Kак се финансира „Протестна мрежа“

Една статия от 18.08.2014

660_33d12930310db2e7287c5926be421940

Година след създаването й все още няма отговор на въпроса кой стои зад „Протестна мрежа“. Според официалния сайт на групата на Асен Генов това не е организация, а „постоянно действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол, готов да се противопостави на всяко управление, което подкрепя олигархични структури, корпоративни интереси и действа против ценностите на свободата, демокрацията и гражданското общество“, пише в свой анализ в. „Труд“.

Сигналите, които хората на Генов изпращат до прокуратурата срещу политици и бизнесмени, се подписват от определени хора, известни в публичното пространство със страничните си дейности, обвързаност с бизнес кръгове и чуждестранно финансиране.

Именно финансирането е основният въпрос, на който и до днес не се дава отговор. От групата на Асен Генов твърдят, че всичко става „с дарения, лични средства и лично време“.

Ето какво пише Николай Стайков от „Протестна мрежа“ и координатор на „антиправителствената информационна служба“ Noresharski.com.

„Всичко това беше направено с минимални разходи и скромни дарения. Най-големият ресурс – времето и усилията на хората – продължава да е безплатен“. Всъщност самият Стайков е сочен за здравата връзка между „Протестна мрежа“ и кръга „Капитал“. Изданията на Иво Прокопиев до днес отразяват позицията на протеста като „правилната“.

Стайков дълго време работи във вестник „Капитал“, бил е и негов заместник главен редактор, а сега се представа като „журналист на свободна практика“. Именно тук е сплитането на протестната мрежа и нейното финансиране. Само за 2011 година издателството на Иво Прокопиев „Икономедиа“ получава безвъзмездно от фондация „Америка за България“ 3 милиона лева. Те са по проект „В дигитално време“.

В същото време „Америка за България“ и още няколко чуждестранни фондации щедро финансират неправителствени организации, ръководени от най-изявените плетачки на протестната мрежа.

Ето и няколко факта:

Асен Генов, в началото представящ се като блогър, а сега като член на „Протестна мрежа“, е учредител на „Фондация 14 януари“ заедно с друг блогър Константин Павлов – Комитата. Още преди две години двамата признаха, че са получили общо 120 000 щатски долара от Институт „Отворено общество“ и от Тръста за гражданско общество. Парите явно са подпомогнали добре активното участие на Генов и Павлов на протестите. Двамата създадоха платформата „Гневни млади хора“, която громеше властта.

Факт е, че Генов си сътрудничи с Антоанета Цонева, която е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. И тази неправителствена организация използва чуждестранно финансиране. Институтът е получил от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа съответно 76 500 долара за периода 1 юли 2011 година – 1 октомври 2012 г. и 75 000 долара за периода 15 юни 2012 – 15 юни 2013 г. по проектите „Граждански дневен ред 2.0“ и „Програма за развитие и устойчивост“. Но има и още – през 2013 г. ръководената от Цонева неправителствена организация получава от „Америка за България“ 194 000 лева по проект „Гражданско общество и демократични институции“. Парите трябва да бъдат използвани за „разработка на електронно Ръководство в изборно законодателство, което ще бъде използвано в обучения, провеждани от Централната избирателна комисия за местната и областна изборна администрация“.

При назначението на предишното служебно правителство от Росен Плевнелиев, Антоанета Цонева влезе в изборния борд, създаден от президента и от премиера Марин Райков. При сегашното управление на Близнашки тя бе спрягана за министър без портфейл, който ще отговаря за организирането на предсрочния вот. Вместо нея бе назначена съдия Красимира Медарова, което предизвика острата реакция на „Протестна мрежа“.

Така възникна и въпросът има ли си протестът правителство? Въпреки че „Протестна мрежа“ отричат каквото и да е кадруване в настоящата власт, безспорен факт е, че министърът на правосъдието Христо Иванов е активист на Мрежата. Неговият подпис стои под сигналите в прокуратурата, които „Протестна мрежа“ изпраща там.

Източник: pik.bg

Advertisements

2 thoughts on “Kак се финансира „Протестна мрежа“

  1. Няма какво да се коментира.Нали целокупният български народ ги видя и ги оцени,като ПЛАТЕНИ БОКЛУЦИ,СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ .Не знам само как на ги е страх от народният гняв.,а той няма да закъснее.

  2. Приятели ОНЗИ ден изпратих мейл със ЕГН и БУЛСТАТИ на тия описани в СТАТИТИЯТА ако сте админ.на лични данни ПУСНЕТЕ текста НЕКА всеки да провери в търговски регистър истинността.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.