Индиана узакони употребата на огнестрелно оръжие при неизбежна отбрана срещу полицаи

Първоизточник RT, 11 Jun, 2012, worldtruth.tv
Превод: Р. Григоров / Българска Легия за информационна защита


Губернаторът на Индиана Мич Даниълс /републиканец/ е подписал поправките към закон от 2006 г., който разрешава използването на „смъртоносна сила срещу държавен служител вкл. и срещу служител на правоохранителните органи в случай на „незаконно проникване” /unlawful intrusion/, (…the use of deadly force on a public servant — including an officer of the law — in cases of “unlawful intrusion”) в дома на гражданин.

timthumb.php

Привържениците на Втората и Четвъртата поправки на Конституцията, които провъзгласяват правото на притежаване на оръжие и на защита срещу всяко незаконно претърсване, приветстваха тези последни законодателни изменения, заявявайки че те гарантират защитата на жителите срещу държавни органи, които злоупотребяват с правомощията, давани им от значката.

Други обаче се опасяват, че предполагаемата заплаха от възцаряването на полицейската държава ще бъде заместена от едно повсеместно бойно поле, в каквото сега ще се превърне целият щат Индиана.

Според последните изменения в .т.нар. „Доктрина за крепостта” /Castle Doctrine/, щатските законодатели се съгласяват, че „гражданите имат право на защита – на себе си и на трети лица – от престъпления и физически посегателства”. Нещо повече. Служителите на закона не само, че не са изключение, но и всеки обществен служител сега би могъл да бъде обект на употреба на „смъртоносна сила” срещу него в случай на незаконно проникване в частна собственост без законно юридическо оправомощаване за това /without clear justification/.

„С въвеждането на този раздел, щатското законодателно събрание намира и декларира, че политика на тази държава е признаването на уникалния характер на дома на гражданина, както и гарантирането, че всеки гражданин се чувства защитен в неговия/нейния дом срещу всяко незаконно проникване, извършено от друго лице или от държавен служител”, се казва в закона.

Въпреки, че критиците на закона побързаха да го осъдят, че отварял вратите за извършване на насилие над полицейските служители, поддръжниците му казват обаче, че е необходимо да бъдат приложени на дело идеалите, завещани на Америка от Отците-Основатели. Особено откакто – както някои твърдят – Върховният съд на Индиана през 2011 г., почти изцяло елиминира Четвъртата поправка. По време на делото от 2011 г. „Барнс с/у щата Индиана” /Barnes v. State of Indiana/, щатският Върховен съд постанови, че „лице, нападнало изпратен в дома му държавен служител е вече престъпник и не може да се позовава на „незаконно проникване от полицейски служители” /“no right to reasonably resist unlawful entry by police officers”/. От своя страна Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие лобира за измененията в „Доктрината за крепостта”, за да гарантира, че гражданите ще бъдат защитени от държавни служители, които злоупотребяват с правомощията си да навлизат в неприкосновеното лично пространство.

„Има лоши законодатели”, заяви пред „Блумбърг нюз” авторът на закона – щатският сенатор Р. Майкъл Йънг /реп./. „Има лоши свещеници, лоши учители, лоши лекари и точно по отношение на такива обществени служители сме загрижени – и че в случаите когато те действат извън правомощията и служебните им задължения – гражданите трябва да имат законното право да се защитават сами”.

Губернаторът Даниълс се съгласи със сенатора в изявление, разпространено чрез неговия кабинет и отбеляза, че законът е бил създаден, за да покрие само „онези редки случаи на полицейско насилие” /to cover rare incidents of police abuse/, които биха могли да се изплъзнат на правосъдната система и съответните полицейски служители или други лица да останат ненаказани в случаите, когато нарушават закона, за да получат достъп до чуждо жилище”.

„Навън в реалния свят, почти не съществува житейска ситуация, в която тези изключително „тесни” предпоставки могат да бъдат срещнати”, заяви губернаторът Даниълс. „Този закон не е покана за употреба на сила или извършване на насилие над служители на правоохранителните органи”.

Полицейските служители в Индиана обаче не са на същото мнение. „Ако аз спра кола на пътя и докато се приближавам човекът ме застреля, той би могъл да каже: „Той се опитваше незаконно да влезе в моята собственост”. Серж.Джоузеф Хъбард заяви за „Блумбърг”: „Някой ще се измъкне от убийство на полицай заради този закон”.

„Този закон е една рецепта за създаване на бедствие”, допълва президентът на щатския полицейски съюз на Индиана Тим Даунс. „Той просто обявява награда за главите ни”.

Източник: worldtruth.tv

Advertisements

3 thoughts on “Индиана узакони употребата на огнестрелно оръжие при неизбежна отбрана срещу полицаи

 1. Бре, то в щатите имало и някаква съпротива на терора!… Чак интересно ми стана…

  Дали пък не е част от някаква хитра провокация? Защото съвсем очевидно е, че в дългосрочен план целта на федералното правителство на САЩ е да разоръжи населението и да го направи напълно беззащитно спрямо полицейщината. А полицейщината пък… Тя, напоследък в САЩ се е превърнала в масов терор. И това е само началото… Концлагерите са построени вече и чакат… Тарикати, има да видите още, какво означава американската демокрация в действие, със сите й закони, права и свободи… Фашингтон знае, че народът скоро може да се разбунтува. Властите знаят прекрасно и ЗАЩО би се разбунтувал. Нали именно те го водят към пропастта… И затова се подготвят предварително.

  Направо не е за вярване! Ако е нещо оригинално – да го хвалим и да се радваме…

  Ами ако е само поредната конспирация – създаване на условия за поредния заговор, с поредната кървава провокация?…

  Да речем, няколко полицаи-идиоти може нарочно да бъдат изпратени да тормозят някой психясал маниак. След което полицаите съвсем законно ще бъдат разстреляни от лудия като кучета. (По новия щатски закон на Индиана…) А това пък на свой ред ще доведе до яка престрелка с тежки оръжия, след това – до намеса на гвардията, с изкарване на танкове по улиците… След която ще последва, естествено, масова „обществена реакция“ (медийна истерия, дирижирана от заговорниците)… И това ще даде основание на диктаторските кръгове не само за отмяна на този конкретен закон, но и за пълна конфискация изобщо на всички оръжия в САЩ и за тотално потъпкване на „втората поправка“ на Конституцията?

  Такъв е стилът на щатската диктатура – подлост, заговори, лъжи, многоходови интриги, манипулация на общественото мнение, след което – поредното, още по-дълбоко затъване. Още повече безправие, тоталитаризъм, контрол, тирания и държавно насилие. Следващото ниво на диктатура. Досега само това наблюдавам. Вече подозирам, че в САЩ винаги е било така и винаги ще бъде така. Затова не вярвам на нищо, което се случва там. Даже и на пръв поглед да изглежда добро и правилно. (Дано този път да греша?)

  • До Knight – отмен имаш + за коментара.

   Били коментирал и свободата „кого да обичаме“ – гей браковете и До какво ще доведат.
   И дъгата като символ, кой го открадна и защо

   • Не става, нали ще ме изтрие Админът за нарушение на т.1 от Правилата за коментарите.

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s