Титан има повече петрол отколкото Земята

Space.com”, 13 февруари 2008
Превод: ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА/Българска Легия за информационна защита


На Титан, мъгливата луна на Сатурн, има сто пъти повече природен газ и други течни въглеводороди, отколкото във всички известни находища на петрол и природен газ на Земята, казват учените днес.

titan-view-cassinis.si

Въглеводороден дъжд вали над клетата планета и се събира в огромни запаси, които оформят езера и дюни. За много от това беше известно и преди, но сега от наблюденията на космическата сонда „Касини” на НАСА, нещата се изясняват и в количествено отношение.

„Титан е направо покрит със съдържащ хидрокарбонати материал – това е гигантска фабрика за органични химикали”, каза Ралф Лоренц (Ralph Lorenz), член на радарния екип на “Касини” към Лабораторията за приложна физика на университета „Джон Хопкинс”. „Този огромен запас от въглероди е важен прозорец към геологията и климатичната история на Титан.”

При минус 179 градуса по Целзий (минус 290 по Фаренхайт) Титан би бил ужасно място за живот. Вместо вода, на повърхността на тази луна има течни въглеводороди под формата на метан и етан и вероятно нейните дюни са изградени от „толини”. Терминът „толини” е създаден от Карл Саган (Carl Sagan) през 1979 г., за да опише комплекс от органични молекули от сърцето на пребиотичната химия.

Дълго време на Титан се е гледало като на място, което би могло да е нещо като прототип на Земята, точно преди появата на живот на планетата ни.

Корабът „Касини” е картографирал с радар около 20% от повърхността на Титан. Според твърденията на НАСА, забелязани са неколкостотин езера и морета, за няколко дузини от които е преценено, че съдържат повече въглеводороди, отколкото запасите на Земята от петрол и природен газ. Тъмните дюни, които се редят по продължение на екватора, съдържат органични количества няколкостотин пъти по-големи от запасите от въглища на Земята.

Доказаните запаси от природен газ на Земята са общо 130 милиарда тона, достатъчно количество, за да осигури триста пъти повече енергия от необходимото за задоволяване нуждите от отопление, охлаждане и осветление на САЩ за една година. Всяко едно от дузината езера на Титан има еквивалент на поне това количество енергия под формата на метан и етан.

„Тази обща преценка се основава главно на поглед върху езерата, направен в районите на северния полюс,” каза Лоренц.”Предполагаме, че южният полюс може да е подобен, но наистина още не знаем колко течност има там.”

Радарът на „Касини” е наблюдавал района на южния полюс само веднъж и там са били видяни само две малки езера.

Повече подробности за откритията са публикувани в 29-то издание на списание „Geophysical Research Letters”.

Учените оценяват дълбочината на езерата на Титан, като прaвят по-общи предположения, основаващи се на земните езера. Те взимат средните данни за площта и дълбочината на земните езера, като имат предвид и близките околности, например планини. На земята дълбочината на езерата често е десет пъти по-малка от височината на околния терен.

„Ние знаем също, че някои езера са дълбоки повече от 10 метра, т.е. че са толкова дълбоки, защото буквално се виждат катранено черни на радара. Ако бяха плитки, щяхме да виждаме дъното, но ние не го виждаме”, каза Лоренц.

Въпросът какво количество течности има на повърхността е важен, защото метанът е силен парников газ както на Титан, така и на Земята, но на Титан го има в много по-големи количества. Ако всички забелязани течности на Титан са метан, ще трябват само още няколко милиона години, защото когато той се изпарява в атмосферата, се разрушава и изчезва в Космоса.

Ако метанът свърши, Титан може да стане много по-студен. Учените са убедени, че метан може да бъде добавен в атмосферата чрез освобождаване от вътрешността при изригвания на замръзнали вулкани. Ако това е така, количеството метан, както и температурите на Титан, може да са варирали драматично в миналото.

„Нашият живот зависи от въглеродите и да разберем, докъде по сложната верига към създаването на живот може да достигне химията в среда като тази на Титан, ще бъде важно за разбирането на произхода на живота във Вселената,” казва Лоренц.

Източник: space.com, saturn.jpl.nasa.gov


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!
Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.