Всеки 1 от 10 българи има глифозат в тялото си

Тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“ показват, че има хора, които носят в телата си малки дози глифозат в телата си. Това е най-популярният хербицид по света. Лабораторните тестове показват, че в една от десет проби на урина в България носи следи от глифозат.

43,9% от пробите на доброволци от 18 страни в Европа  съдържат следи от този химикал. Всички доброволци, предоставили проби, живеят в големите градове и никой не е боравил с продукти, съдържащи глифозат, в периода преди тестовете.

Това е първият мониторинг правен из Европа за присъствие на хербицида у хората.

Пробите са дадени от доброволци в Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Латвия, Македония, Малта, Полша, Испания, Швейцария, Холандия и Великобритания. Всички доброволци са жители на големи градове, като някои имат вегетарианска, а други – месоядна диета.

E4P1P4_3240492b

Глифозатът е един от най-широко използваните хербициди по света, употребяван от земеделците и малките градинари. С него се пръскат и някои от генетично модифицираните култури, внасяни в Европа (и в България) за влагане във фуражите.

Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговското име “Roundup”. Въпреки неговата широка употреба, според еко-сдруженията, присъствието на химикала в храните и водите е рядко проверявано от контролните органи, а в България изобщо не се следи.

В същото време “Roundup” все по-често се използва от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите и градинките в междублоковите пространства.

Иначе традиционно препаратите с глифозат се използват от земеделските производители за да изчистване на плевелите от полетата преди засаждане или преди покълването на семената. Хербицидът понякога се прилага и върху зърнени култури, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата, за да се изсуши тя.

„Повечето хора ще се притеснат да открият, че имат хербицид в телата си и ще искат да знаят защо е там и какви ефекти има той. Тези резултати подсказват, че ние сме изложени на въздействието от глифозата в ежедневието си, а даже не знаем от къде идва, колко е разпространен в заобикалящата ни среда и какво причинява на телата ни,” коментира Ивайло Попов от ЕС За Земята. „Това е най-използваният хербицид в Европа и е изненадващо, че държавните органи рядко тестват водата и храната за него, а доколкото знаем българските власти изобщо не правят това. ЕС За Земята и Приятели на Земята открихме, че глифозатът е широко разпространен и в човешките тела. Правителствата трябва незабавно да предприемат решителни стъпки за увеличаване на мониторинга, за да сме сигурни, че не сме изложени на риск.”

„Фактът, че хората, живеещи в градовете из Европа имат този убиец на плевели в телата си, показва, че се прекалява с употребата му. Особено обезпокоително е, че компании като Монсанто са подали заявления в Европа за отглеждане на генетично модифицирани култури, които неминуемо ще доведат до още по-високо използване на този хербицид в бъдеще. Нашите държавни органи са длъжни спешно да намалят излагането ни на глифозат и да защитят човешкото здраве и околната среда.”

В момента 14 глифозат-резистентни ГМО култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Някои изчисления показват, че ако те се разрешат, употребата на глифозат може да се увеличи с 800% (по данни от „Benbrook CM (2012) Glyphosate tolerant crops in the EU: a forecast of impacts on herbicide use. Greenpeace International“)

Източник: greentech.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

4 thoughts on “Всеки 1 от 10 българи има глифозат в тялото си

  1. Всичко е много хубаво но Никои ни му се роботи в селското стопанство. Никои не иска да произвежда екологични продукти защото са трудоемки и скъпи.Почти всички селски дворове се превърнаха в Канадски ливади а кошарите в барбекюта…

  2. Искате моето мнение,и ще Ви го дам.Умните и красиви днешни младежи,можеби са чели или слушали за войната във Виетнам? Пвечето естрадни певци и цялата прогресивна общественост по света,тогава заклеймиха агресора САЩ,затова ,че извърши чудовещен геноцид върху героичният виетнамски народ,като разпръсна огромни количества от глифозата/раундъп /върху виетнамските гори,където бяха базите на Виетконг.Врезултат беше унищожена целата растителност/флора/ и голяма част от фауната.Това не исплаши биетнамският народ и той победи нафуканите амерканци. Взеха ли си поука агресорите? Както виждам ,категорично НЕ.Вместо това те най-безочливо в момента използуват същият препарат за да унищожават населението на цялата Земя,чрез продукцията на Монсанто.В момента извиват ръцете на ЕС,да се подпише търговско споразумение за задължително разпостранение на препаратите и продукцията на Монсанто.Етогава,какво ни остава? Нищо друго,овен това,най-решително да скъсаме всякакви отношения със САЩ.

    • Ако помислиш малко сам ще се сетиш, че не горите, а насажденията с хранителни култури бяха основната цел на глифозата Orange, ползван от американската армия във Виетнам.
      Не че САЩ са стока , но и ние го отнесохме , защото от СССР ни налагаха да ядем виетнамски храни срещу калашниците, които пращахме на „братския народ“.

  3. А, може би, уважаемите сдружения ще ни подскажат как да тестваме и да установим, ние, простосмъртните (макар и по приблизителен метод) глифозатите на Монсанто, преди да са се напъхали в нашите стомаси и тела, без да използваме сложни и скъпи лабораторни методики. Осъзнавам дълбоко, че това е като да пуснеш вълка в кошарата и след това да търсиш някакъв начин да го изгониш от нея, но все пак е нещо.

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s