Мадуро налага визи на нарушителите на човешките права Буш, Чейни и др. от неговата анти-терористична листа

Венецуелското правителство отговори на засиленото притискане от страна на Вашингтон като отне правото на безвизово пътуване на бивши политици от САЩ, политици като Джордж Буш-младши, Дик Чейни и др., които бяха описани от президента на Венецуела Николас Мадуро като терористи, които са против хората по света.

009_mg_6831_1424890722_crop1424903953066.jpg_1718483346

„Взех решение да вкарам в листата на забрана хората, на които няма да бъдат разрешавани визи за да влязат във Венецуела. Това са политици от САЩ, които са извършили нарушения на човешките права. Те бомбардираха хората в Ирак, хората в Сирия, хората във Виетнам…. Това е анти-терористична листа,“ обяви държавният глава пред тълпата.

Тези думи бяха част от възторжените заявления на президента в събота 28-ми февруари пред хиляди демонстранти по улиците на столицата Каракас. Целта на това шествие беше да се отхвърли намесата на САЩ в южноамериканската държава, на което правителство са наложени нови санкции началото на февруари. Държавния глава призова към „глобален бунт срещу американския империализъм“.

„САЩ мислят, че са шефът, световната полиция… нещо се случи някъде, да кажем в Азия, и говорител на правителството на САЩ излиза казвайки, че такова правителство не трябва да прави това и онова нещо в Азия… ще приемем ли световно правителство? Стига толкова империализъм по света!“, заяви Мадуро.

По време на речта си, държавният глава обяви също и нови дипломатически мерки срещу САЩ, които включват в изпълнението си изискване на визи за всички граждани на САЩ, които посещават Венецуела.

„Те трябва да платят това, което плащат гражданите на Венецуела посещаващи САЩ,“ каза президента.

Мадуро обясни, че тези промени бяха създадени за да защитят венецуелците, след като бяха открити редица американски граждани, които взимат участие в актове включващи шпионаж на венецуелските власти.

Едно от тези най-нови открития включва задържането от граничните служби на американски пилот разпитван от властите. През изминалата година редица граждани на САЩ са били задържани заради участието си в протести опитващи се да свалят правителството на Венецуела, протести довели до смъртта на 43 венецуелци.

Въпреки последните мерки, Мадуро подчерта, че Венецуела продължава да цени отношенията си с американските граждани.

„Можете да разчитате на факта, че хората от Венецуела уважават народа на САЩ, и се признават за бтатски народи, тези решения са против империалистическия елит,“ заяви той.

Новите мерки ще намалят значително броят на служителите в посолството на САЩ в Каракас и представителите му ще бъдат задължени да информират местните власти за всички срещи, които възнамеряват да провеждат.

Дипломатическата институция на САЩ в момента има над 100 служители, а хората работещи в посолството на Венецуела във Вашингтон са едва 17. Венецуелският министър на външните работи, Делси Родригес, обясни, че дипломатическата мисия на САЩ ще бъде задължена да намали номера на персонала си точно до 17 през следващите две седмици.

Напрегнати отношения

Неотдавна американското посолство в Каракас беше замесено в дипломатическа кавга с администрацията на Мадуро, която се засили след откриването на планиран преврат срещу венецуелското правителство началото на тази година. Венецуелският държавен глава обвини Белия дом в заговор срещу правителството му и обвини персонала на посолството, да има задълбочени познания в заговора за преврат,а който твърди, че е финансиран с щатски долари идващи от Маями.

Преди откриването на преврата, от посолството на САЩ беше съобщено, че са се опитали да подкупят висши военни и държавни служители за да участват във въстания срещу правителството на Венецуела. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също направи поредица от изявления, обвиняващи венецуелското правителство в репресии след среща с жената на намиращия се в затвора лидер на опозицията, Лиляна Тинтори.

Текущите проучвания на общественото мнение сочат, че има значителна подкрепа сред населението за действията на правителството срещу САЩ. Според проучване на общественото мнение, проведено през февруари от опозицията чрез мозъчния тръст „Hinerlaces“, 92% от венецуелците са против всякаква външна намеса, докато 62% смятат, че на САЩ не трябва да бъде позволено да се произнася по вътрешните работи на страната.

През 2014 г., правителството на САЩ е издало 103 заявления срещу Венецуела, а от началото на тази година са направили 65. Само преди няколко седмици, администрацията на Обама също одобри увеличение на финансиранията за опозиционни групи и неправителствени организации (think tanks) във Венецуала.

Автор: Рейчъл Бутройд, venezuealanalysis.com
Източник: sott.net


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

One thought on “Мадуро налага визи на нарушителите на човешките права Буш, Чейни и др. от неговата анти-терористична листа

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s