След отстъплението на украинската армия от Донбас, откриха оборудване за добив на шистов газ

Уникална техника за проучване и добив на шистов газ е изоставена от украинските специалисти в село Шишково, след бягството им от армията на ЛНП /опълчението в Донбас, по известни в БГ- медиите като „проруски сепаратисти”/.

GAZ DONBAS

В покрайнините на село Шишково под снега и дъжда, сега ръждясва скъпо оборудване: няколко ремаркета за пребиваване на персонала, дизелова подстанция оборудвана за сеизмични проучвания. Ако се съди по маркировката, оборудването е било произведено в Съединените щати, а сега е останало на разположение на хората от Донбас.

Местните жители си спомнят, че по-рано в тази област е имало геоложка база на предприятието „Украйна-газопроизводство”. Киевските власти планираха там да разположат мащабно производство на шистов газ.

Тази техника е била докарана в момента, когато, през юни украински танкове влязоха в местността. Ние предполагаме, че Киевските власти планират по-бързо завземане на Донбас за по-нататъшен добив на шистов газ – обяснява местния жител Владимир.

Преди това областта е разделена на квадрати, и специалисти по добива на газ провели сеизмични проучвания.  Били са готови за инсталиране на платформа за сондажа. Между другото, местните механици и заварчици не са били взети за работа, защото много от тях са били против добива на шистов газ. В лагера на геолозите-проучватели били извикани основно жители на западна Украйна. /Повече тук.

Местните жители разказват, че изследванията на газовиците, продължили докато не напуснала украйнската армия. Заедно с танковете и гаубиците и украински войници донесоха и оборудването за добив на шистов газ.  Но при изтеглянето, не са имали време за си вземат всичко донесено.

„Когато тук беше Националната гвардия, – тя се разпореждаше със всичко – беше домакин тук. Сега си взеха всичко. Дори вагоните пригодени за живеене” – казва Наталия – жителка на село Шишково.

Само на километър от основите на един изоставен град – Счастье, започват барикади които са изцяло под контрола на украинската армия. Дори и сега, в разгара на примирието, там не е  безопасно. Местните хора казват, че Въоръжените сили на Украйна и доброволческите дружини често стрелят един срещу друг.

Тежки оръжия в този район вече няма много. В навечерието представителите на Донецката и Луганска република, в юго-източната част на Украйна съобщиха, че е приключило изтеглянето на тежките оръжия от военната линията с украинската армия в съответствие с плана, договорен от военните представители на двете страни. /подробности тук. Както и споразумения, посочени в първия параграф набор от мерки, които са в съответствие с Договора от Минск.

На място при отзоваването на военната техника присъстваха представители на мисията на ОССЕ. Заслужава да се отбележи, че Министерството на отбраната на Донецка Народна Република заяви, че украинските сили за сигурност, оттеглят само 15 на сто от оръжията по фронтовата линия на 28 февруари. Като цяло командването на въоръжените сили на Украйна не бърза да извърши критичната първа точка от мирният план и според опълченците, само частично премахва артилерия /подробности – тук

Съблюдавайки договореностите от Минск, властите на Донецка Народна Република имат постоянни  представители в контактната група и експерти в мисията на ОССЕ.  В допълнение, международните наблюдатели високо оцениха действията на опозиционните сили, за намаляване на напрежението в Донбас. /подробности – тук

Източник: lifenews.ru


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

5 thoughts on “След отстъплението на украинската армия от Донбас, откриха оборудване за добив на шистов газ

 1. Искрено се надявам да излезе точно така – да не си оправдае разходите, но надали – стратегически всяка победа на чужда територия е ценна, а тук територията има много какво да даде.

  • Не съм съгласен с теб за „ценната победа на чужда територия“.

   1) всяка победа на чужда територия създава врагове;
   2) преминаването на една икономика на „военни релси“ отслабва цивилната част на икономиката;
   3) всяка война води до разходване на ресурс, който отслабва държавата, която го води. …когато става дума за война, която е колонизаторна;
   4) икономиката на САЩ е изцяло на военни релси и войната сама по себе си представлява пазар за „произведената продукция“. Предполагам, че ще се съгласиш, че не можеш да създадеш от целия свят „пазар за военното производство“ – колкото и да си голям, не можеш да воюваш с всички. ( Справка – Римска империя. )

   За останалото съм напълно съгласен с теб: ДАНО ДА НЕ СЕ ОПРАВДАЯТ РАЗХОДИТЕ!

   😉

   P.S.: Не отричам максимата, че който не храни собствена армия, храни чужда армия. Всичко е въпрос на баланс, а баланса не е в крайностите.

 2. Стоящи / управляващите / САЩ действат по направата нов световен ред. Стоящи зад Русия / Кремъл / също са управляващи, но по – различни в едно. САЩ искат да детронират Русия от световната сцена!
  А иначе и двете сили имат общи интереси, направата всички останали народи слаби, като им се замърси водата. Така контролирането е – осигурено… останалото са игри на кукловоди, и кои, кои ще управляват е друга тема…
  Това е само едно мнение, с гледна точка споделена 🙂

 3. … то не било демокрация, а било икономика …

  Много съм любопитен, дали разходите за добив на шистов газ, в т.ч. и организирането на войната са се оправдали? Дали не са … „лоша инвестиция“ за САЩ и компаниите от САЩ? 😉

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.