Нашествието на религиозните училища

Броят на религиозните училища във Великобритания расте. Около 7000 училища, тоест едно на всеки три, сега е с религиозна ориентация. И докато коалиционното правителство проправя пътя на образование, основано на вярата, видният атеист и еволюционен биолог професор Ричард Докинс казва „Стига!“. В този страстно обоснован филм Докинс ни призовава да преосмислим последствията от верското обучение, което според него подмамва родителите и индоктринира и разделя децата.
Във филма е показана остра размяна на реплики с бившия министър на образованието Чарлз Кларк, църковния настоятел преп. Джанина Ейнсуърт и председателя на Асоциацията на мюсюлманските училища д-р Мохамед Мукадам. Включени са и разговори с детски психолози и ключови играчи във верското обучение, както и с родители и ученици. Докинс споделя и личната си история на родител. Той настоява правителството да спре да финансира нови верски училища и призовава обществото да зачита правото на детето свободно да избира в какво да вярва.

Advertisements

7 thoughts on “Нашествието на религиозните училища

 1. Не намирам в този човек нещо по-различно от това което преследва. Следващ своите убеждения се стреми да се противопостави на изкривяванията в някаква действителност, която първо не е навсякъде и от друга страна поведението и подхода му са налагащи се. Друг е въпроса, че науката само открива съществуващото, начините му на съществуване, законите на които се крепи и изхождайки от наученото го прилага в ежедневието ни. Факт е, че еволюционната теория е сериозно атакувана и опровергавана, като несъстоятелна не само на верска основа, но вече и научно – при това не от вчера. Но тези неща се случват в научните среди и поради цензурата остават скрити за повечето хора. За да имаш право на избор трябва да имаш достъп до различните възможни, за да научиш децата на правилното не означава да им кажеш прави така, но да ги запознаеш с възможностите. Този човек не видях да дава възможност – просто папагалски говори на децата.

 2. Човекът, такъв какъвто е, от пет хиляди години е един и същ. Всеки човек е изграден САМО от ДВЕ противоположни сили. Тези две противоположни сили ВИНАГИ предизвикват умишлено шизофренията във ВСЕКИ човек. В един момент ти си издърпван НАГОРЕ към висшето и си като светец, а в следващия момент ти си дърпан НАДОЛУ и се държиш като животно. Умът ти се обърква. Не можеш да бъдеш животно от цялата си душа – не можеш да си спокоен с животното вътре в тебе, защото има по-висшата възможност и тя е тук, и сега в теб, и продължава ВИНАГИ да те предизвиква. Но ти НЕ можеш да отстраниш животното. То е тук, то е твое наследство. Затова ти винаги РАЗДЕЛЯШ себе си на ДВЕ. Поставяш животинската част от себе си в подсъзнанието и съзнателно се отъждествяваш с по-висшата възможност, която в действителност ти не си и НИКОГА няма да бъдеш. Тази висша възможност е идеалът, целта. Съзнателно ти се отъждествяваш с целта, но подсъзнателно ти оставаш с началото. Тези две сили в теб ПОРАЖДАТ конфликта. Затова, докато ти не преодолееш човека, ти НЕ можеш да преодолееш лудостта. Човекът е лудостта. Всеки човек е луд. От пет хиляди години човекът е луд. Никой няма смелостта да каже на човекът, че той е луд. Човекът е УМИШЛЕНО изкуствено задържан в своето развитие. Човекът е задържан в продължение на пет хиляди години в своето развитие, за да бъде човекът ВИНАГИ в положение на любимо домашно ментално животно (идиот). Вярата, че ти си станал вече човек, това е доказателство, че ти си станал вече ЗАВЪРШЕН и пълен идиот. Вярата означава безусловно ти да вярваш, всъщност именно това означава ти да си идиот. Ето защо светът е пълен с идиоти, но никой не забелязва своя идиотизъм, даже и не подозира затова.

 3. Интересно, докато бяха религиозните училища почти 100% християнски – никой не намираше това за странно или ненормално.В хода на течащата ислямизация на Европа изведнъж религиозните училища станаха проблем. Проблема не е в тях ,а в това че някой от тях са развъдник на всякакъв фанатизъм който доказано ражда тероризъм. Тероризъм нямаше ,когато в християнска Европа нямаше ислямски училища ,допълнително капсуловащи съответния етнос.Исляма докара тероизма, но за това не могат да са отговорни всички религиозни училища ,а само ислямските такива. Великобритания (и в частност цяла Европа) бере плодовете от политиката на деситилетия държавен неутралитет по въпросите на вярата.Европа твърде лесно забрави ,че е родена и израснала върху християнството.Сега когато междурелигизния и междукултурния сблъсък дава своите плодове, Европа вместо да заеме едната страна и да се определи християнска ли ще е като морални цености и култура или ще е ислямска ,заема позицията на неутрален наблюдател – т.е няма значение.Дали обаче след 50 ,100 години ще е още люлка на световната култура ? Съмнявам се – исляма е войнстващ ,дори и под най-благочестивата си дреха.По силата на естествения прираст на определени популации, бъдещето на Европа е поставено на картата на полумесеца.

  • Прав си! Фанатизмът при някои мюсюлмански секти стига до там, че започват да се връщат в онзи див период на езичеството си, че ще започнат ( ако не са започнали ) да заравят дъщерите си живи.

   Фанатизмът е такъв, че „мюсюлманите“ следват сляпо думите на „проповедника“, а дори не са се опитали да прочетат Корана!

   Не си прав за християнските училища, струва ми се. Християнството е „пренаписано“ след първия вселенски събор във Византия. Съвременните християнски училища са християнски само по униформите на преподавателките. 🙂 До ренесанса християнството е унищожило, къде що има книга, която е „нехристиянска“ и къде що има красавица със зелени очи, „Защото само вещиците имали зелени очи!“.

   Може да прозвучи странно, но християнския и ислямския морал не се различават. Проблемът е в това, че никой не преподава истинско християнство и истински ислям. 😦

   Но си прав за това, че „християнските“ училища не създават проблеми, ако не броим проблема в Северна Ирландия. Нали войната там е на религиозна основа между две крила на „християнството“.

 4. „На сила, хубост не става!“ 😦

  Религията отдавна се е превърнала политическа доктрина и наистина е „инструмент за подчинение на масите“, както казваха комунистите. …Не, че комунизЪмът не е религия, де! 😉

  Религията не е вече начин за връзка с божественото! 😦

  Религията е вече начин за разделение на хората. 😦

  • Ти запитвал ли си се ЗАЩО е така? – Защото хората не търсят Бога, а-Мамона и… Бог им праща политиците. 😉

 5. С изричната уговорка, че религията (която и да е тя) и ВЯРАТА са две съвсем различни понятия и съдържания, лично за мен е двърде ясно защо се лансират религиозните училища не само във Великобритания, а и по света. Ако изкажа личните си съображения по въпроса, има голям риск да бъда оплют в последващите мнения. Затова само леко бих открехнал вратата към отговора. А той касае глобални и комплексни извънземни интереси на илюминатския елит на планетата Земя. Е, все пак, това е само един от инструментите за поробване на хората.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.