Отвратително, заспало общество.

6977_big

Трябва ли да попитам сега „За това ли ги хранихме гладните сомалийчета с издути коремчета?!”.

За да оцелеят, да се превърнат в „Ислямистите от сомалийската „Ал Шебаб”” и да заплашат да залеят в кръв Кения, а после сигурно и останалия свят…

Впрочем, с Кения доста добре им се получи. Да ги чака сега и останалият свят…

Ама, айде няма да ви дразня и да кажа – „Казах ли ви?!”.

Ще се слея днес с масите и ще си гледам в собствената паничка. А, какво станало у нас междувременно?! О, Боже! Роди се герой! И песни за него пеят…

По НОВА ТВ взели, че казали истината. Ама, какво се случва в тази държава?! Накъде отива този свят?! Земята се разцепи! По официална, национална медия взели, че казали ИСТИНАТА?! Не може да бъде!

Тресе се България и крехкият и дял в социалните мрежи от новината, че водещият на сутрешния блок на НОВА ТВ Виктор Николаев, (а покрай него, подгласяйки сигурно и Ана Цолова) взели, че казали това, което всеки редови българин повтаря от 30 години; което политикът Волен Сидеров крещи от парламентарната трибуна и други разни трибуни, с мегафон, телефон, грамофон и всякакъв „фон” в ръка от поне 10 години; което купища активисти, общественици и граждански ангажирани персони си протриха езици, зъби и дихателни пътища да повтарят. Казали, че циганите не работят пък ядат, а българите работят, пък не ядат.

И сега – това изведнъж е геройство. „Изказване на водещия на „Здравей, България” по Нова телевизия Виктор Николаев взриви социалната мрежа.”- пишат медиите и не лъжат, взриви я! Защо обаче, питам аз?

Защото българинът се научи да вярва на лъжите – затова.

Българинът знае, че по официалните медии никога не казват истината, българинът знае, че е 21 век и има алтернативни източници на информация, но му е по-удобно да си пусне НОВА ТВ или БТВ-то да си промие мозъка с дестилираната урина, която се точи оттам, да изгледа едно шоу на Слави Трифонов, който, ако умре в ефир няма и да се усети разликата, да пръдне и кротко да заспи. С удобната неистина.

Защото неудобната истина ще трябва да го възмути. Ако, пък да не дава Господ се възмути ще трябва да изрази някак това възмущение, това от своя страна, ще го постави в неудобната ситуация да се конфронтира с разни хора, оттам може да пострада. Я, работата, я кариерата, я чистачката на входа няма да му мете пред входната врата… Въобще – само проблеми. Я, да си гушнем ние официалната версия за нещата, да не си създаваме излишни проблеми и да си живеем живота. А, то живот ли е питам аз?! Какво стискате?! Какво толкова се боите да изгубите вие, които изгубихте всичко, дори и свободата си да не се страхувате да чуете истината…, за да не ви се наложи да се възмутите…

Да се възмутите, от това, че ви показват Бойко Борисов, който пощипвайки дебелата Лиляна Павлова по новото и лилаво якенце ви лъже, че са разчистили снеговете и оправили пътищата, а в същото време вие газите в сняг до колене, киша, локви и лайна?!

Да се похвали пак същият на селския си диалект, как са го потупали по рамото одобрително в Брюксел, че преборил корупцията, бедността, безработицата, изкоренил затъпяването на нацията и секнал конвейера на чалгата, а като опрете до държавен орган да разберете, че работното му време е приключило, независимо по кое време на денонощието сте се явили на гишето?! И, че е значително по-лесно да легнете без вина в затвора, отколкото да осъдите престъпник. И, че работа за вас няма, ако ще да имате 5 висши и да знаете 6 чужди езика. А, ако има, то заплатата ще ви е 350 лева, но ще си я взимате веднъж на високосна. Ама, ако сте си платили здравните вноски в размер на 7 хиляди лева.

А, вие до небесата подскочихте, като ужилени, че журналист казал това, което трябваше да крещи, докато му се продерат гласните струни от деня, в който е почнал да я упражнява тая професия. А, вас това ви учудва.

На вас, българското общество, ви се вижда странно и нечуван акт на смелост, едва ли не героизъм това, че журналист е заел правилна позиция, по национална медия, относно ноторно известен факт. А, ноторно известният факт е, че циганинът обожава да се обижда, когато го наричат циганин, но не се обижда да ползва всички привилегии, които са само за циганите. А, привилегиите по принцип са само за циганите. И вие всички това много добре го знаете. И, на вас това ви е било казвано, втълпявано, набивано в канчетата милиарди пъти, по какви ли не начини и способи. Било е писано, крещяно, пропагандирано. Тогава се правехте на толерантни и циганообични. Сега обаче, понеже е казано от водещ в НОВА ТВ ( О, боже, колко нечувано и невиждано…, всъщност наистина е така!), медията, в която циркаджии пеят, танцуват, правят ЦИГАНСКИ колела и въртят горящи обръчи, журирани от клоун, вас ви разтърси из отвътре, изведнъж ви просветна, прогледнахте, прозряхте истината….

 Отвратително, заспало общество. Общество, което живее в мир и съгласие, че централните му медии поднасят дезинформация, че манипулират факти, че изкривяват данни, че отвличат вниманието от наболелите, злободневни проблеми по най-плоския начин, обиждайки интелекта на зрителя си, че там работят хора, които се назовават журналисти или публицисти, а в същото време спомагат в ефир да излиза информация, пригласена и подгодена да обслужва някакъв интерес, но много встрани от истината, реалността и действителността. Знаете това, но не спряхте да гледате тези канали, които трябваше да бъдат бойкотирани за опозоряване на журналистическата професия, за нейното съсипване, за изтръгването на смисъла и съдържанието и. Дори новините са „пипнати”. И всеки в БГ знае това, но въпреки това не намерихте смелост да си отворите очите и да погледнете алтернативен източник на информация. Домързя ви да правите сравнителен анализ на  поднасяните от различните източници факти, да четете, да ровите в Интернет, да се интересувате и проверявате. Сляпо доверие или просто, като неинформиран глупак се живее по-лесно?!

Какъв възгорг, че някой си по НОВА ТВ казал нещо толкова старо и толкова известно. Чак виждате в това акт на някаква революционна реч…

Картинки с одобрителни и ободрителни надписи се шерват из социалните мрежи. Не, няма революция тук, дами и господа. Смелост също няма. Има закъсняло изпълнение на служебните задължения по длъжностна характеристика. И една телевизия, която очевидно поднася ежедневно невярна фактология, щом казаната от ефира и истина така възбуди българското Интернет общество! Впрочем, то друго общество и няма. Улиците са пусти или, ако не са пусти, то погледите на хората по тях са пусти и празни.

Журналистиката не е удобна професия, дами и господа. Това не е спокойна работа, не е безрискова, не е и безопасна. За журналистика убиват. Съдебните процеси и институционален тормоз са обичайните странични ефекти на трудовия процес.

Ако някому е станал твърде удобен журналистическият стол, значи е преминал към слугинажа. Истината, правилната позиция, обективността и реалното отразяване на фактите трябва да са символ верую на работещите в медийния сектор.

А, когато някой се придържа към това, а драгият зрител се възторгва, значи нещо не е наред с медийния пазар! Значи имаме медии, които не работят по правилата и те просто трябва да бъдат принудени да спрат да работят, като ги поставим в ситуация да няма за кого да работят!

Уверявам ви обаче, проблемът е изцяло във вашия телевизор. Тази твоя реакция,  драги зрителю е неадекватна. Не е своевременна. И не по правилния повод.

Реакцията се искаше през целия предхождащ период, когато трябваше от тази медия, на която е предоставена такава широка сфера на влияние да се изисква да се съобразява със задължението си да бъде обективна, а не да обслужва едни или други гледни точки, избирателно, а да не дава Господ и в своя финансова изгода.

Реакция трябваше да има през целия период, през който тази медия е премълчавала този и други подобни нему факти. През който не е задавала нужните, правилните и наболелите въпроси комуто трябва. Когато е опъвала медиен чадър на комфорта за определени лица, когато е очерняла твърде осезаемо други, някому неизгодни. Всичко това, драго българско общество, ти много добре го виждаше през цялото време на съществуването на този канал, отходен канал бих казала, през който се изсулват съвсем незабелязано някакви общоизвестни факти и истини. И това не е единственият национален, телевизионен канал, към който гореизложеното може да се отнесе.

Обществото обаче, българското общество не познава значението и употребата на инструмента „бойкот”.

Обществото ще се ограничи с картинки във Фейсбук, поздравяващи дръзналия да наруши статуквото на комфорта си.

Ако обаче тази негова проява на дързост, в зловонната среда, на тенденциозни аромати, в която си е позволил волността да изрази гласно стари, но златни истини, му коства наистина нещо не бих го окуражила да очаква подкрепа отвъд картинките от социалната мрежа…

Но, както казах – журналистиката не е удобна професия.

Автор: Албена Вулева
Източник: lentata.com


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

8 thoughts on “Отвратително, заспало общество.

 1. Моля,моля, да не се обиждаме!Всеки е длъжен да има активна и адекватна гражданска позиция по случващото се около нас.Обидно е да бъдеш манипулиран,особенно от средствата за масова информация,които в последните повече от 25 години се превърнаха в средства за дезинформация.Защо стана така?Защото средствата за масова информация се окомплектоваха от млади,самодоволни хора,без необходимият професионален опит и без активна гражданска позиция,поддаващи се много лесно на манипулации от страна на корумпираните кръгове.Искам да поясня,на тези самодоволни млади хора,каква е същността н думите“активна гражданска позиция“.Това значи когато говориш по даден проблем, да мислиш за себе си , а за хората ,които са пред тебе и те гледат и слушат..Проблемите на хората да бъдат и твои проблеми.Не се оправдавайте с проява на индивидуализъм.Повишавайте интлектуалното си равнище, за да бъдете проводници за повишаване интелектуалното равнище на общо ниво.Бъдете за пример,както с думите,така и с делата си.Българската журналистика в своето минало има много примери за подражаниеАко сте образовани хора сигурно сте ги изучавали?АВие драги читатели,слушатели и зрители,имайте собствено мнение и не се примирявайте,когато открито и откровенно ви заблуждават,защото Вашето мълчание се счита от недобронамерените за Вашето съгласие.Приемете моите уважения.Ндявам се!

 2. Не, тя нацисто-расистката Албена общо взето е права, че една истина е била казана. Но за съжаление, не е казана ЦЯЛАТА истина. А половинчатата истина е още по-страшна от лъжа. Както и да го въртиш.

  Впрочем, кой е учуден? Може ли една професионална лъжлива преститутка след като хубаво се наспи, една сутрин да изпадне в добро настроение и да реши ей-така, спонтанно, да заговори истината? Ами, хайде де! Толкова и от ТВ НОВА може да чуете нещо спонтанно, вярно и полезно.

  Лъжливата медия е манипулатор и отровител, който пълни главите с пропаганда за пари и по поръчка. Ясна поръчка – подробна, със спецификации. Това винаги е така и винаги ще си остане така.

  Защо тогава, в „публичното пространство“ се промъква изведнъж някаква такава шокираща „истина“ и предизвиква у едни скандал, а у други – възторжено одобрение? Явно, защото така е било поръчано. А защо е било поръчано? Я да помислим малко?…

  Защо една добре скривана, тоест, упорито премълчавана от същата тази медия „тайна“ така „изведнъж“ и „неочаквано“ се „изплъзва“ точно сега?… Ами защото явно някой задкулисен Кукловод е решил, че „инкубационният период“ е приключил. Време е да настъпи „острата фаза“ на конфликта. И повярвайте, подобни неща все по-често ще започнат да се чуват по медиите. Но не бързайте да се радвате!

  Явно някои вече са решили, че е време е да се „събудим“ и да нападнем „гадните мръсни цигани“, които вероятно са източник на всичките ни проблеми в страната – и в държавата, и в обществото. Е, или поне, на „най-сериозните“ ни проблеми.

  Алоооо, муууу?! Добитъка, събудете се!… МАНИПУЛИРАТ ВИ!…. Алооооо!…. Бееее? На какъв език да ви говоря? Медиите ви подвеждат!…

  Пак ще ви кажа същото: врагът чрез едни свои агенти (НПО-та като БХК, да речем, и цял куп други „правозащитници“) първо създава изкуствен проблем, а после чрез други свои агенти, привидно техни „опоненти“, ни предлага някакво ужасно „решение“, което не само не решава въпросния проблем, но даже го задълбочава. Какво говоря – тяхното „решение“ всъщност е стотици пъти по-лошо от самия първоначален проблем! Това е елементарна двуходова манипулация от типа „теза-антитеза-синтез“. Само идиот няма да се усети.

  И как не я е срам авторката да цитира Сидеров? Тя цапа образа му на патриот. Представя го като един вид „антициганин“ – някакъв си истеричен нацист. И даже го използва за целите си. Но всъщност, Сидеров не е крещял през микрофони и мегафони само това, че в България има циганска престъпност и проблем с цигани, ислямисти и пришълци. Той е крещял преди всичко, ЗАЩО има циганска престъпност и #КОЙ e нейният създател! Но това, за нея са явно „подробности“…

  Трябваше ПРЕДИ да слушате Сидеров – а не сега, когато вече страната е наводнена с цигански гета, с джамии, с ислямски фанатици и с лагери за незаконни имигранти. Но и сега все още не е късно. Слушайте го НЕГО какво ви говори, а не четете преразказите на манипулаторите! АТАКА не е сборище на фашисти и нацисти, а е патриотична партия. Тя винаги е била за решаване на етническите противоречия и за единна българска нация, включваща различни етноси, обединени около едно общо културно пространство. ТОВА е истинският патриотизъм.

  Вместо това ви се предлагат разни нацистки истерии. И то в момент, когато съвсем реално се готвят етнически провокации и някои сили се опитват да тласнат страната към безредици, насилие и гражданска война. За да имат повод после да засилят тук своето военно присъствие и да отстранят всяка възможност, даже и хипотетична, за победа на национално-освободителните патриотични сили. За да не помиришем никога суверенитет. Вместо това да ни разпилеят, разделят и асимилират – така, че за България и споменът да не остане.

  Ако слушахте Сидеров, щяхте да сте чули и ТОВА негово предупреждение. Хора, точно в настоящия момент, не се настройвайте прекалено против циганите! Има сили, много по-страшни и зловещи от тях, които ги използват. Те ще избутват циганите напред, за да ви провокират, да ви настроят агресивно и да замътят такава каша, каквато замътиха в Украйна или преди това в Босна. А щатските танкове са вече тук и чакат, сценарият е вече написан!

  Ето това е целта и на „случайно изтеклото“ в НОВА становище, и на разните истерични статии, които моментално следват след него. Напоследък антициганската истерия се засилва – следете този процес и не се поддавайте на провокации! Само едно тъпо куче не разбира, че не е виновна пръчката, която го бие, и даже не ръката, която я държи, и даже не човекът, на когото е ръката, а този, който е наредил на изпълнителя да бие кучето. Циганите са само пръчката, с която сега ни бият.

  Но вие твърде дълго не искахте да слушате Сидеров, защото уж бил един такъв „страшен фашист“. (Това именно истинските фашисти ви го втълпяваха, но де у вас толкова ум, да ви светне.) Сега е вече късно, пръчката е вече тук и ни бие здравата. Не само циганите, но и бандитите-пришълци („сирийски бежанци“), и турските сепаратисти, и ислямските фанатици, и помашките „малцинства“. Сега трябва да видите #КОЙ е истинският автор на тези беди и срещу него да се борите, а не да се опивате от разни истерични, манипулативни, а може би даже и поръчкови, пасквили като горния.

  • Рицарю, свалям шапка за прозрението ви! Отбелязах тази статия именно заради Вашето мнение! Малцина осъзнават тази правда. Мнозина са подвеждани от медиите, обърквайки понятието национализъм с нацизъм. Именно тази дума служи на медии като БНТ, ъТВ, Нова и прочие за омаскаряване лицето на българския патриотичен национализъм – Волен Сидеров.

   В една друга статия бях цитирал, ще го направя и тук. Думи на Ботев.

   „Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита: „Богат е“, казват, пък го не питат колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил…“

   Христо Ботев.

 3. Браво Албенче, ако всички мъже мислеха като теб и имаха твоята смелост – ехеее, какъв живот щеше да е!

   • И господин Рицар, какъв беше живота на немците по време на 3тия райх ?!? Те едва ли ще видят по-добър някога. Май е време да отвориш книгите и да прочетеш историята, ама не някой ционистки учебник, написан на хамериканска пишеща машина, който са ти казали, че е официален, достоверен източник на информация. С другите ти разсъждения съм съгласен, както и с това, че споменаването на Сидеров, подкопава авторитета на статията, но да го сравняваш с Хитлер – виж, тук жестоко бъркаш. Хитлер е бил и ще остане, един от най-великите държавници живял някога, а Сайдеров е бушон, без собствено мнение.

   • Нещо бъркаш. Провери отново източниците си…

   • Не сравнявам Сидеров с Хитлер, а напротив, точно обратното. Истинските фашисти и нацисти ги сравняват двамата; и даже ги приравняват, за да заблудят българския народ.
    Пояснявам. Горният ми коментар означава, че да, началото на немския нацистки Райх беше добро, наистина – всеобщо замогване, учудващо национално единство, социална справедливост и солидарност, и какви ли не плюсове… Само че всичко това беше планирано и за всичко това трябваше да се ПЛАТИ. И немците изпълниха каквото се очакваше от тях. И си платиха жестоко.
    Не е важно, прочее, как започват нещата, а как свършват. И кой е авторът на сценария, дето не си го чел. Защото най-вероятно, и не подозираш за него.
    Сидеров едва ли е „без собствено мнение“ и едва ли е „бушон“. Твърде много го подценявате. Що се отнася до един недалновиден, психически неуравновесен и агресивен индивид, приел на въоръжение антихуманни и антихристки идеологии, подпалил с лека ръка цял свят и предизвикал смъртта на стотици милиони хора именно от бялата раса (каква ирония) – о, да, безспорно, той е велик. Като Нерон, като Пол Пот, като Антихриста, ако щете… Но не всяко величие е достойно за възхищение. По вашите идеали хората ще съдят за вас самия. И не се учудвайте, ако видите в очите им отвращение. Ако това ви притеснява, по-добрата идея е да преосмислите възгледите си, вместо да подражавате на „героизма“ на Хитлер.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.