Ердоган: „Османците са първите стъпили на Луната, а не Нийл Армстронг”

„Уърлд нюз дейли рипорт”, 6 юли 2015 г., Барбара Джонсън
Превод: Р. Григоров / Българска Легия за информационна защита


ИСТАНБУЛ. Османците са първите стъпили на повърхността на Луната, а не Нийл Армстронг, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера /5 юли/ по време на ифтара, организиран от турския Зелен полумесец /ислямистки вариант на Червения кръст и Червения полумесец, б.пр./.

turk-astronotu-uzaya-yollayin-boeing-alalim-1069796

„Г-н Ердоган заяви, че мюсюлмански изследователи са достигнали Луната преди повече от 300 години – далеч преди програмата „Аполо“ и обеща да построи джамия в кратера, в който са се приземили.

„Твърди се, че първият човек, стъпил на Луната е Нийл Армстронг през 1969 г.“, каза Ердоган. „Истината обаче е, че ислямските космически изследователи са достигнали нашия спътник 334 години преди това – в 1635 г. Всеки знае историята на Лагари Хасан Челеби /Lagâri Hasan Çelebi/ „Османският ракетен човек“, направил първият в историята успешен ракетен полет от човек в 1633 г. Това обаче, което може би не знаете е, че две години по-късно той се е опитал да достигне Луната и най-вероятно е успял!“.

Историята за Лагари Хасан е описана от знаменития арабски търговец и пътешественик от 17-ти век Мехмед Зили, по-известен като Евлия Челеби /Evliya Çelebi/. В неговите забележителни пътеписи, той съобщава, че Лагари Хасан е построил 7-крила ракета, задвижвана от 50 оки /63,5 кг./ барут, с която бил излетял от Сарайбурну, близо до двореца „Топкапъ“ /Topkapı/ в Истанбул“.

Както пише Евлия Челеби, Лагари Хасан прокламирал преди старта: „О, мой султане! Бъди благословен, отивам да говоря с Исус”, преди да запали барута на ракетата. След това се бил издигнал на повече от 200 метра във въздуха и се приземил в морето, на неколкостотин метра от точката на излитането му. Плувайки към брега, Евлия Челеби твърди, че той бил заявил: „О, мой султане! Исус ти изпраща поздрави!”.

Изненадващото твърдение на президента Ердоган предизвика известни шушукания и смях у аудиторията – реакция, която очевидно ядоса турският политик. Той отвърна подобаващо, за да затвори устите на скептиците, подиграващи се с неговите твърдения заявявайки, че в най-скоро време ще разполага вече и с доказателства за тях.

„Защо не вярвате? Защото никога не сте вярвали, че мюсюлманин може да направи такова нещо така, както никога не бихте повярвали, че нашите предци са докарали кораби в Златния рог след като преди това на ръце са ги пренесли по сушата дотук”, каза Ердоган, намеквайки за завладяването на Цариград от Мехмед ІІ Завоевателя през 1453 г. „Това твърдение не е ново. Много учени в Турция и по света са го лансирали и аз мисля, че те са прави. НАСА може би е унищожила повечето от физическите доказателства за османския успех, по време на мисията на „АПОЛО-11”, но ние ще се опитаме да намерим доказателство, което да вдигне завесата, прикриваща истината”.

Турският президент не даде никакви насоки обаче за доказателствата, които очаква да бъдат намерени нито уточни начина, по който се надява те да бъдат събрани.

Историята за Лагари Хасан Челеби се смята, разбира се, за легенда от мнозинството историци и повечето експерти са категорични, че би било невъзможно „авиаторът” да е оцелял при полет в открития Космос.

Първият му „полет” беше предмет на ТВ-шоуто „Ловци на легенди” /MythBusters/ на 11 ноември 2009 г. в епизода „Катастрофа и пламък” /“Crash and Burn”/. Ракетата, конструирана за шоуто не се доближаваше обаче до описанията на Евлия Челеби, а ив окончателния й дизайн не е бил направен опит да бъдат използвани материал от неговото време.

Екипът отбеляза, че Евлия Челеби не бил дал достатъчно подробна спецификация на дизайна на ракетата, използван от Лагари Хасан, но заключи, че „би било изключително трудно” за някой от ХVІІ век, без достъп до модерните стоманени сплави и завърчни техники да кацне успешно или дори изобщо да постигне някакво стартово ускорение.

Този извод беше нагледно подкрепен от факта, че при повторния старт на ракетата, тя избухна по средата на полета й.

Източник: worldnewsdailyreport.com

Допълнение:

Чрез споделянето на тази информация не претендираме, че същата е някакво официално заявление отбелязано от авторката на статията, Барбара Джонсън в worldnewsdailyreport.com.
Изглежда, че темата на тази статия е базирана на едно изказване на Ердоган от края на миналата год., в което заявява, че САЩ никога не са стъпвали на Луната.
Имайте едно на ум винаги: World News Daily Report е американо-еврейски ционистки вестник базиран в Тел Авив, Израел посветен на покриващ библейската археология новини и други загадки от целия свят.

Advertisements

22 thoughts on “Ердоган: „Османците са първите стъпили на Луната, а не Нийл Армстронг”

 1. Македонците са преди османците…Щото те са основали Луната….Ехе…а от кога грее она…

 2. Дали пък Фъкоф не е пра, дявол да го вземе? Как се подведох – наистина, колкото и откачен да си в лич(ния си живот, да кажеш публично такова нещо е все едно да си направиш харакири именно в качеството си на президент на една държава!. Макар че, знам ли… интернет пространството си е е…ло майката – невероятна миазма е понякога…

  • Виж това:

   http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/15/2420034_amerika_e_otkrita_ot_mjusjulmani_predi_kolumb_tvurdi/

   Имаше го по всички медии, в т.ч. и турските, когато го направи това нещо. Питах едни турци, дали е някаква шега и те ми казаха, че не е и много се срамуваха от това. 🙂

   Щом Америка според него е открита от мюсюлмани, защо да не са „летели до луната“ османците? 😉

   … „изтрещяване“ седмо ниво е в съседна Турция, по точно из политическата им класа ( както и по други държави ). 😉

   Обаче, наистина може да си зададе човек въпроса, който се завъртя из Интернет преди известно време:

   „Ами, ако няма конспирация, а просто политиците и обществения елит са много глупави?“ ☺☺☺

   Самите новини по националните телевизии започнаха да приличат на публикации от „Жълт труд“ … 😦

 3. Aбе .. не можете ли да проумеете, че самата статия е ебаси жълтата… как си представяте президентът наистина да твърди подобно нещо ?! 😀

  • 🙂 Е, защо да не го твърди? Нали беше казал преди около година, че мюсюлманите били открили Америка и когато Колумб акостирал в Куба, видял там джамия. 🙂 🙂 🙂

 4. Абе, какво да кажа – луд си е тоя Ердоган и толкоз! Но изглежда всеки народ изпитва някакво мазохистично влечение (дали си дава сметка въобще?!?!) да избира смахнати хора на топ властови позиции?! Поне ние тук, в Югоизточна Европа и Мала Азия…

 5. Друг проблем е защитата от радиацията и вакуума, който също е бил решен приблизително по същото време.

 6. Интересен е въпросът как са успели да достигнат втора космическа скорост около 11km/s. Двигатели способни да постигнат такива скорости са се появили едва преди малко повече от 50г.

 7. Шшшшттт! Тихо! Недейте да ги плюете. Забавни са… Всъщност не са забавни… Жалки са…

 8. Жалката истина е , че никой все още не е стъпвал там. Всеки е свободен да говори каквито си иска глупости, особено ако е с ограничен от религията ум.

  • Eле пък, ако е с ум, ограничен от атеизъм, може направо да плямпа диви идиотизми. Разрешено му е и даже повече от това, напълно е оправдано.

 9. Така ли? Някакъв Челеби бил стъпил пръв на Луната? Аз пък мислех, че е барон Мюнхаузен…:-)
  Този, какъв беше…., Ердоган, не е ли чел книжки като малък за Барон Мюнхаузен? Ако ги беше чел, като мен, нямаше да се изказва неподготвен… Според мен, те там цялото правителство, май имат тихи гласове в мозъците. Другият пък, малкия, май Давутоглу му беше фамилията, преди няколко дни обяви, че ще въражда отново Османската империя… Сигурно е прекалил с гледането на „Великолепният век“ по телевизията…:-)

  • Не си разбрал. Евлия Челеби не е стъпил, Той е турски пътешественик и писател. Описал е и бг в османската империя. Челеби е описал как някой друг турчин е стъпил на Луната. Ердоган друса нещо яко. Вярва в митове и легенди.

   • Ти не си разбрал. В статията пише за двама с фамилия Челеби. А иначе всичко друго е пълен абсурд!

   • Излиза, че ти не схващаш смисъла на това изречение: „Всеки знае историята на Лагари Хасан Челеби /Lagâri Hasan Çelebi/ „Османският ракетен човек“, направил първият в историята успешен ракетен полет от човек в 1633 г. Това обаче, което може би не знаете е, че две години по-късно той се е опитал да достигне Луната и най-вероятно е успял!“.

 10. Това е пълен Ъпсурд….!!! Според видни македонски учени ,именно те македонците са създали луната,разбира се гърците имат също претенции.Най-вероятно Ердоган е имал впредвид че първи са носили вар на луната за построяването И….

  • п.п. а джамията не се вижда вече ,защото проекта за строежа й ,е бил възложен на Българи !!!

 11. ХАХАХА- тия рязани циркаджии са тотално смешни!!!

 12. Яко! 🙂 Много ЯКО!!! ☺☺☺

  … а нещо за стъпването на Ян-бибиян на луната, няма ли да помрачи османското стъпване на луната или Ян е втори? ☺☺☺

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s