Аржентинци установиха връзка между случаите на рак и пестицидите

Доклад на Министерството на здравеопазването в Кордоба, Аржентина, е документирал тревожна тенденция за хората, които живеят в райони, където се отглеждат култури, третирани обилно с пестициди – по-специално, налице е драматичен скок на смъртните случаи от рак.agriculture-89168_1280
Докладът покрива данни, събирани в продължение на пет години. Средната стойност на смъртността от рак в провинцията е 158 на 100 000 лица. В четири от районите “Pampa Gringa” има много по-висок коефициенти на ракова смъртност – между 216 и 230. “Pampa Gringa” се счита за най-добрия селскостопански район на провинция Кордоба.

Докладът за рака в Кордоба 2004-2009 е официално разследване, което свързва употребата на пестициди – особено глифозат – със зашеметяващото увеличение на смъртните случаи от рак.

„Раковите заболявания се множат както никога преди в районите с масово използване на пестициди“, гласи документът.

„Това, от което се оплакваме в продължение на години, бе потвърдено“, казва д-Медардо Авила Васкес от Университетската мрежа за околната среда и здравето.

Д-р Фернандо Манас от Групата за изследване на генетичните и екологични мутагенези при Националния университет на Рио Куарто, е съгласен. Той не смята, че увеличаването на броя на случаите на рак в земеделските райони не може да е случайност.

След изучаване на населението на Кордоба в продължение на осем години, изследователите в Рио Куарто са категорични – в 15 научни публикации – че хората, изложени на пестициди, имат много по-голям риск от генетично увреждане и рак.

Що се касае до източниците, Манас отбелязва, че глифозатът се откива лесно нясякъде – в пробите от езера, почви и дори дъждовна вода.

Източник: greentech.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

2 thoughts on “Аржентинци установиха връзка между случаите на рак и пестицидите

  1. За жалост във времето постоянно се откриват причини за възникването на тези тежки диагнози, които ако не се хванат в началото е трудно да се излекуват, а някои дори и не могат Имайки предвид какъв въздух дишаме, това че пчелите вече са на изчезване в някои големи щата на Америка е изключително притеснително и доказва, че пестицидите вредят на всичко, на цялата природа и се обръща всичко на нас.

  2. „Както и да е, аз се страхувам от данайците, дори и когато поднасят дарове.“ – Вергилий

    „Монсанто“ и другите ГМО-предприятия, струва ми се, са СЪВРЕМЕННИТЕ „данайци“. А? 🙂

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s