Подмяна на историята в учебниците

Следната снимка беше споделена в социалната мрежа Facebook от българска ученичка. Става въпрос за страница от един от учебниците по история.

10986887_648110855295316_5896261356351076132_oСледващата снимка е от учебник за 3-ти клас открита в Интернет от наши читатели:

история-гавра-учебник-3класПоредната снимка е от същия учебник изпратен до уеб сайта на novanews, където е написано следното:

Здравейте, пиша ви по повод учебника на дъщеря ни по „Човек и общество“, трети клас. Свидетели сме на грозна подмяна на историята. Там пише следното: „В много села заедно живеели християни и мюсюлмани. Те се сближавали в труда, обменяли думи, песни, танци и обичаи, споделяли празници“.

Автори на учебника са Мария Радева, Мария Манева и Милка Мандова – Русинчовска. Явно тези „българки“ не са били в Батак, Перущица, Копривщица, Карлово, Калофер? Не са чували за зверските кланета, избиването на българите, за еничарите, за кръвния данък, за зверствата и страха в които са живели българите. Това явно според тях е „споделяне на обичаи“. Моля ви, обърнете внимание на това. Не е минало чак толкова много време, че да забравим историята си. Кой има изгода от това, всички може да направим съответния извод. Какво ще знаят децата ни? Написаното в учебника е долна лъжа!

640x480_f5f8c60c81f755b0a6c6396da2492a97В друг уеб сайт пишат за учебник за деца от 4-ти клас разпространен от издателство „Просвета“, които както знаем са си създали и „фондация“-НПО, която има за цел „Подпомагане на мултикултурни модели на образование, разпространение на знания и възпитание. В управителният орган на това НПО влизат София Атанасова Димитрова, Марко Марков Тодоров и Мария Асенова Антова.

София Атанасова Димитрова се оказва и осветена като сътрудник на бившата ДС, по-известна е под кодовото име „Агент Соня“, сътрудничила на управление VI-II-II, управление VI-II-I на ДС. Вербувана е и регистрирана през 1982 година. Има опит за унищожаване на досието ѝ.

Марко Марков Тодоров също е Агент на бившата Държавна сигурност, вербуван от Първо главно управление през 1981 г., като секретен сътрудник под псевдонима „Базов“. Тук можете да прочетете повече за него.

DSC_0341Миналата година на пресконференция в БТА български историци, учредили Инициативен комитет за преглед на историята, притеснени от съдържанието на учебниците по този предмет попитаха:

„Кой казва на какво трябва да бъдат научени нашите деца?“

Според тях внушенията и посланията в написаните няколко различни учебници по история са смущаващи. По думите им възпитанието, което децата получават чрез тях, е доста обезпокоително. Те смятат, че чиновници от Министерство на образованието и науката (МОН) тайно и подмолно подменят ценности.

Ако имате повече снимки и информация от подобни промени в учебниците – ще се радваме да ни ги пращате, за да актуализираме заедно този материал.


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

108 thoughts on “Подмяна на историята в учебниците

 1. MY COMMENT:
  – Писано под диктовка от „Америка за България“ История на Втората световна война като за българчета (все едно децата ни са олигофрени). Все едно обаятелният Емил Джасим пред хилядна аудитория се гаври с Българската история под знака на същата великодушна фирма „Америка за България“. Все съм си мислил, че от комунизма на Бай Тошо няма по-лошо, а то какво се оказа! След 26 години блестящи успехи на демокрацията у нас българинът днес е най-унижаваният в собственото си отечество, най-онеправданият, най-лъганият, най-беззащитният.

  • аз тая работа без кръв не я виждам да се оправи !!! трябва да гръмнем някого като в Румъния

 2. Може би доста хора ще скочат срещу изказването ми… Но все пак е демокрация.В ОИ хората (без значение мюсюлмани или християни) наистина са живеели в разбирателство помежду си, а въпросните зверства(като Батак например) са извършвни от управляващите тази империя … Нека не бъркаме обикновенния човек с управляващия го.

 3. Нека някой да ми обясни как за 500 години сме запазили традиции, ВЯРА, обичай и всичко свято бивайки насилван убиван клан и т.н., след като за по-малко от 30 години много от хубавите ни „девойки“ вече са жени на извратени немски, италиански, френски, английски и какви ли още не дядковци, а децата им даже не знаят да говорят майчиният си език. Как за 30 години демокрация БЪЛГАРИТЕ в чужбина са повече от БЪЛГАРИТЕ в БЪЛГАРИЯ. Как святата ни държавица е продала всичко що струва или може да донесе пари. ИСКАМ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ КАК ВИЖДА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 500 ГОДИНИ.

 4. AB Администратор: Внимание!
  Редактирано за да се намалят буквите. Нарушенa e точкa 6. Прочетете правилата за коментарите!

  „Безистенът е покрит пазар, обикновено за нехранителни стоки – платове, обувки, галантерийни, занаятчийски и др.“ от уикипедия.
  Така че дали е безистена в Ямбол или Стамбул е имал все същото предназначение.
  Ама кой да си направи труда да се информира !! Язък за децата ни !!

 5. Когато на Българина не му остава друго,гледа да се хване за сламка (тоест за Историята).Питайте един Французин за история…. 🙂 един на 100 знае нещо за някой от кралете си.Останалите не знаят (и не им пука) кой ги е владял и те кого са владели…..и си живеят щастливо…..

 6. Дами и господа преди да съдите МОН се съобразете че това са учебници за 3 клас!!! Достоверността и истината в тези учебници е СУБЕКТИВНА! Във всеки учебник по история на която и да е нация едно събитие се тълкува по такъв изопачен начин че да предизвиква родолюбие в читателя но също така и да насажда омраза в малките кратунки на децата.
  Кому е нужно насаждане на изкуствена омраза между нациите?

  • Ок, да не пише за безчинствата и коленията, за събирането на кръвен данък и деца за еничари,но поне може да пише, че Българите както и другите народности с християнска вяра са били без права, като право на храмове, училища и други неща които ще учат в по-горните класове.Така ще дадат възможност на родителите да общуват с децата си и всеки да обясни както прецени жестокостите на османлийте.Също в духа на мирното съвместно съществуване да се каже, че сегашна Турция е наследник на османската империя, но вече е република и историята трябва да се знае, но не и да се търси отмъщение за минали времена( реваншизъм- но това как да се обясни в трети клас) и децата ще са подготвени, ще си знаят историята и не мисля, че аз съм човека който трябва да каже как се пише учебник, но нещата трябва да се знаят- българите са имали вяра, но тя се е поддържала тайно и това е било жив героизъм,а не право!Това ни е съхранило като нация и за 500 години ни е предпазило да се претопим!!!

 7. Как не ги е срам госпожата написали подобни простотий?Техните баба и дядо са изнасилвани,разчеквани и набива ни на кол,а те на любовна игра ще от карат още малко -БЕЗСРАМНИЦИ
  ЗА ГРАЖДАНСКИ СЪД СТЕ.
  НАРОД КОЙТО НЕ ПАЗИ И ПОМНИ ИСТОРИЯТА СИ Е НАРОД БЕЗ БЪДЕЩЕ!!!
  Американците им трябва проста народна ръка е госпожи авторки на учебниците по история , вашите деца да мигрират в САЩ.
  Защото пред такива продажници като вас дет се мислят за безсмъртни и циганите са ми бели.
  Пък и вашия ДАН ще дойде ,бъдете сигурни 😉

  • В интерес на истината – а точно тя е засегната тук, защото историята трябва да се гради върху истина, а не политика – и в старите учебници има много недомислия. И не само в тях, но и като цяло се ширят множество митове за този период, масово приети за чиста монета.
   Като например за насилственото потурчване и кланетата в Родопските села, случвали се, защото местното население не желаело да приеме исляма. Или по-точно това, че дори и да се е случило нещо подобно, то е било изключение, а не правило.
   И понеже ние, българите, имаме навика да вярваме само на това, което ни изнася, и да отхвърляме думите на хората в интернет (освен ако и те не ни изнасят), ето ви една длъжка статия, с множество посочени извори на информация, и то писана по-отдавна: http://www.marginalia.bg/analizi/problemat-za-dostovernostta-na-nyakoi-domashni-izvori-trajno-zalegnali-v-balgarskata-istoriografiya/
   Нито новите учебници са напълно верни, нито старите. Както казват, истината е някъде по средата.

  • 5 века са клали дедите ти а ти питаш “ омразата ли „. Не истината са подменили и това подменяне явно е започнало много отдавна щом си позволяваш да задаваш такъв въпрос

   • Изобщо не виждам смисъл да отговаряте на такъв малоумен въпрос, било то дори само от възпитание! Нищо чудно и въпросното „Стаси“ да е учило по подобни учебници. Друго логично обяснение да задава такива въпроси – не виждам.

 8. Не ви е срам ! Променихте историята за да изкарате по някои лев! А 12 братя на баба ми ,убити за свободата на България не си ли е заслужавала, дали живота си на крехка възраст , за да можете сега вие продажници да променяте историята за дребни стотинки, плюя на вас продажници , почит към всички загинали за свободата на нашата Родина и съм горд родственик на хората паднали в бой ,за да имаме сега кътче земя за да градим бъдеще и семейства!

 9. Днес съм горд да се нарека българин единствено заради дедите ни ! Цар Симео̀н I Велѝки , Златен век , Иван Асен II България отново на три морета , а вижте ни сега … Държава в която роми и какви ли още не живеят с повече привилегии от нас самите . Извинявам се но как може „братята“ роми да не ходят на училище , да не работят , да се размножават като хлебарки и държавата да им дава детски помощи от данъците които ние плащаме и то с пъти повече от тези които взима едно българско семейство ? На всичкото отгоре колко кражби ,убийства , изнасилвания и т.н. им се разминават с по няколко години затвор и после пак на свобода… Затворите претъпкани пък и издръжката на един затворник е 1000 лв месечно, а пенсиите на хората работили и градили тази държава 120-130 лв… жалко е да ! Да не говорим,че вдигат цените на ток и какво ли още не по европейски стандарт но за жалост заплатите не . Време е за промени и докато си мълчим и търпим или правим 189 ден на ПАЛАТКОВИ протести няма променим нищо ! Вижте украинци , гърци , дори и румънците си свалиха правителството ! Нашите управници които избирате 20 години вече ни докараха до там да бягаме в чужбина ! Българино събуди се , че като гледам как не само по селата а и в градовете вече е останало почти само пенсионерско население след по-малко от 50 години ще останат само роми и турци в тази държава … Лъвски народ сме ! До кога ще живеем като мишки ?

 10. Ето това е проблема че има повече тъпи българи и турци и роми от колкото хора които гледат на пред и искат да постигнат нещо. Хора,които обвиняват османската империя за всичко което им се случва в живота е поросто нещастник,които не е послезен за обществото.

 11. Паула, като си гледаш от другата страна, що не вземеш да се изнесеш от България? Щом намираш тези Извращения като разчекване на коне,набиване на кол отнема на деца от майки за еничари за нормално то говори много зле за теб. Аз знам какво бих направила за моето дете, ще предам историята каквато е. Това трябва да направи всеки един от нас за да се съхрани като нация.

 12. Нека не забравяме,че тези кланета в Батак, Перущица и т. н. са следствие от Априлското въстание. Както много хора обичат да казват българите гледат все от лошата страна, българите все плюят, в този случай българинът нека се опита да погледне от страната на турците. Ако империята беше българска и някой народ беше въстнал, нямаше ли да бъде потушено всичко… А за живота на хора от различни етнуси според мен не са до толкова прави някои хора. Това смесване се е правело още в Персийскта империя, за да могат завладените народи наистина да станат част от империята. А и много от турците са били обикновени хора, с къща и двор, жена и деца, вършещ някакъв труд. Не всеки турчин е взимал съседакото дете за еничар. Не защитавам никого, просто поглеждам от различен ъгъл. И, по пътя на логиката, ако османците са ни избивали масово за тези 500 години сега нямаше да има деца, „чиито мозъци да бъдат промивани“!

  • Самият факт, че са се настанили по българските земи е показателен за извършената агресия. Сама говорите, че процеса на асимилация е от дълбока древност. Това като факт не е ли проблем, да се приеме, че нещата не са били розови. Дори само в една област на България да се има предвид извършените зверства, това не може да бъде повод да се уважават управленските методи на турската империя. И всяка подмяна на известните факти за извършените зверства не е нищо друго освен те да бъдат забравени.

   • Положението наистина не е било розово. Единственото, което ме подразни беше, че някои хора негодуват за това, че пише, че българите са живели заедно с турци и са обменяли опит, което е факт. Но темата за зверствата започна в коментарите. Никъде в поместените по горе снимки не прочетох нещо от рода на „В Батак селяните са се заключили в местната църква и турците са я запалили, за да ги изкарат на вън“ – без никакви пояснения. Каквото се е случило се помни и ако не от учителите, то поне от родителите ще бъде разказано на децата.

   • Щото ние сякаш не сме се настанили на византийски земи едно време и не сме ги избивали за това, че са си пазели земите, шибано двойностандартизирани невежи такива!

   • От коментара ти личи колко си запозната с историята, поради това няма смисъл да обяснявам подробно защо отговорът на твоя въпрос е „НЕ“.

   • Grace – Бързо се скрий и се засрами от абсолютното си невежество ! Никога не си чела историята на България и си позор за близките си !

   • Траките,истинските прабългари,са били по тези си земи много векове преди римската империя,чийто жалък остатък е Византия.

   • Че коя българка ще напише „етнУси“

   • Че кой българин ще пропусне запетаята преди обръщението „боклук“? Много адекватен коментар, наистина.

  • Павла, твоят мозък явно е вече промит щом си способна да напишеш това. Тук не става въпрос за различен ъгъл а за промит мозък. Провери и правописа си. Можеш да поработиш върху него…

  • Павло, не се прави на умна и толерантна като не знаеш как се пише „етнос“. Не е идеята да учим децата на добра или лоша история, ами да ги учим на истинска история, за да могат да си изградят мирогледа върху истини. Това в тия учебници е пропаганда, не е история. Когато променяме историята за да пасне на нечия идеология, както е в случая, единственото което правим е нашето обричане на това да я повторим. Погледни университетите в Америка – 30 години там преподават пълна карикатура на историята, особено на Втората Световна, и гледай – фашизмът се въздига там. Само защото говедата не могат да го разпознаят.

  • Другарке,българите са имали империи на различни места,но са очовечавали и цивилизовали местните. Тъпите турци и до днес са си мързели – затова мечтаят да се разпищолят /нарочна дума/ там,където са мародерствали.
   Колкото до промиването на мозъци,ти си негодна и за това.Просто различен ъгъл,според изказването ти.
   А Априлското въстание е било градинско увеселение,което твоят непромиваем мозък не харесва. Като турците,които се натискат да бъдат на чужда земя!

 13. Трябва да се създаде комисия и да се напишат нови учебници. Това е гавра с българската и световна история. Образователния министър трябва да се намеси или незабавно да подаде оставка.

 14. Крайно време е Министерството на образованието да излезе със становище по този въпрос, който няколко години ни вълнува, възмущава Ние ви плащаме заплатите , а вие чии интереси обслужвате ?!, Незабавно да се подведат под отговорност всички, на всяко ниво!!!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.