Посланикът на САЩ се извини на чешкия президент заради Парада на победата

Milos-Zeman_3095113bЧешкият президент Милош Земан остро осъди поведението на американския посланик в Прага Андрю Шапиро. Дипломатът разкритикува Земан за решението му да отиде в Москва за празненствата на 9 май по повод 70-ата годишнина от победата над фашизма.

„След това изявление на Шапиро мисля, че вратите на президентския дворец „Храдчани“ ще останат затворени“, каза Земан пред в. „Парламентарни лист“.

„Не мога да си представя чешкия посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува и къде да не ходи. Няма да позволя на нито един чуждестранен посланик да ми се бърка в плановете за пътуванията ми в чужбина“, каза още Земан.

„Аз не отивам в Москва, за да присъствам на военния парад. Аз отивам там, за да отдам почит към 150 000 войници от Червената армия паднали за свободата на Чехословакия“, каза преди дни Милош Земан.

По отношение на новата концепция на външната политика на Прага, където е записано, че Русия е дестабилизиращ фактор в Европа Земан казва следното: „Преди всичко искам да подчертая, че в тази концепция пише, че с Русия трябва да имаме развити не само търговски отношения, но и стратегическо партньорство и по-специално в борбата срещу тероризма. Подобна идея предложи и самият Барак Обама“.

Американският посланик в Прага Андрю Шапиро изрази съжаление от острата реакция на президента Милош Земан. Вчера Земан остро осъди поведението на Шапиро, който го разкритикува заради решението му да отиде в Москва за празненствата на 9 май по повод 70-ата годишнина от победата на фашизма.

„Съжалявам, че изказването ми е обидило президента Земан. Надявам се, че се оценяват моята искреност и готовност за разговори. Уважавам професионалните отношения с всеки един и използвам случая да кажа, че моите врати са отворени“, се казва в писмото на Шапиро до президента Милош Земан.

Източник: temadaily.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

2 thoughts on “Посланикът на САЩ се извини на чешкия президент заради Парада на победата

 1. Някой да не си помисли, че това събитие е откъснато от общата геополитическа картина! Напротив, в света в момента се води тиха, но ожесточена война, на пръв поглед неясна, неразбираема, невидима за овчелюдието. Тя е „хибридна“, защото такива са днешните условия в глобалния свят. Всички страни са взаимно обвързани, всички събития са тясно преплетени по много начини. Икономика, политика, идеология, пропаганда, медийна обработка, информационни технологии, тероризъм, военни действия… Всичко това се задейства за една цел – война за надмощие, или пък за адекватно противодействие на нечий стремеж за господство.

  Хибридната война е изобретена от страната, която както винаги, е класическият агресор. Няма да учудя никого – това са САЩ. Между другото, тяхната нагла медийна пропаганда традиционно обръща истината точно диаметрално противоположно на 180 градуса (с главата надолу) – просто такава е краварската им култура. Ето защо, щом във Фашингтон набеждават някого във воденето на „хибридна война“, то точно това е най-убедителното доказателство, че именно Фашингтон най-добре е разработил нейната концепция и пръв е започнал да я прилага на практика. А останалите се учат. Впрочем, това не означава, че не могат да надминат „учителите“ си.

  Та, хибридната война се води с глобални методи. Вижте какво става в Сирия, в Ирак, а в момента, което е особено важно – в Йемен! Вижте кои са засегнатите страни, какви интереси имат, как се борят за тях, какви документи и договори подписват. Вижте борбата за цената на нефта, за курса на рублата, за лихвения процент, вижте какви нови международни банки се учредяват. Вижте перспективите за положението на петродолара като световна резервна валута и нивата на външния и вътрешния дълг на разни страни и съюзи… Вижте положението в Украйна и забележете някои тънкости – например в позициите на воюващите страни, как се изменят тези позиции (нямам предвид огневите позиции, а политическите), какви икономически и политически решения се приемат там…

  Картинката в света е много сложна и интересна. Тя говори само за едно: в момента се води ожесточена хибридна война, в която агресорът е САЩ, а нападната е Руската федерация. Русия обаче доста успешно отговаря на ударите. И както напоследък винаги го прави – удря мощно, болезнено и асиметрично.

  Ето, именно ТОВА дава на президента Земан смелостта да се държи по този начин с щатския пишман-дипломатически гъзльо. Не че онзи некадърен и нагъл, учил-недоучил сополанко, вероятно говорещ за по-романтично с френско „рхрр“, не си заслужава да бъде ошамарен, отзован и пратен обратно в САЩ – да чиракува в някой забутан офис на Държавния департамент. Но той не е важен. Той е само повод за един висш чешки политик показно да прояви презрително отношение към уж доминиращата световна свръх-сила.

  Тук виждам в поведението на Земан ясен ЗНАК, който ми вдъхва надежда. Земан не е някакво тъпо неосведомено, неграмотно и елементарно мухляво нищожество с лява резба, като прецедента на ГРОБ Плевнята. Не, той не е политическа фъшкия. Той е достоен, сериозен политик. Неговото поведение не е случайно. Знакова фигура прави знаково изявление. Позволява си да се държи така, защото ясно ВИЖДА и е преценил, че в хибридната война на САЩ против Русия, щатите все повече губят почва под краката си. Вероятно, за едно опитно око като неговото вече е ясно, че скоро ще паднат в праха. Още преди края на неговия мандат… Даже основните задкулисни фигури, движещи марионетките си във Фашингтон, може да не го осъзнават все още. Но, както обикновено, отстрани се вижда по-добре.

  Благодаря на Земан за добрия сигнал.

  • Прекрасен коментар!
   Нареждат се в редичка – Виктор Орбан, Алексис Ципрас, Милош Земан… Унгария, Гърция, Чехия… Сърбия. Как ми се иска и България да влезе в този списък! Засега официално единствено Волен Сидеров заявява твърда позиция! Срамота, българи!

   Уви сателитите на Щатите са със спящ народ. Ето няколко примера – Полша, Украйна, България…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s