Лекарите скачат на протест. Москов обслужва фармацевтичните босове

Лекарите ще излязат на протест срещу политиката на здравния министър Петър Москов. Протестът ще се състои на професионалния празник на медиците – 7 април. Повод е драстичното орязване на средствата за общинските болници, обяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

482234420f5274446262377520314ef3

Лекарите ще атакуват в съда методиката, одобрена от министър Москов, която предвижда по-малко пари за лечение в болниците за сметка на средствата, които здравните заведения трябва да плащат за лекарства. На практика това означава, че бюджетите на болниците се редуцират до около 75-80% от досегашните, а останалите пари отиват за медикаменти.

Според експерти тази политика на здравния министър Москов, освен че уврежда правата и интересите на пациентите, има откровено лобистки характер, защото пряко облагодетелства фармацевтичната индустрия.

Хаштаг-BG припомня, че олигархът Огнян Донев, който е собственик на „Софарма“, е изключително приближен до Реформаторския блок, а неговата интернет медия „Клуб Z“ води активна пропаганда в подкрепа на здравния министър и правителството.

Лобито на фармацевтичните фирми печели милиарди от вкарването на все повече и по-скъпи лекарства в списъка на НЗОК.

За разлика от повечето страни в ЕС „реформата“ на Москов премахва лимитите за харчове за лекарства. Понастоящем у нас около 45 % от бюджета на здравната каса отива за медикаменти, докато в Германия – само 20 %. За да се предотврати източването на здравния бюджет за много скъпи лекарства, в Гърция например се реимбурсират само генерични лекарства. Тъкмо обратната практика предлага обаче „реформата“ на Москов. Това ще влоши и оскъпи българското здравеопазване още повече, от което ще страдат пациентите. За сметка на това фармацевтичните компании и тяхната клиентела в управлението ще продължи да трупа още по-големи богатства.

Източник: hashtag-bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

One thought on “Лекарите скачат на протест. Москов обслужва фармацевтичните босове

  1. За съжаление поредният предател и лобист, който под формата на реформи вкарва и псевдореформи, но това е валидно за повечето лекари или мед персонал по света, всички те са спонсорирани от синдиката Рокфелер, цялата медицинска индустрия и Уневирситети,Фармамафията…Убиват, измъчват,изнудват хора за пари,особенно мъчително барабар с техните роднини,с безкрайните си мъчителни нормативни разпоредби,бюрокрация и източване на средства по Здравната каса…

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s