Всеки 1 от 10 българи има глифозат в тялото си

Тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“ показват, че има хора, които носят в телата си малки дози глифозат в телата си. Това е най-популярният хербицид по света. Лабораторните тестове показват, че в една от десет проби на урина в България носи следи от глифозат.

43,9% от пробите на доброволци от 18 страни в Европа  съдържат следи от този химикал. Всички доброволци, предоставили проби, живеят в големите градове и никой не е боравил с продукти, съдържащи глифозат, в периода преди тестовете.

Това е първият мониторинг правен из Европа за присъствие на хербицида у хората.

Пробите са дадени от доброволци в Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Латвия, Македония, Малта, Полша, Испания, Швейцария, Холандия и Великобритания. Всички доброволци са жители на големи градове, като някои имат вегетарианска, а други – месоядна диета.

E4P1P4_3240492b

Глифозатът е един от най-широко използваните хербициди по света, употребяван от земеделците и малките градинари. С него се пръскат и някои от генетично модифицираните култури, внасяни в Европа (и в България) за влагане във фуражите.

Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговското име “Roundup”. Въпреки неговата широка употреба, според еко-сдруженията, присъствието на химикала в храните и водите е рядко проверявано от контролните органи, а в България изобщо не се следи.

В същото време “Roundup” все по-често се използва от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите и градинките в междублоковите пространства.

Иначе традиционно препаратите с глифозат се използват от земеделските производители за да изчистване на плевелите от полетата преди засаждане или преди покълването на семената. Хербицидът понякога се прилага и върху зърнени култури, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата, за да се изсуши тя.

„Повечето хора ще се притеснат да открият, че имат хербицид в телата си и ще искат да знаят защо е там и какви ефекти има той. Тези резултати подсказват, че ние сме изложени на въздействието от глифозата в ежедневието си, а даже не знаем от къде идва, колко е разпространен в заобикалящата ни среда и какво причинява на телата ни,” коментира Ивайло Попов от ЕС За Земята. „Това е най-използваният хербицид в Европа и е изненадващо, че държавните органи рядко тестват водата и храната за него, а доколкото знаем българските власти изобщо не правят това. ЕС За Земята и Приятели на Земята открихме, че глифозатът е широко разпространен и в човешките тела. Правителствата трябва незабавно да предприемат решителни стъпки за увеличаване на мониторинга, за да сме сигурни, че не сме изложени на риск.”

„Фактът, че хората, живеещи в градовете из Европа имат този убиец на плевели в телата си, показва, че се прекалява с употребата му. Особено обезпокоително е, че компании като Монсанто са подали заявления в Европа за отглеждане на генетично модифицирани култури, които неминуемо ще доведат до още по-високо използване на този хербицид в бъдеще. Нашите държавни органи са длъжни спешно да намалят излагането ни на глифозат и да защитят човешкото здраве и околната среда.”

В момента 14 глифозат-резистентни ГМО култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Някои изчисления показват, че ако те се разрешат, употребата на глифозат може да се увеличи с 800% (по данни от „Benbrook CM (2012) Glyphosate tolerant crops in the EU: a forecast of impacts on herbicide use. Greenpeace International“)

Източник: greentech.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

4 thoughts on “Всеки 1 от 10 българи има глифозат в тялото си

  1. Всичко е много хубаво но Никои ни му се роботи в селското стопанство. Никои не иска да произвежда екологични продукти защото са трудоемки и скъпи.Почти всички селски дворове се превърнаха в Канадски ливади а кошарите в барбекюта…

  2. Искате моето мнение,и ще Ви го дам.Умните и красиви днешни младежи,можеби са чели или слушали за войната във Виетнам? Пвечето естрадни певци и цялата прогресивна общественост по света,тогава заклеймиха агресора САЩ,затова ,че извърши чудовещен геноцид върху героичният виетнамски народ,като разпръсна огромни количества от глифозата/раундъп /върху виетнамските гори,където бяха базите на Виетконг.Врезултат беше унищожена целата растителност/флора/ и голяма част от фауната.Това не исплаши биетнамският народ и той победи нафуканите амерканци. Взеха ли си поука агресорите? Както виждам ,категорично НЕ.Вместо това те най-безочливо в момента използуват същият препарат за да унищожават населението на цялата Земя,чрез продукцията на Монсанто.В момента извиват ръцете на ЕС,да се подпише търговско споразумение за задължително разпостранение на препаратите и продукцията на Монсанто.Етогава,какво ни остава? Нищо друго,овен това,най-решително да скъсаме всякакви отношения със САЩ.

    • Ако помислиш малко сам ще се сетиш, че не горите, а насажденията с хранителни култури бяха основната цел на глифозата Orange, ползван от американската армия във Виетнам.
      Не че САЩ са стока , но и ние го отнесохме , защото от СССР ни налагаха да ядем виетнамски храни срещу калашниците, които пращахме на „братския народ“.

  3. А, може би, уважаемите сдружения ще ни подскажат как да тестваме и да установим, ние, простосмъртните (макар и по приблизителен метод) глифозатите на Монсанто, преди да са се напъхали в нашите стомаси и тела, без да използваме сложни и скъпи лабораторни методики. Осъзнавам дълбоко, че това е като да пуснеш вълка в кошарата и след това да търсиш някакъв начин да го изгониш от нея, но все пак е нещо.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.