Какво всъщност представляват фирмите за бързи кредити?

Откакто в България “царува“ демокрацията, пазарната икономика и евроатлантически ценности, все повече българи живеят по американски, тоест на непрекъснат кредит. Според последни проучвания само 6% от българите могат да задоволят абсолютно всичките си нужди с доходите, които получават всеки месец.

Kredit

Разбира се, и в този случай нашите еврогейски “приятели“ са предвидили подходящо решение на проблема. След като стана ясно, че над 30% от потребителските кредити към банките са рисковани, поредното “ефективно“ решение се оказаха фирмите за бързи кредити. Нека първо видим какво представляват те. Това са финансови институции (подобни на факторинг компаниите в САЩ – не е случаен моделът на работа, нали?), които предоставят потребителски кредити в размер най – често до 2000лв. само срещу представяне на лична карта. По време на тяхното прохождане на българския пазар условията бяха неясни и обикновено лихвата надхвъляше 100%. След фиктивното въвеждане на Закона за таван на лихвите и хилядите съсипани човешки съдби тези условия като че ли станаха малко по – меки за потребителя, но все още лихвите, които предлагат тези фирми, са многократно по – високи от официалните за повечето банки. Но защо е така? Обяснението е повече от просто. Обикновено тези фирми вземат заеми от големи банкови концерни при многократно по – ниски лихви (обикновено не повече от 6% лихва, но и това е много) от официално обявените и след това предоставят същите тези пари (които така или иначе не струват и хартията, на която са напечатани) на крайния потребител, но този път при лихви над 20%. Малко хора са запознати с факта, че цената на лихвата, на която официално се взимат пари от Европа ( практически без значение откъде) , КЪМ България, е с фиксирана ставка, и тя е 3,5%. Както сами се досещате, разликата в лихвата е чистата печалба за тях. И това е печалба, многократно надхвъляща 50%, 60% или дори 100%. И докато медиите непрекъснато ни убеждават, че България е “рискова“ страна за инвестиции, финансовите къщи и банки продължават да отпускат “тънкажни“ кредити към България, за да е сигурно, че няма да остане и един незаробен потребител.

Друг интересен момент с тези иначе толкова отдадени на добруването на обикновения човек фирми е, че са предприели много масивна рекламна кампания по всички телевизионни и интернет медии. Колко мило и разтапящо сърцето само! Наети срещу солиден хонорар третодевизионни актьори се правят на хора от “народа“ и обяснява ли, обясняват, как еди – си – коя фирма за бързи кредити им “спасява“ живота всеки месец преди заплата или когато са в “нужда“ (каква обаче нужда не се уточнява). Как обаче функционират тези фирми отвътре? Обикновено те са на стария, но изпитан принцип на “пирамидата“. Най – висшестоящите са обикновено малък кръг от хора, по – известни като директори, от там нататък следва мрежа от екипи, като всеки екип си има “супервайзор“, който също е на фиксирана заплата (най – често от 1200лв нагоре, като всичко останало са бонуси, а месечният им доход може да достигне и до 3000лв, при условие, че екипът се е справил добре). Но не се заблуждавайте, че тези супервайзори са назначени на тази позиция вследствие на много труд и амбиция. Нищо подобно! Тяхната основна роля е буквално да натискат екипа си да търси все повече и повече потребители на кредити, за да може да се реализира дори и 200 – процентова печалба накрая на месеца. Общо взето тяхната роля е да са надзорници и нищо повече. Сега да видим и как седят нещата за самите работници от екипите. Това са най – често студенти или хора, които ползват работата като допълнителен доход, но дори и при това положение парите, които вземат са меко казано смешни, а разходите им за служебен телефон и дори транспортни услуги, тъй като работата е свързана с много обикаляне, не се поемат изцяло от фирмата. Официално те биват осигурявани на минималната работна заплата и това е реално и тяхното твърдо възнаграждение. Всеки допълнителен лев към техния месечен доход от тази дейност е резултат от комисионната при нов привлечен клиент или от погасяването на месечна вноска от вече вкаран в системата потребител. И какво излиза накрая – самите хора, работещи по най – ниските етажи на тези пирамиди, са принудени да лъжат, мамят и буквално изнудват своите клиенти, за да може накрая на месеца да вържат някак си баснословната сума от 600лв. Това, разбира се, ако не им писне и не теглят една нашенска на тези “преуспяващи“ компании. И докато едните лъжат и мажат, а другите се чудят как да погасят заема си, бордът на директорите пирува, тъй като не само печели от разликата в лихвите, но и от заплати на персонала си. В резултат по неофициални данни нетната печалба на тези фирми за бързи кредити може да надвиши и 200%, като при това положение нито банките са ощетени (тъй като самите те отпускат кредити на тези фирми), а още по – малко можем да говорим за ощетяване на горе посочените фирми. Общо взето всички са доволни с изключение на обикновения човек, който, както винаги, е излъган и прецакан.

И за да е всеобхватна мрежата на тези фирми за бързи кредити и изобщо цялата индустрия за отпускане на кредити, все по – често ще виждаме оферти за купуване на лизинг на определени стоки за бита (предимно електроуреди, но в някои случаи и автомобили). Какво се получава там – изплащаш дадения артикул на вноски, но отново с помощта и посредничеството на такава “услужлива“ фирма. Спекулацията с лични данни в случая би могла да бъде развита и в цял отделен материал, тъй като подобно на банките и тези кредитни институции предлагат онлайн отпускане на кредит, при което потребителят попълва пълните си данни от личната карта в сайта на съответната фирма и от там нататък въпросната фирма може да предостави данните му на когото и където си поиска, в резултат на което процъфтява и цяла една индустрия – фирмите по събиране на дългове.

И докато всеки втори се подвежда по рекламите тип „МНОГО ИЗГОДНО!“, “КУПИ СЕГА!“, “СПЕЦИАЛНА ПРОМОЦИЯ“, а държавата абдикира от нормалното съществуване на гражданите си, такива фирми ще жънат успехи, докато техните шефове от най – мощните финансови концерни ги потупват по рамото! Дали тази система ще продължи, зависи само и единствено от нас!

А ето и някои от ‚‘‘топ‘‘ фирмите за бързи кредити в България:

 1. Credissimo;
 2. Provident;
 3. CashCredit;
 4. Profi Credit;
 5. CrediHelp;
 6. Vivus.bg;
 7. CashBox;
 8. Рива Кредит;
 9. Easy Credit;
 10. Finance Center;

 

Разбира се, списъкът съвсем не е пълен, затова ще предоставя и списък с някои не чак до там все още развити компании в бранша, но не по – малко опасни:

Ай Еф Джи Лизинг
Фактор И.Н.
Фератум
Кредит Инс
Макс Кредит
РазПро Кредит
Назаем
ТЕРРА Кредит
Мини Заем
Кредиленд
Финанс Холд България
Уникредит Булбанк
Оптимал Кредит
И Заем
Ти Би Ай Банк
Топ Кредит
НетКредит
Сити Корект Кредит
Фрий Заем
Кредит Експрес
Сити Кредит
Смайл Кредит
КредиМакс
Тексим Банк
Хелп Кредит
Профит Експерт
Сис Кредит
Фреш Кеш
М. Б. Д. Финанс
Овергаз Капитал
Микро Кредит
Аванс БГ
Пърсънал Файнанс България
Варна Кредит Груп
„Фирма Бързи кредити“
Кредилайн
БНП Париба
Еврокомерс

 

Всички тези компании (било то ТОП от тях или не чак толкова развити) предлагат отпускане на кредит по телефона, онлайн, на място (в техен офис) или с посещение на техен консултант в дома Ви. Колкото и хубаво и удовно да Ви звучи, не се подлъгвайте, защото накрая Вие ще сте тези, които ще платите сметката и определено сумата няма да е никак приятна!

 

Advertisements

6 thoughts on “Какво всъщност представляват фирмите за бързи кредити?

 1. Не ме разбирайте погрешно, не мисля, че бързите кредити са нещо уникално и т.н., но все пак съществуват компании като Фератум, които са доказани фирми с история и репутация в цял свят. И да, това е бизнес, естествено че връщаш повече от колкото си взел, но когато това е прозрачно и е в нормални размери, а не взимаш 300 и връщаш 500, не виждам проблем и не виждам защо сте включил тях в списък с така наречените „не по – малко опасни“

 2. Добра статия, но не съвсем…, за това ще си позволя да задам последното и изречение като въпрос: Какво да направим „ние“(в частност аз), за да Ви повярваме, че „Дали тази система ще продължи, зависи само и единствено от нас!“?

  • Прегледай видеото, сам реши:

   Щом си на тази страница, ориентирал си се правилно. Пожелавам ти успех, не се плаши!

 3. Има стоки, които се ПРОДАВАТ и КУПУВАТ на смешно НИСКА цена. Друг е въпросът кой КАКВО плаща и кой КАКВО печели. Известно е, че парите СЪЩО са стока. Разбира се, това е така, докато съществува ВЯРАТА, че огромното количество постоянно печатани пари ще имат стойност и УТРЕ. Когато тази ВЯРА изчезне, хартиените пари внезапно започват да струват ТОЧНО колкото хартията на която са напечатани, защото тези пари реално НЯМАТ стойност САМИ по себе си. Човешкият мозък също може да се разглежда КАТО стока. Особено ако НЯМА проблем с печатането на пари. Защото хартия и мастило ВИНАГИ ще се намерят. Затова, колкото и да плати за ЕДИН качествен мозък, купувача и ВИНАГИ купувача е на огромна печалба. Защото качественият мозък има способността и да се РАЗМНОЖАВА. Трябва само хартия и мастило (пари), докато ОВЦАТА (мозъкът) НЕ разбере това, нали?! Парите днес НЕ се създават от хората, които произвеждат, а от представителни политици, правителства и финансови институции, които определят каква ще е стойността на вашия труд в зависимост от собствените им финансови интереси. В тази ИГРА Вие сте СИГУРНИЯТ губещ, вашият труд ВЕЧЕ е ПРОДАДЕН, вашата свобода ВЕЧЕ е ПРОДАДЕНА, вашите пари НЕ са ваши, те са Ви отпуснати в ЗАЕМ с ВИСОКА лихва. Лихвата е ВАШИЯТ живот. Разбира се парите са САМО инструмент, но този инструмент НЕ е във ВАШИТЕ ръце. Парите се превърнаха от СРЕДСТВО за оцеляване в СРЕДСТВО за поробване. Парите вече НЕ са следствие, а ПРИЧИНА Вие да сте роби тук и сега. Ето по този начин, представителната демокрация Ви ДЪРЖИ в робство. Защото робът НИКОГА няма право на ВЛАСТ и РЕАЛНА информация, точно като Вас тук и сега. Робът има право САМО да ИЗПЪЛНЯВА заповедите на ГОСПОДАРИТЕ си, точно като Вас.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.