Искам да обърна внимание към икономиката …

Искам да обърна внимание към икономиката и върху самата дума като такава. според морфологичния разбор думата „ИКОНОМИКА“ разбираемо е да става въпрос за „ИКОНОМИЯ“ защо пиша тези думи в кавички? Ами вие виждате ли някаква икономия в „икономиката“? Аз лично виждам едно разхищение на ресурсите дадени ни от природата ценни метали и горива, техника храна и всичко горе долу. има огромни бунища по целия свят където се изхвърлят стотици хиляди тонове битов боклук който обхваща всичко описано в по горните редове и стотици още. Кръговратът на потреблението или може би кръговратът на дявола, е този кръговрат в който търсенето определя предлагането и тук включвам програмираното остаряване, какво е това? Произвеждат се все повече и повече стоки в изобилие а се изхвърлят много повече защо е така? Така е защото тук се намесва програмираното остаряване, какво е това? всички сме имали или имаме още стари вещи електронни които все още работят а са на много. много години вече, но в даден момент някой някъде е решил че това не е доходоносно и са решили да направят такива стоки който да работят достатъчно но не прекалено дълго и това са нарекли програмирано остаряване ето защо един телевизор сега трае около 10 години, а всички знаем за телевизора на баба и дядо който все още работят. така е всичката нова техника на пазара марки качество цена това не е гаранция за програмираното остаряване. Скъпи читатели как да действаме тогава? Ако не зависи от вас няма защо да се притеснявате освен ако не направите така че да зависи именно от вас и от нас и от всички тогава биха настъпили промени но това би бил сложен и дълъг процес защото всичко правено днес е в ущърб на богатия, а не на „малкия човек който е решил да живее нормално“

Aвтор:Shok

Advertisements

12 thoughts on “Искам да обърна внимание към икономиката …

 1. Има и друга версия за планираното остаряване.
  Поради неутолимото желание на потребителите за притежание на по-ново и по-модерно устройство, автомобил и прочие, производителите са принудени да произвеждат продуктите си с понижен, ограничен ресурс. Тъй като така или иначе консуматорите ще пожелаят подмяната в обозримо бъдеще, по този именно начин се намаляват крайните загуби за човечеството от преждевременно излезлите от употреба продукти…
  Това не оправдава производителите, но причините са и в консуматорите! А според общочовешките закони казано е – не изкушавай… макар да не е причина онзи, ядящия баницата… Очевидно и двете страни са се поддали на слабостта – производителите изкушават с нови модели, консуматорите изкушават с бързи печалби… Балансът е някъде там.
  В заключение – добре помислете имате ли нужда от новото, преди да пристъпите към него… Ако има ресурс в това, което вече имате – не посягайте към новото… парче сирене,… само заради модата! Постъпвайте разумно!

  • Именно ядящия баницата създава рекламите с които бе създадено консуматорското общество. Тази посока в която вървим е договорена още 89-та година, а още 70-те с отказването от системата Бретон-Уудс за обезпечаване на парите със злато е дадено началото на края. Човека е такъв какъвто го оформя обществено-икономическата система ежедневно.

   • Подкрепям, и не оправдавам и двете страни! Нужна е воля!

 2. Наистина трябва балансиран подход – животът на стоките трябва да бъде съобразен с времето за което остаряват морално и се появяват нови с много подобрения. Примерно за компютри, таблети, телефони и т.н. това време е около 3 години, за повечето електроуреди около 8-10, за автомобилите около 10 и т.н.

 3. Темата е много интересна, погледенте също този филм :

  Купи, хвърли, купи: Скритата история на планираното остаряване (2010)

  Има го в ютюб. Съгласен съм и с мнението на vlady по-горе, но като че ли трябва някак да се намери по-балансиран подход в тази област. Не знам как да се изразя, например една произведена в момента кола имаща разход 8 л/100 км да бъде така технически направена, че да може безпроблемно да бъде карана и поддържана примерно 20години, при положение че след този период ще излезе новия модел който ще има разход 6 л/100км. Същевременно същата тази кола трябва да бъде проектирана по начин по който по-голямата част от материалите вложени в нея да бъде възможно да се използват повторно. Въпреки че за тези 20 години може би биха се появили качествено нови материали, обезмислящи рециклирането на старите.. Но възможно ли е подобно икономическо планиране в условията на свръх-конкуренция, пазене на търговска тайна, борба за патенти между отделните корпорации и винаги търсене на максимална печалба? Поздрави

  • Плановото остаряване е един от трите стълба без които пазарната икономика не може да съществува. В този смисъл то е функция на системата и никой няма интерес да прави дълготрайни стоки при положение, че единствения начин да се движи дълговата икономика е чрез непрестанен растеж и кредитиране.

   http://www.aliceswonderland.eu/Alice-planned_obsolescence-bg.html

 4. Науката облекчава живота на човека – появяват се все по-съвършена техника, животът става все по-лесен, удобствата се увеличават. Примерно сравнете огромните шкафове с минимална функционалност от 60-те и 70-те години и съвременните компютри с далеч по-големи възможности и по-малки размери.

  • Облекчава за някои, само тия които имат парички. Пробвай да си направи операция или трансплантация на някакъв орган, да възможностите ги има, а ти имаш ли 200 хил. евро ? Неотдавна някой беше казал – когато бедните защитават богатите малко може да се направи…

 5. Да живее научно-техническия прогрес, да го духа човека ! Какъв научно-технически прогрес след като науката се използва за геноцид над човека, събудете се !

  • Да ,науката и нейните постижения се използват в полза на шепа хора от световния елит и техните корпорации. Живеем в диктатура на световната олигархия. Това е ужасно, защото връща хората назад,а напред отива само елита.

 6. Научно-техническият прогрес се развива с все по-бързи темпове и техниката остарява морално. Примерно телевизор на над 10 години има проблеми с приемането на съвременни формати, старите компютри не могат да работят нормално със съвременния софтуер, създават се все по-модерни и икономични устройства. Нормално е животът на стоките да е максимално близък до периода на морално остаряване – има случаи при които наистина е значително по-малък, но в повечето такива е съобразен. Никой не би купил телевизор работещ 30 години на висока цена при положение, че след 10 години няма да може да приема новия формат. Дълготрайните стоки парализират научно-техническия прогрес – никой няма да усъвършенства уреди и т.н. при положение, че няма шанс подобренията да влязат в производство тъй като старите уреди работят.

  • погрешно схващане..това, което си написал може да се обясни с две думи.Вика му се планирано остаряване а не морално.. и няма нищо общо със техническият прогрес.Има общо само и единствено от фалшивата нужда от пари.. аз и ти да се трепаме от работа в името на печалбата а не в името на прогреса ни като цивилизация ..И именно заради техническият прогрес, който сме достигнали нуждата от пари реално се свежда до 0%…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.