Бойкот на големите вериги: кратък наръчник с конкретни съвети за действие

Откакто стартира кампанията на ANONYMOUS BULGARIA за бойкот на големите вериги в страната, доста хора са объркани – какво конкретно трябва да се направи, за да е ефективна самата кампания. В много материали сме описали как точно тези вериги ощетяват потребителите, собствените си служители и националната икономика изобщо.

Сега ще разгледаме на кратко конректните стъпки, които всеки един от нас може да предприеме. На първо място: ПАЗАРУВАЙТЕ ОТ МАЛКИТЕ (КВАРТАЛНИ) МАГАЗИНИ. Вярно е, че и те малко или много зареждат продукти от същите големи корпорации, чийто артикули са по щандовете на големите вериги, вярно е и, че до някъде цените им са с идея по-високи (въпреки, че често този факт бива преувеличаван от медии и УЖ неправителствени организации, за да може масовият потребител да захранва чуждата икономика, а не родната), но се замислете над следното „кое е по-добре: да подкрепиш чрез избора си човек, който живее, плаща си сметките и гради бизнес в България като БЪЛГАРСКИ гражданин или да купиш нещо на прИмоция и парите ти да отидат моментално извън страната?“ Въпрос на гледна точка, може би.

Untitled-1

Второ: обикаляйте пазарите за плодове и зеленчуци. Там изборът е много по-голям от този в големите супермаркети, както и шансът да намерите пресни продукти на добра цена. Недостатъкът е, че ще отделите повече време за намиране на нужните продукти (вместо 30 минути в голяма верига ще пазарувате около час), НО по този начин ще намерите наистина по-качествени стоки, а и ще се раздвижите. Нека признаем, откакто в България навлезе западната мода на потребление, мнозина от нас свикнаха на режима “от вкъщи – в колата – на работа – през супермаркета /мола/ – пак в колата и вкъщи“. Какъв е смисълът да ходиш веднъж или 2 пъти в седмицата на фитнес, при положение, че се тъпчеш с всевъзможни боклуци и нямаш никакво движение с едничката цел да спестиш време?

Вероятно мнозина от вас помнят времената, когато нямаше големи вериги за пазаруване, където можеш да намериш всичко за кратко време, а вместо това имаше отделни магазинчета за отделните стоки – хлебарница, плод и зеленчук, месарница и т. н. Познайте какво – има ги и сега, въпреки мачкането от държавата и т. нар. “стратегически инвеститори“, познати още и като модерни колонизатори. Изберете един ден в седмицата (най-често събота или неделя), в който да излизате на пазар за продукти, които ще ви стигнат за изхранване през цялата седмица. Направете си списък и се придържайте САМО КЪМ НЕГО, не купувайте нищо излишно, дори и да сте въпреки всичко в голям супермаркет. Не забравяйте, че именно там стоките се слагат по определен начин, за да може да привличат клиентското око и излизайки от въпросния магазин, вие се оказвате с много повече закупени стоки от предвиденото. Та да се върнем на темата – избирате един ден от седмицата, в който можете да отделите между 1 и 2 часа за пазаруване, правите си списък на стоките и продуктите, които трябва да закупите, и започвате разходката си из магазинчетата. Първо е приятно да влизаш в различни магазини и да разгледаш различни стоки, а дори и да размениш по някоя дума с продавачката, второ – раздвижваш се, а ако имаш и компания, е още по-приятно, трето и най-важното: не пълниш вратовете на алчните собственици на чуждестранни вериги, а подкрепяш родния търговец и производител.

Всяко начало е трудно, затова ние осъзнаваме, че подобна кампания няма да постигне успех за ден или два, но всеки, който все пак не се е претопил напълно с овчелюдието, трябва да направи поне опит да промени част от навиците си, за да може промяната да започне.

“Ако искаш да промениш света, първо трябва да промениш себе си“ – Махатма Ганди


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!
Advertisements

21 thoughts on “Бойкот на големите вериги: кратък наръчник с конкретни съвети за действие

 1. Аз съм израснала на село там си взимаш кашкавал от мандрата направо зеленчуците си ги късаш от градината хляба сам си го месиш. Да наистина цените в малките магазинчета са по-високи, но пък е по-качествено щом можете да давате пари за скъпи дрехи и телефони може да отделите два три лева повече за храна щото тия храни от големите супермаркети не само унищожават икономиката, но вредят и на организма.

 2. А някой помисли ли,че хората,които работят в тези вериги,плащат данъците си в българия и че от техните осигуровки пенсионираните родители на противниците им си получават пенсиите.Стара поговорка гласи:“Не плюй в стария кладенец,преди да направиш нов!“а като гледам вие“Анонимните“ сте готови да заровите всички кладенци.След вас и потоп

  • Мисли ти! На всеки работещ във вериги магазини се падат закрити поне 10 работни места в нормалните магазини, работещите там помагат на корпорациите да унищожат малкия и среден бизнес, с цената на собствената си нечовешка експлоатация. Веригите натискат цените на българските производители и така допълнително влошават икономиката ни, но върхът е че те не плащат НИКАК данък печалба в България, освободени са, не го ли знаехте вие, които черпите „знанията“ си от хазарските телевизии? Укриват и оборот.

  • Веригите изнасят месечно от България 700 милиона евро печалба!!! Ако търговията си беше българска тези пари щяха да си остават в България и да стимулират местната икономика, а чуждите корпорации обезкървяват националната ни икономика, ето за това ТРЯБВА да се пазарува от български магазини, не е толкова трудно, аз го правя, и месото от касапските магазинчета е истинско и не е инжектирано с вода и фосфати, при печене не пуска вода, излиза по-евтино, по-вкусно е и не е вредно като инжектираното. И какво като плащат мизерни заплати и осигуровки, само това не стига. Силната и независима икономика се крепи на малкия и среден бизнес, корпорациите са път към разрухата, могат да съществуват само в метрополиите, където се стичат данъците от колонии като нашата, тук след тях ще остане само пустиня.

 3. За съжаление големи вериги-олигополизъм или даноне ни казва вече как да правим кисело мляко, по-точно как да не вкисва или да не е кисело, но да е пробиотично, „активия“ и подобни измами и за да го правят имат и вериги Карефур и т.н. , държавата почва да елиминира мандри с евродирективи и така ставаш роб, забележете, нямаме и армия, за да си в ЕС трябва да си 1во в НАТО, а като нямаш собствена армия храниш чужда и така нямаш право на глас…верига от затворени кръгове, които водят до робство! Това за киселото мляко е само пример, какво стана с казаните за ракия, производители на суджуци и подобни, всичко, което има сравнително малка трайност и се произвежда един вид сезонно се елиминира за да може големите, с ниски цени-модифицирани боклуци за ядене- да си направят техния пазар….

 4. Още имаш да учиш! Внимавай да не кажеш „хоп“, преди да скочиш. Не бъди така самоуверен, проверявай онова, което ти казват, на което те учат! Успех!

 5. Az aim ot malko ludogorsko selce po temata ste pravi no v moeyo selo ima6hranitelni magazina i vipreki vsicko nacenkite im sa dosta po visoki v sravneniye i tova avtomaticno me prinijdava da pazaruvam ot golemite marketi iztinata e ce nyamame nikakva politika za po dobra ikonomika or vsyaka gledna tocka

 6. Когато една държава доброволно унищожава своята икономика и не произвежда почти нищо,става така,че все още живите,“оцеляващи“ електориални единици са принудени да се превърнат в пазарни потребители на „мечтаните“ стоки,предлагани му от западните му „приятели“ ,на наложени му от тях цени,в техни магазини,да не би да изпуснат търговската печалба ,евентуално в български ръце. Разбрахте ли до къде достигнахме с предателството си,бедни ми народе.Може би не съм прав,че всички сме предатели.Едни са предатели,а други са предадени.А портретът на Апостола,ни гледа гневно,поставен над главите на ,една маймуна-президент и един хулиган-министър-председател,и чака от сън дълбок да се събудим. С Ъ Б У Д Е Т Е С Е Д Е !!!

 7. Да бе,ще се откажа да пазарувам от магазин,където има такова игромно разнообразие от стоки,цени и най-важното имаш достъп до всеки артикул-можеш да видиш срок на годност,да пипнеш,да помиришеш дори и ще пазарувам от кварталния магазин където продават хляб и мляко с огромна надценка и стоката е зад гърба на кисела продавачка!Аман от комунизъм и популизъм.Естествено,че по пазарите зеленчуците и плодовете са по-евтини и по-пресни от големите магазини,но другите неща човек може само там да намери!Дори и като емоция посещението в тези вериги е много яко!

  • Да пази Господ от такива „трезвомислещи“ хора. И да ви „имам“ яките емоции от това да се мотая в такива магазини. На това аз му казвам безмозъчни хора, които и грам представа си нямат, какви са последствията за нашата икономика, за нашето родно производство, за бъдещето на децата ви. Срам!

   • Ако искаш да ти кажа „последствията за нашата родна икономика“, щото очевидно и ти не ги знаеш, а аз това уча и рабтя. Има едно нещо открито преди 300 години наречено разделение на труда, което спомага на индивидите да специализират в производството на дадена стока и да я произвеждат с по-високо качество и на по-ниска цена (специализрали са все пак). Това чудо позволява изведнъж да се появят по-качествени и по-евтини стоки, но за хората станало трудно да разменят стоките си защото трябвало да обикалят от дюкян на дюкян което води до загуба на време и ресурс, което им пречи да сепециализират повече. До тук ясно ли ти е? Ако не ти е, очевидно си изключително тъп, и може да продължиш да си вярваш, че си всезнаещ, а всички други са манипулирани.
    Така, след като се появява нуждата от такива места, разни предприемчиви хора, си казват, абе аз що не взема да обиколя всички дюкянчета да сключа договори с майсторите, че ще изкупувам стоката им, а те ще ми правят отстъпка, защото имат гарантиран пазар от мен. След което ще продавам всикчите стоки с надценка, за да печеля и аз нещо, пък който иска, напълно доброволно, ще идва в моят голям магазин и ще спестява пари и време, а който не иска, напълно доброволно ще си ходи да си пазарува от дюкянчетата.
    Света се развил и хората спредли да пазаруват от дюкянчета защото осъзнали удобството на големите магазини, и малките започнали да изчезват.
    Когато това започнало да се се случва, разни хора които не са успели да се специализират, ами са си губели времето в интернет и са обеснявали, на всеки как света се контролира от юдео-масони, илюминати и прочее, са започнали да осъзнават, че изостават от света и са твърде тъпи да постигнат успехите на предприемчивите хора. Започнали да се чувстват ограбени и нарекли себе си борци за свобода, обединили всички други идиоти като тях, нарекли се „анонимни“, „окупатори“, „комунисти“, „социалисти“ и т.н. И репили, че щом на тях не им е изгодно нещо да е по един начин, значи никой друг няма право да се ползва от разни изгоди.

  • Абе, „ЛИН“, малко само пропускаш, че „родната икономика“ е главно в ръцете на алчно червено-кафявите комун-милицейски шайкаджии. Те са „национално отговорни капиталисти“ и прочее опорни точки. Та просветли ни, моля, тях ли е по-добре да захранваме/субсидираме и какви ще са „последствията“ (на български се казва последици) за „родната“ (комун-милицейска) икономика?

   • Не разбирам как ти даде сърце да напишеш тези глупости?! Владимирова засяга някои аспекти, в които има логика, макар да е в известен смисъл крайна, но твоите коментари са дори още по-грозни! Ако отделяше малко повече време за четене, вместо гледане на телевизия, щеше да си по-внимателен с думите. Написаното от теб показва силно непознание на материята и дълбоко неуважение, както към родителите ти, така и към техните родители, които, впрочем, са се борили, за да можеш да водиш по-добър и смислен живот! Не бива да си така краен в изказванията си, срещу теб стоят хора, някои от които с много по-голям житейски опит! А може би имаш нещо против споменатите?!

 8. Ако не са чужди монополисти на пазара ще са наши. Разлика няма да има защото ще се водят на чужди фиктивни компании някъде и пак няма да плащат данъци. Имаме го този пример с Белла България която почти има монопол на продуктите си у нас, а се води че е на холандци. Само че не е на никакви холандци, а на българските тарикати които убиват бели мечки срещу 60 000 долара. По-добре да дам пари на чужденци с култура и акъл, отколкото наши бай ганьовци който пак не плащат данъци пак дават минимални заплати и само избиват комплекси колко са „велики“ и как всичко им е позволено!

  • Бойкот на големите вериги няма значение дали са бг, или чужди. Големите стават монополисти и са вредни. Виж корпорациите каква диктатура правят в момента.

  • Не всички бг производители и търговци са бай-ганьвци и мутри. Има и много свестни хора. Ходете при тях.

  • Никой не те праща при български тарикати. Казват ти, да опиташ да пазариш от малките магазинчета-тези семейните,които изхранват едно семейство-работещото във въпросното магазинче.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s