Уволнен два пъти заради „Америка за България“

Не познавам диригента Илия Михайлов. Не съм ходил на негов концерт, което, разбира се, е мой пропуск и моя вина. Това, което се случва с него обаче, е ужасно.

event_64676

Уволнен и от двете си работни места в рамките на две седмици. Уволнен, извинете, за…волнодумство и инакомислие.

Годината е 2015 г., не 1975-а, да речем. В България правото на свободно изказване на мненията е гарантирано от конституцията. Поне привидно – има гражданско общество, партиен и медиен плурализъм, има формални белези за демокрация. Истина ли е всичко това, или живеем в някакъв тъп виц?

Преди месец Илия Михайлов, диригент на Софийската филхармония, се разбунтува срещу временния директор на институцията – члена на „Протестна мрежа” Виктор Стоянов. Обвини го в некомпетентност и финансови зулуми с билетите в зала „България”. Това обаче бе само персоналното измерение на атаката. Илия Михайлов в прав текст обяви, че Софийската филхармония, както и други български културни институти, са заложници на прословутата фондация „Америка за България”. Че „Америка за България” диктува репертоарни политики, кадрови назначения, че отпуска щедри грантове срещу послушание, че е впримчила в клещите си видни творчески фигури от целия артистичен спектър.

Последва светкавичното уволнение на Илия Михайлов от Филхармонията. Не защото е некадърен, мързелив, не защото се е отлъчил от работа или не е изпълнил задълженията си. А защото мисли ТАКА. И защото не се бои да го изрече ПУБЛИЧНО. И всичко можеше да се таксува като банално отмъщение на директора Виктор Стоянов, ако онзи ден Илия Михайлов не бе уволнен и от второто си работно място – като диригент на хора в елитния Американски колеж в София. Викнал го президентът на колежа, американецът Пол Джонсън, и – хъкътъ-мъкътъ, му връчил заповедта.

Мотиви?

Творческата дейност на хора „буксувала”. Ритъмът куцал. Трябвало нова концепция, ръководството вече имало „други виждания” за бъдещето на хора. Изведнъж се сетил Пол Джонсън, че ритъмът куца и има други виждания. Насред скандалите в Софийската филхармония. Колко удобно и колко жалко!

Едва ли някой има съмнения, че Илия Михайлов за втори път пада жертва на дързостта си да критикува публично очевидно всесилната фондация „Америка за България”. Която впрочем е основен спонсор на Американския колеж.

Ще кажете – който плаща, той поръчва музиката. Включително и хоровата такава. Но все пак е…грозно. Става дума за учител. Става дума за деца, които обичат своя учител, вече пета година работят с него, вярват му, а сега са потресени от саморазправата с него. И правят подписка да го защитят.

Така ли възпитаваме децата си? Че волнодумецът пръв ще падне посечен в бурята?
С какви очи сега ще ги погледнат директорите и преподавателите в Американския колеж?
Американски – американски колеж, ама децата там нали са наши, българчета? С идиотското чувство за несправедливост ли трябва да навлязат в реалния свят?

Навремето уволняваха заради вицове за Живков или Брежнев, за шегички с партията и СССР. Сега е същото – ако критикуваш Америка и нейните фондации. И случаят с Илия Михайлов не е частен. Това ни чака, братя и сестри…

Автор: Недялко Недялков
Източник: pik.bg

Advertisements

12 thoughts on “Уволнен два пъти заради „Америка за България“

 1. Интересно е колко сте сигурни, че човекът е уволнен, тъй като е надигнал глава и дори не може да допуснете, че е станало обратното: надига глава и прави скандал, понеже не му удължават договора. И още нещо. Не ви ли се струва странно, че информацията за злоупотреби излиза наяве точно сега? Защо не го е направил по-рано? Той не е от миналата година на тази длъжност. И естествено, че ще му прекратят договора в Американския колеж, след като сам изприказва толкоз глупости в медийното пространство.
  Да, извинете, не се изразих коректно! Не е зъл, просто е озлобен. В момента нямам повече време да отделя за коментар. Крепко здраве желая на всички!
  Но докато не съм забравила. Никакъв трол не съм, нито пък защитавам нечии интереси. За „Америка за България“ чух чак сега, и да ви кажа честно, въобще не ме интересува какви са и каква дейност развиват. Е да, прави сте, господин Михайлов вероятно е добър за определено обкръжение, щеше да е подозрително всички да бяха против него. Но той и Карталов е добър за Виолета (хормайстор на операта) и антуража си, но за състава е изрод. Толкоз от мен.

  • Докато сте анонимна („firetje“, а не госпожа еди-коя си от еди-къде си) – всички глупости, които пишете за себе си, или пък за събитията, на които уж сте била „свидетел“, са без значение. Може и да е вярно, а може и да не е. Няма как да ви проверим. И следователно, не можем да знаем дали не сте трол или просто лъжкиня. Така, че това, което твърдите за себе си, няма никакво значение – кръгла НУЛА. Какви „свидетелски показания“ давате, също е без значение – стойност НУЛА.
   Ние тук обсъждаме събития и идеи, защото за тази цел няма нужда да се идентифицираме. Даваме факти, които могат да се проверят или разсъждения, които могат да се оборят. Никой не дава „свидетелски показания“. Освен ако не е манипулатор, разбира се. Или просто глупав човек. В мрежата такова поведение не върви. Защото е любим инструмент на лъжливите тролове. Те честичко се вживяват в някакъв измислен образ и ни играят някакви постановки. Ако мине номерът – мине…

   • Да, познахте, господин Анонимен. Аз съм трол, лъжкиня и глупав човек. Всичко хубаво!

   • Мрежата е бойно поле. Тук се води информационна война. На мен лично това не ми харесва, но просто това е положението. Не съм го създал аз, а информационните агенти на агресорите (т.нар.уеб-тролове). Така, че или можете да я водите тази война, или се оттегляте. Никой няма да ви жали. И тези номера с обиждането няма да минат. Всеки циганин като го хванат на пазара да краде, страшно се обижда и се възмущава на чест и достойнство. Това му е играта. Ама всички ги знаем циганите, така че на никого не му минават тези номера. Затова като вземе някой да ми се обижда, още повече започва да ме съмнява.

 2. Що не вземете да се информирате малко повече по въпроса и тогава да публикувате подобни статии? Господин Михайлов е едно изключително некадърно и зло същество, чието място не е в Софийска филхармония!!! Назначен без конкурс!!! И който не е уволнен, а на когото не се удължава изтеклият договор. Чули ли сте мнението на оркестрантите и хористите? Ами тия хора (някои от които лични приятели), които толкоз време са били заставени да работят с този идиот, тях кой ще ги пожали, а?
  И понеже сте анонимъс, бих искала да ви призова за повече обективност, мили хора! Да не се окаже най-накрая, че приемате и предавате избирателно, точно както всеки, който не казва истината. Пък уж за нея се борим…

  • Абе, той може и да е „некадърно и зло същество“. Малко ли такива хора има… Но ние не знаем за това. Вие свидетелствате, че бил зъл и некадърен. Предполагам, излишно е да Ви напомням Божията заповед „Не лъжесвидетелствай против ближния си“! Сигурно и сама сте я чувала. Но да речем, че Вие сте високо морална, кадърна, мила и добричка. И че може да Ви се вярва. Да допуснем, че като призовавате за „обективност“, Вие самата сте супер обективна. Направо като един Бог Всевишни, Който отгоре вижда всичко и раздава на всеки възмездие или пък награди – абсолютно справедливо и „обективно“, според заслугите. И да допуснем даже, че имате право – човекът „обективно погледнато“ е някакъв си там, боклук-кариерист.

   Отделно от това – да допуснем, че не сте уеб-трол на „Америка за България“, който защитава каузата на шефовете си. Ползвайки се от анонимността в Интернет, естествено. (Има си хас, да не би по паспорт да сте „firedje“?)

   Но проблемът е, че в тази статия НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ТОВА. Не става въпрос, готин ли е този човек, заслужава ли си мястото и как си върши работата. Съзнателно измествате темата.
   Тук става въпрос, че какъвто и да е този човек, отношението към него рязко се е изменило СЛЕД КАТО е взел активна политическа позиция и е надул свирката за ставащи злоупотреби. Тоест, докато си е бил там мирен и тих, напълно е устройвал началството. (Интересно пък, като е толкова гаден, защо същото това началство поначало го е взело и го е държало. Мммм?… И то, не ден или два – нали? Това ли му е кадровата политика на Вашето прекрасно ръководство на Филхармонията? И ако ТОВА е – то защо, аджаба?… Ама хайде, че се отклонихме.)

   И едва СЛЕД като човекът се е разбунтувал, шефът му внезапно взел та си спомнил, че бил „без концепция“, че „ритъмът му куцал“ и може би даже, че е „некадърен и зъл“. Ама, чак после „стоплил манджата“ – след като „злият некадърник“ си позволил да си отвори устата (за друго, не за лапане).

   Не ми говорете какъв бил мистър ми Илия Михайлов! Аз и така се сещам, че човек, който гравитира покрай Американския колеж и оттам цуца манги, не ще да е особено високо морален. (За някои всеядници парите не миришат, и то точно от такива стават чудесни предатели на България.)

   Но Вие по-добре ми изкоментирайте НАЧАЛСТВОТО му на Михайлов! Не отклонявайте акцента! Ние за политическо извиване на ръце говорим тука! За агентурни действия на петата колона, която представлява внедрени агенти на влияние. Които прокарват чуждата, антибългарска „културна“ (а понякога и не дотам културна) ПОЛИТИКА, без да забравят и своите джобчета, естествено. И прилагат „меки“ репресии, когато някой им се опъне. Утре такива могат и да разстрелват. Зависи само от това, в каква политическа система, до какви права ще се докопат. (Съвестта им сигурно би позволила и живи хора да дерат, не берете грижа.) Щото те са мили и готини. А виж, че са професионалисти – убеден съм на 100%. (Само че в коя област са професионалисти, да уточним? Аз имам предвид деструктивната агентурна работа.)

  • Познавам лично Илия, прекрасен човек, и професионалист. Лично от парите които изкарваше 2004 когато заработваше допълнително в Явлена като брокер около 3 месеца, плащаше на бабите хористки от родопите да идват за репетиции и изяви, скъсваше се от молитви да се плаща повече на изпълнителите на хора Мистерия на Българските гласове, сам плати с заем да издаде техни дискове в белгия където уви белгиеца го завлече с пари . Коя си ти firetje що за глупости . Диляна Василева

 3. Това ви било чакало… Ами много ясно – вие какво сте очаквали?!… Нали вие, „прогресивните ентелегенти“ и всяка „либерално-демократична“ сволоч, дадохте задниците ни на САЩ, да правят с тях каквото си искат? Защото сме били малка страна, която не можела да води независима политика. И следователно, според такива като вас, България винаги трябва да бъде нечия колония, нечия робиня и слугиня. Ако не на османците, то на „съветските другари“. Ако пък не на тях – то, естествено, на великите и славни американци – или айде, в краен случай, на „цивилизованите европейци“. Вие отрекохте независимостта на България, унищожихте нейния суверенитет и я хвърлихте като улична пачавра на бандитите – ей-така, даже без пари. И сега се чудите? И се възмущавате? Ама те били ви репресирали… Ама те били учели лошо дечицата!…
  Дебили! – те утре ще намерят начин и повод направо да ви убиват, а не да ви репресират. И нашите дечица са всъщност техни врагове – те или трябва да бъдат американизирани (циливилизовани, демек), или унищожени. Както впрочем, и цялата ни страна – по щатските планове тя трябва да бъде първо изсмукана до смърт, а после населението да бъде обезбългарено, изтребено, разпиляно по чужбина, а държавата – унищожена и изтрита от картата на света. ТОВА е истината. И ако имахте достатъчно мозък да я проумеете, нямаше да пишете такива жални-скръбни плачливи-сълзливи, пикливи и сополиви статийки. Ами ще излезете на улицата с камъни и запалителни бутилки, да извоювате обратно суверенитета на България. Само тогава няма да ви „репресират“ американците. Те не са виновни, че си прокарват хищническата имперска и колониална политика. Звярът си е звяр – той не е виновен, че е такъв. ВИЕ сте виновни, че ни хвърлихте в лапите му. А сега ревете жално-милно, какъв бил „лош“…

 4. Ако т.нар „световен елит“ е почти 100% съставен от генетични мутанти, сиреч уроди, но американския елит е 101% от такива дегенерати! В това съм абсолютно убеден от нещата които се случват по света и у нас през последните години – просто защото може би сега ми се отвориха очите. Нали целият ми живот мина под диктатурата на БКП-то и нейният уродлив „елит“ и по това време виждахме в мечтите си САЩ като рая на света!

  • Да, беше ни писнало. И враговете ни прекрасно се възползваха от това.

 5. Идва им края на „американските деструктивни елементи“, щом от такова високо място ги отричат така брутално:

  Божидар Димитров: Срещу паметника на Самуил са деца, задници и соросоиди

  По-добре да ги разкарат от България от най-високо ниво, вместо да ги изхвърля народа и улицата.

  … може и да греша, а? 😉

 6. С една поправка – едно време не са уволнявали заради вицове към Тодор Живков – самият той с интерес ги е слушал. Но случката е показателна за американския начин. Това ни чака.

  Време е за ставане! Стига сте спали…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s