Чисти сметки

Това не е статия за оправяне на сметки с други държави, правителства, начини на живот… Това е писание за истината, не маскирана, такава каквато някои отказват да я видят поради пристрастия, повлияни от общественото мнение или пък от порожденното ни програмиране. Тук ще се опитам да съм максимално неутрална, обективна и честна. За останалото съдете сами!

anonymousПродължавам да чета, чувам и виждам непрекъснатите сравнения, които се правят между България и останалия свят, и по-специално с Европейските държави. Живея от достатъчно дълго време “навън” за да мога да дам точен и ясен пример за всяка една ситуация, на всяко едно ниво. Имала съм късмета и възможността да видя доста страни. Констатацията ми е една (и тя не е само моя, а и на повечето “събудили” се), навсякъде хората са едни и същи, ситуациите са едни и същи, политиците, лъжите, заблудите, надеждите… Но за да няма сърдити започвам по азбучен ред:

Англия:

О, прекрасна страна със зелени ливади и една усмихната кралица в тях! Да, ама – не! Ливадите от повече от век са заместени с заводи и бетон, кралицата си пази трона, земите (все пак става въпрос за най-крупния земевладелец на света) и интересите (никой не е чул “официално” за масовото изтербление на кандски родови индианци, нали? Нито за трафика на деца? Няма и да чуете, по скоро потърсете и ще разберете).

Тук хората от малки са “образовани” в непукизъм и превъзходство. Те знаят, че не им е необходимо например да учат какъвто и да било език. Също така децата са основно отглеждани от произвола (в зависимост на коя бавачка ще попаднат, ако въобще имат такава). В ранните години са оставени на воля – честа гледка е дете въргалящо се и квичащо, което пилее бонбоните си по земята, а после ги събира и яде и майката, на която ама изоообщо не и пука.

Тук няма обществени стандарти на поведение и външен вид. Всеки си прави, каквото си иска и си изглежда както си иска.

Пак редовна гледка – жени с ролките на главите докато търсят по магазините роклята си за вечерта, такива излезли само по чорапогащници (това съвсем не са изолирани случаи), децата сами избират какво да облекат – което понякога е доста забавно – истински карнавал… Националната им “носия” е пижамата. Ей тая пижама, плюшена при това. Тя се носи основно съботите и неделите, навън, в колите, докато стигнат до кварталния ресторант за бързо хранене…

Та в тази толкова прекрасна страна колите са евтини, а пътните данъци – къде по високи. Случва се годишния данък да е поече от цената на колата ви, но без него, колата се отнемa незабавно..
Също така има и такса за телевизия/компютър, която всеки плаща (незaвисимо има или няма), здравни осигуровки, които ако си на “свободен” режим е по добре да плащаш седмично за да не припаднеш от крайната сума…

Може би е по добре да обясня как стои въпроса с работата – в Англия се практикува работен договор 0 часа! Тоест, вие сте на разположение по всяко време във всеки час на денонощието. Извикват ви и вие откликвате, но пак е на късмет ако разберете къде! Всъщност тези договори позволяват на работодателите да повикат помощ, когато и колкото имат нужда плащайки само на час без допълнителни ангажименти, без плащане на осигуровки – нито здравни, нито пенсионни, нито никакви. Вие като работещ “свободен” човек имате право на … ами май на нищо. Нямате ваканции – естествено никой не плаща за тях, нямате болнични, нямате майчинство, нямате извънредни часове, нямате време за себе си защото сте длъжни да тичате там, където ви повикат и стриктно да следите графика ако като 50% от населението сте на повече от едно работно място. Не съм имала “късмета” да работя с такъв договор, но много англичани работят по този начин (процента е изключително голям и не зависи нито от дипломи нито от опит). Англичанка (коренячка) с висше въртеше на 3 места за да успее да си плаща всички задължения, които дори не изброих до край…

Нека сега минем на твърда земя!

Белгия:

Там има един пикаещ фонтан, хора разделени на две заради неспособността си да се разбират на 2-та си родни езика, липса на правителство… Затова пък решават на мястото на всички останали европейски правителства. Не забелязвате ли някаква грешка някъде?

Белгийските магистрали са пълни с публични домове с червени фенери, селата им – с избягали от данъците по-заможни французи, градовете им външно приличат на Близкия Изток, а зад дебелите стени вилнеят еврейските търговци на диаманти (но, шшт, това е строга тайна).

Когато за пръв път стъпих в Брюскел се натъкнах на една агитка жени абсолютно забулени от горе до долу в черно, дори очите не се виждаха, предшествани от мъже с бели “нощници” и тюрбани. Не страдам от расови предразсъдъци, нито от параноя, но признавам си, в сутрешния сумрак сред мъглата си беше страшничко…
Пътищата не са европейски, клонят по-скоро към африканските. Ооо, да, не само в България има дупки!
Белгия е страната на ложи и тайни общества от всякакъв вид, най-вече в зидарството, гледах на живо една от церемониите по награждаване на един заслужил труженик на културните среди. Там особено обичат наградите от типа „Доктор Хонирис Кауза“ и пр.! Ценят се! Търсят се! Повечето дори не знаят, какво им се закача на врата… А да, да не пропусна има пряка връзка между “културата”, ложите, червените фенери и “бягствата” на непълнолетни момичета!

Друг “ежедневен” пример – познат, приятел, французин, клонящ след няколко години към пенсия (демек все още жив и як), се разведе с домашната си вещица и запознавайки се чрез интернет с друга, замина за Белгия. Оказа се, че е попаднал на черна вдовица. Малко след това ни звук, ни стон, при положение, че контактите ни бяха повече от редовни. Децата му отидоха на място. Криво ляво, картинката се сглоби. С 4 предишни съпрузи, все неочаквано получили сърдечен удар… на тази женица работата не и бе чиста. Почнаха се дела, повече от 5 години… след това сякаш всичко се забрави…

Германия:

Отново един велик “модел” за преуспяла икономика и “възпитани” хора.

Тук хората още се делят на “източни” и “западни”. Няма минимална работна заплата (поне досега уж). Дава се на око. За колкото те преценят и ако се прецакаш, или защото някой вече те е стиснал за гушата. Повече от 1/3 от населението работят за по 450 евро… при цени и пазарни условия твърде по-различни от българската реалност. Да, истина е, безработицата е ниска, много ниска, почти колкото надниците им.

Германският модел ни се “продава” като успешната политика за Европа. Сравнявайки статистики и цифри, уж нещата стоят така, но действителността е съвсем друга. В Германия се набляга на принципа на еластичността (копирана от англо-саксонският модел за успеваемост) – срочна дейност, временни работни места, силно регулиран достъп до социални осигуровки и други. Само за 2012 над 7, 5 милиона германци работят на временна работа на непълен работен ден. Повече от 63% от тези работещи са жени, някои от които вече навлизащи в пенсионна възраст и опитващи се да осигурят поне малко бъдещите си пенсионни дни (поради липса на осигуровки, а и не забравяйте, че преди наколко десетилетия жените в Европа не са работели – просто не са имали нужда). В днешната реалност в Германия вече са и първите пенсионери с пенсии под 140 евро на месец!

Често се среща работата на черно, която се римува супер успешно с недоплащане или направо никакви пари… върви доказвай после, че си работил, и че някой ти дължи нещо. И тук не говоря за гастербайтери по строежите, говоря за големи мултинационални компании и за хора с технически познания!
Иначе, като оставим икономиката и политиката на страна – германците са свине! Не само по морето в България, те са си свине навсякъде по света, освен в Германия, където ги наблюдават и глобяват обилно и редовно.

При тях няма чувства, семейство, други хора… те не обичат никого и не говорят с никого. Страх ги е да не би говорейки или упътвайки някого, да не би нещо страшно да им се случи. Освен това са и прости – от годините, с които живеят с турците едни връз други (да, в Германия е пълно с Турци, чак им се чудя защо?), та те до ден днешен не са разбрали, че тези хора не са араби, още по малко терористи…

Испания:

Ох, дълга е тя, историята… общо взето като навсякъде. Саме дето тези испанци все се не наспали. И те по едно време заламтяха за пари, точно преди да влезат в Европата! Точно като в България! И се почнаха едни строежи, едни агитации от страна на фирми и агенти. Сега там се ширят абсолютно същите празни жилищни комплекси като при нас по морето. Насред байра, на пустото – пляс, комплекс. Уж с басейн, СПА, бутици, дрън-дрън – всичко е празно, пусто, с капеща мазилка. Да ви напомня за някъде? Сега Испания се разпродава на парче, но никой вече не иска да я купи… Испанците и те се изселиха. Отидоха да работят из Европата. Тук трябва да се види поука!

Италия:

Чудна страна! Казвам го искрено! Не заради хората, не заради икономиката! Пейзажите са прекрасни, също както и тези в България, във Франция, в Швейцария и въобще навсякъде далече от шумотевицата и пушилката. Хората са шмекери (но не в лошия смисъл, или поне не всички). Във Франция някои араби приемат италиански имена, заради расизма и останалите дори и не забелязват разликата, до такава степен са концентрирани в пъповете си.
Та италианците шмекеруват, любезничат, вечно се опитват да минат по тънката линия. Там не е по сигурно да се живее от други места. В южна Италия кризата е жестока! Масова! Училищата са празни, защото родителите имат нужда от децата си за да продават посетите от тях лук и чесън, с които се препитават. В накои училища събират на едно класовете, до толкова са пусти. Деца на по 8-10 години седят и продават семейната продукция… тъжно е! Дори не ми се говори за останалото…

Иначе експлоатация и ниско платен труд – бол. Стига да ви стиска. Принципно е по 12 часа на ден, но ако се наложи може да отнесете и за 24.

Люксембург:

Там няма хора! По улиците са само туристи дошли да обиколят 2 пъти центъра и да си тръгнат – толкова е малко. А да, по бензиностанциите е пълно с французи дошли да се презапасят с цигари понеже им е по-евтино и ако случайно се “сбъркат” да купят повече от позволеното, продавача дискретно звъни на граничарите. Добри хорица са тия люксембурци! Добри и чести – перат парите на всички индустриални мастодонти и докато вие плащате достойно данъците си, фирми като Кока-Кола и Амазон се бръкат за има няма и 0,1% от годишните си “чисти” печалби. Дааа, добри хорица са те… и чисти!

Португалия:

Мислихте си, че в България сме зле а? Ей сега ще ви разсмея! Тези някогашни морски завоеватели сега са приземени до статута на “миячите на Европа”. Това е истината! Дори има комични филми по темата и те седят и им се радват със сълзи на очи. Във Франция португалката е или чистачка/домакинка или камериерка, мъжът и е или пазач или метач! За тези хора други професии няма, а и те не търсят. В Швейцария положението е същото – улични метачи и чистачки по домовете на хората – това е! Е, тук таме се среща и някой строител от старото поколение, но те масивно се изместват сега от българи, унгарци и някои други африкански държави, където са ги научили да държат лопатата права!

Иначе са добри хорица тия португалци! Приветливи, усмихнати, така са ги научили за да си намират по-лесно мястото. И страната им е хубава и празна като нашата…

Франция:

Страната на културата и равенството. ХА! Тук ако търсиш култура може да ти се дореве, буквално! Да, има музеи, арт-зали, различни институции и тем подобни. Дори веднъж годишно, септември, за 2 дена в края на седмицата – всичко е безплатно. Показват им се националните богатства, ценности, картини, културни забележителности… което не прави хората по-умни или интелигентни. Наблюдавала съм много пъти картинката – студентите (те са най-навътре в материята), ценителите (застаряващи и редки) и семействата (е та там вече… съвсем я загазихме – изключвам “просветените”, говоря за общото множество, за тях този уикенд се приема като свободна разходка с пикник… без коментар).

Тук има невидимо вето над знанието. Оценява се по вид и принадлежност. Четох за студента отхвърлен от СУ. Веднага давам конкретен пример – тук ми изхвърлиха досието за кандидатстване в кофата, защото съм “българка и няма да се справя”! Цитирам човека, който видя и го извади и го спаси (досието, не мен)! Няма да се точа по въпроса, но успях! 2 висши (които сега бих искала да хвърля аз самата в кофата), но това ми помогна да разбера истината за системата и матрицата.

Та да се върна на въпроса – тук както и навсякъде другаде из толкова хвалената Европа, мизерията е скрита от информационното пространство. Хората са нагушвани до припадък с простотия и показност. В България си имаме чалгата, тук си имат теле-реалността! Ах че чудно име, служещо за пример на всеки подрастващ желаещ бързо да се издигне в живота. Тук се дава примера на непълнолетната проститутка, овъргаляла се с националния отбор по футбол и сега имаща собствена линия за бельо висша мода! Все чудни и вълшебни думи!

Давам последен пример от оня ден. Тези със слаби сърца да прескочат!

В училищата всяка година се организира седмица на вкуса, та дано невръстните някой ден още правят разлика между чушка и домат. В едно уж нормално училище, с уж нормални методи на работа, връзват очите на децата и ги карат да опитват различни неща и да познават вкуса. И докато нещастните деца познавали – директора си свалил панталона и набутал и оная си работа, където и както могъл! СВИНЯ! Накрая му се наложи сам да си признае.
И вие смятате, че в България сме невъзпитани, некултурни, изостанали?! Нали това ако се случи в България, с всичката си култура, този перверзен технократ ще бъде разстрелян публично! ДА ЖИВЕЕ КУЛТУРАТА!

Швейцария:

Да, тук вече мога да кажа, че това е истинска демократична държава. Всичко се решава чрез референдуми. Тук е единствената държава в света, където хората сами решиха, че не искат по-ниски данъци и не искат повече допълнителни дни ваканция. Е да, ама има и друго. Националния принцип е “зорко следене”. Точно като по времето на комунизма, но с бонуси. Тук ако “издадеш” другарчето (дори само ако си е паркирал на друго място), полицията ти плаща за това. Тук всеки е шпионинът на другия. Някои дори така си докарват месечна заплата. О, виждам как си пожелавате навсякъде да е така. А личната свобода? Нали уж отрекохме Сталинизма и комунизма?

Тук няма пет / шест – полицията стреля на месо! Предния месец отстреляха 3-ма руснаци. Да, бяха се провинили. Но на това ли се казва справедливост?
С банките също – ако имаш висока заплата – нямаш такси; ако си с “нормална” заплата – имаш месечни такси “обслужване”. Какво толкова обслужват и аз не знам?! Но истината е че тук системата е за “богоизбрани”, останалите нека плащат за конфорта.


Във всички тези гореописани страни се краде. Не от българи, не от румънци, не от цигани. В Германия крадат германците, във Франция французите, в Англия – англичаните. Виждала съм майка с дете (в разбираща възраст) да сменя етикетите на стоки или да пъха другите под блузата си. Деца на пазар да си играят с играчки на щанд, и когато майка им ги повика да отлетят с играчките без никой нищо да направи. Видях и друго: жена съблечена почти насилствено, защото чантата и бипнала на входа на магазина. Оказа се, че било старо червило от друг магазин, което не е било размагнетизирано.

Хората лъжат – навсякъде. Хората са суетни и ламтят за имане – навсякъде. Хората искат другите да ги забележат и оценят, когато те самите не обръщат внимание на никой – това пак е навсякъде! Има корупция навсякъде, но тук става въпрос за много много по големи суми, трафик на интереси и влияние. Мафията също е навсякъде. Има градове, в които вилнеят само по 2/3 агенции за недвижими имоти и те си делят пазара и се спогождат помежду си за цени. Водоснабдяването и канализациите – за там специално трябва да отделя цяла серия от статии…

Измами има навсякъде! Примерите само от “цивилизованите” страни са безбройни и ежедневни. Убиването на частния бизнес е масово явление и силно подстрекавано от Европейския съюз. В Щатите и в Канада се изтръгват частните градинки служещи за препитание. Сега това идва и към нас. Във Франция се “официализира” от тази година!

Във всички тези “цивилизовани” страни думата семейство няма никаква стойност и значение. Децата се “делят” поседмично и возят я до единия, я до другия, като обменна стойност. Има “семейства”, където “майката” има по 3-4 деца от различни бащи. Роднинските връзки нямат значение, там единствено парите играят. Пак и отново! Нима това искате?!?

Не, не сме по-добре в България и ще ви кажа защо. Защото “добрето” всеки сам си го прави. Докато се мрънка и врънка, колко сме прости, невъзпитани и пр., то ще бъдем такива. Погледни първо в паничката си преди да съдиш другите. Когато човек прави нещата не заради някой друг, а заради собствената си воля, тогава сравнението е безсмислено! Тревата на съседа винаги е по-зелена! Това е стар психологически принцип, но не би трябвало хора хвалещи се, че са разбрали нещата да се хващат толкова лесно.

Докога ще си мерим пишките с другите? Дори и овцете не го правят!

Намерете и оценете собствената си стойност, собствените си идеали и принципи. Не гледайте другите! Погледнете се от къде идвате и се поздравете за това! Независимо от “тъжното” ви положение, то не е такова! В България имаме огромното щастие да знаем все още как изглежда една риба – да, тук в Европата децата рисуват квадратче (като панираната риба). В България още имаме шанса да можем да работим и с главите си и с ръцете си. Хората знаят и могат. Не оставяйте тези знания да се изгубят!

Не съм националист. Не вярвам в държавата, нито в републиката. Те са равни на тоталитаризъм, не на свободна воля. Вярвам в гена и в рода ни. Вярвам, че сме били волни войни яхнали конете си. Да било е отдавна. Но затворете очите си и запитайте сърцето си кои сте? Кои сте наистина? От къде идвате? Не ви питам за историята на България, а за вашата собствена. Кои са родителите ви, бабите ви, прадядовците ви? Нима мрънкането е било в характерите им? Силно се съмнявам!

Не трябва да се гледа в тетрадката на другарчето, така не само двамата могат да ни хванат, а и рискуваме да не си попълним контролното навреме!

Както се казва в един любим филм: нека силата бъде с нас! И тя е с нас!

От всеки един зависи, какво ще е личното му бъдеще. Представете си сега, какво би било ако това се развие в голям мащаб?!
Докато очакваме решение от политици, медии, институции, Европа, САЩ и прочие външни фактори, нищо, абсолютно нищо няма да стане!
Политиците живеят от избори и пари. Ако някой ден им се спрат заплатите, дали ще има кой да кандидатства? Замислете се! Кой им дава властта? Кой позволява на нас да ни се казва кой е по-добър и кой по-лошия ученик в Европа?
Президента на Евро парламента дори не е избран! Юнкер ни е “тропнат” отгоре, получава си заплатата и оставя фирмените лобита да решават кое е “добро” за нас!
Докато в България с десетилетия ни се насажда в главите, колко ние сме под-нация, -хора, -учещи и други под- … Нима още вярвате, че изтичането на мозъци от страната е случайно?
Престанете с мрънкането и започнете с любовта към вас самите! Вие сте замляни, хора, българи, турци, цигани… да, всички сме еднакви и същевременно уникални сами по себе си!
Престнете с деленето и меренето. Те не са във ваша полза, те са в полза единствено на тези, които искат да ви водят със стадото. Помнете: “разделяй и владей” – не е ново, не съм го измислила, силата му е добре позната, а всички продължаваме да падаме в кюпа!

СТОП! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ! ДАЙТЕ СИ ПРАВОТО ДА БЪДЕТЕ ЦЕННИ БЕЗ ТОВА ДА ЗАВИСИ ОТ НИЧИЕ ДРУГО МНЕНИЕ!

Вашата уникалност ви задължава да приемете и другите като също толкова уникални и същевременно равни с вас!

Стоп на меренето кой е по-горе и кой по-долу!

Приятен размисъл

П.С. не съм описвала подробно, примерите са безкрайни, а и не познавам всички страни.

Дайте и вашите наблюдения, те са ценни за всички!
Споделете това, колкото се може повече, така вашето четене придобива смисъл не само за вас, а и за вашето обкръжение и за живота, който си пожелавате!

Автор: Смелата овца


Искате ли да пишете и вие в ANONYMOUS BULGARIA? Пращайте ни вашите текстове тук!

Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

11 thoughts on “Чисти сметки

 1. Каквото и да си говорим, явно от чисто икономическа гледна точка, все още е изгодно за българите да работят на запад. Дали е от разликата в стандарта на живот (съотношението заплата/цени, измерено в евро), дали е от това, че на запад все пак, някак си по-лесно преодоляваме безработицата, дали е от това, че е заплатата в по-голяма степен зависи от количеството труд?…

  Защото в България, ако щеш и 24 часа да работиш, па и да се скъсаш от бачкане, – все едно няма да направиш повече от някакъв определен „таван“, някакъв лимит. Който „таван“ е ужасно нисък и зависи от дадения град, от образованието ти, от областта, в която работиш – все твърди, обективни неща. А на запад явно този „таван“ е по-висок. Явно там има смисъл да работиш 12 и повече часа. Това ти носи все пак повече пари, както и да го въртиш. И все се намира къде да ги избачкаш тези 12 часа. Докато България реално няма къде – просто няма работа. И пари няма. Ха бачкай сега, да те видя – ха прави пари!

  Не казвам, че на запад системата е справедлива. Напротив, там е по-несправедлива от нашата, по-жестока, по-силно експлоатира хората. Но просто националното богатство там все още не е така силно ИЗЦЕДЕНО, както в България. Затова тук не можеш даже да се изхраниш, а камо ли да се замогнеш. (Да си купиш жилище, например.) Ако ще и да се скъсаш от работа! Каквато работа първо, не можеш изобщо да си намериш – даже и за каквито и да било пари! А на запад все още можеш, макар и с огромни усилия, да изцедиш нещо от надупчената им икономика. Явно е така, защото българите продължават да изтичат на запад. При това всякакви – от неграмотни цигани до високо квалифицирани висшисти.

  А за всичко останало съм съгласен. Напоследък Европа силно потъна надолу. И ми се струва, че това са планирани процеси. Задкулисието на „световния елит“ не е мит и не е „конспиративна теория“. То си е зловещ, реален факт. Европа се руши икономически, и деградира морално. Някой явно има сметка от това. Във всеки случай, няма смисъл да се възхищаваме на разни хора, които изобщо не струват повече от нас. И да даваме за пример страни, в които Системата (обществено-икономическа, културна, политическа) изобщо не е по-съвършена от нашата. Там имаме една „хакната“ демокрация, набъкана с вируси, която е пред пълно „забиване“. Също такава „демокрация“ ни натресоха и на нас тук, и точно със същата цел.

  Ако все още нещо добро ни е останало, то идва по-скоро от нашето собствено „мрачно минало“. В което уж нищо хубаво нямало, нищо полезно, нито искрица светлина, само една гола „диктатура“. Но дали? Май, ако копнем малко по-надълбоко, други неща излизат. Не „тоталитаризъм“ и „мафията на ДС“, „комунистически терор“ и др.под. соросоидни лозунги. Излизат нравствени ценности, социална справедливост, солидарност, единна нация, здрав обществен морал. Системата при соца или не е можала да ги унищожи, или даже не е искала да го прави. Докато сега, всичко това у нас е унищожено. Честито, сега сме същите, като западняците. Само че сме по-бедни, тотално оглозгани. Защото многото, което имахме, сами си го разрушихме и го разграбихме (по западни инструкции), а малкото, което ни остана, изтича на запад.

  • Здравей, Knightм интересен размисъл. единственото което може би трябваше да пропусна в статията си е тази пуста „финансова част“. има малко абсолютни истини на този свят и колкото повече разбираме нещата, толкова повече си даваме сметка… в България имаше едно щастливо време, не толкова отдавна (изключвам абсолютно всякакъв политически контекст) на бабите и дядовците ни, когато почти всички имаха къщи с дворчета, топли печки, мази със зимнина и чист въздух… да имало е и кризи и трудности и режим на ток, вода… но един бистър мозък не се спира само до това. после хората се намамиха, продадоха къщите си за да се натъпчат в „луксозни“ апартаменти, загубиха дворовете, продадоха и замите си за да пратели децата си в чужбина или за да си купят нова кола. сега чистят мухъла от апартаментите си с химии, зимата си броят парите за ток и парно и се чудят от къде да запушат по напред за да не духа…
   в европа не са собственици, всички живеят на кредит, до преди няколко години кредитите за жилища бяха за по 20-25 години, сега станаха за по 30, дори 35. фалираха няколко пенсионни фонда, повечето дори и не знаят още, естествено публичните медии не съобщават такива шокиращи новини, не бива да се предизвиква паника. кой колко и как го печели и за какво го харчи не ме грее ама изобщо, пикала съм им на парите!
   искам да задам само едни въпрос и той е за всички в този форум – когато стане както вече е ставало (а за това мога да ви гарантирам че ще се случи и то по скоро отколкото може да си представите), без храни по магазините, без пари в банките – от къде ще се изхраните?
   който чете статиите тук и се интересува поне малко какво се случва и извън България (всичко е толкова невероятно навързано!), знае за какво говоря!

   • Винаги, когато чета такива злокобни истини, като описаните по-горе, се хващам за кобура…

 2. По-принцип статиите в този сайт са ми доста интересни, но тази ми направи неприятно впечатление. Започнах да чета, и стигнах само до края описанието за Англия. За добро или лошо преди 5 години, когато бях на 19 попаднах в тази държава. Около 2 години работих като нает, на минимална заплата и никога не съм имал проблем да си покривам всички необходими нужди за нормален живот. Единственото скъпо нещо беше застраховката на колата ми, понеже бях млад шофьор без стаж в тяхната страна. След известно време успях да си платя няколко допълнителни курса, за инструктор и охрана и започнах да работя като самоосигуряващо се лице към охранителна фирма. Мога смело да твърдя, че здравните осигуровки на един нормално работещ човек са 75£ за 6 месеца. Това са пари, които изкарваш за по-малко от 1 ден. Като самоосигуряващо се лице, не ти се полага платен отпуск, но за сметка на това можеш да вземеш повече работа когато пожелаеш и да си вземеш почивни дни когато пожелаеш! Всички останали които работят като наети с договор към определена фирма им бива плащано майчинство, болнични, 28 дни платен отпуск на година, допълнително работени часове и допълнително заплащане за работа на смени. Може би човека писал тази статия, няма ни най-малка представа как стоят нещата тук. Не казвам, че е перфектното място за живот, но тук с минимална заплата можеш да си позволиш да живееш като бял човек, без да се лишаваш от храна, дрехи, гориво за колата и куп други неща.

  • затова ще ти кажа че например колата ми струваше 600 лири, а застраховката – 1000, здравните бяха от порядъка на 150 на седмица. не сме имали еднакъв стандарт нито еднакви критерии. това което казвам, не е че не можеш да „печелиш“ като бял човек – както ти се изразяваш, темата е далече от печалбарството и купуването на каквото и да било… но жалко, всеки сам си решава!

 3. В германия има минимално заплащане на час и то е 8.5 евро,което както и да го сметна не прави 450 евра на месец!Няма хора които имат гоговор и не са в сивата икономика да взмеато по малко от тези пари на час!няма и пенсия 140 евро! Това е свободно съчинение за мен!

  • да, пропуска е мой – минималното заплащане влезе в сила от 2008 и бе прието за тази сума която цитираш от 2014, не знам колко реално живееш в Германия, но когато човек не разговаря с другите около себе си, както е случая на много българи печалбари в чужбина, често „не виждането“ на някои истини си е само тяхна грешка. за пенсиите те оставям да потърсиш сам!

 4. „Смелата овца“ дали не е някакъв вид „не-толкова-смел трол“?!?! Чак пък толкова ентропия там, в Европата и в САЩ? Възможно е в нещата съобщавани за Северна Америка да има някои верни, защото съм си мислил че не случайно Южна Америка от години се бори за независимост от САЩ, въпросната „смела овца“ говори за Европа както би говорил Бойко Борисов, ако не беше толкова зает постоянно дъ близа задниците на европейските си господари (и американските естествено). Все пак близо 2 млн. българи са навън, бачкат и пращат в България близо 1 млрд евро всяка година. Как става това в такива „цигански“ държави както ги описва овцата? ГЕРБОВА тролка е това най-вероятно!

  • Влади, ти колко пъти си излизал извън България? ( Ако си изобщо българин от Дунавска България … )

   Гугъл-преводач е вече достатъчно добър в преводи от европейски езици на бащарски ( дунавски български ). … с „руския“ не се справя много добре. :-/ Та, вземи да се разходиш из местното интернет пространство на държавите – членки на EU. 😉

   Самият факт, че причината за „великите географски открития“ е лошата хигиена на населението в западната част на Европа ( в т.ч. в Испания и Португалия ), трябва да ти подскаже някои неща. 😉
   ( В западната част на Европа са ползвали семена на черен пипер, внасян от Индия за „дезодорант за уста“. 🙂 Вместо да се измият … ☺☺☺ След изгонването на евреите от Испания, Османия ги прибира и те налагат „добрите си търговски практики“. Съответно, транспортните такси на стоките, които преминават през „великата империя на османците“ стават такива, че … самата стока става непродаваема. :-/ )

   Самия факт, че във Франция са преоткрили парфюмите, за да си прикриват миризмата от телесната нечистотия, вместо да се изкъпят, … Самия факт, че са ползвали перуки, за да си прикриват мръсните коси, вместо да ги измият … :-/ Самия факт, че даже във Версай е нямало тоалетна, а са ходели да пикаят по храстите „великите френски аристократи“ … 😦

   САМИЯ ФАКТ, ЧЕ ЧУМАТА Е ТРЪГНАЛА ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА!!! Предполагам, че си наясно, че чумата е болестта на лошата хигиена? 😉
   Какво очакваш от „народи“, които дори личната хигиена е скорошен навик, а не традиция, не е част от навиците и не е част от културата им? :-/

   И недей да подхващаш темата „ГЕРБ“, „тролове“ и др. 🙂 Темата е надполитическа в случая. 🙂
   Ако искаш да дадеш някакво антиГЕРБ становище, напиши писмо до „АНОНИМНИТЕ“, както е направила „Смелата овца“ и … го изрази, като антиГЕРБ позиция. 🙂 Не да се пробваш да смесваш теми, както се смесват вода и масло. 😉

   P.S.: 1. Мога да ти дам и още примери, но ще стане много дълъг коментара, а нали наложиха наскоро правила;
   2. Ако искаш да се видиш „културата“ на западноевропейските народи, препоръчвам ти да отскочиш до Слънчев бряг през лятото. Ще видиш характерната „култура“ на англичани ( понеже те идват в България, като туристи; французи и белгийци не идват ). Подобна е гледката и на англичаните по пейките край р.Темза в Лондон – пияни и надрусани перманентно. :-/

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.