ЕС под натиск от биотехнологичната индустрия. Нови ГМО храни от САЩ

Седемнадесет нови генно-модифицирани (ГМО) хранителни продукти ще бъдат разрешени за внос от САЩ в Европа преди края на месец май, в опит значително да се ускори биотехнологичната търговия, предаде The Guardian.

GMO-sm1Очаква се официално съобщение да бъде направено следващата седмица, когато е планирано заседание на еврокомисарите, на което да се реши приемането на нови правила за одобряване вноса на ГМО храни.

Европа в момента внася около 58 ГМО продукти от чужбина, най-вече царевица, памук, соя и захарно цвекло от САЩ.

Природозащитници протестираха срещу предложението на Европейския съюз да легализира вноса за Европа. Greenpeace заяви, че САЩ са повдигнали въпроса за разрешенията в процеса на преговори за Сделката за свободна търговия.

„В хода на трансатлантическите търговски преговори натискът от биотехнологичната индустрия и от правителството на САЩ да отвори европейските пазари за внос на ГМО храни се увеличава. Двете стани настояват за ускоряване на процедурите по издаване на разрешения,“ заяви пред The Guardian Маркo Контиеро, директор в отдел земеделие към Greenpeace Европа.

„Потенциалната легализация на внос на 17 ГМО култури от Комисията през следващите няколко дни е резултат от този натиск,“ беше категоричен той.

„Все още се обсъжда датата, но става въпрос само на вътрешни процедури“, потвърди пред британската медия източник, запознат с дискусиите. „Ясно е, че 17-те щамове ще бъдат разрешени по време на срещата или веднага след нея. Бих казал, че това ще се случи преди края на май със сигурност,“ добави той.

Съгласно предложените нови правила, видяни от The Guardian, разрешението за внос на ГМО храни ще бъде автоматично, след като те бъдат одобрени от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA). Отделните страни ще имат опция „неучастие“.

„Всяка държава-членка ще има възможност да реши дали да се възползва от това „неучастие“ и да развие собствено законодателство и мярка относно въпросните генно-модифицирани организми,“ се казва в проекта.

Възраженията от някои страни-членки „обикновено не се основават на науката, а на други фактори, съществуващи в страните и отразяващи обществен дебат,“ твърди ЕК. Опцията за „неучастие“ няма да бъде предоставена на държави от ЕС, които аргументират на базата на здравето или околната среда, ако щамът вече е бил одобрен като безопасен продукт от Европейската агенция за безопасност на храните.

„Тук става въпрос за вътрешен пазар“, заяви информиран източник. „Страните ще трябва да представят наистина солидна причина. В противен случай тя ще бъде атакувана като сътресенията на пазара,“ заяви информиран източник пред британската медия.

Greenpeace се противопоставя на предложението за преразглеждане с аргумента, че това представлява посегателство върху способността на демократично избрани правителства да защитят околната среда и гражданите си от потенциалните рискове. EFSA никога не е отказал разрешение за ГМО щамове, подчертаха от Greenpeace.

„Предложението подкопава план Юнкер да приближи ЕС до неговите граждани“, допълни Контиеро. „Това предложение не съответства с основната отрицателна обществена нагласа към ГМО културите и не взима под внимание загрижеността, проявена от национални научни институти за безопасността на ГМО културите.“

17.04.2015
Източник: economic.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

2 thoughts on “ЕС под натиск от биотехнологичната индустрия. Нови ГМО храни от САЩ

  1. няма ли кой да се противопостави с бомби ,ако трябва над монсанто ,над точно тези сатанистки лаборатории за генноинжинерство ,които променят божествения код на растения,животни,на всичко натурално?! това е сатанистко престъпление и трябва да бъде наказано със смърт!

    • смъртта не е наказания, това за тях ще е избавление, нека да се хранят с гмо и да живеят както нашите баби и дядовци и всички животинки по улиците – в мизерия и страх – това е наказание за всички тези които помагат за отравянето , избиването и генномодифицирането на човешкия вид

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.