„Ню Йорк Таймс“: САЩ преминават от изолация към сътрудничество с Русия

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в руския курорт Сочи показва, че Вашингтон на този етап са се отказали от изолацията на Русия и са преминали към търсене на начини за взаимодействие с Москва. Тази теза застъпва американският вестник „Ню Йорк Таймс“ в анализ на вчерашната историческа среща.

U.S. Secretary of State John Kerry (L) shakes hands with Russian Foreign Secretary Sergey Lavrov before a bilateral meeting in Sochi, Russia May 12, 2015. REUTERS/Joshua Roberts

Държавният секретар на САЩ Джон Кери (в ляво) се ръкува с руския външен министър Сергей Лавров преди срещата в Сочи, Русия. 12 май, 2015 REUTERS/Joshua Roberts

Изданието отбелязва, че и двете страни оценили срещата на Кери с руския президент Владимир Путин като „откровена, приятелска и целяща да намери обща стратегия за прекратяване на войната в Сирия и уреждане на положението в Украйна“. Според вестника опитите за изолация изглежда са в миналото.

„Вместо това, акцентът е върху търсенето на нови начини за сътрудничество, по-специално относно Сирия“, пише „Ню Йорк Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Обстановката, в която се проведе срещата в Сочи беше по-различна, лишена от озлобеност и риторика, характерни за времето на Студената война, които бяха неотменна част от отношенията на САЩ и Русия в последните няколко години.

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков, коментирайки резултатите от срещата, заяви, че Кремъл счита разговорът за първия признак за осъзнаване на необходимостта от сътрудничество между двете велики държави.

„Нашият президент по време на срещата заяви, че наш принципен интерес е връщането на двустранните отношения на нормално ниво“, заяви Ушаков. Както подчертал Путин, това е в интерес на Русия, но и на САЩ и е важно от гледна точка на международната стабилност и сигурност.

Говорителят на Кремъл заяви, че това със сигурност не е пробив, но е проява на първите признаци, че двете големи страни са осъзнали, че трябва да се върнат към нормалното сътрудничество. „Въз основа на това считаме, че разговорите са полезни, необходими и положителни“, каза Ушаков.

Държавният секретар предал поздрави от Обама, като подчертал, че той е бил много заинтересован от срещата.

Източник: glasove.com


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

7 мнения за “„Ню Йорк Таймс“: САЩ преминават от изолация към сътрудничество с Русия

  1. Няма Русия, няма СЕЩ, няма Китай – всичко това е театро, за да може светът отново да се раздели на два враждуващи лагера, които в последствие да се изтребят и най-накрая официално да се състави световно правителство.

    Третата световна може да се избегне по няколко начина, но хората не само не са узрели за тях, но за съжаление с всеки изминал ден ги отдалечават все повече.

    • Е, ако се издигнем чак на това ниво… Сигурно на много народ им е идвала идеята да вземат па да взривят билдербергерите на поредната им среща в поредния хотел. И на целия свят би му олекнало. И би бил мир по целия свят… Ама на, и други са се сетили за този вариант. Добре ги пазят, гадовете. Не минава. ;-D
      А пък на още по-високо ниво може да си заговорим и за Божиите работи и за поднебесните сили на злобата… Но за момента обсъждаме конкретните действия на дадени правителства. Не че не знаем, дето и на тях някой им дърпа конците. Сетили сме се вече.

  2. Ню-Йорк Таймс са пропаганден инструмент на Фашингтон. Те са професионални лъжци и манипулатори. Не бива да се вярва на нищо, което твърдят. И това тук, за „търсенето на нови начини за сътрудничество“ е поредната лъжа. Всъщност нищо подобно не се случва. Просто във Фаишингтон явно са решили отново да се опитат да склонят ръководството на РФ да капитулира доброволно, като приеме техните условия. Толкова. Нищо повече. Нищо ново, и нищо чудно.

  3. Май е дрън-дрън и прах в очите това – преди малко показаха в новините по НоваТВ че американците вкарват в източноевропейските държава – поясът около западната граница на Русия – Балтийските републики, Полша, Румъния, България и евентуално Унгария маса бойни машини и се очакват 5000 американски войници. Типично за всички властващи на тоя свят – не се отказват от първоначалната идея, която им е хрумнала, а само лавират, усукват и чакат удобния момент за да си я осъществят! Това е много характерно за генетичните уроди от каквито е съставен почти на 100% световният елит!!! Както и отделните национални „елити“. Елити на уродите!

    • Жива демонстрация на лицемерие и прах в очите… Вълк в овча кожа… Очевидно разсейване от нещо случващо се, с много по-голяма важност!

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.