Лекарите скачат на протест. Москов обслужва фармацевтичните босове

Лекарите ще излязат на протест срещу политиката на здравния министър Петър Москов. Протестът ще се състои на професионалния празник на медиците – 7 април. Повод е драстичното орязване на средствата за общинските болници, обяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

482234420f5274446262377520314ef3

Лекарите ще атакуват в съда методиката, одобрена от министър Москов, която предвижда по-малко пари за лечение в болниците за сметка на средствата, които здравните заведения трябва да плащат за лекарства. На практика това означава, че бюджетите на болниците се редуцират до около 75-80% от досегашните, а останалите пари отиват за медикаменти.

Според експерти тази политика на здравния министър Москов, освен че уврежда правата и интересите на пациентите, има откровено лобистки характер, защото пряко облагодетелства фармацевтичната индустрия.

Хаштаг-BG припомня, че олигархът Огнян Донев, който е собственик на „Софарма“, е изключително приближен до Реформаторския блок, а неговата интернет медия „Клуб Z“ води активна пропаганда в подкрепа на здравния министър и правителството.

Лобито на фармацевтичните фирми печели милиарди от вкарването на все повече и по-скъпи лекарства в списъка на НЗОК.

За разлика от повечето страни в ЕС „реформата“ на Москов премахва лимитите за харчове за лекарства. Понастоящем у нас около 45 % от бюджета на здравната каса отива за медикаменти, докато в Германия – само 20 %. За да се предотврати източването на здравния бюджет за много скъпи лекарства, в Гърция например се реимбурсират само генерични лекарства. Тъкмо обратната практика предлага обаче „реформата“ на Москов. Това ще влоши и оскъпи българското здравеопазване още повече, от което ще страдат пациентите. За сметка на това фармацевтичните компании и тяхната клиентела в управлението ще продължи да трупа още по-големи богатства.

Източник: hashtag-bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

One thought on “Лекарите скачат на протест. Москов обслужва фармацевтичните босове

  1. За съжаление поредният предател и лобист, който под формата на реформи вкарва и псевдореформи, но това е валидно за повечето лекари или мед персонал по света, всички те са спонсорирани от синдиката Рокфелер, цялата медицинска индустрия и Уневирситети,Фармамафията…Убиват, измъчват,изнудват хора за пари,особенно мъчително барабар с техните роднини,с безкрайните си мъчителни нормативни разпоредби,бюрокрация и източване на средства по Здравната каса…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.