В щата Юта върнаха разстрела при смъртно наказание

Юта стана първият американски щат, върнал разстрела за изпълняване на смъртна присъда, в случай че веществата за смъртоносна инжекция липсват, както стана напоследък в няколко щата, съобщи Франс прес. Вчера губернаторът на Юта Гари Хърбърт подписа съответния законопроект, гласуван по-рано този месец от щатския Сенат. Губернаторът призна, че методът е „страшничък“, но подчерта, че той дава на щата резервен вариант, посочва Асошиейтед прес.

Нота на редактора: това е мястото, където се екзекутирват осъдените на смърт. Вече е имало извършени присъди чрез растрел.

Нота на редактора: това е мястото, където се е екзекутирал осъден на смърт още през 2010 г. в Юта.

Според вносителя на законопроекта – републиканеца Пол Рей, разстрелът е по-бърз и хуманен. Противниците на тази мярка обаче я заклеймяват като варварска и вредяща на имиджа на щата.

През 2004 г. Юта забрани разстрела на осъдени на смърт.

Utah Firing Squad

Дупките от куршумите, които са убили осъдения на смърт чрез разстрел през 2010 г.

През април американският Върховен съд ще се произнесе върху конституционността на смъртоносните инжекции – най-често използвания, но и но все по-спорен метод за изпълняване на смъртни присъди.

Смъртното наказание е разрешено в 32 американски щата.

Към октомври 2014 г. в САЩ е имало 3035 души, очакващи смъртната си присъда. От 1976 г., когато смъртното наказание е върнато в страната, до декември 2014 г. в САЩ са екзекутирани 1394 души. В последните години САЩ се сблъскват с все по-голям дефицит на вещества за смъртоносни инжекции, до голяма степен поради това, че европейските производители прекратиха доставките им, тъй като са против смъртното наказание.

Източник: БТА

Нота на редактора:
Снимките са от мястото на разстрела на Томи Лий Гарднер през 18-ти юни 2010 г., в щата Юта, САЩ. Гарднер е осъден на смърт чрез разстрел заради това, че на 9-ти октомври 1984 г., под влиянието на кокаин, прави обир на бар в Солт Лейк Сити, където застрелва бармана в лицето. След това по време на съдебен процес му подхвърлят оръжие и по време на опита му за бягство застрелва в окото адвоката Майкъл Бордел в коридора. Майкъл умира 45 минути след това.


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

2 thoughts on “В щата Юта върнаха разстрела при смъртно наказание

  1. Варвари…. и народа им е такъв, и управниците. Шайка варвари………

  2. Не само че трябва да има смъртно наказание, но и трудови лагери! Нека вземем пример от най-великата демокрация на света!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.