Аржентинци установиха връзка между случаите на рак и пестицидите

Доклад на Министерството на здравеопазването в Кордоба, Аржентина, е документирал тревожна тенденция за хората, които живеят в райони, където се отглеждат култури, третирани обилно с пестициди – по-специално, налице е драматичен скок на смъртните случаи от рак.agriculture-89168_1280
Докладът покрива данни, събирани в продължение на пет години. Средната стойност на смъртността от рак в провинцията е 158 на 100 000 лица. В четири от районите “Pampa Gringa” има много по-висок коефициенти на ракова смъртност – между 216 и 230. “Pampa Gringa” се счита за най-добрия селскостопански район на провинция Кордоба.

Докладът за рака в Кордоба 2004-2009 е официално разследване, което свързва употребата на пестициди – особено глифозат – със зашеметяващото увеличение на смъртните случаи от рак.

„Раковите заболявания се множат както никога преди в районите с масово използване на пестициди“, гласи документът.

„Това, от което се оплакваме в продължение на години, бе потвърдено“, казва д-Медардо Авила Васкес от Университетската мрежа за околната среда и здравето.

Д-р Фернандо Манас от Групата за изследване на генетичните и екологични мутагенези при Националния университет на Рио Куарто, е съгласен. Той не смята, че увеличаването на броя на случаите на рак в земеделските райони не може да е случайност.

След изучаване на населението на Кордоба в продължение на осем години, изследователите в Рио Куарто са категорични – в 15 научни публикации – че хората, изложени на пестициди, имат много по-голям риск от генетично увреждане и рак.

Що се касае до източниците, Манас отбелязва, че глифозатът се откива лесно нясякъде – в пробите от езера, почви и дори дъждовна вода.

Източник: greentech.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

2 thoughts on “Аржентинци установиха връзка между случаите на рак и пестицидите

  1. За жалост във времето постоянно се откриват причини за възникването на тези тежки диагнози, които ако не се хванат в началото е трудно да се излекуват, а някои дори и не могат Имайки предвид какъв въздух дишаме, това че пчелите вече са на изчезване в някои големи щата на Америка е изключително притеснително и доказва, че пестицидите вредят на всичко, на цялата природа и се обръща всичко на нас.

  2. „Както и да е, аз се страхувам от данайците, дори и когато поднасят дарове.“ – Вергилий

    „Монсанто“ и другите ГМО-предприятия, струва ми се, са СЪВРЕМЕННИТЕ „данайци“. А? 🙂

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.