Шушу мушу къща разваля..

Дните на промяната настанаха и всички заживяхме в един непрестанно променлив цикъл, въртящ ни по спирала в руслото на „демокрацията”. И в този завихрен ритъм ние продължаваме да живеем с надеждата, че ако променим това, ако обърнем онова и изведнъж нещата ще блеснат и ще поемат в правилната посока.. Но нещеш ли всеки път удряме на камък.. И после отново си задаваме въпроса „защо”.

Днес вече не е тайна за никого, че цялата схема, която ни завъртя тогава, беше много изкусно замислена и в последствие реализирана – перфектно изпълнена..
Подобно на свраките бяхме подлъгани по лъскавите дрънкулки и зашеметени от блясъка на измамата разтурихме всичко, което беше градено поколения наред.

zx450y250_2406115

Пред очите ни беше унищожена цялата ни лека и тежка промишленост, беше ни „модернизирано” селското стопанство и то откри прекрасен фронт за олигархични структури да заграбят добре разработените звена. Минахме през приватизацията, докоснахме се да „благото” което произтече от така мечтаните външни инвеститори. Унищожена култура, унищожено образование, а едновременно – непрекъснато се разкриват нови и нови учебни заведения и привидно се отварят неограничени културни възможности.. Всеки от нас, живелите по време на безкрайния преход, беше свидетел на това безумно разхищение.. И всичко се правеше с убеждението, че е за наше добро..

15a6929f636106081886d382252395a7435433521-1301522348-4d93a7ac-620x348

Но някъде по периферията на този ураган останаха малко институции, които макар и под безпощаден натиск успяха да запазят все още функциониращи парчета от себе си. Нека насочим прожекторите към главния герой от нашата история. Апетитите към Българската Академия на науките (БАН) се появяват от самата зора на „демокрацията”. Идеята за създаване на елитно звено обединяващо дейностите на БАН и СУ, надграждайки техните функции се реализира в лицето на НБУ. Новият български университет обаче се оказва кукувичето изместило своите по-големи братчета от гнездото и изпапало тяхното зърно. Дълго е да се обяснява, но в общ план първоначалните инвестиции за НБУ идват от външни неправителствени организации, които и определят хода на неговата бъдеща политика.. Няколко допълнителни инструмента като училище за политици „Дим. Паница” и фондации „Америка за България„, „Фондация работилница за граждански инициативи„, са прикрепени към този механизъм. Сценарият е изготвен от Институтът за Отворено общество.

1

С появата на Веселин Методиев на откритата политическа сцена, като министър на образованието и науката от правителството на Костов, започва голямата атака срещу БАН.
Преформира се дейността на ведомствените институти изпълняващи функцията на внедряващи нови технологии и обособяващи връзка между наука и производство – разбиват се, продават се, превръщат се в частни звена. Всяко следващо правителство дава своя принос върху унищожаването на основната ни и най-стара научна институция, чието начало е положено още по времето на възродителния процес и дейността на Левски.

2

Основни цели са слагане на ръка върху интелектуалната собственост продуцирана през тези близо 140 години, принадлежаща до този момент, посредством институцията БАН на България и народът й. Тук влизат патенти, изобретения, книги, публикации.. – всичко което е създадено като интелектуална продукция през тези 140 години от многото институти, лаборатории, секции, отдели..

Тенденциозно на позиции министър на образованието и науката бяха поставени хора, с предварителна подготовка и нагласа в тази посока. Използвани бяха различни способи и бяха прилагани на различни нива. Нека не забравяме, че само имотното състояние на БАН се оценява в рамките на няколко милиарда долара, като чист сграден и териториален фонд. Кулминацията на кощунствените опити да бъде съборена Българската Академия на Науките беше от финансовият министър Дянков. Въпреки това, БАН устоя до ден днешен и това предположи заинтересованите от този процес да преосмислят стратегията си и да предприемат нов тип ходове.. След като крепостта не може да падне с пряк щурм то може би ще успее конспирацията отвътре.

Нека проследим събитията от последните 3 години..

След изтичане на мандата на акад. Съботинов, негов приемник беше акад. Додунеков – човек с прогресивни идеи и желание за работа в полза на обществото. За жалост този доблестен мъж бе твърде кратко на тази позиция. Неочакваната му смърт породи множество въпроси и неясноти.. Последва бързо израстване на няколко фигури до звания позволяващи им да поемат волана.

Член кореспондент Стефан Воденичаров, след няколко месеца беше издигнат до академик, а доцент Милошев (син академик Милошев и придвижил се в йерархията благодарение на бащиното крило) стана в рамките на една година професор и член кореспондент.
Безапелационно двамата бяха назначени за председател и заместник на БАН. Този избор беше извършен със съдействието на тогавашното правителство и одобрението на неправителствените организации (като Институт за Отворено Общество), стоящи зад същото правителство.

Пътят е начертан – асимилация на голяма част от институтите към промишлени структури и пряко участие в производствена дейност (предимно във военна промишленост свързана с нуждите на НАТО), а останалата част от институтите – претопяване или директно съкращаване. Научната работа да се ограничи до минимум, а самия БАН да приеме една извратена функция близка по дейност на онова което са вършили вече унищожените ведомствени институти (по времето на Веселин Методиев).

Мудното действие обаче на така избраните ликвидатори, накара кукловодите да предприемат алтернативни стратегии (а може би и те са били част от основния план). Чрез няколко внедрени лица (доц. д-р Маргарит Ганев – юридически съветник на председателя на БАН и заместник-министър на правосъдието на Република България както и Горяна Тодева – началник отдел – Отдел „Правна дейност” към БАН, която макар и с крехката си 32-годишна възраст е с богат политически опит: Селекционерът Борисов вкара спорни играчи в своя „дрийм тийм”, Горяна Тодева – Министерство на физическото възпитание и спорта и външно проектиране на пътя (вероятно от настоящия министър на образование и наука, Танев и зам. Министър председателят Томислав Дончев – видни представители на Отворено Общество) беше прокарана идеята, че е нужен нов закон за БАН, с който да се промени административната подредба в академията. Идеята е да отпадне представителството на всеки от институтите при вземане на важни решения за академията (общо събрание на БАН) и неговата функция да бъде иззета от САЧК (Събранието на академиците и чл.кореспондентите, в което около 60% от членовете са външни на БАН).

На вид безобидно подобно действие може да доведе до катастрофални последствия:

1-во: Ще даде възможност за компрометиране на решенията засягащи пряко БАН от външни на институцията хора.
2-ро: Ще позволи участие в ръководството на БАН на хора без никаква научна кариера, които са далеч от проблемите на подобна институция.
3-то: Ще се превърне в благодатна почва за тотално разграбване на собствеността на академията.

Интересно е да бъдат проследени и още няколко апетита към БАН и връзката им със създалата се ситуация.

577248_286253428181236_767695109_nНека хвърлим акцент върху действията на президентът Плевнелиев, по изграждане на хайтек парк, предвиждащ усвояването на голяма част от средствата по европейски програми в направление наука и образование.

Тематиката на този проект като цяло изпълнява условието да бъде свързана с наука и образование само според заглавието си „Хай тек паркът се размина с шумна първа копка„.

От една страна този проект ще усвои средства предвидени за институции като БАН и СУ, а от друга страна там ще се ангажира човешкия ресурс на същите институции и по този начин допълнително ще се отслаби възможността за нормална работа на тези институции (аналогично на онова, което стори НБУ преди две десетилетия..).

И нека се има предвид, че този мащабен проект в основата си гони частни интереси а не държавни.

Друга атакуема позиция е имотното състояние на БАН. Не е нова идеята да бъде закрита академията, а територията и приватизирана и използвана за търговска зона и строеж на бизнес сгради.

Още едно разклонение към така описаните ръкави, по които може да се извърши асимилацията на БАН е интересната възможност някои институти на БАН да бъдат адаптирани като дейност към университети със съмнителна история и настоятелство. Именно такъв е и случаят с двата института на БАН – Институтът за исторически изследвания и Института за изследването на населението и човека, които ще осъществят сътрудничество с Университета по библиотекознание и информационни технологии (справка: УниБИТ ще си сътрудничи с…).

На пръв поглед това е една благоприятна възможност за колаборация между двете институции, но е интересно да се проследи какво участие имат в този университет хора като Делян Пеевски и Ахмед Доган – прочетете „Няма да допусна да се злепоставя УниБИТ“ и „Мъжът, който знаеше твърде много„.

Трудно може да се обхванат всички позиции, от които се проектират желания да бъде отхапано парче от тортата наречена БАН.

Накратко – ако действията свързани с прокарване на нов закон за БАН са успешни, те ще бъдат последната стъпка от унищожението на Българската академия на науките. И с този ход ще се сложи успешен финал на двайсет и няколко годишните опити да се разтури лоното на българското знание. Палачите на България ще спечелят още една битка във войната за унищожение на българските реликви..

3

И нека се има предвид, че за конкретната ситуация по прокарването на идеята за нов закон за БАН беше работено без да се дава никаква светлина на широката общественост. В никоя медия не се чу, че има такива предложения или намерения, но изведнъж се стартира шоково тази възможност.

Четете още:

Един „прекрасен нов свят”
Експертите на прехода
Кой защитава Сорос?
Порочна система
Под-платена демокрация
Как Западът унищожава България, докато тя му ръкопляска…
Кой застрашава националната ни сигурност?

Можете да следите и нашия канал за информация по темите с мозъчните тръстове тук: Think Thanks Watch, където актуализираме постоянно.


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

2 thoughts on “Шушу мушу къща разваля..

  1. Стига вече !!!!Българи ставайте,грабвайте кой каквото може и да им смажеме моцуните. Не се бойте! Те се страхуват повече и то от Вас и Вашата воля и сила!

  2. За разбиването и затриването на БАН се работи упорито и без да се дава никаква светлина на широката общественост още от времето на първото „демократично“ правителство на Ф. Димитров, когато внезапно като главен научен секретар в ръководството на академията с парашут кацна вездесъщият „демократ“ Йордан Василев (съпруг на тогавашната вице-президентка, писателката Бл. Димитрова), разсипал не едно и две работни звена, в които се е подвизавал в „демократичната“ епоха. Той веднага се погрижи и много сръчно сколаса да организира Общо събрание на БАН, на което предложи за разтурване няколко „вражески комунистически“ институти, като Института за международни отношения, Института за съвременни социални теории и може би още някои, които в момента не си спомням. Лишените от чувство за професионално и човешко достойнство директори на институти и .други членове на БАН по „добра“ комунистическа традиция веднага вдигат ръка и гласуват „за“ със страхливата надежда, че на тях ще им се размине. Вместо да проявят някакъв признак на аналитично разсъждение, каквото по дефиниция трябва да им е присъщо, и да се замислят и предложат как подобни крайно нужни и важни идеологически и политически институти да бъдат така реформирани, че най-добре да служат на националните цели на България в променилите се крайно сложни условия. След СДС най-активните рушители на тези важни звена на БАН бяха БСП и нейните кадри, отговарящи за идеологията и политиката.

    Следва да се знае, че тогавашният председател на БАН се казваше акад. Малиновски, който беше химик по специалност.

    Да, съжалявам, че трябва да досадя за трети път, но за по-младите и неопитни сътрудници на БАН и други граждани трябва да подчертая, че тези институти, особено идеологическите, трябваше своевременно да бъдат премахнати, защото през 1992 г. вече около две години чичко Сорос беше поканен и възнаграден у нас с много десетки милиони левове от бюджета ни от страна на убития няколко години по-късно другар Луканов (също “демократ”, но и еврей по произход, а може би и юдей по религия, което много улесняваше поитическите му връзки по еврейско-глобалистка линия) и неговите помазани питомци трябваше да започнат безпрепятствено да внедряват най-правилната идея на неолибералния глобализъм, за да може колкото е възможно по-бързо да се заличи националната държава България. Благодаря за вниманието.

    AB Администратор: Внимание!
    Трите коментара са събрани в един.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.