Секретен цех в КЦМ: 30 души правят златни кюлчета за 100 милиона!

20150405.bmojiahunb

Между 250 и 350 кг злато годишно излизат от златния цех на КЦМ в последните години. Плюс още 50 тона сребро. Пловдивското предприятие е сред малкото в света, които рафинират злато и сребро до банкова чистота и същевременно го преработват. Произвежда по заявка на клиентите всякакви заготовки, ленти, както и кюлчета и монети с най-високата проба 999.9 (24 карата).

Инвестиционният метал е с тегло от 1 грам до 1 килограм. Стандартните кюлчета, основно за износ, пък са по 12.5 кг, а цената им е близо 800 хил. лв. 80% от суровините са собствени от оловното производство. Друга част получават под формата на златен концентрат от района на Кърджали. Основният им клиент на вътрешния пазар е Монетният двор на БНБ, за когото комбинатът изработва заготовките за монети. След това се оформят щампите спрямо изискването на банката. На вътрешния пазар се емитират 3-4 вида монети годишно. Основното количество отива за износ, главно за Швейцария.

В златния цех работят 30 човека, които произвеждат продукция за около 100 млн. лв. Входът до там изисква няколко пропуска, а изходът – проверка с металотърсач. Външният контрол е изключително стриктен. Всеки служител получава материала, отговаря за него и в края на работното време го издава. Излизането в работно време е забранено. Условията обаче са добри, така че текучество няма. Служителите дотолкова са свикнали с работата, че не пресмятат колко милиони левове минават през ръцете им.

“Едно стандартно златно кюлче, 12.5-килограмово, е към 700-800 хил. лева. Държиш го и усещането е все едно виждаш някакъв месинг или бронз. Не ми прави впечатление. Може би защото съм тук 30 години. Младите работници се впечатляват, но обикновено след втория месец всичко уляга. И спират да гледат на метала като на нещо ценно. Свиква се”, смее се ръководителят на цеха.

Източник: marica.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

One thought on “Секретен цех в КЦМ: 30 души правят златни кюлчета за 100 милиона!

  1. и къде отива нашето злато, костов?? за колко го подари, за да сме сега бедни, най-бедни в европа и по-бедни дори половината страни в от африка? великите „демократи“ те- до един бивши комунисти!

    AB Администратор: Внимание!
    Редактирано за да се намалят буквите. Нарушенa e точкa 6. Прочетете правилата за коментарите!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s