Кой бди над „будната съвест“ на Бивол-ъ?

Сегашната ни професионална журналистика отдавна е станала проституираща такава, следвайки своя ДНК геном на казионната си наследственост от преди 1989-та. Известно изключение правеше само новопоявилата се след това разследваща журналистика. До скоро обаче.

След серията „смели“ разкрития на сайта „Биволъ“, както се обявяват – за разследваща журналистика, мнозина вероятно се питат кой стои зад сензационните му публикации, оформени като компромати. Част от отговора на този въпрос от известно време се появява из интернет форумите. По темата обаче има предостатъчно информация и в официалните източници.

Започвам направо.

Собствениците на „Биволъ“ са Алберта Леон Алкалай и Асен Недялков Йорданов. Малко хора го знаят това, особено относно „анонимната“ Алберта Леон Алкалай.

Алберта Леон Алкалай

Алберта Леон Алкалай

Алберта Леон Алкалай e управител на бургаската ПиаР агенция „ИМИДЖ ЕДВЪРТАЙЗИНГ“, чиито капитал е от „АЙДИЪС ФОР ЯНГ ИМИДЖ“ – САЩ (Ideas for Young Image, PR). Баща й, инж. Леон Алкалай, е председател на еврейската организация “Шалом” в гр. Бургас. Тя е една от най-изявените еврейски активисти в България и като такава, заедно със Сугарев и други български евреи, се противопоставя на изкупуването на българска земя. И в „Биволъ“, и в Явордачковите „Гласове“, и в Патрашковата „Галерия“, и в блога на Едвин Сугарев – загрижени за българския народ – яростно се противопоставят на изкупуването на българска земя.

Но срещу кого СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ? (ще ви разкрия завоалираните им мотиви)

Всеки друг може да изкупува българска земя, но не и от евреи-ашкенази.

Капиталът на американската офшорка „АЙДИЪС ФОР ЯНГ ИМИДЖ“ в България е представен от Асен Янчев Кузмов. Асен Янчев Кузмов е бил кандидат за общински съветник в Поморие от квотата на БСП. Замесен е и с НДСВ, тоест Тройната коалиция ПЛЮС СДС. Основният пишещ журналист на „Биволъ“ е Атанас Чобанов, на 5 място в листата на синята коалиция за изборите за европарламента през 2011 г.

Къде обаче е Асен, синът на „поета-драматург и театрален номенклатурчик още от татово време“, Недялко Йорданов?

Ясен ЛЮЦКАНОВ пише в статия Кой подковава “Биволъ”?, (сп. Тема, стр. 32 – 33, 34 – 35) следното:

„Имената на политици, бизнесмени, клиенти на прокуратурата и офшорки изскачат зад създателите на сайта за разследваща журналистика.
Зад сайта „Биволъ“ стои „Бивол“ ООД – дружество, учредено през септември 2009 г. в Бургас, което е регистрирано с широк кръг от предмети на дейност. Сред тях освен характерните за медии са и „покупка, проектиране, строеж и обзавеждането на недвижими имоти с цел отдаване под наем или продажба, хотелиерски, ресторантьорски и туристически услуги“, както и „търговско представителство и посредничество, комисионни, спедиционни и превозни сделки, складови сделки, лицензионни сделки, стоков контрол“.

Управители и съдружници с равни дялове във фирмата от по 2500 лв. са журналистът Асен Йорданов и пиар специалистът Алберта Алкалай. Според запознати двамата живеят на семейни начала от няколко години.

„Бивол“ ООД е регистрирано на домашния адрес на Алкалай.

В bivol.bg почти няма реклами а на централно място е поместен призив за събиране на дарения. Публикуван е отчет за всяка получена сума, според който през 2011 г. са събрани 153 евро, през 2012 г. – 4037 евро, а от началото на 2013 г. – 3311,50 евро. Сумите са разпределени в отделни дарителски кампании – за съдилища и адвокати, за финансиране на журналистически разследвания и за хостинг и поддръжка на сайта.

Според годишните финансови отчети на „Бивол“ ООД през 2009 г. фирмата няма финансова дейност, през 2010 г. има 4 хил. лв. приходи, а през 2011 г. отново във всички графи са записани нули. Отчетът за 2012 г. още не е публикуван. Според актуалните данни дружеството плаща осигуровки само на един служител.
„Бивол“ ООД не е първото бизнес начинание на Асен Йорданов. Още през 1994 г. той влиза в съдружие със своя връстник Светлозар Лолов във фирмата за детективска и охранителна дейност „Сани“ ООД. После Лолов ще се превърне герой на „Биволъ“, вече известен като Оризовия барон. Преди две години и половина прокуратурата повдигна обвинение към бургаския бизнесмен за ръководене на организирана престъпна група за имотни и данъчни измами, изнудване, рекет и побой. Лолов и съпругата му, също обвиняема, обаче вече бяха успели да напуснат страната в посока САЩ и са обявени за международно издирване.
Асен Йорданов обясни пред „ТЕМА“, че пребивавал в „Сани“ ООД само два месеца, а Светлозар Лолов е неговият най-добър приятел от детинство:

„Баща му почина, когато беше на 10 години, и моето семейство му помагаше. После Зарко ми стана кум на сватбата през 1987 г. През 1994 година решихме да започнем да работим заедно.“

Според журналиста жената, за която се оженил неговият приятел, го е вкарала „в ъндърграунда и в сенчестия бизнес“. „След като се запозна с нея, Зарко се промени много бързо. Започна голям бизнес – внос на ориз, захар. Скоро разбрах, че около него нещата не са наред“, разказа Асен Йорданов. Той обясни, че е правил разследвания за бизнеса на Лолов, заради които му е била пратена наказателна бригада:

„Заради случая се срещнах лично с главния прокурор Борис Велчев. Лолов прати хора да заплашват и главния редактор на списание „Правен свят“ Гергина Банкова, и журналиста Иван Рачев, с когото сме правили съвместни разследвания.“

В следващите години Асен Йорданов управлява други две фирми за търговия, а през 1998 г. се регистрира като едноличен търговец. В следващото десетилетие той вече се включва само в неправителствени организации, най-любопитно от които е сдружението .Движение за защита на дюните и плажната ивица“. Интересното е това, че в него освен журналиста са все бизнесмени собственици на хотели в Слънчев бряг. Самото сдружение е регистрирано през септември 2007 г. в един от въпросните хотели, който в туристическите сайтове се рекламира така: „тихо, китно и приятно място, непосредствено след обширните пясъчни дюни на плажната ивица“… Лицето на „гражданското движение“ е собственикът на хотела Михаил Инджов. Друга любопитна фигура в това сдружение е Румен Кулев, който междувременно кандидатства за кмет на Несебър с бюлетината на РЗС и е избран за общински съветник. На вота през 2011 г. Кулев пак се включва в надпреварата за градоначалник и отново влиза в местния парламент, този път от името на коалиция „Либерален съюз Несебър“.

Асен Йорданов обясни пред „ТЕМА“, че в сдружението е бил поканен от собственици на хотели, запознати с негово журналистическо разследване за подготвен план за бетониране на дюни:

„Бяха прочели текста и ме поканиха да се включа. Целта на създаването на сдружението бе да се запазят последните 500-600 декара дюни в южната част на Слънчев бряг, които все още не бяха застроени.“

Според Асен Йорданов бившето ръководство на комплекса с шефове Младен Мутафчийски и Малина Бакалова са разработили проекта за строителство върху пясъка. Други собственици на хотели обаче си дадоха сметка, че ако това се случи, туристическият бизнес в Слънчев бряг приключва и районът става жилищен. Благодарение на нашата намеса планът на Мутафчийски се осуети. И сега дюните в района около „фрегата“ и около хотел „Оазис“ са сравнително запазени“, смята Йорданов.

Вторият съдружник в „Бивол“ ООД Алберта Алкалай също има интересна бизнес биография. Тя участва в управата на две сдружения и няма друг бизнес на свое име. Управител е на пиар агенцията „Имидж едвъртайзинг“ ЕООД, която се води собственост на „Айдиъс фор янг имидж“ ООД, САЩ. Преди това Алкалай работи в „Промет стийл“ първоначално като специалист по човешки ресурси, после като завеждащ връзките с обществеността. „Опитът й дава увереност да излезе на свободния пазар, а това съвпада с намеренията на американската „Айдиъс фор янг имидж“ ООД, специализирана в консултации, PR и реклама, да стъпи на българския пазар. Не е трудно собствениците на дружеството да бъдат убедени, че точното място е Бургас“, пише във визитка към нейно интервю във в. „Пари“ от 2009 г. Въпросът е, че за американската компания няма никакви данни в интернет освен във фирмения регистър Bizapedia.com, където фигурира от май 2006 г. – няколко месеца преди да направи „българската си инвестиция“. „Айдиъс фор янг имидж“ е регистрирано в офшорната юрисдикция окръг Колумбия. При вписване на фирма там данни за собствениците, разбира се, не се изискват. Първоначалните разходи са около 2000 долара, а след това поддръжката на компанията излиза под 1000 долара годишно, в това число държавните данъци и такси в размер на 90 долара…

Пълномощник на компанията в България първоначално е бизнесменът Асен Янчев Кузмов. Същият е управлявал и друга американска офшорка, която впоследствие се трансформира в нормална българска фирма. Става въпрос за „Трансатлантик фрейтърс, инк“, регистрирана в Делауеър. През 2005 г. компанията получава без конкурс концесия за добив на пясък от находище в местността Инджейско блато край Несебър за срок от 35 години. Решението на Министерския съвет е странно, тъй като в предоставените 745 декара влизат 180 парцела частна собственост. Държавата обаче се позовава на правото си на собственост върху всички подземни богатства, отношенията на концесионера с частните собственици са оставени в негови ръце – да постигнат споразумение или земите да бъдат отчуждени. Освен това инвеститорът е обявил намерение след изчерпване на пясъка да превръща терените в „зона за отдих и туризъм“…

В края на 2007 г. концесията се прехвърля на „Трансатлантик фрейтърс България“ ЕООД, отново управлявана от Асен Кузмов, но вече собственост на „Арбо-Арнаудов и cue“ СД на Тодор Георгиев Арнаудов – член на контролната комисия на БСП-Бургас, чиято дъщеря Гергана е бивш член на ръководството на общинската структура. На този фон не изглежда изненадващо, че същата година предприемачът Кузмов е на пето място в листата за общински съветниии на БСП в Поморие. Избрани са обаче само първите трима. Затова пък година след това фирмата му получава още една дългосрочна концесия за добив на строителни материали именно в община Поморие. По-голямата част от находището (1017 дка) е общинска собственост и местният парламент гласува да я предостави за ползване срещу 500 евро на месец…

Асен Кузмов има и друг интересен бизнес партньор – бившия общински съветник от ОДС в Бургас и дългогодишен директор на пристанището Жорж Дерелиев. В общата фирма на Кузмов със синия кадър – „Геосенд комерс“ ООД, основен акционер е дружеството на червения активист Тодор Арнаудов…

От думите на Асен Йорданов пред „ТЕМА“ стана ясно, че вече не Кузмов е пълномощник на американската офшорка, която притежава пиар агенцията на неговата приятелка. Пълномощник е… самият Асен Йорданов. Тази ситуация е истинска новост за журналистическата професия в България. Съчетаването на ангажименти едновременно в пиара и в журналистика за жалост не е рядко срещано явление. Но разследващ журналист да е представител на офшорка, определено не е нещо, което се среща често вероятно не само у нас, а и по света.

Самата агенция на съдружничката в „Бивол“ ООД Алберта Алкалай също заслужава внимание. Сред клиентите на „Имидж едвъртайзинг“, изброени в нейния сайт, изпъкват общините Несебър, Поморие, Приморско и кметство Обзор плюс РДНСК и природен парк „Странджа“. Агенцията е обслужвала и предизборната кампания на несебърския кмет Николай Димитров, обвинен за длъжностно престъпление по скандала „Дюнигейт“. Забележително е прессъобщението, с което „Имидж едвъртайзинг“ съобщава победата му на вота през 2011 г., достатъчно е да се цитира заглавието – „Несебър се противопостави на частно-корпоративните интереси“. На агенцията са се доверили още ЛИДЕР-Бургас u движение „Напред“, БСП-Поморие, СДС-Царево и клуб Предприемачи-ГЕРБ. Сред корпоративните клиенти са „Слънчев бряг“ АД и други собственици на хотели по Южното Черноморие, топлофикациите в Бургас и Сливен и мини „Черно море“ на Христо Ковачки, купени преди две години от свързани офшорки. Сред постиженията на „Имидж едвъртайзинг“ заслужава да се отбележи секцията в сайта на агенцията, озаглавена „новина на часа“. Там са поместени прессъобщения, защитаващи интересите на даден клиент, но оформени като „сензационни“ новини. Например:

„Приморско фалира заради договори на червената кметица“, „Протестът на дистрибуторите на хляб в Приморско прилича на рекет“ и т.н.

Можем само да си представим какви съобщения щяха да напишат в „Имидж едвъртайзинг“, ако клиент им беше не настоящият градоначалник, а бившата кметица. Много от бургарските медии обаче публикуват тези текстове, без да цитират източника и едно към едно, включително с правописните грешки, започващи понякога още от заглавието…“

А Светослав Спасов публикува интервю с Асен Недялков Йорданов, (сп. Тема, стр. 36):

Г-н Йорданов, как е финансиран и как се издържа сайтът „Биволъ“?

 • Сайта го стартирахме със собствени средства. За домейн и хостинг разходите са около 200 евро годишно. През 2010 г. получих в Германия голяма европейска награда за разследваща журналистика. Тя имаше не само морална стойност, а и паричен еквивалент. С тези пари създадох „Биволъ“. Нямаме нито един рекламодател, никой не смее да рекламира при нас. Обявили сме доброволна дарителска кампания. Който смята дейността ни за общественополезна, може да ни подкрепи. Идват някакви суми от дарения, но те, общо взето, са символични. Ние обявяваме всички получени средства. С тях не можем да поддържаме екип и да назначаваме служители. Основната работа я вършим аз, колегата Атанас Чобанов и още няколко колеги. Никой в „Биволъ“ в момента не получава хонорари. Всичко е на доброволни начала. Може би някога нещата ще се променят – да имаме и рекламодатели, и повече сътрудници.
Асен Недялков Йорданов

Асен Недялков Йорданов

Получава ли „Биволъ“ пари от пиар агенцията „Имидж едвъртайзинг“, в която вашата приятелка и съдружничка в „Биволъ“ Алберта Алкалай е управител?

 • Алберта е част от екипа на „Биволъ“ и даже е публикувала в него, има публикации в сайта, под които стои нейният подпис. Основната работа обаче там я вършим аз и Чобанов. Това е написано в анонса към сайта. Алберта не се намесва в редакционната политика, тя помага, когато се налага. Тя се занимава преди всичко с агенцията, в която е управител, дори не е собственик.

Кой е собственикът?

 • Собственик е американска компания от град Вашингтон. Алберта управлява клона й в България. Тя е учила извън България, има контакти в чужбина, включително и в Щатите.

Регистрацията е в офшорна зона – окръг Колумбия…

 • Да, в окръг Колумбия е. Много американски компании са регистрирани там. В офшорната зона може всеки да регистрира фирма, не е задължително да е американец.

Познавате ли представителя й за България Асен Кузмов?

 • Да, познавам го. Той е от Поморие. Това е човек, който работи с американски контрагенти. От две години обаче той не е представител на „Айдиъс фор янг имидж“ в България.

А кой е представителят й?

 • Аз съм представителят. След като останах без никаква друга работа, вече нямаше пречки да стана представител на тази американска фирма. Това е една чисто фиктивна дейност на практика. Съгласих се по молба на Алберта, за да се чувства тя по-спокойна в работата си.

Значи вие знаете имената на американските собственици на „Айдиъс фор янг имидж“…

 • Да, знам ги.

Как се казват те?

 • Мисля, че това няма нищо общо със сайта „Биволъ“. Тези въпроси са малко тенденциозни. Не виждам основание за тях.

Има ли тази американска фирма бизнес и в други страни освен в България?

 • Не съм упълномощен да говоря за тези неща.

Възможно ли е интересите на „Биволъ“ и на „Имидж едвъртайзинг“ някъде да се пресичат?

 • То се вижда, че „Биволъ“ по никакъв начин не защитава интересите на клиентите на агенцията на Алберта. Дори напротив, понякога сайтът се занимава с тях в негативен аспект и това се доказва от публикациите. Ние първи описахме „Дюнигейт“, за който сега всички говорят. Ние измислихме самия термин, който всички използват. Въпреки че общината е клиент на „Имидж едвъртайзинг“. Дейността на сайта няма нищо общо с дейността на агенцията. Това е очевадно. „Биволъ“ е журналистически сайт, който се занимава с разследваща журналистика. Нещо, което напоследък липсва на българското общество. В него няма никаква цензура, абсолютно никаква. А пък „Имидж едвъртайзинг“ е просто пиар агенция, която обслужва клиентите си.

Но е странно, че разследващ журналист е представител на офшорна компания, името на чийто собственик е тайна. Странно е също, че съдружник на разследващия журналист в сайта му за разследваща журналистика е пиар.

 • Аз съм юридически представител на „Айдиъс фор янг имидж“, не управлявам бизнеса й. Виждате ли някакво престъпление в това, нещо нередно? Нещата са абсолютно прозрачни. Няма защо да се притеснявам, че съм представител на американска компания 8 областта на медийните комуникации. Пак повтарям, журналистическата дейност на сайта „Биволъ“ няма нищо общо с бизнеса на „Имидж едвъртайзинг“. Имам силата и волята да отстоявам неговата независимост.“

При Кобурга и Станишев Черноморието беше изкупено от бившия кмет на Москва – хазарския ашкенази-евреин – Лужков, и руската еврейска мафия чрез ТИМ.

„Биволъ“ беше контра пропагандата! Другата, нова форма на Тhink Tanks мрежите за влияние у нас.

Сега смятам ни става ясно защо Бойко Борисов клекна пред шифрограмите на американските посланици у нас за мафиотското му минало (иначе изцяло правдоподобни), защо клекна пред “Дюнигейт” (всички публикувани единствено чрез Уикилийкс в сайта „Биволъ“), защо клекна и пред протестите…

За да получи своето…
За да подаде оставка…(защото не искал кръв по асфалта)
За да дойдат други протести…
За да получат всички (без протестиращи, разбира се) своето…

За да се запази Статуквото!

Автор: Никола Тодоров
Източник: fascindoo.blog.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!

4 мнения за “Кой бди над „будната съвест“ на Бивол-ъ?

 1. Абе тия рогачи съ рогата напред да вземат малко да си пооправят сайта, че прилича на домашно на петокласник по информационни технологии смешен сайт и много нескопосан.

 2. И какво незаконно видяхте, че не разбрах? Много тъп опит за „компромат“. Няма нищо което да дискредитира Биволъ. Аз следя всички медии, май тази е най-свободната и ГЕРБ-ерската пропаганда иска да го цапа. Е, то се вижда, че просто няма за какво да се хванат. Биволъ е пример за свободна, смела и компетентна медия. Добре, че все пак има хора като тях да се противопоставят на престъпниците!

 3. Биволчето е подкупена псевдомедия, която се опитва да про,ива мозъците на хората и е насочена точно към онова будното общество, търсещо спасение. А вместо спасение и истина, получава поредната доза манипулация.

 4. Почти всичко, което казвате се препокрива в голяма степен с тази статия. Тук обаче има и конкретни цифри колко са спечелили чифтокопитните от далаверите си. Да си призная, малко бях резервирана към тази публикация и бях склонна да вярвам, че е манипулация, но след като вече от два независими източника се потвърди. Няма май повече какво да се каже за тези нагли продажници и лицемери – Как „непоквареният” Биволъ се оказа „медия” на повикване

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.