Бихте ли спрели да купувате от големите вериги магазини?

Бихте ли спрели да пазарувате от големите вериги магазини? Ако да, то защо бихте го направили? Ако ли не, то защо не бихте го направили? Имате да добавите нещо? Молим да ни пишете на коментари, очакваме вашите мнения.

earth-needle-istock_000008691779small

Advertisements

24 thoughts on “Бихте ли спрели да купувате от големите вериги магазини?

 1. Благодаря ви за тази анкета.Това е един въпрос, за който отговор зависи много неща.Ако в близост на нашето населено място няма нито един друг магазин от който да се заредим с месо, то не мисля, че ни остава голям избор от къде да пазаруваме. Може би няма значение дали е голям или малък, а това месото и всички останали продукти да бъдат пресни и свежи.

 2. Предпочитам големите вериги, защото там има всичко, мога сама да си избера, а не търговеца на пазара да ми пробута започващи да гният или изгнили плодове и зеленчуци. И като му направя забележка да се зъби като идиот. Също така да платя малко по скъпо, а не да ми се налага да купувам от циганите на пазара, понеже държат малко по евтино от българският търговец. Друг момент е мързеливият и идиотски държащ се малък търговец в кварталното магазинче до блока ми. Който го мързи да смята и те кара едва ли не насила да му носиш точни пари или стотинки, за да не ти връща ресто. Понякога и някои продукти ги няма, защото го е домързяло да поръча.

  • големите вериги са за такива като теб да им пълнят големите усти с 25 г телешко и др боклуци дето са ти набори

 3. Почти не ми се налага да купувам от супермаркетите. Живея в центъра на София и около нас няма много от големите супермаркети. Ходя на пазара за всичко. От там си купувам: пресен и вкусен хляб, сирене и салам добр качество, плодове и зеленчуци. До нас има месар и малки супермаркетчета за останалото. Големите супермаркети отбягвам, защото много по-лесно могат да те излъжат за сметката, губене на време е, когато търсиш нещо специално и трябва да обиколиш цял „склад“за стоки за това. Като ще е така – пазара е много по-приятно място., цените са доста по-сносни, качеството е по-добро.

 4. Както винаги в подобни ‘питанки’ моя отговор го няма, а той е: Да – бих спрял, но ако не мога да намеря на друго място това, което искам да си купя, пак бих влизал само за него. Например – мога ли да си купя авокадо от квартален магазин …..

 5. Пазарувам в големите магазини, защото пестя време. Храните, хигиенните материали, битовите предмети и пр са добре подредени. Имам възможност да ги пипна, разгледам, да се поколебая дали да взема или не.
  Не обичам моловете обаче. Десетина минути, прекарани в мола ми докарват главоболие, а много рядко ме боли глава. Повръща ми се от шарения, миризми, светлини и различни шумове. Моловете са места за тийнейджъри!

 6. Винаги има изход – купувайте българското.Нека изискваме да се върнат стандартите в българските хранителни продукти от времето на нашите майки и баби, нека се правят разяснителни кампании за боклуците, които влизат на нашия пазар. Да се задействат телевизии, вестници, общество… Когато видят, че нямат файда от нас сами ще се ометат. Но качеството, качеството е важно.

  • Как да се въведе БДС въпреки, че , уж, е въведен!? Когато няма производство, когато повечето хора замениха реалното с виртуалното и всеки гледа „по- лесното“, а има хора, които и едно дърво на са посадили, а връзката растение- животно е нарушена и заменена с изкуствени торове и т.н. Как да стане? Хубаво, търговските вериги ще се „ометат“ и кво правим после, алтернативата?

 7. А защо коментирате само хранителните супермаркети ? Някой наясно ли е , колко от моловете са на чужди банки? А същите тези банки в колко чужди марки за дрехи и обувки инвестират за да открият магазини в моловете им? Като казвам „инвестират“ , имам впредвид , че изцяло им правят магазините и им плащат първоначалното зареждане , рекламата и правят всичко възможно да подмамят клиентите в магазините им и винаги са позиционирани на най-добрите места , а магазините на българските фирми са винаги на отдалечено място и притискани с високи наеми .В известни марки , 70%-80% от стоките са на по 5-6 и повече години , но ви ги представят за нови !За доказателство вижте H&M ,ZARA и NEW YORKER и никой от тях не плаща в България данък печалба!!Някой наясно ли е колко български шивашки фирми и български търговци са фалирали през последните 5-6 години с помощта на общините в „лицето“ на общинските фирми “ паркинги и гаражи“ ?А знаете ли китайските магазини ДЕНЗЕЛ , в които всички се тикате да пазарувате , защото ви промиват мозъците , че като са китайци , продават по-евтино и с цялата си наглост, не дават фискални бонове и не плащат никакви данъци а отчисляват процент рушвет за да не ги закачат хрантутниците от НАП. Същите тези жълтури укриват по няколко десетки милиона ДДС годишно! Същевременно подлите служители на ОПГ/Оперативна Престъпна Група/ НАП мачкат българите с проверки и ревизии и докараха стотици българи до фалити,глад ,мизерия и унищожиха миналото им , бъдещето им и бъдещето на децата им! Е , кой е виновен ? Ние сами сме си виновни нали ? От завист, алчност и глупост!

 8. Въпросът следва да бъде отнесен към един изключително подценяван проблем – суверенна митническата политика. По-точно, нейната пълна липса! Заради членството в ЕС, българската държава е лишена от една златна мина от приходи и от един инструментариум за пълномащабна безотказна и прецизна протекция на родната търговия и на родните производства. Само пропуснатите ползи за за България, поради липсата на митническа политика, са в пъти по-големи от „икономическите ползи“ от членството ни в ЕС. В миналото списъкът на най-важните атрибути на държавността е започвал с наличие на граници и митници. Изравнителните мита на стоките, нетарифните митнически изисквания към стоките, количествените квоти за внос, митническите облекчения за износ, точните продуктови листи на националния внос и износ и т.н. са незаменими с нищо друго при осъществяване на успешни държавни политики за икономическото развитие. Не е възможно никоя икономика да оцелее при отворен пазар от типа, който е в момента у нас, тъй като потребителите решават на база на цената, друг критерий нямат на разположение, нито информация за лабораторен състав на стоката. Големите вериги работят само с големи партиди, никой местен производител няма място при тях. От друга страна цената на качествените потребителски стоки е по-висока в сравнение с цената на „индустриалния“ им аналог. Например свинското от внос или от големите комплекси, където прасетата са на соев шрот и антибиотици, е примерно с 2 пъти по-ниска себестойност от дворното селско прасе.

 9. Проблема с големите вериги е доста по-сложен. Те не могат да бъдат регулирани от държавата, защото техните собственици притежават и държавата. И когато някой се навдигне да призовава за държавни регулации нека първо да се замисли, че сега наличните регулации всъщност унищожават малките бизнеси правейки невъзможно тяхното печелившо функциониране.

  Пример за това е наличието в повечето щати в САЩ на лицензна такса от 1 милион долара за опериране на такси. Ако една корпорация има 10 000 таксита и един човек кара едно такси – таксата е същата. Това прави пределно ясно, че целта на регулацията и лицензионните режими е да унищожат малките производители, търговци и доставчици на услуги.

  Грижата на ЕС за правите краставици, щастливите прасета, високите хигиенни норми и прочие претексти също е целенасочена към утежняване на бремето върху търговците и производителите така, че да могат да оцелеят само големите.

  Затова трябва да си дадем сметка, че „държавата“ не се „държи“ от хората, а се държи от определен задкулисен елит, който притежава интернационалните корпорации и преформатира всичко в своя полза. Не случайно постоянно говорят за реформи, реформи, реформи. Даже вече имаме партия на „реформаторите“. От толкова години на непрестанни реформи – да е станало по-хубаво? Да станало е, но не за нас, а за големите вериги и корпорации. Това е целта на непрестанните реформи, да не говорим, че така се стресира бизнеса чрез непрестанна промяна на законодателството, налозите, таксите, режимите на работа и прочие. Всеки който знае как се сади градина, знае, че пресаждането на растение е шоково за растението. Постоянната промяна на законодателството по същия начин е шоково за хората и особено бизнеса. Ако едно растение се пресява непрестанно то никога няма да даде плод.

  Ето защо решението спрямо корпорациите трябва да се търси от корен. Трябва да се изграждат алтернативи, които са не само по-качествени, но и по-изгодни. Затова на този етап въпроса не е откъде купуваш, а какво предлагаш, какво създаваш, какво произвеждаш. Но кой въобще мисли за това? Всеки казва, че е трудно. Трудно е, но трудностите не са там за да ни служат за оправдание и летаргия, а за да ни накарат да израстнем над тях, да станем по-мъдри и по-силни, така, че да успеем да ги преодолеем. Трудността не съществува за да бъде камък за препъване, а камък за стъпване.

  Ето всеки разсъждава така – „изкам да си намеря добра работа“. Това е напълно сбъркано мислене характерно за робската психика. Човек иска някой друг да му създава работа, а той само да работи на готово за „добра“ заплата. Точно заради такова мислене корпорациите са взели такъв превес и имат такава власт. Вместо това човек трябва да разсъждава така: „как да СЪЗДАМ добра работа, добър продукт, добра услуга“.

  Преди време образователния министър обяви, че основен приоритет на българското образование трябвало да бъде да подготвя хората за пазара на труда. И всички кимат като овце. А защо на пазара на труда, а не за пазара на стоки и услуги? Защо хората да се обучават да бъдат слугинаж в нечия фирма, продавайки труда си, а не да бъдат творци, съзидатели, производители, изобретатели и да продават своята продукция а не своя труд?

  Ето защо борбата с корпорациите започва в ума, с начина по който се самоопределяме, с живота който избираме да живеем, а не просто с това откъде пазаруваме.

  Докато няма подобно пробуждане – всичко ще си остане празни и суетни приказки.

 10. От много време не ходя в големи вериги , пазарувам от квартални магазинчета , става много по – бързо и лесно , във веригите отнема прекалено много време .

 11. Големите вериги нямат място по централните места в градовете …в цяла Европа са изтеглени в покрайниите идоори извън населените места,за да могат да функционират местните …Но това тук е политика -продажна политика…Бих спряла да пазарувам ДА !!!

 12. За съжаление въпросът е подвеждащо формулиран. Струва ми се, че се доближава като формулировка до темата за развитието на ядрената енергетика в България отпреди няколко години…
  Предложените еднозначни отговори – да, не, не могат да бъдат обективни!

  Да, бих спрял ако разполагам с повече лично време…

  е същото като

  Не, защото към момента нямам свободното време, за да намеря алтернативата.

  резултатът – Ще продължавам да купувам…

  могат да бъдат намерени и други варианти на тълкуване (не обичам промените, мързи ме…). Неприятното е, че на практика не става ясно какво се крие зад категорично поставените отговори „ДА“ и „НЕ“.
  Формулировката на въпроса и отговорите би трябвало да е недвусмислена! Ако въпросът беше зададен безпристрастно или отговорите недвусмислено, това щеше да бъде избегнато. Все пак, благодаря за интересните теми в анкетите, успех!

 13. Харесвам кауфланд, защото има всичко на едно място, добре е подредено, просторно и светло. Понякога през зимата на пазара няма плодове и зеленчуци и купуваме от там. Има стоки, които не се предлагат другаде. Иначе не посещавам била, лидл, тарита. Харесвам и карфур поради същата причина както и кауфланд. Разбира се, че предпочитам храните от първа необходимост /яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци/ да купувам от производители, но рядко намирам такива. Иначе от препаратите за бита се старая да ползвам българските-най-вече Медикс. Мисля, че държавниците ни са родоотстъпници и ако ги интересуваше доброто на държавата и поданиците и, нямаше да водим този разговор.

  • Тези буклочарски вериги магазини са на мафията която жизнено се издържа от това че ни продава отрова а ние ги спонсорираме след като се самоубиваме, тези буклочарски бандитски магазини трябва незабавно да бъдат фалирани и унищожени ! Народе инвестирай в своя си икономика стига спонсорира световния глобализмобандитизъм, всеки един от нас може да произвежда биологична храна която да ни дава здраве и да имаме пари, докато купуваме стоки които не са произведени в България няма как да имаме гарантиран достоен щастлив живот !

 14. По принцип бих спряла да пазарувам от големите вериги ,но нямам друга алтернатива/спестяват време ,защото са добре заредени със всичко необходимо, /

 15. То има ли други магазини?Монополистите със съдействието на продажните правителства на СДС,а сега и на сменилите ги „Гербери“,задушиха,както родното производство така и родната търговия.Въпросите ви са ,като „след дъжд качулка“Сега на дневен ред е въпросът за властта.Или народа или те!Стига предателства от „народни“:представители,президенти,министри и кметове.Тези,които от сега нататъка изберем,ще се заклеват на площада,пред онеправданите,безработни,гладни и мръзнещи „електориални единици“.И не искаме да“обещават“,а да изпълняват воплята на народа,който според Конституцията на Пепублика БЪЛГАРИЯ, единствен има правото да властва.По времето на народното ВЪСТАНИЕ,от м.февруари 2013 година въстаналите, дадоха в писмен вид своите виждания и искания,как да се развива страната.В тези тезиси е развит и въпросът Ви за чуждестранните търговски вериги Тези разработки се намират от това време в Мин. съвет.Едни умуваха върху тях,а сегашните ги скриха,все едно,че не ги е имало и сега ,чрез Вас се правят на „куковци“ Е,добре,ясно!!Дошло е времето отново да припомниме всичко отначало,но сега по-категорично и без отстъпки.Пред кого да отстъпваме? Пред тези ,които ни унищожават?!! НИКОГА!!! РЕСТО НЕ СТРУВА!

 16. Колко трябва да си глупав, че да наливаш вода в чужда мелница?

 17. Моето мнение,че държавата чрез институции като данъчни най вече ,инспекции по контрол на храните,защита на потребителите и куп други лапачи следва да наложи контрол върху веригите.
  Не можем да ги игнорираме.
  Прилагат двоен стандарт при изкупуване на продукцията от българските и европейските производители.

 18. Зависи кои вериги имате пред вид. Има качествени и добросъвестни и отрицателни такива. Не трябва да се дава монопол на 1-2. Иначе в основата си те са просто един базар.

 19. Вече от години не купувам всичко което мога да купя от малко магазинче, но нека не се заблуждаваме. Малките магазини също зареждат от големите вериги тъй като купуват нещата с отстъпки, а дори да купуват от борсите то положението не е много по-различно. Единственото трайно и ползотворно решение е държавна собственост на големите вериги и регламентирана еднаква надценка за цялата страна която да отива за организирането на изкупуването на продукцията на местните производители планово по места. Организирано по смисъла на подаване на информацията за предполагаеми добиви напролет и гарантираното им изкупуване на постоянна цена от държавата обявявана в началото на годината. Нещо подобно беше бившият КООП който сега е частен и собственост на банка.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.