Сорос финансира „Окупирай Уол Стрийт” с 3.6 милиона долара.

Медиите пренебрегват или омаловажават тази връзка.

Спонсорът на лeвиците, Джордж Сорос, има пръст и тук. Въпреки че той може и да твърди, че не стои зад протеста „Окупирай Уол Стрийт”, финансирането от неговите фондации показва друго. Сорос разкри подкрепата си за движението на 03.10.11 в сесия на Обединените нации: „Мога да симпатизирам на недоволството им.” Но това, което направи, е повече от симпатизиране, тъй като фондациите му спонсорираха групите, които стояха зад протестите и насочваха техните „прогресивни” послания.

На 13.10. Ройтерс дори постави въпроса „Кой стои зад протестите Уол Стрййт?”, но омаловажи действителното финансово участие на Сорос. И въпреки че към историята беше добавена и фразата „Сорос и протестиращите споделят обща идеологическа основа”, Ройтерс значително подцени тази връзка.

Протестиращите стоят зад твърдението си, че движението им е изцяло народно. Трудно е обаче да се пренебрегнат съгласуваните усилия на разни либерални групи, обединения и други финансирани от Сорос обекти, които подкрепят и поддържат движението Окупирай. „Ехо-група” от леви блогове и новинарски сайтове, получаващи пари от Сорос, продължава да подклажда огъня в историята за антикапиталистическия протест. В различни статии често се хвалят работнически и еко-активисти за тяхната подкрепа, докато полицията се очерня заради усилията ѝ да запази реда.

Организациите, които се присъединиха към протестиращите, са били финансирани от фондации Отворено общество на Сорос с повече от 3,6 милиона долара. На 05.10. имаше „поход за солидарност с хаштага #occupywallstreet, в който се включиха седем такива групи от общо шестнадесетте, подкрепящи протеста. Тези седем организации са получили 3 614 690 долара от фондации Отворено общество на Сорос от 2000 г. до днес, като повече от два милиона долара са отишли в Образователен фонд Обща кауза (Common Cause Education Fund), част от Обща кауза (Common Cause), а други 1.1 милиона долара – в организация MoveOn.org.

Дори и самите протестиращи признаха лицемерието на ситуация, в която милиардерът Сорос и MoveOn.org. “обединиха силите си, за да изразят гласно подкрепата си за анти- Уол Стрийт движението, и казаха, че това „би трябвало да включи алармата”. Допълнително финансиране беше направено и на Международния съюз на служителите в сферата на услугите (Service Employees International Union – SEIU), нa общността Community Voices Heard, на Коалиция за бездомните (Coalition for the Homeless), на Проект за защита на добросъседското икономическо развитие (Neighborhood Economic development Advocacy Project – NEDAP), и на 350.org.

Kolaj 1Към тези организации от лявото крило се присъединиха и приятелите им от прогресивните медии. Публикация за протестиращите, озаглавена „Списание Окупирай Уол Стрийт”, беше подкрепена от Център за независими медии (Indipendent Media Center), който получи повече от 70 000 долара от два отдела на организацията Тайдс (Tides). Тази група финансира с милиони долари различни либерални каузи и е частично спонсорирана от Сорос. От 2000-ната година до днес организацията е получила 25 991 845 долара от фондации „Отворено общество”. Ройтерс само отбелязва 3.5- те милиона долара за периода 2007-2009 г., но пропуска да спомене дългата история на финасиране и другите 20 милиона долара.

Тайдс се състои от Център Тайдс (Tides Centre), който е получил 7 535 482 долара, и от Фондация Тайд (Tides Foundation), която е получила допълнително почти 18 454 36 долара. Групата „Adbusters”, която Ройтерс нарeчe „антикапиталистическата организация в Канада, която започна протестите,” е получила 184 721 долара от Тайдс.

Спонсорираните от Сорос прогресивни медии също фаворизират протеста. Либералната „ехо-група”, която достига до повече от 300 милиона човека ежемесечно, здраво работеше по представянето на протестите. Медийният консорциум получи 425 000 долара от фондации Отворено общество на Сорос и филиалите му бяха ангажирани с подкрепата за Окупирай Уол Стрийт. Тези сайтове произвеждаха истории за голямата подкрепа за работническите и еко-активистите, а също и за полицейската бруталност.

Членът на Медийния консорциум, AlterNet, който е част от Институт на независимите медии (Indipendent Media Institute), е получил допълнителните 495 000 долара от Сорос и има секция във уебсайта си „Специален репортаж: Окупирай Уол Стрийт.” Там се публикуват статии, които развенчават „петте консервативни икономически мита”, като например „регулирането убива работните места” и „бизнесът прави всичко по-добре от държавата.” Той също възхвали като „велико дело” присъединяването към протестите. Кристън Гуин (Kristen Gwynne) от AlterNet беше дори арестувана по време на един протест.

Kolaj 2Центърът за aмерикански прогрес (Center for American Progress) получи 7.3 милиона от фондациите „Отворено общество” на Сорос. Центърът е мястото, на което се приземи бившият член на Green Jobs, сега старши сътрудник, Ван Джоунс (Van Jones), след кaто беше принуден да напусне администрацията на Обама. Два от блоговете на центъра (Campus Progress и Think Progress), които случайно са част от Медийния консорциум, подпомогнаха рекламирането на протеста.

Те писаха също за еко-активистите, които подкрепят движението. Campus Progress описа „полицейската бруталност” по време на протестите, докато Think Progress мислеше, че има „двойни стандарти по отношение на Уол Стрийт и Чаеното парти.” Те критикуваха начина, по който консервативните учени глави клеветят Движение 99 процента (99 Percent Movement) като „погрешно, неудачно и дори опасно”, докато в същото време прегърнаха Чаеното парти като част от „консервативната ехо-група.”

Институтът за бизнес и медии (Business & Media Institute) съобщи, че изследване на Медийния консорциум обстойно описва как Think Progress са създали „ехо-групата” от изданията, „в които посланието, понеже се e повтаряло многократно, е убедило по-широката публика или главните медии да признаят, да отговорят и да дадат време в ефир на прогресивните идеи. ”Има ирония в това, как Think Progress използва същата „ехо-група” като термин, с който да опише така наречения консервативен „двоен стандарт.” Според бюлетинът The Big Thaw, “ако е добре артикулирано, посланието на „ехо-групата” може да стане модел за подражание, да повлияе на политическата динамика, да измени общественото мнение и да промени обществения ред.”

Членовете на консорциума използваха тази методология още веднъж, когато отразяваха протестите. Общата тема беше празнуването на “великото дело”, когато се включиха в движението Окупирай. Лявоориентираното списание Mother Jones възхвали плановете за предлагане на човешка сила и средства, театралните походи и добави „организираща сила” към протестите. Подобна статия в In These Times цитира президента на AFL-CIO Ричард Трумка (Richard Trumka), който каза, че ще подкрепят протеста “по всякакъв начин.”

Еко-активистите също бяха поздравени за подкрепата им, докато усилията на полицията бяха остро критикувани. Grist похвали еко-активистите за това, че се включиха. Коалиция, ръководена от основателят на 350.org, Бил Мак Кибън (Bil McKibben), на който Сорос даде 8 900 долара, прегърна движението.

Все пак Ейми Гудман (Amy Goodman) от Democracy Now отиде на протестите, за да ги види отблизо, и продължи да пише как протестът се разраства „независимо от усилията на полицията да „заглуши” демонстрациите”. Още примери за „полицейска бруталност” бяха отразени от AlterNet, докато Think Progress публикува актуализирана информация за отказа на Съюза на транспортните работници (Transport Workers Union) да превозва арестувани от полицията протестиращи, за да демонстрира подкрепата си.

Статия на Айрис Сомбърг (Iris Somberg), 14.10.2011 г.

Източник: newsbusters.org


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!
Advertisements

3 thoughts on “Сорос финансира „Окупирай Уол Стрийт” с 3.6 милиона долара.

  1. Щатски лаф: „If you can’t beat them – join them“. Но аз бих казал даже нещо повече: „Ако не можеш да попречиш на нещо – възглави го“. Ето това е един типичен принцип на щатската политика. Отработен е до съвършенство.

  2. 🙂 Интересно! МНОГО интересно!!!

    То, къде „лява революция“ без еврейско финансиране ( революциите в Русия през 1905, 1917 ( началото ) и 1917 ( октомврийската )).

    От друга страна, как ли ще реагират антилевите капиталисти на такава „болшевишка“ заигравка на Сорос? 😉

    Да вземе човек повече пуканки и да сяда пред ТВ-то да гледа нова версия на „Империята отвръща на удара“. ☺☺☺

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.