Професия русофоб

Или как може да се изкара до пенсия с боички и клишета за Путин

pametnik1

Не беше прав Великия комбинатор, когато разправяше, че да се обича съветската власт е хубаво, но трябва и нещо да се работи. Замислете се само колко хора изкараха до пенсия, без да правят нищо друго. Имахме си и министър-председател, който говореше с руски акцент, за да не се усъмним в огромната му обич към Москва. Имахме си и поет, който написа в одата си за СССР – „За тебе е моята ода/ за тебе е моята песен/ за тебе – днес и завинаги…“

Същата тази професия се практикува и днес, само че с обратен знак – омразата. Да мразиш „съветската власт“ вече е основен поминък на отделни лица и цели трудови колективи, което си личи по следната случка:

В ранните часове на 14 април служители на МВР задържаха Манол Глишев и Кирил Чуканов, все изявени участници в окупацията на Софийския университет през 2013 г. Този път ранобудните студенти, които са над 30-годишни, надраскаха „Лустрация“ и „Демонтаж“ върху Паметника на съветската армия. Самият  Глишев по-късно се похвали: „С Кирил Чуканов имахме късмета да се видим пред гнусния паметник на съветската армия-окупаторка, когато тъкмо бях завършил два малки надписа там (а именно „лустрация“ и „демонтаж“, изпълнени грозно, но все пак в цветовете на украинския флаг като израз на възмущение и от съществуването на паметника на лъжата, и от руската агресия в Украйна). Любувахме се на резултата, когато полицаи Илчев, Глухарски, Виячев и още неколцина служители от Първо РУ ни арестуваха. Основанието за ареста ни беше съобщено от разследващ полицай Недев – за „увреждане на чужда собственост“ по чл. 216 от НПК.“

Докато Глишев и Чуканов все още бяха в ареста, журналистът Иво Инджев пъргаво написа в блога си дописка със заглавие „МВР отново арестува български патриоти по заявка на Петата колона“. В нея се казваше, че за вътрешното министерство е по-важна поръчката на руското посолство за преследване на българите, заявяващи политическата си позиция върху имперския знак на съветското господство над България – МОЧА (Монумент на Окупационната Червена Армия).

2201a PG(2)

Вдигна се шум до небесата, Фейсбук преля от гневни постинги срещу задържането на Глишев и Чуканов. Въпреки че междувременно двамата бяха пуснати без предявени обвинения, отново Инджев изропта:

„Москва плаща на София да шпионира български граждани.“

Позовавайки се на подочута информация, че около паметника руското посолство било сложило камери с голяма разделителна способност, блогърът попита кой е приел руските сребърници, за да шпионира свободолюбивите българи. И си отговори сам:

„Тук управлява руската Пета колона. Тя може да прегази един българин, който се е клел да брани закона и гражданите на своята страна, над която обаче върховенство има чужда държава.“

Комичното в случая е, че гражданинът Глишев не само не беше прегазен, а чистосърдечно обясни във Фейсбук:

„Бяхме отведени в Първо РУ, където служителите на реда се отнесоха с нас коректно и нормално.“

Още по-комично е, че миналата година, по време на протест под наслов „70 години от окупацията на България“ същият герой изписа с жълт спрей „Окупатори“ върху ПСА, но тогава никой не му каза и копче. Вместо Глишев в ареста попаднаха други трима, срещу които бяха повдигнати обвинения в хулиганство. Но в края на януари Софийската районна прокуратура преосмисли становището си и прекрати делото с аргумента: „Действията на обвиняемите са били мотивирани от желанието им да изразят отношението си към определени исторически събития; насочени са към предаване на идеи, а не към смущаване на обществения ред.“

Впрочем прокурорското постановление почти дословно повтори съдебно решение от ноември 2014 г., което оневини друг бояджия – Асен Генов, за „разкрасяването“ на скулптурната композиция „Партизани“ пред централата на БСП. То гласеше, че ролята на правосъдието „не е да дадем функциите на обществената дискусия чрез въвеждане на ред и налагане на санкции или чрез изразяване на предпочитание към един политически възглед пред друг“, понеже обратното „би представлявало нарушение на политическия плурализъм и недопустима държавна намеса в суверенното поле на гражданското общество“. В превод: всеки, който иска да драска, шари, плеска, цапа, пръска и залива паметници, е свободен да го прави, защото по този начин изразява идеи. Или, както призовава Манол Глишев:

„Следващия път, когато се съберем, помнете, че имате право да носите и да употребявате боички. И спрете най-сетне да се стеснявате.“

При това положение свръхтолерантната ни държава няма защо да се стеснява да признае акциите с „боички“ и за трудов стаж, нали? Но за целта Паметникът на съветската армия не бива да се демонтира, тъй като „гражданското общество” ще остане без работа.

Нито Глишев ще има къде да надраска „Лустрация“ и „Демонтаж“, нито журналистът Инджев ще има повод да наругае руското посолство и Петата колона. Останали без кауза, ще им се наложи да правят нещо различно – например да се преквалифицират в домоуправители, както би казал отново Великия комбинатор.

Не знам обаче как ще се реши въпросът с онези патриоти (по Инджев), на които би им хрумнало да упражняват същата професия, но спрямо паметника на американските летци пред посолството на САЩ. След като заливането с боя се прие за „политическо мнение, чието право на изразяване е гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека и конституцията“, и такива граждани, значи, са свободни да протестират срещу жестоките бомбардировки на София от англо-американските въздушни сили през Втората световна война. И ще имат всички основания да го направят, доколкото по онова време са ударени най-вече граждански обекти като Народния театър (тежко засегнат), черквата от ХІ век „Свети Спас“ (почти напълно разрушена), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради и градският център. Убити, безследно изчезнали и починали вследствие на бомбардировките са над 2000 души. Военният летец ген. Стоян Стоянов пише в спомените си за най-страшния удар на 10 януари 1944 г.:

„На софиянци бе съдено да преживеят ужаса на една варварска бомбардировка. В този зимен ден нашата столица беше жестоко ударена на два пъти – през деня и през нощта. Разрушени къщи и разорани улици, димящи пожари и развалини, повредена електрическа мрежа и водопровод, студ и дезорганизация, изплашени граждани, които плахо се завръщат към домовете си – това бе София към 22 часа. Те търсеха изчезналите си близки или топло място, където да се приютят в студената нощ, когато изведнъж, неочаквано за всички и без предупреждение от сирените, се чуват артилерийски изстрели и в същото време над главите им падат отново бомби и прелитат самолети на противника със силния рев на моторите и с грохот на стрелба от оръдия и картечници.“

Ако заради всичко това някой лисне кофа с боя или надраска „Демонтаж“, прокуратурата не би трябвало да му повдигне обвинение за хулиганство. А съдът следва да признае „изразяването на политическа позиция по художествен начин“, тъй като „художественото/артистичното изразяване на мнение има специфична защита като основно право, включително когато не е благопристойно“…

Вярвате ли, че ще стане така? Аз не вярвам и даже съм сигурна, че тъкмо най-пламенните борци срещу МОЧА ще скочат първи с тежки обвинения към Петата колона, Кремъл и злодея Путин. Че то певецът Бисер Киров го отнесе заради мнението си, че президентът Плевнелиев не е достоен да присъства на 9 май в Москва, та на такива ли нагли дегенерати и негодници ще им се размине!

Между другото, обидните думи са в речника на политолога Огнян Минчев, който също е превърнал омразата към „съветската власт“ в своя професия.

„Този негодник оплюва България от позициите на руски империалист в продължение на десетилетия“, написа някогашният преподавател по политикономия по адрес на певеца Бисер Киров. И дори призова да го изхвърлят от българското посолство в Москва, без да знае, че от 5 години Киров не е културен аташе там.

А и да беше всъщност, какъв е проблемът, след като всеки има свобода да изразява позициите си? Включително, както се видя – и с каруцарски ругатни. И още нещо: критиката към Плевнелиев, който редактира биографията си като постфактум гради образ на антикомунист и на пръв ястреб срещу Русия, задължително ли прави критиците му путинисти, рубладжии, дегенерати и руски империалисти?

Глупости, разбира се. Така е само в лесните обяснителни схеми на фобите, за които свободата на изразяване се свежда до свободата да изразиш единствено тяхното мнение.

Антикомунисти с манталитет на комунисти, демократи с разбиране за демокрацията като в онзи стар виц за руснака, който се фукал пред един американец, че и в СССР има плурализъм: „Да, мога спокойно да изляза на Червения площад и силно да извикам: Долу президента на Съединените щати!“

Сега тези окъснели поборници за свобода и демокрация викат „Долу Путин!“ по същия начин. Това е безопасно и най-вече не изисква специални усилия. Един спрей или кофа с боя, две-три клишета, четири-пет ругатни и си напълно готов за новия работен ден. Русофобия в крак с времето. Неслучайно „В крак с времето“ гласеше и надписът над американските анимационни герои, с които беше изрисуван ПСА през юни 2011 г. Единствената наистина артистична инсталация върху паметника отвеждаше мисленето тъкмо към такива типажи – на „пребоядисващите“ се за една нощ с оглед на текущата геополитическа конюнктура.

Автор: Любослава Русева
Източник: temadaily.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

14 thoughts on “Професия русофоб

 1. Манол не мие приятен ,но че съветската армия е окупатор е факт и че сме им били колония.

  • Патриоте! Ти срещал ли си Съветски войници в България ? Да си виждал базите им ? аз съм 60г и руснаци съм виждал само по морето, а сега срещам и американски и френски и сенегалски войници ,!! виждам и базите им и самолетите и танковете им !! колкото до колонията , де всички колонии да бяха такива-от свински цървули до икономика в първите 30!!!!

   • 3-ти украйниски фронт през къде минава . Георги Димитров пътува до Москва,Сталин да ги изтегли щото ядът на гърба на българите погледни 3-те милиона изнасилени жени след червената армия от уж освободените земи ,пък после си налагаш своя строй.Ако найстина си освободител ,освободените ще решът как да се управляват.

   • хахаха….браво бе промит мозък! Къде ги изкопа тия 3 милиона изнасилени жени? Мале, мале, това глупоста е велика сила.Абе тъпак, вярно, че има свобода на словото, но тия глупости си ги говорете с други тъпаци като теб, не ги пиши като коментари!

   • Жорка,

    Една от базите на СССР в НРБ беше на територията на Авиогарнизон „Равнец“! Служил съм там и участвах през 1992 г., когато руснаците си прибраха оборудването и въоръжението.

    От друга страна, идеята за „цървулската“ икономика на България преди СССР-ерата е наложено от съветските маши по времето на комунизма. Има изследване от 1938 г. на проучване на държавите и икономиките им. България е държава без колонии и е на челни места! Провери си нещата! 😉
    ( След това започва втората световна война и нещата излизат от нормални релси и измерители …)

    От друга страна, как държава с „цървулска икономика“ ще произвежда самолети, които са били на ниво 1-2 идеи по-добри от немските? 🙂 Провери си, до коя година „цървулските“ ЛАЗове са на въоръжение в Югославия! 🙂 Друг е момента, че от СССР, май, идва забраната да се развива самолетостроенето в НРБ и авиозаводите се местят в Чехия, на основата на което чехите правят техния L410.

    Недей да говориш така „русофилски“ и да не виждаш нещата зад фасадата на „добрия „руски“ брат от времето на СССР“. 🙂 Това, че USA-NATOвското нахлуване в България в момента е по-видимо агресивно от присъствието на СССР-армията през последните дни на комунизма, не значи, че … това-онова. 🙂

   • СССР и САЩ един дол дренки. Пък тоя Гошо има още петолъчки в главата.

 2. Ивчо е виден представител на масонската свита в България. За негово съжаление дори спря да се старае твърде много в журналистиката, поне постовете да са смислово съдържани, но не лакеите на американски payroll не им се налага.

  Иво Инджев завършва висше образование в СССР, в Института за страните от Азия и Африка при Московския държавен университет, където изучава специалностите „История“ и „Арабски език“. Владее общо четири чужди езика – английски, арабски, руски и немски.[1]

  След като е приет за студент в Софийския университет, Иво Инджев доброволно се обръща с молба към Първо главно управление на Държавна сигурност да бъде изпратен да учи в чужбина.[2]

  В периода 1983-1987 г. е кореспондент на БТА в Бейрут.

  как все едни и същи съвпадения. но те другарите като него са знаели още наремето, че който искаа да сполучи трябва да учи арабски език и корана. Само евреин може толкова чистосърдечно да плюе по Руското Православие, но то Християнстово няма да падне само нали!

 3. Абсолютно точна статия в десятката на мишената… Уродите които се клеха някога във вярност на Оня Съюз сега се кланят и целуват, смучат Американски и евросвинктери със огромното налягане от 100 атмосфери…Имах такива преподаватели станали вече професори в университета…Има ги по всички нива на „общественият живот“, някои перат пари за латино-нарко картели чрез разни научни псевдо-конференции, други по друг начин…А такива като активния бивш агент Иво Инджев водят до повръщателен рефлекс в платената си омраза и манипулативност, „Обективният журналист разследващ, жертва на цензурата“…Да попитаме как си плаща медийните изяви, кой плаща за книгите и статиите които публикува или за заетото медийно пространство или за начина си на живот…Малко хора знаят вероятно че за да се явиш в един сутрешен блок за ПИАР ти струва хиляди левове да не говорим за Прайминг тайма….Помислете хора защо едни и същи ИЗРОДИ се явяват постоянно по всички казионни телевизии…И защо зад всички телевизии стоят едни и същи капитали на едни и същи генетично и психично увредени хора:) …Защо Уродите: Королев, Хамбарцумян, Хърсев, Станчев, Минчев, Халваджян, института за пазарна икономика и т.н клонинги, НПО-та финансирани от Американски институции, са постоянно в процеса на медийнопсихологическо облъчване по тези медийни групи, натрапвани като венерическа болест, съжалявам ако пропуснах някой от Сатрапите…
  Апелът ми е към Вас всички мислещи, разумни и съвестни хора да си направм телевизия в която да се говори истината: За съжаление вероятно аз съм Утопист-Идеалист….

 4. Вече сме ( горе-долу ) средата на 2015, а още не се прави разлика между Русия, СССР и Руска федерация. 😦
  … все едно да се каже, че DE е EU или когато се каже DE да се твърди, че на власт там е А.Хитлер. :-/

  Освен това, ай стига с тези русофили и русофоби. :-/ Кога ще се заговори за българофили?
  Признавам, че не съм на страната на САЩ, но това не означава, че съм русофил; това, че не съм русофил, не означава, че съм русофоб! :-/

  Докога ще се люшкаме в двуполюсния модел на противопоставянето? ( „Ако не си с нас, значи си против нас!!!“ 😦 )

  • Да де,но света се разделя на 2 лагера, които се виждат ясно, води се война за бъдещето…единия ще победи и ще изгради новия свят…Бг не е остров вътре в себе си затворен, трябва да избере,за да се включи както трябва в новия свят иначе наистина умира. Днес БГ е в разруха значи не сме в точната компания. Ясно се вижда от всеки българофил. Защото това днес не е БГ

   • … ако трябва да сме откровени, света е разделен на четири лагера:

    1) РФ и сателити;
    2) USA и сателити;
    3) DE с приятели и сателити;
    4) относително самостоятелни държави от Африка и Южна Америка. :-/

    Идеята за „двата лагера“ си стои от времето на студената война, но тази война свърши; САЩ „превзеха“ Москва при тази война и сега изглеждат по-зле и от Наполеон. 🙂

    Не вярвайте сляпо на това, което четете по вестниците. 😉

   • Двата лагера на какво се основава преди беше идеологическа война .Сега на какво е Путин срещу запада каква идеология.И лагерите са за тези отдолу отгоре няма такова нещо .

   • … Путин го боли под кръста за двата лагера. 🙂 Путин си оправи РФ и си изчисти държавата от антиРФ-елементи. 😉 САЩ си останаха в ерата на студената война и … се чудят, как да вкарат света в нова война от рода на втората световна. 😦

    Не забравяйте репликата на А. Меркел, че отбраната на EU трябва да се изгражда с РФ, а не срещу РФ! 😉 Това трябва да подскаже, че сме повече в антиутопията на Оруел „1984“, в случая САЩ може да се оприличи на Океания, ако може да се залитне по литературни аналогии. 🙂 Само, че в случая „съюзника“ на „Океания“ се оказва, че не е съвсем негов съюзник. 😉
    … само разни ( сложи си тук каквото искаш обидно определение ), като сегашния президент на РБ отново ни блъскат в неизгодни политически съюзи и пишман ЕнтЕлЕгЕнти, като „журналисти на свободна практика“ с фасадно „русофилско“ поведение подклаждат още повече „жаравата на студената война“.

    Хахаххахаах! 🙂 „Жарава на студената война“!!! 😉 Тук, направо надминах себе си! ☺☺☺ …явно са ме облели спомени от преди падането на комунизЪма, кога’ всички бЕхме комсомолци, пионери и с „ПРАВИЛНА“ политическа ориентация срещу империалистическия противник на комунизма – САЩ. 😉

    Бе, комунизма си беше повредена система изначало – спор няма! И съвременния капитализъм не струва, обаче! 😦 Лошото е, че една война такава, каквато се подклажда в момента от САЩ, ( а не от РФ ), няма да реши проблемите. 😦 Такава война, само ще поотложи икономическите проблеми на САЩ. 😦 … или ще ги реши, като САЩ загуби войната и си прехвърли проблемите на този, който ги превземе? 😉 Всяка война има стойност и всяка война се води за печалба, а не за идеали! И Сун Дзъ го е написал това! 😉

    Иначе, РФ ги боли … за нас, дали сме русофили или русофоби. 🙂 РФ си имат толкова много вътрешни проблеми, че сегашната „конфронтация“ срещу тях, само им е от полза! С тази конфронтация гражданите на РФ си забравят вътрешните противоречия, които са на етническа основа и се обединяват срещу „външния враг“. 🙂 От друга страна, РФ е основен доставчик на суровини за „западната“ индустрия и основен клиент на същата индустрия, без да пренебрегват собственото си производство. „Западната“ индустрия и по-специално индустрията на САЩ е с изнесено производство в НРК ( Народна република Китай или PRC ). 😦 РФ и PRC са в съюз, т.е. ако РФ каже „Ние няма да ви купуваме стоката!“, а PRC каже „Ние няма да ви произвеждаме стоката!“ … Какво става? Освен световна война, какво друго става? 😉

    … иначе разигравките в милата ни държава преди бяха „комунисти срещу СДС-ари“ в няколко варианта, после станаха „АнтиГЕРБ срещу ГЕРБ“, а сега са „Русофили срещу Русофоби“ с леки включванки на „Протестна мрежа“, като „социалистически активисти“ от края на 19 и началото на 20 век, но сега проповядват „американска демокрация“ под формата на „евроатлантически ценности“, а не „свобода, равенство братство“ и други форми на комунизъм. 🙂

    Но ти и аз, Патриоте, сме прецаканите, защото докато ми разиграват стари сценки с нови костюми пред очите, ние само „рушим езикови норми, тъй както никой до сега!“ ( Д.Адамс, „Пътеводител на галактическия стопаджия“, гл. 15 )

    😦

    … и т.н., че ми стана много дълъг коментара, а повече прилича на анализ, от колкото на коментар. 😉

 5. Манол Глишев аз съм го определил още от форучмите по история в интернет като „отявлен Българомразец“ и „леке“. Изписвам го – когато се сетя – като „Манол Глистев“. Доколкото си спомням той отдавна не е студент а беше някакъв учител в класическата гимназия. И винаги съм жалел учениците му, които той учи преди всичко на българомразие! Нещастно лекенце си е той…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s