В България е така

7577_big

Само преди дни МВР отпразнува 136г. от създаването си с шумно тържесто насред площад „Александър Невски”. Много комплименти и много похвали отнесоха родните полицаи и служители в МВР за работата си през годините.

Човек, ако гледа това тържество-парад на униформените, ще си каже, че в България наистина има полиция и тя си върши работата.

НО! Само няколко дни по-късно-вчера, в „Господари на ефира” беше излъчено видео, на което се вижда как  полицаи бият момиче и момче, след като под въздействие на алкохол отказали да покажат личните си карти.

Случката се разиграва в късните часове на нощта на централна улица в София. Видеото е заснето от очевидец- гражданин с „будна” съвест, решил да документира как няколко полицаи налагат и ритат младо момиче пред погледа на приятеля й, вместо да се притече на помощ. Но така сме си ние.

Донякъде разбирам човека, скрит с камерата зад прозореца. Ако се беше намесил може би също щеше да свърши пребит на земята. Ако беше звъннал на 112, щеше да дойде още полиция и кой знае – може би още потенциални биячи.

Ето какво излиза от цялата история – момиче и момче са употребили алкохол, карат се на улицата, идва полиция, иска им личните картите, момичето се дърпа, наричат я „пикла”, тя се ядосва. Разменят се обидни думи, момчето изяжда няколко шамара, хванат от двама полицаи, да не би да вземе да избяга, а момичето, младото момиче, бива влачено по улицата, удряно и ритано. Вещите й са разпилени на земята, тя се съпротивлява, вика, плаче, докато полицаите я вкарват насилствено в колата. Момчето крещи „пуснете я, вижте на какво я направихте, момиче е ..”, но това сякаш още повече надъхва чичковците в униформи да покажат колко са велики, пребивайки момичето.

Интересно ми е каква ще е версията за случилото се на полицията и в частност -полицаите, които налагат младежите. Може би ще кажат, че момичето е било толкова опърничево, че без ритници и въргаляне по земята, просто не е имало начин да я вкарат в колата…

Макар че аз тайно подозирам, че на униформените полицаи от клипа им доставя жестоко удоволствие да бият 50 килограмово девойче на възрастта на дъщерите им.

В България е така.

Днес директорът на СДВР съобщи, че е назначил дисциплинарна проверка след разпространеното видео.

Оказва се, че случката се е разиграла в края на 2014 година, едва ли не – това е стара история.

Защо будният гражданин чак сега разпространява видеото – не знаем. Защо случаят е потулен – може само да… гадаем.

Полицаите от видеото били установени, сигурно ще бъдат наказани за поведението си с някое предупреждение за уволнение.

Днес слушах разни коментари по темата, че не бивало да се обобщава работата на полицията заради този единичен случаи. МВР-то ни било страхотно.

Да. Страхотно е, когато охранява депутатите и, когато е по протестите. Видяхме ги все пак. Но, когато се бори с пияна девойка на 20-на години нещо не може да се справи.

Всъщност, ако това беше единичен случай, може би коментарите, че не трябва да се обобщава биха били уместни. Все пак, със сигурност има и някой и друг свестен полицай. Надявам се да е така.

Но само ще ви припомня, че отдавна не е „новост” в България органите на реда да нарушават правомощията си, нанасяйки удари върху граждани, които сами се сещате – няма как да се защитят, особено, ако са жени.

Нужна е съвсем бърза проверка в Гугъл, за да видите колко точно такива случаи има през последните години, станали обществено достояние, защото потърпевшите са събрали сили да говорят пред медии и прочее. Останалите, станали жертва на полицейски тормоз или обиди просто тихо и кротко си мълчат, преглътнали унижението, за „да не стане още по-зле”.

Хайде, няма да ви разказвам  подробно и за случаи в Студентски град, където полицаи спират момичетата за проверка късно през нощта и ги карат да „духат”, ама не в дрегера, ако не искат да нощуват в ареста… Real story.

В България е така. Не се впечатлявайте.

Ние просто никога няма да бъдем нормална страна. С нормални граждани. И нормална полиция.

Пътят на унижението и самоунищожението е дълъг. Е, при нас почти сме го извървяли докрая – бием се, бият ни, няма кой да се притече на помощ, само има кой да заснеме как ви рита полицията. Е, и това е нещо…

И внимавайте, защото родната полиция отдавна не ни пази. Тя ни гази, псува, бие и рита.

Така е в България.

Видеото с побоя, е тук.

Автор: Адриана Аврамова
Източник: lentata.com

Advertisements

3 thoughts on “В България е така

 1. И все пак поведението на гражданите е предизвикателно към представителите на властта.

  Струва ми се, чи това видео прилича повече на провокативно, създадено и снимано именно с ясното намерение да съхрани предизвикано поведение. С други думи това е провокативно видео, снимащият не е случаен минувач – той е в групата с „пострадалите“.

  Да се мисли нужно е! Събудете се, българи! Колко от вас ще отговорят агресивно на молба от представителите на властта да се легитимирате с документ за самоличност?! Аз лично бих го направил без излишни коментари и демонстрация на арогантност и величие! А би трябвало всеки от вас да стори същото!..

 2. За поведението на девойчето е нормален и отговорът на полицията към нейната крехка устица; за такова поведение на запад отнася палка и глоба, която ще и държи влага достатъчно дълго за да не си позволява пиянски мурафети пред тези, които се грижат за реда. Така, че в случая полицаите са били снизходителни към пиянската двойка и девойка, за което трябва да им се благодари.

 3. Не само в България е така. Това полицейско поведение е абсолютно типично за САЩ. И именно от там вече се разпространява по целия свят като нещо „нормално“. Хайде да не унижаваме и без това вече достатъчно унижената ни Родина и да не изпадаме в национален нихилизъм!

  Ако четете редовно infowars.com ще видите там цяла Черна Книга на престъпленията, злодеянията и насилията, вършени от щатската полиция. Някои от въпросните действия са откровено незаконни, но се „покриват“ от съдилищата и от властите – премълчават се, прикриват се, толерират се, даже се поощряват. Други злодейства са даже законни в САЩ. Така или иначе, съвсем малко са наказаните полицаи. И то винаги с нещо символично, като „мъмрене“, предупреждение“, понижаване в длъжност, превеждане на друго място, в най-тежките случаи – само уволнение. Чисто административни мерки – нищо повече. Никой щатски полицай не е осъден досега и не лежи в затвора, независимо какви зверства е вършил.

  Има и друг момент. Когато трябва да се мачка и унижава една страна, особено ако е колония, нейната полиция се натоварва с някакви безумни изисквания за „толерантност“ и за спазване на „правата на гражданите“ до такава степен, че я превръщат в група беззъби, безправни, жалки, безпомощни и смешни педерасти, които не могат не само да употребяват оръжие, но даже и сила. Или даже остър тон! Които нямат никакви права и могат само да търпят унижения и евентуално, да регистрират престъпления. Докато полицията на метрополията (или по-просто казано, на поробителя) е коренно различна. Тя именно има всички права – има власт, има сила и се ползва от нея, за да въдворява ред с желязна ръка. Като често мачка правата на хората, насилва, унижава и върши откровени злодеяния. Изхвърля хората от колите им, разбива жилищата им и нахлува в тях с разрешение или без… Конфискува, арестува и затваря с повод и без повод, съблича на улицата, изсипва багаж, бие с палки, псува, унижава, за нищо и никакво праска с електрошок, души, рита, стреля и убива. Често го прави даже законно, защото именно по закон има право да тероризира населението.

  Струва ми се, че и единият, и другият тип полицейско поведение е неприемлив. И свръх-правата са недопустими, и безумното им ограничаване – също. И полицаят – звяр, и полицаят – „мека китка“ са ми еднакво отвратителни. В това отношение законодателството трябва да е много мъдро. И най-вече, желателно е да бъде СУВЕРЕННО, а не колониално (робско) или тиранично (имперско).

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s