„Нестле“ АД продава заразени сладоледи

GTY_listeria_jef_150409_16x9_992

Варненец разкри случай със заразени сладоледи, произведени от „Нестле“ АД, гр. Варна. Ето каква е ситуацията, разиграла се миналото лято:

„ През август месец миналата година семейството ми имаше гости и закупихме от „Метро“ няколко кутии със сладолед „Фамилия“ 0,8л Банан с какаов сироп, произведен от „Нестле“АД, гр. Варна.

Сладоледите бяха от една партида и със срок на годност 10/2015. След консумирането им всички получихме остри стомашни болки, придружени с повръщане и разстройство. Най-тежко пострадаха децата. След лечението докторите ни посъветваха да изследваме въпросния сладолед. Направих си експеримент и освен този от „Метро“, купих същия и от „СВА“. Дадох двата за изследване в акредитирана лаборатория. Резултатите показват, че банановото лятно изкушение е заразено с ентеробактерии, които са 12 пъти над допустимата норма“, пише Мирослав Колев.

nestle1_640x465

Той се е свързал с РЗИ Варна, които са препратили сигнала до Регионалната агенция по безопасност на храните. От своя страна БАБХ също е взела проби от 5 различни кутии със сладолед, резултатите от които са същите-наличие на ентеробактерии 8 пъти над нормата.

От тук идват въпросите- Колко опасни са тези ентеробактерии, до какво водят и какво се е случило със заразените сладоледи?

„Наличието на ентеробактерии не означава салмонела или друга опасна болест. Хората с по-чувствителен организъм наистина биха почувствали неразположение, но това не е задължително“, обясниха от Агенцията по безопасност на храните в София. Те отрекоха да има други сигнали от потърпевши от същия продукт.

Не бяхме сигурни до колко тези бактерии са безобидни, както твърдят, затова се свързахме и с медицинско лице, което да разясни какво точно означава присъствието на ентеробактерии в храната.

„Съществуването, на която и да е бактерия от семейство Enterobacteriacae в храни е недопустима. Това е посочено и в Европейския регламент 2073/ 2005г. за микробиологични критерии в хранителни продукти. След като е определена допустима норма, значи надхвърлянето и е рисково. Дори и някои да смятат, че диарията и повръщането не представляват сериозна опасност, всъщност това са симптоми на хранително натравяне“, заяви д-р Драганова, директор Дирекция „НЗИ“ в РЗИ Варна.

Някои от ентеробактериите са нормални обитатели на храносмилателния тракт у човека и животните.

Когато обаче, те са над нормата и се наруши баланса на добри и лоши бактерии те могат да предизвикат заболявания като коремен тиф, паратифове А и В, дизентерия, хранителни токсоинфекции и други.

Поради това на производителя е било издадено предписание да изтегли нереализираните количества от търговската мрежа и те да бъдат унищожени.

Продадени са 44 182 броя сладоледи, заразени с ентеробактерии

„Питам се защо това не беше направено по-рано. „Нестле“ пусна за продажба 44 958 броя от заразения сладолед, от който успя да продаде 44 182 броя, и само 776 са унищожени“, пише още пострадалият варненец.

nestle5_620x465„Установено е, че причината е възникнал проблем с технологичното оборудване, който е бил своевременно отстранен.  Наличието на ентеробактерии е показател за лоша технологична хигиена, поради което е било извършено обучение на персонала и завишаване на хигиенния контрол“, се казва в документа на Агенцията по безопасност на храните.

nestle_640x465

В него пише още, че фирмата изпраща всеки месец проби до акредитирана лаборатория и до момента не са откривани данни за наличие на ентеробактерии, салмонела или листерия моноцитогенис.  По линия на официалния контрол са взимани проби и натривки на всяко тримесичие и също не е имало несъответстващ резултат.

Защо, обаче, след като храните подлежат на задължителни ежемесечни проби в продължение на три месеца от пускането им в търговската мрежа никой не е открил проблем със заразените сладоледи и те са се продавали свободно на пазара?

Възниква и още един много важен въпрос- Как една от най-старите наложили се на пазара фирми би допуснала цяла партида със заразени сладоледи? Има ли обикновеният потребител шанс да застане срещу историята, името и най-вече адвокатите на една международна дългогодишна компания, с лидерски позиции на пазара?

Отне ни няколко дни да разнищим случая, тъй като в ситуацията са засегнати няколко страни- пострадалия варненец, фирмата производител и Агенцията по безопасност на храните, като контролиращ орган и трета независима страна.

В твърденията и на трите имаше разминаване, но в ситуацията по-важен е резултата.

Понесла ли е наказание фирмата за допуснатата зараза в храната и как потърпевшият е бил обезщетен?

Освен предписанието от БАБХ останалите едва 776 бройки сладоледи да бъдат унищожени, на компанията е издаден Акт за административно нарушение и е наложена имуществена санкция поради нарушение на чл. 20 ал.1 т.3 от Закона за храните.  Издадено е и наказателно постановление.

„Аз разбрах , че има и други натровени деца. Вероятно, обаче, са подсигурили тяхното мълчание. Напълно съм склонен да вярвам, защото от „Нестле“ се свързаха с мен и ми предложиха 10 броя кашони с техни продукти, по 2 кашона на пострадал. Естествено, отказах“, разкри още Мирослав Колев. Той се е свързал с директора на компанията в Швейцария и е завел дело, за да си търси правата по съдебен ред.

Какво казва „Нестле България“ АД за случая?

„Нестле“ е водеща в световен мащаб компания за храни и напитки, чието мото е : „Добра храна, добър живот“.  Е, за нашия варненец август месец не е бил най-добрият в живота му, вследствие на не толкова „добрата“ храна, която е консумирал.

„Качеството и безопасността на нашите продукти са първостепенен приоритет за нашата компания. Приемаме подобни сигнали много сериозно и работим по тях в тясно сътрудничество с местните регулаторни органи. Ето защо, независимо че това беше изолиран случай, като превантивна мярка последвахме решението им да изтеглим продукта от пазара. Не сме получавали потребителски сигнали за каквито и да е други подобни инциденти. След проведеното вътрешно разследване установихме, че нашите строги процедури за пускане в продажба на нови продукти не са били спазени при конкретната партида сладолед. Това е неприемливо и ние сме предприели необходимите коригиращи действия, за да не позволим друг подобен случай“, заявиха в отговор „Нестле България“ АД.

Компанията отрича да е предлагала на Мирослав Колев безплатни продукти на „Нестле“ като компенсация. Според варненецът други сигнали е нямало, тъй като симптомите наподобяват летен вирус и много от лекарите не констатират, че става въпрос за хранително натравяне.

По неофициална информация сладолед на „Нестле“ е бил изтеглен от пазара в Македония, заради зараза със салмонела.  Предвид приоритета ни, който е българският пазар спряхме с разследването дотук.

„Можем ли да сме сигурни, че това няма да се случи и това лято?“, пита Мирослав Колев.

Е, донякъде за продуктите на „Нестле“ може да разчитаме, че след този случай компанията е засилила механизмите на контрол и безопасност. За другите производители, обаче, остава да се надяваме и да вярваме в контрола от Агенцията по безопасност на храните, който очевидно не е много ефективен.

Източник: petel.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!
Advertisements

10 thoughts on “„Нестле“ АД продава заразени сладоледи

 1. Някой замислял ли се е, защо по телевизията започват да текат реклами на лекарства против диария и 2 седмици след това бум много хора се оплакват с проблеми? Някой замислял ли се е защо хората които живеят на село не се оплакват от такива неща, не пият минерална вода, къпят се един път седмично и тн ? Не пазаруват в хипермаркети, където може някой нарочно да разнесе дадени зарази, не ги пръскат от горе с аерозоли, понеже малко село, възрастни хора, малка пенсия, няма пари за лекарства. 99.9% съм сигурен, че зад всяка марка производител на сладки храни, седи фармацевтична компания. „Ако имаш лекарство което хората не купуват, дай им причина!“

 2. Аз също съм от пострадалите!Мислех,че е от сладоледа,но не съм го пускала за изследване(но го пазя все още).След прочетеното ми се изясни ситуацията-да го е страх човек да купува!

 3. Дъщеря ми преди 2 години по същия начин получи разтройство половин час след като изяде един сладолед, който не беше с изтекъл срок на годност. 5 Месеца й трябваха да се възстанови чревната й флора след това с лекарства и диети. Казват, че нямало оплакали се, а като се оплачеш ти искат снимки на опаковката и мостра на продукта. Кой си ходи с фотоапарат и кутии за
  мостри от това, което е ял през деня, така за всеки случай?

 4. Проблемът, който се дискутира не се отнася толкова до „ОПАСНИТЕ“ бактерии, колкото до СЪДЪРЖАНИЕТО на субстанцията, наречена „сладолед“. Сладоледът през последните години все повече се пръвръща в КОКТЕЙЛ от ХИМИКАЛИ, а не от хранителни вещества. Някога „сладоледът“ миришеше на МЛЯКО !!! Сега е сладка, мазно-лигава субстанция. Ако ще да има „мляко“ то е „сухо“ мляко, и то в много малко количество. За да е „мазно“ се влага мазнина – например рафинирана свинска мас на прах; за да има „белтъчно“ вещество, ако се тества в лаборатория субстанцията, затова се влага – „суха“ кръв на прах, наричана още и „протеинова“ – получавана от кости, сухожилия, пера, нокти, а напоследък и от „червения колорадски червей“ (средата, в която се развива той е КАНАЛИЗАЦИОННАТА отпадна вода, с която се храни, в изградени за това открити водни басейни, и така ХИМИЯТА от отпадните води стига и до стомаха ви, ама че в тия води някое предприятие си е изхврлило промишлената химия, има ли значение ?); естествената вече я захар – вече я забраниха, но затова пък изкуствени подсладители – аспартан например, вижте му страничните ефекти…И МНОГО ВОДА, разбира се, над 70-80% от съдържавнието на „сладоледа“. как се „задържа ли ? Ама и затова гешефтарите-престъпници за му намерили цаката – нарича се „карагенан“ – вещество, което ПОЕМА МНОГО ВОДА, която я „ЗАДДЪРЖА“ в субстанцията, но като й придава желиран обем, за да не се разпадне или потече – влага се и в сирена, кашкавали, салами, сапуни, гелове…. В общи линии плащате 100 грама чешмяна вода на цена 1, 39 лв, но ОТРОВНА, ама затова ПОДСЛАДЕНА и с примамлив външен вед !!! Бинго за престъпниците-отровители !!!

  • Всичко това е вярно,а какво ще коментирате за лекарствени продукти за деца,които съдържат аспартам

 5. На сладоледа работят доста жени от ромски произход,тъй като не се изисква квалификация,образование и заплатата е ниска…….

 6. Преди няколко месеца си купих силно огранена вафла Мура. Ужасен дъх, но иначе съвсем прясна по дата на производство. Изхвърлих я веднага, но запазих опаковката. Писах на фирмата, помолиха ме да им пратя снимки от опаковката и касова бележка. Искаха и парче вафла, но нямах.
  Получих писмо, в което не заявяват, че има констатирано нарушение, но да ме зарадват 😉 щели да пратят подарък. След седмица получих по куриер 5 вафли просто изсипани в куриерския плик. Нито опаковани, нито придружени от някакво писмо. Смешници.

 7. Не само сладоледът на Нестле е опасен. Концернът се слави като производител на ГМО храни. Освен това съвсем наскоро се появи информация, според която в Индия Нестлепуска в продажба нудълс, в които е установено наличие на олово. Преди няколко години в Китай са открити примеси на токсичната вещество меламин в бебешка храна на Нестле, като хиляди деца са приети в болница. Вероятно списъкът на подобни инциденти е доста дълъг.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.