В България е така

7577_big

Само преди дни МВР отпразнува 136г. от създаването си с шумно тържесто насред площад „Александър Невски”. Много комплименти и много похвали отнесоха родните полицаи и служители в МВР за работата си през годините.

Човек, ако гледа това тържество-парад на униформените, ще си каже, че в България наистина има полиция и тя си върши работата.

НО! Само няколко дни по-късно-вчера, в „Господари на ефира” беше излъчено видео, на което се вижда как  полицаи бият момиче и момче, след като под въздействие на алкохол отказали да покажат личните си карти.

Случката се разиграва в късните часове на нощта на централна улица в София. Видеото е заснето от очевидец- гражданин с „будна” съвест, решил да документира как няколко полицаи налагат и ритат младо момиче пред погледа на приятеля й, вместо да се притече на помощ. Но така сме си ние.

Донякъде разбирам човека, скрит с камерата зад прозореца. Ако се беше намесил може би също щеше да свърши пребит на земята. Ако беше звъннал на 112, щеше да дойде още полиция и кой знае – може би още потенциални биячи.

Ето какво излиза от цялата история – момиче и момче са употребили алкохол, карат се на улицата, идва полиция, иска им личните картите, момичето се дърпа, наричат я „пикла”, тя се ядосва. Разменят се обидни думи, момчето изяжда няколко шамара, хванат от двама полицаи, да не би да вземе да избяга, а момичето, младото момиче, бива влачено по улицата, удряно и ритано. Вещите й са разпилени на земята, тя се съпротивлява, вика, плаче, докато полицаите я вкарват насилствено в колата. Момчето крещи „пуснете я, вижте на какво я направихте, момиче е ..”, но това сякаш още повече надъхва чичковците в униформи да покажат колко са велики, пребивайки момичето.

Интересно ми е каква ще е версията за случилото се на полицията и в частност -полицаите, които налагат младежите. Може би ще кажат, че момичето е било толкова опърничево, че без ритници и въргаляне по земята, просто не е имало начин да я вкарат в колата…

Макар че аз тайно подозирам, че на униформените полицаи от клипа им доставя жестоко удоволствие да бият 50 килограмово девойче на възрастта на дъщерите им.

В България е така.

Днес директорът на СДВР съобщи, че е назначил дисциплинарна проверка след разпространеното видео.

Оказва се, че случката се е разиграла в края на 2014 година, едва ли не – това е стара история.

Защо будният гражданин чак сега разпространява видеото – не знаем. Защо случаят е потулен – може само да… гадаем.

Полицаите от видеото били установени, сигурно ще бъдат наказани за поведението си с някое предупреждение за уволнение.

Днес слушах разни коментари по темата, че не бивало да се обобщава работата на полицията заради този единичен случаи. МВР-то ни било страхотно.

Да. Страхотно е, когато охранява депутатите и, когато е по протестите. Видяхме ги все пак. Но, когато се бори с пияна девойка на 20-на години нещо не може да се справи.

Всъщност, ако това беше единичен случай, може би коментарите, че не трябва да се обобщава биха били уместни. Все пак, със сигурност има и някой и друг свестен полицай. Надявам се да е така.

Но само ще ви припомня, че отдавна не е „новост” в България органите на реда да нарушават правомощията си, нанасяйки удари върху граждани, които сами се сещате – няма как да се защитят, особено, ако са жени.

Нужна е съвсем бърза проверка в Гугъл, за да видите колко точно такива случаи има през последните години, станали обществено достояние, защото потърпевшите са събрали сили да говорят пред медии и прочее. Останалите, станали жертва на полицейски тормоз или обиди просто тихо и кротко си мълчат, преглътнали унижението, за „да не стане още по-зле”.

Хайде, няма да ви разказвам  подробно и за случаи в Студентски град, където полицаи спират момичетата за проверка късно през нощта и ги карат да „духат”, ама не в дрегера, ако не искат да нощуват в ареста… Real story.

В България е така. Не се впечатлявайте.

Ние просто никога няма да бъдем нормална страна. С нормални граждани. И нормална полиция.

Пътят на унижението и самоунищожението е дълъг. Е, при нас почти сме го извървяли докрая – бием се, бият ни, няма кой да се притече на помощ, само има кой да заснеме как ви рита полицията. Е, и това е нещо…

И внимавайте, защото родната полиция отдавна не ни пази. Тя ни гази, псува, бие и рита.

Така е в България.

Видеото с побоя, е тук.

Автор: Адриана Аврамова
Източник: lentata.com

Advertisements

3 thoughts on “В България е така

 1. И все пак поведението на гражданите е предизвикателно към представителите на властта.

  Струва ми се, чи това видео прилича повече на провокативно, създадено и снимано именно с ясното намерение да съхрани предизвикано поведение. С други думи това е провокативно видео, снимащият не е случаен минувач – той е в групата с „пострадалите“.

  Да се мисли нужно е! Събудете се, българи! Колко от вас ще отговорят агресивно на молба от представителите на властта да се легитимирате с документ за самоличност?! Аз лично бих го направил без излишни коментари и демонстрация на арогантност и величие! А би трябвало всеки от вас да стори същото!..

 2. За поведението на девойчето е нормален и отговорът на полицията към нейната крехка устица; за такова поведение на запад отнася палка и глоба, която ще и държи влага достатъчно дълго за да не си позволява пиянски мурафети пред тези, които се грижат за реда. Така, че в случая полицаите са били снизходителни към пиянската двойка и девойка, за което трябва да им се благодари.

 3. Не само в България е така. Това полицейско поведение е абсолютно типично за САЩ. И именно от там вече се разпространява по целия свят като нещо „нормално“. Хайде да не унижаваме и без това вече достатъчно унижената ни Родина и да не изпадаме в национален нихилизъм!

  Ако четете редовно infowars.com ще видите там цяла Черна Книга на престъпленията, злодеянията и насилията, вършени от щатската полиция. Някои от въпросните действия са откровено незаконни, но се „покриват“ от съдилищата и от властите – премълчават се, прикриват се, толерират се, даже се поощряват. Други злодейства са даже законни в САЩ. Така или иначе, съвсем малко са наказаните полицаи. И то винаги с нещо символично, като „мъмрене“, предупреждение“, понижаване в длъжност, превеждане на друго място, в най-тежките случаи – само уволнение. Чисто административни мерки – нищо повече. Никой щатски полицай не е осъден досега и не лежи в затвора, независимо какви зверства е вършил.

  Има и друг момент. Когато трябва да се мачка и унижава една страна, особено ако е колония, нейната полиция се натоварва с някакви безумни изисквания за „толерантност“ и за спазване на „правата на гражданите“ до такава степен, че я превръщат в група беззъби, безправни, жалки, безпомощни и смешни педерасти, които не могат не само да употребяват оръжие, но даже и сила. Или даже остър тон! Които нямат никакви права и могат само да търпят унижения и евентуално, да регистрират престъпления. Докато полицията на метрополията (или по-просто казано, на поробителя) е коренно различна. Тя именно има всички права – има власт, има сила и се ползва от нея, за да въдворява ред с желязна ръка. Като често мачка правата на хората, насилва, унижава и върши откровени злодеяния. Изхвърля хората от колите им, разбива жилищата им и нахлува в тях с разрешение или без… Конфискува, арестува и затваря с повод и без повод, съблича на улицата, изсипва багаж, бие с палки, псува, унижава, за нищо и никакво праска с електрошок, души, рита, стреля и убива. Често го прави даже законно, защото именно по закон има право да тероризира населението.

  Струва ми се, че и единият, и другият тип полицейско поведение е неприемлив. И свръх-правата са недопустими, и безумното им ограничаване – също. И полицаят – звяр, и полицаят – „мека китка“ са ми еднакво отвратителни. В това отношение законодателството трябва да е много мъдро. И най-вече, желателно е да бъде СУВЕРЕННО, а не колониално (робско) или тиранично (имперско).

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s