Ангелов с/у Ангелов: 1 млрд. е лошо решение, 16 млрд. – много шум за нищо

863a9347ba47e8d54fde266b1c350588

Наред с днешните управляващи, които истеризираха срещу заема от 1 милиард на кабинета „Орешарски“, а сега говорят точно обратното и подкрепят 16 пъти по-големия заем на тяхното правителство (виж публикациите „Много е непочтено да вземаш такъв огромен заем“ и „Лъжите на реформиста“), Хаштаг-BG започва да припомня и мненията на проправителствените НПО и експерти от 2013 г. и сега. Вчера ви запознахме с пируетите в експертната мисъл на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии – „Ганев с/у Ганев: 1 млрд. е страшно, 16 млрд. не е страшно“.

Днес на вниманието на нашите читатели представяме оценките на на друг грантов чиновник – Георги Ангелов, който носи гръмката титла „старши икономист” на соросовата Фондация „Отворено общество”.

Неговите оценки също се променят в зависимост от това кой е на власт – от критика и отрицание на заема от 1 милиард при Орешарски до открито адвокатстване и бравурни изяви в подкрепа на заема от 16 милиарда на Борисов. За пълнота на картината трябва да се припомни, че Ангелов е част от групата свързани лица и НПО, които играят ролята на група за натиск на корпоративно-икономическата групировка на олигарха Иво Прокопиев. Той беше и кандидат за депутат от листата на СДС  през 2005 г.

През 2013 г. Ангелов се включва „експертно” в истеричната атака срещу заема от 1 милиард, заложен от кабинета „Орешарски”.

Така например, в интервю от 2 юли 2013 г. по bTV, цитирано и в редица печатни и интернет медии, „старшият икономист” изразява „опасения, че ако се емитира нов държавен дълг, се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари заради вътрешната несигурност в страната”. Независимата икономическа мисъл на Ангелов прелива и в „мащабни” политически анализи и оценки. „Очевидно правителството ще взема заеми и ще харчи, за да си плати оставането на власт”, отсича със самочувствието на политически гуру „старшият” Ангелов.

С идването на власт на подкрепяното от Георги Ангелов и останалите грантови чиновници правителство на Четворната коалиция, „независимият и обективен“ експерт очаквано запява съвсем друга песен по повод на 16 пъти по-големия заем, с който кабинетът „Борисов 2“ възнамерява да зароби следващите поколения.

В статия във в. „Труд” от 20 февруари т.г. под заглавие „8 милиарда евро – много шум за нищо”, „старши икономистът” напоително адвокатства на новия гигантски заем, с което правителството на Борисов заробва страната ни. Няма политически квалификации от типа „плащане на оставането на власт”, няма и помен от критика срещу управляващите. Критика все пак има, но тя е към депутатите, които критикуват заема „Борисов” – не били чели, не знаели какво са гласували преди. В страницата си във Фейсбук Ангелов брани с хъса на районен агитпропчик политиката на кабинета на Четворната коалиция и най-вече 16-милиардния заем.

Хаштаг-BG ще продължи да припомня позициите на днешните проправителствени НПО и експерти, които претендират за независимост и обективност, защото смятаме, че е важно да се знае кой от каква позиция говори и раздава оценки от последна инстанция. Още по-важно е, когато един и същи човек прави диаметрално противоречиви изказвания и внушения по сходни проблеми в рамките на малко повече от година.

Източник: Хаштаг-BG

Advertisements

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s