на Самоков са депозирали подписка подкрепена от 4 111 души, от които ГРАО е признала за валидни 3 122, с искане за референдум за изграждането на сметището чийто строеж вече е започнал. Искането е референдумът да се проведе в деня на местния вот – 25.10.2015 г.

За проблема е създаден и документален филм, който ще бъде изпратен и до ЕК.

Първата му част вижте тук:

Източник: offnews.bg

Екоминистърът за това, че София ще пие боклука на Самоков: Не ме интересува

Министър Василева щастливо реже лентата на поредния проект финансиран от Европа – за водния цикъл на град Габрово. Каква ще е истинската цена за реализирането на друг проект по същата Оперативна програма „Околна среда“ за депото за отпадъци в Самоков, явно за нея не е от особена важност. Важното е парите да бъдат усвоени, а проектът – отчетен като успешно изпълнен. Снимка: БГНЕС

Как реагира министърът на околната среда на новината, че вододайната зона на цяла София е застрашена заради изграждането на депо за отпадъци в Самоков на разстояние от 800-900 метра от река Искър? След като информирахме за проблема, се поинтересувахме и дали ресорният министър планира решаването му. Отговорът на този въпрос, видян от кореспонденцията между сигнализиралия за проблема жител на Самоков, Бойко Хаджийски и министър Ивелина Василева – се оказа разочароващ.

На 29 юни 2015 г., Хаджийски изпраща писмо до Василева, в което иска спирането на работата по изграждане на депото, финансирано със 7.4 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) до изготвянето на нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Причината е в докладът на сегашната, на база на която е получено разрешително за строеж на депото, буквално е изтрил от картата река Искър по течението на която е яз. Искър, който захранва столицата. В документа изготвен от Басейнова дирекция – Плевен пише, че най-близката река е притокът на Искър Палакария, която стои на 20 км от терена за депото.

Той подчертава, че в постановление на Софийската апелативна прокуратура се потвърждава безспорно установеният факт, че сегашният доклад по ОВОС представлява документ с невярно съдържание. Той отправя молба строежът да бъде спрян до преразглеждането на доклада по ОВОС или изготвянето на нов.

На 29 юли министърът отговаря, но не по същество, а просто изрежда фактологията относно доклада по ОВОС.

На 10 август Хаджийски пише нова молба, а в отговора си от 28 август министър Василева пропуска факта, че прокуратурата е потвърдила за невярното съдържание в доклада по ОВОС и факта, че река Искър е на по-малко от 1 км от площадката за депото. Тя се скрива зад факта, че прокуратурата отказва да образува наказателно производство с мотива, че „пропускът“ не бил умишлен и отказва да спре изграждането на депото, както и да има допълнен или нов доклад по ОВОС. Позовавайки се на отказа на директора на РИОСВ в София да отхвърли жалбите срещу решението по ОВОС от 2010 г., министърката пише:

„… сигнали, подадени повторно по въпрос, по който има решение, не се разглеждат, освен ако са в изпълнение на решението или се основават на нови факти и обстоятелства. В тази връзка, след като сте уведомен с писмо изх. № 400440/29.07.2015 на МОСВ, че Решение по ОВОС на № СО-04-04/2010 г. на директора за одобряване на горецитираното ИП е влязло в сила, вие сте подал нова жалба с характер на сигнал. Според изричната разпоредба на чл. 124, ал. 1 от АПК, последната не следва да бъде разглеждана, доколкото няма основание да се счита, че тя е във връзка с изпълнение на решението (отговора на МОСВ от 29.07.2015 г.) или се основава на нови факти и обстоятелства.“

С други думи, екоминистърката казва: „Не ме интересува, че е застрашена вододайната зона на София, нищо няма да направя“.

Гражданите на Самоков са депозирали подписка, с която искат провеждането на референдум за изграждането на сметището. Днес, 10 септември, общинският съвет трябва да вземе решение по въпроса.

Източник: offnews.bg

Няма да има референдум: боклукът на Самоков тръгва към София

Референдум за депото за отпадъци в Самоков няма да има.

Това реши Общинският съвет единодушно днес. От общо 21 присъствали общински съветници 21 гласуваха „за“ отхвърлянето референдума, съобщи БНР.

Депото струва 7.4 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда“. Проблемът е, че избраният терен е на 800-900 метра от река Искър и така депото заплашва цялата вододайна зона на София. Този факт е „пропуснат“ в доклада по ОВОС. Там пише, че най-близката река е Палакария, на около 20 км от терена. Нито съдът, нито министерството на околната среда и водите искат да решат проблема.

Инициативен комитет предложи референдум по въпроса, който да се проведе в деня на местните избори – 25 октомври. Общинските съветници обаче решиха, че въпросът бил незаконосъобразен.

Депото, което трябва да се експлоатира 30 години, е готово и ще бъде открито на 18 септември.

Инициативният комитет, който подал и сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, ще обжалва.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев коментира проблема по следния начин пред БНР:

Стараем се да спазваме закона и точно там е упоменато, че кметът трябва да представи своето становище на всички комисии на общинския съвет, когато има такова искане. Моето становище е, че въпросът не е законосъобразен. Не считам, че пречим на гражданите да изкажат становището си – този въпрос се обсъжда до 2010 година, а законът за допитването гражданите е от 2009 г. Но те досега не са събирали необходимите подписи. Нормално е да си помислим, че може би се чакаха местните избори, но ние, притиснати от това, че имаме договор с МОСВ, трябваше да усвоим и европейските средства за депото, много ни притеснява фактът, че никой не споменава какво сметище имаме в момента – там е екологична катастрофа. Това не може да продължава и ние търсим начин как да решим проблема. Когато се касае за средства от бюджета или за местни данъци и такси, общинският съвет може да вземе решение за непровеждането на референдум.

Източник: offnews.bg

Ето така изглежда Владимир Георгиев – кмета на Самоков

Запомнете го софиянци! Заради тази мазна мутра ще пиете боклук!

kmetaОще ли спите?


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

Advertisements

6 thoughts on “Заради 7,5 милиона европейски лева, отравят водата на София!

 1. Ако долната част на ушната мида е слепена за лицето то човек е склонен към лъжи и измами в пъти повече от други хора.Доста наши и чужди политици имат такива уши.В еврейският Холивуд доста актьори и актриси също имат такива уши,Бареков,Цацаров…не е нужно да познавам кметът на Самоков лично за да преценя,че е мошеник още като видя снимката му.България не се управлява от българи и това е отдавна.В това се коренят нашите трагедии.
  Хора,не чакайте похвали или критики от чужбина,ние сами трябва да определяме какво е добре за нас и нашият живот в нашата страна.Чужденците нямат интерес от богата и независима България,ние имаме.Информацията в началото на коментарът ми ще ви помогне и в животът,ще разпознавате „български граждани“.

 2. Нравственото ниво на българите е в такова окаяно състояние, че много индивиди биха продали за 7.5 ЛЕВА на майка си задника (!), па камо ли водата на София за 7.5 милиона! Плюят те – и на водата на София, и на самата София, и на България, и на вас, и на целия свят, ако щете – това са социопати! И те именно затова са и получили правото да се разпореждат с вашите ресурси!

  Това са плодовете на 25 години „демократична“ просвета и неолиберално възпитание в еврейоатлантически ценности… Това е днешна България – такива бяха възпитани да бъдат българските граждани. И даже не някои, а поголовно ВСИЧКИ.

  Но, какво очаквате да се случи в една колонизирана страна, където системата е устроена така, че само крадци, предатели и продажници, назначени от колонизатора, могат да получат достъп до властта? Корупцията, подлостта, низостта, предателството (накратко, моралното разложение) и даже престъпността – това са органични и необходими (!) структурни елементи на колониалната система! Това са елементи от системата на външно управление! Крайно време е най-после да го осъзнаете и да престанете да кудкудякате възмутено като кокошки-носачки!

  Ама то, как да го осъзнаете, като не можете да „стоплите манджата“, че България е колонизирана, поробена страна? Като не ви иде на акъла, че България отдавна вече няма нито грам суверенитет? А какво очаквате да прави поробителят с една поробена страна? Да я укрепва и въздига, вероятно? Или да я храни?

  И хем виждате, че народът се топи, и пак не можете да загреете, че това е, защото е подложен на геноцид от външни сили. То, видите ли, нещата просто така се били случвали, от само себе си. И хем виждате, че всеки ден са тук някакви чужди посланици, които ни размахват пръст и ни учат как да управляваме страната, а отскоро, даже в НС! – и как да си пишем законите, и кои закони да приемаме (написаните от тях, естествено), и кои не! И пак не загрявате, че реално ни управляват отвън. И пак не можете да направите връзката между разпорежданията и изискванията на ЕК, МВФ, СБ, НПО-тата и т.н. и влошаването на икономическото ни състояние. И хем виждате, че премиерите ни всеки ден са на поклонение в посолствата на САЩ, Турция, Великобритания и Израел, и пак не можете да направите връзката със сделките, които сключват от името на България с разни чужди корпорации. Пак не можете да забележите механизмите, по които ви ограбват ЧУЖДИ СТРАНИ.

  Алооо, овцете! Не забелязахте ли, че ако в българската политика случайно проникнат някакви „външни“ елементи, то те биват калени, очерняни и хулени така, че и майка им не би ги познала? А най-новата „мода“ пък е да бъдат тотално игнорирани, сякаш изобщо не съществуват. И, естествено, моментално и „леви“ и „десни“, и зелени и пембени, в потресаващо единодушие се обединяват, за да направят всичко възможно, щото външните за колониалната система „деструктивни елементи“, позволили си своеволието да проникнат в политиката, изобщо да не помиришат никаква реална власт! Това не ви ли подсказва нещо?… Да речем, относно т.нар. „опозиция“, т.нар. „леви-десни“ и т.н.?…

  Много лесно се познава кой кой е. Вижте само кой е „аутсайдерът“, презиран и мачкан, оплюван от всички и кои са „демократите“, постоянно предъвквани и даже хвалени от медийния мейнстрийм. Веднага би трябвало да „стоплите манджата“ – кой колко струва, кой какво (и защо) ви говори. Но това изисква умствено напрежение, а шопът най-мрази да мисли, оти го бОли глава.

  Ето ЗАТОВА в България се краде и ще продължава да се краде. И се предава България и ще продължава да се предава. Докато не ви дойде на ума най-после, че причината е единствено в ЗАГУБЕНИЯ НИ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ. Роби, които още не са разбрали, че са роби, не са нищо повече от овце. Яжте си тогава оскъдната слама и си мълчете, вместо да блеете по форумите, кой как ви бил ощетявал…

 3. Да, много „напечатани“ фалшиви дипломи в България ! Така че „специалисти“ по погребване на България навсякъде ! ………….. ами, един „калашник“ вече няма да реши проблеми… дойде време за да процъфтяват „търговци“… а Господ изгони търговци от Храма…. Значи ще ги „изгони“ и от „Храма Планета Земя“ …
  …тъжно… трябва да правим нещо сериозно !

  • Внимавай със сериозните идеи. Инак може да се окажат подстрекателски. А това е сериозно.

 4. Дааа, нещата се сговняват стремително в тая страна!!! Където и да погледне човек, никой чиновник от държавните и общински администрации в страната не си върши работата както трябва – единственото, което ги интересува е „усвояването“ на европейските пари! Щото то други вече няма – аз не знам и крадците от ръководствата/фирмите които организират т.нар. лотарии и тотализатори дали са доволни от парите, които обират от наивниците дето си купуват билети и фишчета? Щото и тия пари ще секнат скоро… а те нямат достъп до европейски фондове…

 5. Искам да вярвам, че природата ще успее да пречисти и ни опази от замърсяване на водата.

  Искам да вярвам, че няма да бъдат изхвърляни индустриални, нито токсични отпадъци.

  Искам да вярвам, че няма користни цели, нито мисли.

  Искам да вярвам в доброто у човека.

  „…Искам, искам, искам, искам – и все така заспивам…“

  На света има толкова много неща, които не са ми нужни!..

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.