Най-приятният затвор в света

На около 75 км от крайбрежието на Осло в Норвегия има един остров, който е станал дом за около 115 престъпници, включително най-опасните в страната, осъдени за престъпления като убийства, изнасилвания и търговия с наркотици. Все пак, излежаването на присъдите им там е като да са на ваканция. Там няма високи стени окичени с бодлива тел или електрически огради, няма и въоръжени пазачи и охранителни кучета, които да патрулират. Затворниците живеят в боядисани с ярки цветове малки дървени вили, склонни са да се занимават със селскостопанство и да цепят дърва. Лишените от свобода си имат и плаж, където волно могат да се припичат летните дни. Има много добри места и за риболов, коне за езда, сауна и тенис кортове. Кухнята им предлага богат избор от ястия като рибени топки в бял сос и скариди, и всичко от пиле до сьомга. Страхотно, нали?

Затворник, осъден на шестнадесет и половина години затвор за убийство и престъпления свързани с наркотици си почива пред дървената вила, в която живее в затвора Бастой.  (Снимка: Марко ди Лауро)

Затворник, осъден на шестнадесет и половина години затвор за убийство и престъпления свързани с наркотици си почива пред дървената вила, в която живее в затвора Бастой. (Снимка: Марко ди Лауро)

Вида на тази присъда, абсолютно недоумение, която е предлагана на тези затворници понякога обижда хората, които вярват, че затвора трябва да бъде място за лишения и покаяния, а не за вътрешен комфорт. В Норвегия се твърди, че тази система работи, защото само 16% от затворниците, които излизат от Бастой извършват повторно престъпления в рамките на 2 години.

Според Арне Нилсен, бивш губернатор на Бастой, всичко е въпрос на нагласа, уважение и себеопознаване.

„Единственият начин, по който може да променим хората е да ги сложим в положението, при което промяната започва отвътре във всеки индивидуално. Това трябва да започне по един нов начин, а не да гледаш на себе си като на провал.“

Острова от въздуха

Острова от въздуха

Затворът Бастой тази драматична промяна вкарвайки отговорността обратно към лишените от свобода, често чрез серия от възможности за избор. Затворниците могат да взимат собствени решения относно начина, по който да изкарат собствените си присъди. Някои са избрали да се занимават с животни като коне, овце, говеда и агнета. Други са запълнили позициите в земеделското производство, готвачи, дърводелци, механици и др., дори фериботни оператори.

bastoy-prison-2[2]

Там няма сутрешни събуждания, просто затворниците трябва да са в състояние да докажат, че са отговорни. Работният ден започва в 8:30 сутринта и завършва в 3:30 следобед, като след това остават 5 човека да пазят през нощта.

bastoy-prison-1[2]

Къщите за затворниците, в които могат да се настанят до 6 човека, всеки има собствена стая. Кухнята и други съоръжения са общи. В трапезарията е предвидено само едно хранене на ден, докато закуската и вечерята трябва да се приготвя от затворниците.

bastoy-prison-4[6]

За работата си, мъжете получават около 60 норвежки крони (10$) дневно и им се дават хранителни помощи всеки месец, с които могат да си купуват провизии за храните, които да си приготвят сами, от добре заредения мини-супермаркет.

Всеки затворник в Норвегия може да подаде молба за преместване в Бастой, когато им остават да излежат още 5 години от присъдата. Всеки един вид престъпник, дори тежките като убиец или изнасилвач, може да бъде приет. Много от затворниците по други затвори, излежаващи дълги присъди, използват Бастой за да се пригодят към живота преди да бъдат освободени.

bastoy-prison-3[2]

Островът Бастой някога е бил дом на жесток юношески център за задържане, където младежите били подтискани от норвежката армия използвайки брутални дисциплинарни методи. Младежкият център е бил взет от правителството през 1953 и затворен за постоянно през 1970. Днес е дом на най-либералния затвор в света.

Източници: bastoyfengsel.no / theguardian.com / cnn.com / pulitzercenter.org


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

4 thoughts on “Най-приятният затвор в света

  1. Това се казва затвор. Не мисля, че някой ще го изкара трудно, особено щом може и с животни да се занимава и да прави каквото си поиска. Странно как нашите мили роми не са го открили, сигурно щяха да се сбият, който да отиде там и да води толкова спокоен живот. Радвам, се че ни пишете с подобни интересни теми. Определено темата е доста обширна и още сега ще се поровя и за други странни затвори. И този затвор изглежда качествен не го подценявайте.

  2. В момента в Магадан, Коми и Колима няма наистина качествени затвори.

  3. Това е пълна пародия на затвор. Качествените затвори са на изток и югоизток – Черния Делфин, Белия Лебед, Владимирский Централ, Khao Bin, Bang Kwang, Rayong, Kerobokan, Permisan, Batu и т.н.

    • Съгласен съм. Само че си пропуснал тези в Магадан, Коми и Колима.

      🙂

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.