Полицаите в САЩ са убили повече хора за месец, отколкото във Великобритания за 100 години

Всеки ден в САЩ от ръцете на полицаи загиват минимум трима души, само през март са убити 111 души. За сравнение: във Великобритания от ръцете на полицаите са убити 52 души от 1900 година. Данните са обнародвани в доклад на работната група „Охрана на правовия ред през XXI век”, създадена по разпореждане на президента на САЩ Барак Обама пред декември миналата година след вълната от масови протести против полицейския произвол в страната.

20150405075656-1

Според подполковника от запаса Андрей Попов, член на Асоциацията на групата за антитерор „Алфа” в Русия, САЩ е полицейска държава, където интересите на оръжейното лоби и предприемачите често се поставят над човешките права и живота. „В полицейската държава правата на полицая се защитават много повече, отколкото в Русия. Не защото ние лошо се отнасяме към полицаите, а защото при нас стражът на реда също е държавен служител, който ясно трябва да се отчита. Там, за да се възпрепятстват масовите социални конфликти в обществото и да се защитят интересите на капиталите, полицаите са изцяло защитени, затова има и такъв голям брой убити граждански лица”, пояснява Попов.

Специалистът е убеден, че проблемът с употребата и носенето на оръжие в САЩ, гарантирани от втората поправка на Конституцията, е свързан с историческото наследство на американците. За разлика от Великобритания или Русия, където полицаите първо произвеждат предупредителен изстрел във въздуха, американските полицаи директно стрелят по мишената. Именно с това се обяснява големия брой жертви на полицейската агресия сред гражданското население. „В САЩ, ако човек види заплаха за живота си, то може веднага да употреби оръжие и да поразява. В другите страни ще се опитат да започнат диалог, да извикат подкрепление”, уточни Попов.

Полицейският произвол в САЩ, по-специално към афроамериканското население на САЩ, става все по-опасна тенденция и придобива масов характер. Последното гръмко убийство бе в Мадисън в щата Уисконсин през март тази година. Полицай откри огън по 19-годишния Тони Робинсън. Младежът бе тежко ранен и почина в болница. По думите на полицая, той е застрелял младежа, защото между двамата избухнал скандал и стражът на реда е почувствал, че животът му е бил застрашен. Той бе временно отстранен от работа, но обвинения в убийство срещу него така и не бяха повдигнати.

Източник: blitz.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

2 thoughts on “Полицаите в САЩ са убили повече хора за месец, отколкото във Великобритания за 100 години

  1. аман от неоправдани афроамериканци, ако се церемонят с тях ще стане като с мангалите тука . САЩ съвсем не са цвете за мирисане ама малцинствата доказаха че права не заслужават. и тук трябва да е така полицая е закона при неподчинение трябва да има право да употребява сила. Това че застреляното цигане е на 19 год. нищо не значи с подходяща дрога един 19 годишен може да бъде достатъчно опасен

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.