Индиана узакони употребата на огнестрелно оръжие при неизбежна отбрана срещу полицаи

Първоизточник RT, 11 Jun, 2012, worldtruth.tv
Превод: Р. Григоров / Българска Легия за информационна защита


Губернаторът на Индиана Мич Даниълс /републиканец/ е подписал поправките към закон от 2006 г., който разрешава използването на „смъртоносна сила срещу държавен служител вкл. и срещу служител на правоохранителните органи в случай на „незаконно проникване” /unlawful intrusion/, (…the use of deadly force on a public servant — including an officer of the law — in cases of “unlawful intrusion”) в дома на гражданин.

timthumb.php

Привържениците на Втората и Четвъртата поправки на Конституцията, които провъзгласяват правото на притежаване на оръжие и на защита срещу всяко незаконно претърсване, приветстваха тези последни законодателни изменения, заявявайки че те гарантират защитата на жителите срещу държавни органи, които злоупотребяват с правомощията, давани им от значката.

Други обаче се опасяват, че предполагаемата заплаха от възцаряването на полицейската държава ще бъде заместена от едно повсеместно бойно поле, в каквото сега ще се превърне целият щат Индиана.

Според последните изменения в .т.нар. „Доктрина за крепостта” /Castle Doctrine/, щатските законодатели се съгласяват, че „гражданите имат право на защита – на себе си и на трети лица – от престъпления и физически посегателства”. Нещо повече. Служителите на закона не само, че не са изключение, но и всеки обществен служител сега би могъл да бъде обект на употреба на „смъртоносна сила” срещу него в случай на незаконно проникване в частна собственост без законно юридическо оправомощаване за това /without clear justification/.

„С въвеждането на този раздел, щатското законодателно събрание намира и декларира, че политика на тази държава е признаването на уникалния характер на дома на гражданина, както и гарантирането, че всеки гражданин се чувства защитен в неговия/нейния дом срещу всяко незаконно проникване, извършено от друго лице или от държавен служител”, се казва в закона.

Въпреки, че критиците на закона побързаха да го осъдят, че отварял вратите за извършване на насилие над полицейските служители, поддръжниците му казват обаче, че е необходимо да бъдат приложени на дело идеалите, завещани на Америка от Отците-Основатели. Особено откакто – както някои твърдят – Върховният съд на Индиана през 2011 г., почти изцяло елиминира Четвъртата поправка. По време на делото от 2011 г. „Барнс с/у щата Индиана” /Barnes v. State of Indiana/, щатският Върховен съд постанови, че „лице, нападнало изпратен в дома му държавен служител е вече престъпник и не може да се позовава на „незаконно проникване от полицейски служители” /“no right to reasonably resist unlawful entry by police officers”/. От своя страна Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие лобира за измененията в „Доктрината за крепостта”, за да гарантира, че гражданите ще бъдат защитени от държавни служители, които злоупотребяват с правомощията си да навлизат в неприкосновеното лично пространство.

„Има лоши законодатели”, заяви пред „Блумбърг нюз” авторът на закона – щатският сенатор Р. Майкъл Йънг /реп./. „Има лоши свещеници, лоши учители, лоши лекари и точно по отношение на такива обществени служители сме загрижени – и че в случаите когато те действат извън правомощията и служебните им задължения – гражданите трябва да имат законното право да се защитават сами”.

Губернаторът Даниълс се съгласи със сенатора в изявление, разпространено чрез неговия кабинет и отбеляза, че законът е бил създаден, за да покрие само „онези редки случаи на полицейско насилие” /to cover rare incidents of police abuse/, които биха могли да се изплъзнат на правосъдната система и съответните полицейски служители или други лица да останат ненаказани в случаите, когато нарушават закона, за да получат достъп до чуждо жилище”.

„Навън в реалния свят, почти не съществува житейска ситуация, в която тези изключително „тесни” предпоставки могат да бъдат срещнати”, заяви губернаторът Даниълс. „Този закон не е покана за употреба на сила или извършване на насилие над служители на правоохранителните органи”.

Полицейските служители в Индиана обаче не са на същото мнение. „Ако аз спра кола на пътя и докато се приближавам човекът ме застреля, той би могъл да каже: „Той се опитваше незаконно да влезе в моята собственост”. Серж.Джоузеф Хъбард заяви за „Блумбърг”: „Някой ще се измъкне от убийство на полицай заради този закон”.

„Този закон е една рецепта за създаване на бедствие”, допълва президентът на щатския полицейски съюз на Индиана Тим Даунс. „Той просто обявява награда за главите ни”.

Източник: worldtruth.tv

3 мнения за “Индиана узакони употребата на огнестрелно оръжие при неизбежна отбрана срещу полицаи

 1. Бре, то в щатите имало и някаква съпротива на терора!… Чак интересно ми стана…

  Дали пък не е част от някаква хитра провокация? Защото съвсем очевидно е, че в дългосрочен план целта на федералното правителство на САЩ е да разоръжи населението и да го направи напълно беззащитно спрямо полицейщината. А полицейщината пък… Тя, напоследък в САЩ се е превърнала в масов терор. И това е само началото… Концлагерите са построени вече и чакат… Тарикати, има да видите още, какво означава американската демокрация в действие, със сите й закони, права и свободи… Фашингтон знае, че народът скоро може да се разбунтува. Властите знаят прекрасно и ЗАЩО би се разбунтувал. Нали именно те го водят към пропастта… И затова се подготвят предварително.

  Направо не е за вярване! Ако е нещо оригинално – да го хвалим и да се радваме…

  Ами ако е само поредната конспирация – създаване на условия за поредния заговор, с поредната кървава провокация?…

  Да речем, няколко полицаи-идиоти може нарочно да бъдат изпратени да тормозят някой психясал маниак. След което полицаите съвсем законно ще бъдат разстреляни от лудия като кучета. (По новия щатски закон на Индиана…) А това пък на свой ред ще доведе до яка престрелка с тежки оръжия, след това – до намеса на гвардията, с изкарване на танкове по улиците… След която ще последва, естествено, масова „обществена реакция“ (медийна истерия, дирижирана от заговорниците)… И това ще даде основание на диктаторските кръгове не само за отмяна на този конкретен закон, но и за пълна конфискация изобщо на всички оръжия в САЩ и за тотално потъпкване на „втората поправка“ на Конституцията?

  Такъв е стилът на щатската диктатура – подлост, заговори, лъжи, многоходови интриги, манипулация на общественото мнение, след което – поредното, още по-дълбоко затъване. Още повече безправие, тоталитаризъм, контрол, тирания и държавно насилие. Следващото ниво на диктатура. Досега само това наблюдавам. Вече подозирам, че в САЩ винаги е било така и винаги ще бъде така. Затова не вярвам на нищо, което се случва там. Даже и на пръв поглед да изглежда добро и правилно. (Дано този път да греша?)

  • До Knight – отмен имаш + за коментара.

   Били коментирал и свободата „кого да обичаме“ – гей браковете и До какво ще доведат.
   И дъгата като символ, кой го открадна и защо

   • Не става, нали ще ме изтрие Админът за нарушение на т.1 от Правилата за коментарите.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.