Паразити ни манипулират

Ярослав Флегр не е ексцентрик, но въпреки това в продължение на години е имал съмнения, че мозъка му е бил превзет от паразити. Затова биологът взел научнофантастичното си предчувствие в лабораторията да го изследва. Това, което открива ще ви стресне.

lead_large

Възможно ли е миниатюрни организми, които носи котката, да ви промие мозъците и да ви докара до шизофрения?

Никой не би обвинил Ярослав в това, че е конформист. Той сам се определя за „небрежен декоратор“. 53 годишният чешки учен има вид на някой, който често потъва в своите мисли. Без съмнение мисленето на Флегр е шокиращо неконвенционално. През 1990-те започва да се съмнява, че едноклетъчен паразит от семейството на протозоа фино манипулира личността му и го кара да се държи странно, често по саморазрушителни начини. Ако този паразит се е бъзикал с ума му, вероятно прави същото и с други хора.

Паразитът, който се изхвърля от котките чрез изпражненията им се нарича Toxoplasma gondii. Той е паразитен протозой предизвикващ зооантронозното заболяване токсоплазмоза – това е причината да се казва на бременните жени да избягват кутиите, където се изхождат котките. От 1920-те докторите признават, че жените, които се заразят докато са бременни, могат да предадат болестта на ембриона си, като в някои случаи може да причини сериозни мозъчни увреждания или смърт. Toxoplasma gondii също е голяма заплаха за хората със слаба имунна система: в ранните години на епидемията на СПИН, преди да бъдат измислени добри методи да не се разпространява, се е обвинявало паразита за това, че причинявал в крайния стадий на развитието на заболяването – деменцията. Здравите деца и възрастни обаче обикновено изпитват кратки грипоподобни симптоми преди да се преборят с протозойния паразит, който след това обаче се спотайва навътре в мозъчните клетки, или поне това е стандартната медицинска мъдрост.

Toxoplasma_gondii_tissue_cyst_in_mouse_brain

Но ако Флегр е прав, скритият паразит може тихо да променя и връзките между нашите неврони, променяйки това как отвръщаме на плашещите и рискови ситуации, нашето доверие към другите и дори нашето предпочитание към определени аромати. И това не е всичко. Той вярва, че организмът спомага за количеството автомобилни катастрофи, самоубийства и психични нестабилности като шизофренията. „Ако добавите всичките различни методи, чрез които може да ни нарани“, добавя Флегр, „токсоплазмозата може да убива толкова много хора, колкото го прави маларията, или поне 1 милион души годишно.“

Флегр упражнявал тази мрачна теория в продължение на десетилетия и я е държал в относителна неизвестност заради затрудненията му с английският език. Другата причина е, че не е много сладкодумен в собствения си език. Също и рядко пътува по научни конференции. Това може да е „една от причините, моята теория да не е много известна“, казва и вярва, че неговата теория би срещнала дълбока опозиция. „Налице е силната психологическа устойчивост към възможността, че човешкото поведение може да бъде повлияно от някакъв глупав паразит“. „Никой не обича да се чувства като марионетка. Критиците на моите научни бележки може да са се почувствали обидени.“ Другата очевидна причина е, че понятията на Флегр може да се оприличат с тези на темите около НЛО и тези на телепатичното общуване на делфини с хора.

Anton–Babinski-syndrome-surreal

Но след години игнориране, Флегр започва да си спечелва уважението. Психотропните състояния предизвикани от паразита са нещо, което може да се окаже истина, мислят вече много изследователи, дори такива големи имена в неврологията като Роберт Саполски. „Проучванията на Флегр са добре проведени и не виждам причина да се съмнявам“, казва Саполски. Всъщност, последните лабораторни открития на британски групи предполагат, че паразитът е в състояние да причини извънредни щуротии. Той може да направи от враг номер 1 на плъха някакъв вид атракция в очите на същия, което да приключи с животa му. Още по-удивително е как го прави: организмът засяга някои важни части на мозъка като тези, които се занимават с такива емоции като страх, тревожност и сексуална възбуда. „Като цяло това е дива територия в невробиологията“, заявява Саполски.

Друг академик от тежката категория, който взима на сериозно Флегр е експерт в сферата на шизофренията, директорът на Инситута за медицински изследвания в Мериленд, Едуин Тори. „Възхищавам се на Ярослав за провеждането на това изследване“, казва той. „Очевидно е, че това не е политически коректно, в смисъл, че не са много лабораториите, които го правят. Той го прави в своя собствена с много малко подкрепа. Намирам резултатите за напълно достоверни.“

Много експерти мислят, че Toxoplasma gondii не е единствения микроорганизъм, който се занимава с това да „дърпа жиците на хората“. „Има много случаи, където това се случва при бозайниците с населилите ги паразити, за които дори не сме чували,“ казва Саполски.

Един такъв паразит, който манипулира съзнанието на жертвите си е известен на повечето от учените под името Rabies virus, който е един от основните причинители на бяс при бозайниците. Той причинява агресивно състояние и мигрира от нервната система в слюнката, като по този начин си гарантира, че ще се прехвърли в следващата жертва след като бъде ухапана от побеснелия носител.

rabid-dog-640x480

Друг такъв паразит се открива и при насекомите, където един плосък червей превръща мравки в свои роби като нахлува в нервната им система. Температурата на заразеното насекомо спада, което обикновено причинява мравката да излиза на повърхността, но вместо това тя се катери на върха на стръкче трева, на което се защипва, а задната част на тялото и става червено като по този начин става лесна плячка за пасящия добитък и птици. Това е и първият вид манипулация, за която научил Флегр. След като прочел книгата споменаваща за това явление, той признал, че някои хора може би го считат за луд, заради поведението, в което забелязал, че има прилики с тази на безразсъдната мравка. Например казва, че когато се озовал на улица със значим трафик и някой от шофьорите натискал клаксона, той не подскочил за да се предпази от евентуалната злополука. Друг случай бил на посещение в Турция, където провеждал изследване свързано с работата си. Там той попаднал с колегите си в престрелка и докато те били ужасени и уплашени, той се чувствал много спокоен. Тогава се зачудил, какво не е наред с него.

18iv4yldb383bjpg

Недоумението на Флегр продължило до 1990 г., когато се присъединил към факултетът по биология в Университетът Чарлз. 650-годишната институция е отдавна лидер в документирането на последиците за здравето свързани с Toxoplasma gondii, както и с разработването на методи за откриването на паразита. Всъщност на Флегр било предложено да даде кръв и тогава открил, че носил в себе си паразита, който е възможно да е бил ключът към неговата загадъчна самоунищожителна жилка.

Научил, че паразитът обикновено се прихваща след като заразена котка се изхожда и го освобождава, тогава той се поглъща от жертвите си, които обикновено са пасищни животни, гризачи, свине, едър рогат добитък, и всички от които следва да го задържат в техните мозъчни и телесни тъкани. От друга страна, хората не са изложени само на прихващането чрез контакт с подмяната на котешката кутия с пясък, а също така чрез питейната вода, която е замърсена с котешки изпражнения, яденето на неизмити плодове и зеленчуци, и особено чрез яденето на сурови и полусурови месни продукти. Един път влязъл в контакт със жертвата си, паразитът трябва да се завърне от животното или човека в котката, тъй като това е единственото място, където може да се размножава полово. Точно тогава е момента, когато Toxoplasma gondii започва да манипулира жертвата си. В момента, в който търси да се прехвърля за да се размножи.

Изследванията на Флегр показали, че около 30-40% от чешките граждани имали латентна форма на болестта. До тези заключения се стигнало благодарение на студентите-доброволци. Тези от тях, които били инфектирани от паразита, имали доста по-забавени реакции. Това довело до редица други изследвания, чрез които да се покаже, че е причина за голям брой автомобилни катастрофи. Също така заразените имали специфични промени в личността при двата пола. Примерно мъжете, които били инфектирани с паразита, били доста подозрителни и обръщали внимание на хорските мнения, когато се отнасяли за тях. Инфектираните жени от друга страна представяли точно обратното на това при инфектираните мъже. Инфектираните мъже се обличали повечето със стари и измачкани дрехи, а жените със скъпи и повлияни от актуалната мода. Мъжете с паразита имали по-малко приятели, а жените повече. Резултатите на Флегр били толкова странни, че предположил, че данните му може да са погрешни. Затова провел проучването и сред цивилни и военни групи от хора, но пак същото показали резултатите. Защо заразените мъже и жени показвали такива различия е все още загадка за Флегр. След като се консултирал с психологическа литература, започнал да подозира, че в основата си повишената тревожност може да бъде общият знаменател. Жените засегнати с паразита търсели утеха чрез социални и грижовни контакти, чрез които са склонни да се сприятеляват. Разтревожените мъже от друга страна реагират с антисоциалност и враждебност.

Може би Флегр просто гледа другата страна на една и съща монета.

Публикувал е данни за това, че мъжете заразени с паразита може да имат високи нива на тестостерон. Възможно е, че заради това на заразените жени, на които им били показани снимки на тези мъже – ги намирали за по-атрактивни и мъжествени от тези на не-заразените. Обаче това все още трябва да бъде изследвано за да се потвърди.

Може би паразита търси да се прехвърли по полов път, за да стигне до желаната цел и затова дърпа жиците на човека. Може би го поставя в рискови ситуации за да го убие, като търси по този начин да достигне до така гостоприемната котка, която е доказано, че не се забавя много в това да изяде собственика си след като умре. Дали за това пък котките не им пука въобще за своята собственост – „стопанинът“? Не е изключено.*

killanimals

Може ли някой наистина да знае, когато някой му дърпа конците?

Източник: The Atlantic

*Бележки

12 Real Parasites That Control the Lives of Their Hosts
Body of woman, 56, who collapsed and died in her home is gnawed and eaten by her own CATS on her kitchen floor
Cat People Are More Distinctive Than Dog People
Germ in Cat Feces May Affect Human Brain, Behavior: Study
Toxoplasmosis Parasite May Trigger Schizophrenia And Bipolar Disorders
‘Cat Lady’ Conundrum, The
Toxo Terror: Are Our Brains Controlled by Cat-Loving Parasites?

Advertisements

One thought on “Паразити ни манипулират

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s