Шистовият газ и ГМО-храните ще навлязат в България

Отказът на управляващите да включат в годишната програма на Народното събрание темата за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ е поредно доказателство за безотговорното поведение на управляващата четворна коалиция. Това заяви Велизар Енчев, независим народен представител в 43-ото Народно събрание, пред София Topnovini.bg

zx450y250_2476006

От политическа гледната точка България трябва да бъде критична към това споразумение, защото ще понесе най-тежките удари. Проучванията за шистов газ и навлизането на ГМО-храни в българските магазини ще бъде узаконено.

Според Енчев от чисто протоколно ниво това споразумение трябвало да се разгледа първо в съответните комисии за европейските въпроси и за външна политика. „След това трябва да бъде обсъдена в пленарна зала и чак тогава да бъде гласувана единната позиция на България по това споразумение. Към този момент това ни се отказва“, каза Енчев.

Според него това споразумение обслужва изцяло американските, а не европейските интереси. Поне 8 държави от ЕС имат много сериозни резерви за подписването му в този вид. „Отказът за разглеждането на ТПТИ означава не само заравяне на главата в пясъка. Това е предателство спрямо националните интереси на България“, коментира депутатът.

Енчев обърна специално внимание на факта, че в момента ЕС е разединен. Главната причина за това е, че ако това споразумение се приеме, мултинационалните корпорации ще могат чрез международни съдилища да съдят държавите от ЕС заради неизпълнени търговски договори. Това вече се случило с Германия, ЮАР и Бразилия.

Друг негатив е свързан със синдикалните организации и трудещите се в ЕС. Ако се уеднаквят стандартите за синдикална дейност и труд в Европейския съюз и САЩ, това ще е пагубно за европейските страни.

Велизар Енчев не спести критиките си за Джема Грозданова от ДПС и Петър Петров от Патриотичния фронт. Председателят на Комисията по международни въпроси Джема Грозданова от трибуната на НС заяви, че не е необходимо парламентарната комисия да предлага включването в дневния ред на точката за ТПТИ.

„Петров пък защити ТПТИ, а по време на гласуването цялата група на ПФ се показаха като адвокати на споразумението, одобрявайки предложения проект от управляващите“, каза Енчев.

По думите му българските граждани не си дават сметка за последиците от това споразумение върху целия ЕС и в частност за България.

Източни: sofia.topnovini.bg


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

6 thoughts on “Шистовият газ и ГМО-храните ще навлязат в България

  1. ТПТИ убива всяко едно правителство и държавността, като дава власт на корпорациите над хората. Те ще могат буквално да ни превърнат в роби и правителството, няма да може да ни защити. Това важи за всяка една държава членка на ЕС и САЩ включително защото дори американското правителство губи значение. Това е чиста форма на корпоративен фашизъм ,средновековна диктатура – аристокрация-корпорации и селяни-роби. Единствения ни шанс е напускане на ЕС колкото се може по-бързо.

  2. Акло синковците които ни управляват в момента не унищожат Родината ни с включването ни във война на страната отново на губещите,това ще стане чрез присъединяването ни към ТМТИ.Това ще до0веде до0 насилствено и окончат6елно унищожаване на живота в България.ВРЕМЕ Е ДА СПРЕМ ТОВА ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ! Булгари вдигайте се да изметеме отново тази сган ,която ни „управлява“!!!ЬДа защитиме свободата и достоинството си.Да възстановим НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s