Пратеник на Вашингтон: Каква е разликата между “Турски поток” и “Южен поток”

Пратеникът на Вашингтон Амос Хохстийн призова страните от Югоизточна Европа да не търсят тънката разлика

2015-03-20_1152

“Трудно ми е да разбера каква е разликата между “Турски поток” и “Южен поток”, освен в името и малкото отклонение от трасето”.

Това не са думи на някой политикан от Тутракан, казани в кварталната градинка. Заяви го специалният американски пратеник по енергийните въпроси Амос Хохстийн.

На конференцията, която се провежда в Будапеща. Което показва, че човекът, който представлява САЩ по жизненоважната за нас енергийна политика си няма хабер от тази тема, камо ли от притесненията и загубите на България.

AmosHochstein120914

Какви идиоти се раждат под слънцето, както казваше един класик. Всичко това е повече от скандално и би трябвало да предизвика реакция на нашите власти.
Едва ли ще дочакаме такава. Амос Хохстийн призова страните от Югоизточна Европа вместо да търсят тънката разлика да изградят връзки между газовите си мрежи.

САЩ мъдро съветват правителствата да се съсредоточат върху по-малки проекти за намаляване на енергийната зависимост от Русия, вместо да се занимават със сделки за големи газопроводи.

Пратеникът заяви:

„Русия ще остане много важен доставчик на газ за Европа, но районът ще продължи да е изложен на рискове, докато търси някакви магически решения, вместо да развива отделни малки проекти за алтернативни трасета и източници“.

Той посочи за такива проекти Трансатлантическия газопровод (ТАР), който би трябвало да започне да снабдява района с газ от Азербайджан до 2020 г.
С помощта на ЕС напълно възможни за реализиране и доста по-евтини от мега проектите били интерконекторите между Гърция, България, Румъния, Унгария и Сърбия. По които газ може да се пренася към Централна Европа.

Разсъжденията му за ролята на Русия също са доста наивни:

“Русия е и ще остане важна част от европейския пазар, но само ако е готова да играе по пазарни правила, да се отнася към доставките на енергия като към икономически, а не политически, въпрос и да вижда в тях средство за развитие и икономически растеж, а не оръжие за политическо влияние. Не се опитваме да я изтласкаме, напротив, искаме да бъде на този пазар и да се конкурира с газа от Норвегия, Северна Африка, САЩ, Източното Средиземноморие, с всеки друг източник.“

Междувременно писанията за разрив в отношенията между Русия и Турция на газовото поле бяха определени като безпочвени от турския енергиен министър Танер Йълдъз, цитиран от в. „Коммерсант“.

Точно от руското издание преди дни излезе информацията, че Анкара и Москва не могат да се разберат как да бъде прилагано намаление на цената на газа от малко над 10%, което „Газпром“ ще предостави на турската газова компания BOTAS, и това поставя под риск реализацията на проекта „Турски поток“. Турският енергиен министър отрече това, но призна, че никакъв финансов документ между двете компании все още не е подписан.

Вече съобщих, че е договорено намаление от 10,25%. Анексът за него още не е подписан, но това са технически детайли“, заяви Йълдъз.

Източник: bgnews.me


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

3 thoughts on “Пратеник на Вашингтон: Каква е разликата между “Турски поток” и “Южен поток”

 1. Какво да се коментира?Това ли, че,страхливци,като Тиквата,трябва да отговаряб с главата си,за предателството си към българският народ.То не беше геноцид,не беше грабеж,не беше предателство,през последните 25 години.Омръзна ми да ме лъжат и грабят. Стига! Долу!! Оставка!!! ДА СИ ВЪЗСТАНОВИМЕ НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА!!!!!!!

 2. Аман от тези американски-евреи съсипаха целия свят, и всичко до,което се докоснат.

 3. 🙂 „Турски поток“ трябва да минава през Гърция, за да заобиколи България.
  🙂 Гърция не е давала съгласие за такъв строеж. 😉

  Ако мине през Гърция, „Турски поток“ и да заобиколи България трябва да мине през гръцката част на Родопа-планина ( която е доста тясна, както за строежа на потока, така и за друга инфраструктура, след което през хълмиста Македония. 🙂
  КАК СЕ ПОДДЪРЖА ГАЗОПРОВОД В ПЛАНИНА??? ☺☺☺

  Гърция се осигурява с газ, чрез терминали, подобно на Холандия, т.е. Гърция НЯМА нужда от руска газ! Защо да участва в изграждане на инфраструктура за нещо, което би й оказало влияние на суверенитета и няма да има реална изгода в икономически план? 😉

  Ако Гърция не участва в „Турски поток“, руската газ, освен през България, от къде ще мине, освен през България? Ако мие през Турция и след това през България, тръбата трябва да сече Стара планина до мястото на „Южен поток“ или през западната част на Стара планина, което е още по сложно за реализация и поддръжка. 😉

  … иначе, от където и да мине тръбата, газта е една: РУСКА! :-/

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s