Защо СУ отхвърли човек, който стана докторант по право в Кеймбридж?

Това е история на загубата. Нали знаете, онази типично българската – според която нещо не ни е изобщо важно, захвърляме го, а после, когато някой ОТВЪН  ни каже, че е ценно и оу… хваща ни яд. И започва едно тюхкане… как държавата е изпуснала потенциала си.

6883_big

Историята е на Златин Златев.

Той завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 2005 година. Желанието му е да следва докторантура-право в Алма матер, но през 2008, 2009 и 2011 го късат, пише  trud.bg.

Златин подава жалба след последния път, на която получава отговор:

В отговор, проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ. “ –  разказва потърпевшият.

В България Златин Златев работи като юрист. След като от СУ го късат три пъти, той заминава за Лондон, за да упражнява професията си.

Там го приемат в един от най-престижните университети в света – Кеймбридж,  докторант по гражданско право, от тази година.

Преди няколко дни Златин  пише e-mail до бившите си преподаватели:

Искам да благодаря на всички затова, че ме амбицирахте да си търся докторантура другаде. Трябва да знаете, че заради такива хора като вас България (и правната наука) са на такова ниво! Дано все пак ви е останала някаква съвест, за да може да си дадете сметка за това.“

Професор Русчев отговаря:

Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно, защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не й се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото.“

Никога не съм мил чинии, имам миялна.” – отсича  Златин.

Засегнат от думите на професора, той споделя, че цял живот е работил като юрист и във Великобритания също практикува професията си.

Амбициозният българин кандидатства в Кеймбридж с високия си успех и препоръки от двама преподаватели. Не плаща за обучението си, а само семестриална такса от 7350 паунда, които се равняват  на около две заплати.

От „Труд” публикуваха  успехите на Златин до момента:

1999 – първо място на национални олимпиада по философия и участие в международна олимпиада по философия – Будапеща
1999 – оценка 6,00 на олимпиадата по литература
2000 – национална диплома за отличен успех и академични постижения.
2000 – приет в СУ право, на едно от първите места
2005 – списание „Търговско право“ отпечатва две негови статии, за първи път това списание публикува статии, написани от студент
2005 – завършва право в СУ с отличен успех (5,67)
2006-2013 – заема различни позиции като юрисконсулт и адвокат в София
2014 – завършва Queen Mary
2014-2015 – работи в Лондон като консултант по договорно право
2015 – приет pd докторантура в Кеймбридж

Деканът на Юридическия Факултет на СУ, проф. Сашо Пенов  отказа да коментира, защото няма информация за случая.

Тук дори не е важно кой е крив и кой е прав. Важното е, че случаят показва симптом. И ни напомня, че живеем на планетата на ОТХВЪРЛЕНИТЕ. Ако основната концепция на американците, да речем, е – всеки може да успее и трябва да пробва, тук в България най-популярно е обратното – всеки може да се провали.

И смее ли всеки да опита…

Източник: lentata.com


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

6 thoughts on “Защо СУ отхвърли човек, който стана докторант по право в Кеймбридж?

 1. Коментар 1 е ненужен. В РБ доктор, означава номенклатура на МВР. Например ББ е такъв. Цената на една защита е над 14 000 на ръка и зависи от материалното положение на кандидата. Присъствие за гласуване е 200 лева и още поне толкова за положително в смисъл „ДА“. Момчето не е било от“нашите“. Някой вярва ли още, че с качества може да се пробие у нас, където и да е. Още се окапват и възпроизвеждат партийно назначени „хабилитирани“ в т.ч. и от малцинствата. Не случайно генералите и профессорите у нас са наричани ПИТЕКАНТРОПИ.

  • Може да има и такива неща. Но това не са 100% от случаите. Изключението все още не е станало правило. Знам го със сигурност. Имам близки хора, които станаха доктори. И то не много отдавна. Не са платили и един лев. Да не кажете, че моите роднини са мошеници, некадърници, агенти или „мръсни червени комунисти“? Или направо питекантропи? НЕ СА. И знам, че много хора, такива като нас, ще ни подкрепят. И други свестни хора има в тази страна. Тази помия, тази чернилка, не знам защо я изливате. Във всеки случай, твърдите неверни неща. С този коментар плюете в лицето на всички образовани и интелигентни преподаватели, които честно се занимават с наука в България. Мятате кал не само върху висшето ни образование, но и по родината ни България.

 2. Хората трябва да бъдат приемани някъде по обективни критерии, а не заради това, че на някого трябвало да му се „даде шанс да се пробва“. Нали и циганите ги приемат навсякъде и им дават всякакви несправедливи привилегии не по заслуги, а защото трябвало да се „изравни техният шанс“?… Това справедливо ли е?

  Справедливо е да се държи конкурс! И той трябва да се спечели честно, по обективни и справедливи критерии. Ако има съмнение за злоупотреба – да се подава жалба, да се иска комисия, а при съмнение за корупционно изнудване трябва даже да се напише жалба до прокуратурата. Това е начинът в една законова страна. А не да се пишат разни жални статийки.

  И какво сега? Молбата явно е отхвърлена, преподавателят е възмутен… Кандидатът не е подал никаква жалба… Просто се обърнал и си тръгнал. Е, ние какво можем да направим при това положение?

  Пишат ни тука някаква статия, може би даже поръчкова, колко добре го били приели Златко на запад! Във великата Британия, страната на блестящата цивилизация! Дето, един вид, хората са пример за нас, да им подражаваме. От това явно трябва да следва, какви са лоши българите, какви са задръстени нашите вузове, какви гадове са нашите преподаватели, колко прогнило е нашето образование, каква корумпирана и несправедлива е цялата система на висшето ни образование, а може би и цялата ни отвратителна страна. Поне, такова впечатление оставя статията. Да не би това да е всъщност главната й цел?

  Много мразя да гледам такива опити, да се извиват ръце по разни незаконови и несистемни канали. Например, чрез медии, вестници, публикации, клюки… Това си е шантаж. Не медиите и не статиите в интернет трябва да решават такива въпроси. Не и „общественото мнение“ на „гражданското общество“ (соросоидната пета колона на Фашингтон). Не е този начинът да се реши такъв проблем.

  Но този е начинът, ако се цели да се оплюе едната страна, да се изманипулират хората, да се получи съчувствие. Този е начинът да се накаже някой, като се компрометира. А справедливо ли е това, не е ли – Бог знае… Може би да, а може би не.

  Ние не знаем каква е истината с този Златко. И статията нищо не ни казва, за да ни помогне да разберем истината – ЗАЩО професор Иван Русчев смята, че Златко не заслужава да бъде докторант, и даже нещо повече – че направо е ниско интелигентен?…

  Това, дето Златко бил имал цял куп дипломи, от тук и от там, където пишело това и онова, мен лично не ме трогва. Дипломи съм виждал много. Знам, че често не струват пукната пара. Олимпиадите са били по философия и литература, а не по право – много важна разлика. В правото не е важно какво си бил мислел Ботев, като писал „Хаджи Димитър“. Не е важно и да се анализират разни диалектики. Важно е да се знае, например, римското право. Изпити се вземат и с подкупи, а пък оценките от дипломата не са приведени. Статии пишат много хора. Това нищо не означава. И за моя коментар мнозина ще кажат, че е писан от „глупак“. Но пък и тяхното мнение, на свой ред, също не означава НИЩО. Заемал бил позиции като юрисконсулт и адвокат. Браво! То и Делян Пеевски е юрист, „земал позиция“ като следовател. Работил бил в Лондон като консултант – може ли да узнаем, кого е консултирал, и по какъв договор? И още нещо. Когато западните служби те вербуват, те най-агресивно те пробутват навсякъде, където си им нужен – без оглед на това дали ставаш за там, или не. И най-често успяват. Не знам дали такъв е случаят с наш Златко. Но симпатиите му към запада са много интересни. Не, че оттук някой го бил изгонил. Не, ами май той сам изначално се е чудил как да се уреди в Лондон. А след това, както и много други подобни на него, се е опитал да разиграва антибългарската карта. И да се внедри там, където май не му е мястото. Как точно е станал докторант в Кеймбридж? Не знаем и никога няма да разберем. Но самият факт, че е такъв НЕ ГОВОРИ АБСОЛЮТНО НИЩО. Това изобщо не доказва, че професор Русчев не е бил прав.

  Ние българите не сме диваци и варвари! Не ни давайте пример какво било ставало в Британия, като че ли онези там са мерило за всяка истина. Истината се доказва с ФАКТИ, а не с намеци. И не със сравнения „вижте там цивилизованите как го оцениха нашто момче“, а „тези тук варвари значи са го подценили и ощетили“. Защо? Ами защото там са винаги прави, нали са цивилизовани. А ние тук сме по презумпция криви и несправедливи, нали сме си варвари. Е да, ама не. Майната й на такава логика!

  Статията е манипулативна, антибългарска и представлява опит за лично разчистване на сметки. На такива неща обикновено им викат (за по-любезно) „инсинуации“.

  • Момчето ОЧЕВИДНО е успяло, СУ очевидно са направили грешка. Далеч по-добре би било декани и ректори да не се бият в гърдите колко са велики, а да признаят грешката си!

 3. Рано или късно нещата ще си дойдат на мястото. Лошото е, че ще минат десетилетия преди България да стане що-годе нормална държава за живене. А нашите елитни ВУЗ-ве ги чака голяма тесла във финансирането заради демографската криза. Предвид нивото на обучението и качествата на преподавателите това ще бъде напълно заслужено.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s