Ангелов с/у Ангелов: 1 млрд. е лошо решение, 16 млрд. – много шум за нищо

863a9347ba47e8d54fde266b1c350588

Наред с днешните управляващи, които истеризираха срещу заема от 1 милиард на кабинета „Орешарски“, а сега говорят точно обратното и подкрепят 16 пъти по-големия заем на тяхното правителство (виж публикациите „Много е непочтено да вземаш такъв огромен заем“ и „Лъжите на реформиста“), Хаштаг-BG започва да припомня и мненията на проправителствените НПО и експерти от 2013 г. и сега. Вчера ви запознахме с пируетите в експертната мисъл на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии – „Ганев с/у Ганев: 1 млрд. е страшно, 16 млрд. не е страшно“.

Днес на вниманието на нашите читатели представяме оценките на на друг грантов чиновник – Георги Ангелов, който носи гръмката титла „старши икономист” на соросовата Фондация „Отворено общество”.

Неговите оценки също се променят в зависимост от това кой е на власт – от критика и отрицание на заема от 1 милиард при Орешарски до открито адвокатстване и бравурни изяви в подкрепа на заема от 16 милиарда на Борисов. За пълнота на картината трябва да се припомни, че Ангелов е част от групата свързани лица и НПО, които играят ролята на група за натиск на корпоративно-икономическата групировка на олигарха Иво Прокопиев. Той беше и кандидат за депутат от листата на СДС  през 2005 г.

През 2013 г. Ангелов се включва „експертно” в истеричната атака срещу заема от 1 милиард, заложен от кабинета „Орешарски”.

Така например, в интервю от 2 юли 2013 г. по bTV, цитирано и в редица печатни и интернет медии, „старшият икономист” изразява „опасения, че ако се емитира нов държавен дълг, се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари заради вътрешната несигурност в страната”. Независимата икономическа мисъл на Ангелов прелива и в „мащабни” политически анализи и оценки. „Очевидно правителството ще взема заеми и ще харчи, за да си плати оставането на власт”, отсича със самочувствието на политически гуру „старшият” Ангелов.

С идването на власт на подкрепяното от Георги Ангелов и останалите грантови чиновници правителство на Четворната коалиция, „независимият и обективен“ експерт очаквано запява съвсем друга песен по повод на 16 пъти по-големия заем, с който кабинетът „Борисов 2“ възнамерява да зароби следващите поколения.

В статия във в. „Труд” от 20 февруари т.г. под заглавие „8 милиарда евро – много шум за нищо”, „старши икономистът” напоително адвокатства на новия гигантски заем, с което правителството на Борисов заробва страната ни. Няма политически квалификации от типа „плащане на оставането на власт”, няма и помен от критика срещу управляващите. Критика все пак има, но тя е към депутатите, които критикуват заема „Борисов” – не били чели, не знаели какво са гласували преди. В страницата си във Фейсбук Ангелов брани с хъса на районен агитпропчик политиката на кабинета на Четворната коалиция и най-вече 16-милиардния заем.

Хаштаг-BG ще продължи да припомня позициите на днешните проправителствени НПО и експерти, които претендират за независимост и обективност, защото смятаме, че е важно да се знае кой от каква позиция говори и раздава оценки от последна инстанция. Още по-важно е, когато един и същи човек прави диаметрално противоречиви изказвания и внушения по сходни проблеми в рамките на малко повече от година.

Източник: Хаштаг-BG

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s