Корпорацията (документален филм)

Само преди 150 години Корпорациите са относително непознато явление, днес те са доминираща институция в света… постепенно и у нас.the-corporationФилмът изследва въздействието на Корпорацията върху средата, обществото, децата, здравето, медиите,демокрацията, и даже върху нашите гени… филмът е критически поглед върху конвенционалното здравомислие относно ролята на корпорациите в съвременния живот. Филмът е провокация към адвокатите на икономическата глобализация. Добър повод за размисъл, дебат и действия….
Във филма участват Майкъл Мур (режисьорът на филма“9/11 по Фаренхайт”), Ноам Чомски, Наоми Клайн (авторката на “Без лого” No logo) и Милтън Фридмън (Нобелова награда за икономика). Със специалното участие на “Топ консултантите на ФБР относно психопатите” , защото както шеговито се изразяват в резенциите за филма: “Corporation” е изследване върху патологията на печалбата и властта. Филмът е представен на фестивала Сънданс. Първата прожекция на филма в мрежата на киносалоните на САЩ е била през април 2004г.

Advertisements

2 thoughts on “Корпорацията (документален филм)

  1. Нали Б.Б. БОРАВИ С ИНТЕРНЕТ!?! Е тогава му го метнете в пощата да го разгледа ,ще му бъде полезен след,като се натиска да управлява Да ама да управляваш не е едно и също,като да крадеш от направата на магистрали и от всичко останало все още в Родината.

  2. Управление на масите. При социализма, средствата за производство са държавна собственост, което е firewall срещу лукавите „инвеститори“. Управлението на масите при социализма е основано на ГАРАНТИРАНЕ оцеляването на ВСИЧКИ, при запазване дистанция МЕЖДУ привилегированата прослойка в обществото и масите. Управлението на масите в съвременните демократични държави с капиталистическа икономика (представителна демокрация), се основава на теорията на Ейбрахам Маслоу. Според Abraham Maslow, човешките потребности са пирамида. В най-широката част на пирамидата стоят физиологичните потребности – въздух, вода, храна. Следващото ниво по-нагоре в пирамидата е нуждата от топлина. Още по-нагоре – защитеност от врагове, т.е. собствен дом. Само когато всички те са удовлетворени, човек МИСЛИ за социални контакти, любов. Следва потребността от социално признание, известност. Още по-нагоре идват естетически потребности и още по-нагоре потребност за власт. Докато си гладен, гол и бос, НЕ мислиш за политика. Еднинственото неуспоримо предимство на капитализма е СВОБОДА на СЛОВОТО. И ВИНАГИ свободата на словото се натъртва като аргумент, за преимуществото на капитализма, пред социализма. Проблемът на свободата на словото, е че не се вписва в нито едно стъпало, на пирамидата на Maslow. Т.е. свободата на словото НИТО може да се потребява, НИТО открива възможности за някакъв просперитет. Основавайки се на пирамидата на Маслов, първата фаза на демократизиране на източноевропейските страни, започва със западни „инвестиции“ в сферата на топло- и електроцентралите, пречиствателните станции за питейна вода – техника, наричана „план на контролните точки“(milestone plan). Американската инвестиционна банка Goldman Sachs в нейно специално проучване прогнозира, че вече през 2025 година, една трета от населението на Земята ще бъде ЛИШЕНО от достъп до чиста питейна вода. За „инвеститорите“ въздуха все още не е интересен, поради физическите му свойства и невъзможността да ограничат достъпа до въздух. Следва либерализиране цените за електроенергия, отопление и вода, след което на голяма част от населението се налага да теглят потребителски кредити, за да издържат чуждестранните инвеститори. По-нататък монополизиране на комуникациите.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s