Секретен цех в КЦМ: 30 души правят златни кюлчета за 100 милиона!

20150405.bmojiahunb

Между 250 и 350 кг злато годишно излизат от златния цех на КЦМ в последните години. Плюс още 50 тона сребро. Пловдивското предприятие е сред малкото в света, които рафинират злато и сребро до банкова чистота и същевременно го преработват. Произвежда по заявка на клиентите всякакви заготовки, ленти, както и кюлчета и монети с най-високата проба 999.9 (24 карата).

Инвестиционният метал е с тегло от 1 грам до 1 килограм. Стандартните кюлчета, основно за износ, пък са по 12.5 кг, а цената им е близо 800 хил. лв. 80% от суровините са собствени от оловното производство. Друга част получават под формата на златен концентрат от района на Кърджали. Основният им клиент на вътрешния пазар е Монетният двор на БНБ, за когото комбинатът изработва заготовките за монети. След това се оформят щампите спрямо изискването на банката. На вътрешния пазар се емитират 3-4 вида монети годишно. Основното количество отива за износ, главно за Швейцария.

В златния цех работят 30 човека, които произвеждат продукция за около 100 млн. лв. Входът до там изисква няколко пропуска, а изходът – проверка с металотърсач. Външният контрол е изключително стриктен. Всеки служител получава материала, отговаря за него и в края на работното време го издава. Излизането в работно време е забранено. Условията обаче са добри, така че текучество няма. Служителите дотолкова са свикнали с работата, че не пресмятат колко милиони левове минават през ръцете им.

“Едно стандартно златно кюлче, 12.5-килограмово, е към 700-800 хил. лева. Държиш го и усещането е все едно виждаш някакъв месинг или бронз. Не ми прави впечатление. Може би защото съм тук 30 години. Младите работници се впечатляват, но обикновено след втория месец всичко уляга. И спират да гледат на метала като на нещо ценно. Свиква се”, смее се ръководителят на цеха.

Източник: marica.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

One thought on “Секретен цех в КЦМ: 30 души правят златни кюлчета за 100 милиона!

  1. и къде отива нашето злато, костов?? за колко го подари, за да сме сега бедни, най-бедни в европа и по-бедни дори половината страни в от африка? великите „демократи“ те- до един бивши комунисти!

    AB Администратор: Внимание!
    Редактирано за да се намалят буквите. Нарушенa e точкa 6. Прочетете правилата за коментарите!

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s