Как мобилните устройства унищожават децата ни

В която и посока да се обърнем днес, все ще се пръкне поредния безмозъчен от овчелюдието, зациклил в малкото екранче на смартфона си. Разбира се, днес тези машинки не са само за възрастни. Има лаптопи, таблети, конзоли, телефони и др., всички насочени към пазара за децата.

Това повдига въпроса: До колко е безопасно отглеждането на непрекъснато растящите деца да прекарват времето си пред мобилните устройства? Докато все още се водят изследвания по изложения въпрос е добре да се съсредоточим върху някои сериозни опасения, които трябва да бъдат взети предвид.

Make-Sure-Your-Kids-Protect-Their-Electronic-Devices-1079x750

Малките деца растат и се развиват с голяма скорост. През първите 2 г., от живота на детето мозъка му се утроява по размер. През това време детето преминава от това да гледа заобикалящия го свят до изпробването на говора и ходенето.
Американската академия по педиатрия препоръчва на децата до 2 г., възраст да се избягва излагането на всякакъв вид мобилни-технологии. Малките деца не са единствените, за които академията препоръчва да се държат настрани от тези машинки. На децата от 3 до 5 г., не се препоръчва да ползват повече от 1 час на ден устройствата, а за тези от 6 до 18 г., е препоръчително да не ги ползват повече от 2 часа на ден. Защо?

Проблемите с прекалената употреба на мобилните устройства

Има редица причини поради, които трябва да се обърне сериозно внимание на прекомерното използване на технологиите днес. Някои от изследванията на ефектите върху децата, от употребата на мобилните устройства са заимствани от практиките малчуганите да гледат телевизия. Телевизията днес обаче е някак си пасивна и силно заменена с много по-интерактивните ел. уреди, които въздействат в пъти по-опасно от телевизорите.

Някои от реалните опасения са следните:

– Наднорменото тегло е огромен проблем при децата в много от развитите и развиващи се страни по света и честото използване на мобилните устройства само допринася за проблема. Децата трябва да бъдат окуражавани да излизат и да изследват света около тях, както са го правили техните предци някога.dv2014008– Много деца се борят днес с концентрацията си и не отделят нужното внимание, което трябва да се дава на заобикалящия ги свят. Честото използване на лъскавите и отвличащи вниманието мобилни устройства не им помага да се съсредоточават върху реалния живот.

Young girl reaching for electronic book reader

– Проблемите със спането вече са все по-често срещани при много деца в предучилищна възраст и е налице загрижеността за здравословното състояние породено от това, че децата стоят до късно пред малките екрани.

fx9197csfcujdhce2adzg7g8gefawa9

– Последното е, че има и много други опасения от използването на мобилните устройства, които включват: облъчването с радиация, психичните заболявания, агресията и дори зависимостта.

Luminous life

Всичко това е достатъчно за да насърчи родителите да обърнат сериозно внимание на децата си и да преценят как да бъдат употребявани от малчуганите тези машини. Може би проблема, над който трябва да се замислят е, че тези мобилни устройства изключват децата им от другите хора. Времето, когато семейството играеше заедно на онази игра свърши. Сега тези малки машинки реално разделят хората. Време е да разрешим този проблем. Когато тези проблеми са във всекидневието ни толкова често изглежда, че цифровия свят непрестанно облъчва все повече хора по пътя им към тоталното изключване от реалния свят.

0310techaddiction

На много вече пълнолетни хора се е случвало днес да седнат пред компютъра, пред телевизора, смартфона и да стоят в продължение на часове, дни, месеци играейки на различни игри. Дори през късните часове на нощта, а когато си лягат, тези цветни картини и мелодии не ги оставят да заспят спокойно и да си отпочинат. Това е много силна зависимост, която е пренебрегвана от много хора, защото индустрията на електронните игри непрестанно бълва информации за това как помагали за концентрацията на децата продуктите им. Представете си ефекта върху децата ви.

Excessive-Use-Technology-Kids-0722

Другото, за което трябва да се погрижат днешните родители е лесният достъп до порнографията чрез използването на тези устройства от децата. Гледането на порнография е огромен проблем при много пораснали вече хора, а облъчването на децата със сексуални картини ще ги променени до края на живота им. Много от възстановените пристрастени към порнографията разказват, че са започнали да гледат порно още от ранна възраст. Някои казват, че са били в началото отвратени, но и привлечени в същото време. Семействата трябва да се погрижат за тези проблеми и да осигурят добра среда за живота на децата си. Не е изолиран случай да се случва деца да гледат порнография. Средната възраст при децата изложени на порнография в много страни е 11 г., и я има тенденцията да спадат тези години още повече.

article-2343372-1A5ED22E000005DC-72_634x402

Решения на проблема

Докато някои хора по света призовават за забраната на използването на мобилни устройства за всички деца под 12 г., възраст, други са склонни да вярват, че решението не е в масивната забрана, а по-скоро в насърчаването на родителите да се справят сами с децата си. Те трябва да са готови да говорят с децата си и да ги насърчават чрез мъдри решения да обръщат внимание на способностите си.

„Мобилните устройства имат редица предимства пред родителите“, казват някои хора като Дейвид Клийман. Те са „безопасно устройство за поддържане на контакт с приятелите и семейството, камера за документиране на света и глобален източник на информация, както и интерактивен център за забавления“.

Когато се стигне до този проблем, мъдрото разрешение се казва баланс, баланс който постепенно да се прокарва в подрастващите ви деца. Някои от разрешенията ги знаят повечето хора, но са ги забравили много от тях:

 1. Времето прекарвано със семейството е свещено. Сядайте често да се храните заедно, дръжте на страна смартфоните и таблетите, когато сте в къщи. Говорете помежду си и създавайте комуникативна и топла среда.
 2. Създавайте други активности, които да окуражават децата да спортуват, да играят на онези стари игри на масата, рисуването също е разрешение. Разходките в парка и игрите на вън. Спомнете си вие как сте играли като малки, опитайте се да създадете подобна атмосфера и чувства у децата си.
 3. Замислете се сериозно да сложите някакъв вид блокада на интернета ви в къщи. Говорете с децата си как да бъдат отговорни в интернет, защото може да имат достъп на друго място до нефилтрирана връзка. За да можете да видите интереса и печалбите на порнографската индустрия и да добиете представа за масата на проблема:

Всяка минута са харчени стотици хиляди за порнография. Всяка минута почти 2 милиона души гледат порнография и всяка минута има над 20 хиляди търсения в интернет на думи свързани с порнографията. От тези цифри дневно има над 150 хиляди търсения на педофилия, а уебсайтовете предлагащи незаконна порнография с деца са над 100 000. В интернет има над 4,2 милиона порнографски уебсайта, това са 12% от всички уебсайтове. Дневно има около 68 милиона търсения на порнография в интернет, това са 25% от всички търсения. 34% от хората, които не са търсещи порно са получили без да искат порнографски кадри. Има 1,5 милиарда сваляния на порнографски кадри месечно от интернет. 42,7% от хората влизащи в интернет гледат порнография, а 72 милиона месечно посещават порнографски уебсайтове. И още нещо: тези статистики са от 2006 година!

is-screen-addiction-real-537x402

Вече виждате, какви са проблемите с мобилните устройства. Бъдещето на децата ви зависи от вас, помогнете им.

Извадки от offthegridnews.com


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

4 thoughts on “Как мобилните устройства унищожават децата ни

 1. Потресена съм от фактите , изложени в тази Интернет страница . Никога не съм предполагала , че смартфоните , таблетите , лаптопите и т. н. нанасят такава вреда на подрастващите и въобще- на всички нас ! Достъпът на деца до порнографски сайтове също е кардинален проблем не само на родителите , но и на обществото като цяло . Проблемът не бива да остава висящ , понеже ще повлече като лавина редица други след себе си . Аз съм адвентистка от седмия ден и съм свикнала за всички свои проблеми да се облягам на Бога . От него черпя мъдрост . Той ми дава решения каквито дори не съм и подозирала . Мисля си и даже отправям призив към всички вас да смирим сърцата си и с молитви и молби към всемилостивия Бог да работим за разрешаване на проблема . . .

  • И все пак… Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!

   Нека видим какво се намира тук-там из книгите. Историята доказва, че държави и нации могат да бъдат покорени по много начини. Най-обикновеният е чрез война. Друг начин е чрез… религията. Третият начин е чрез икономическо заробване, постигано с помощта на… интелектуално осакатяване…

   Използвайте силата на мисълта! Нека тя бъде с вас!..

 2. Определено решението е необходимо да бъде взето от нас, родителите. Ние сме отговорни за поколението, от нас зависи да заложим правилни, верни норми за добро и зло, за правилно и грешно!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s