Внимание народе! Само ШИСТАЦИ се гласят за 43-то Народно Събрание!

Всички политици, които се канят да влязат в парламента са за шистов газ! Българите са против, но никой не ги пита!
Всяка партия – нова или от статуквото е за проучване и добив на шистов газ на територията на страната

Внимание – ще ни тровят с проучвания за добив на газ, чрез уж неконвенционални методи на сондиране! Безвъзвратно ще бъде отровена земята в Добруджа, подпочвените води, питейната вода, а добивът на земеделска продукция в този район ще стане невъзможен.

vranino6_1
При горния метод сондирането надълбоко носи и опасност от земетресения, като че ли не ни стигат наводненията и пороите!
Всяка една политическа партия – както тези от статуквото, така и новите, регистрирани за изборите са за проучване и добив на шистов газ!

Ето фактите:

Патриотичен фронт
„Против съм всички вредни за България проекти, какъвто е „Южен поток”.” Това каза Валери Симеонов, съпредседател на Коалиция „Патриотичен фронт” в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7. Относно това, че е бил винаги противник на проекта „Южен поток”, Симеонов коментира: „Не, аз съм противник на всички вредни за България проекти. Не е, че това е „Южен поток”, ако беше в полза за България, ако носеше приходи аз щях да бъда за”.
vranino5_2

На 31 август Патриотичният блок НФСБ – ВМРО обяви, че иска спиране на всякакви новопоявяващи се проекти за добив на газ в района на Добруджа и спешна информационна кампания за ползите, загубите и опасностите, съобщиха от пресцентъра на коалицията.
Две седмици по-късно, на въпрос за шистовия газ, Валери Симеонов каза: „Трябва да се направят сериозни проучвания дали в България има или няма шистов газ. Това ще ни избави от зависимостта от най-скъпата газ – руската”. „Нека спрем да робуваме да платените агенти от „Газпром”, каквито са голяма част от еколозите. Нека видим какво имаме. Шистовият газ не е някаква проказа, това е един добив, в който са постигнати максимални защитни екологични механизми – САЩ, Франция и т.н. Като бъдещ политик, бих предложил контрола върху проучванията и добива на шистов газ да се извършва от екологичните организации”, обясни той.

Реформаторски блок:
agrikol1_3
В навечерието на идването на Хилари Клинтън в България, Иван Костов внесе Проекторешение за отмяната на проучването и добива на шистов газ в България.
Костов не се интересува от това, че спирайки един „Южен поток” и заместването му с добив на шистов газ ще превърне поне ¼ от страната ни в пустиня и негодна за живеене, поради отравяне на водата и почвата-не отварям дума за земетръсния риск?За него е важно единствено да отстоява американските интереси и неговото лично благополучие!
„Въпросът с шистовия газ трябва да се реши хладнокръвно, а не алчно. Никога не съм покровителствала риска за сметка на печалбата“, заяви в Добрич кандидатът за президент 2011 година, Меглена Кунева. По думите й решение за добив може да вземе само при наличие на достатъчно безопасна технология и много строг контрол.
„Контролът по опазване на околната среда в България обаче не е ефективен. Нямаме достатъчно основания да кажем, че сме спокойни“, посочи кандидат-президентът.
Но нима на Кунева може да се разчита?

ГЕРБ
Участие в добива от българските находищата за нефт и газ обеща на американския бизнес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе на посещение във Вашингтон, където участва в кръгла маса на тема „Енергийна сигурност”, организирана от Търговската камара на САЩ.
evrovot3_4
„Когато ГЕРБ се върне на власт веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в българската акватория на Черно море. Затова – елате и участвайте в търговете. Това е огромна възможност за американските компании да инвестират в България и да развиват бизнес”, заяви Борисов.
Две години след масовите протести, които накараха управляващите да наложат мораториум върху добива от шистов газ, в ГЕРБ отново повдигнаха темата.
Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви вчера, че е възможно в следващия парламент да бъде създадена специална комисия, която да изследва практиките за този вид проучвания и добив на гориво. Според него откакто е наложен мораториумът върху проучванията и добива на шистов газ у нас, много неща са се променили, а едно от тях било навлизането на по-нови технологии. Думите му бяха подкрепени от бившия му колега Трайчо Трайков, който в момента е в редиците на Реформаторския блок. Според Трайков вече има европейски директиви, които ясно определят какви екологични норми трябва да бъдат спазвани. Подобни норми са приети и у нас, в България дори са по-строги, добави той и заяви, че ако се търси компания за добив на шистов газ, е много вероятно тя да не е сред лидерите в сектора, каквато бе американската „Шеврон“.
„Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница заяви пред БНТ Делян Добрев. – Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава трябва да го използваме наистина”, добави той.
И Делян Добрев и Трайчо Трайков, макар и в две различни партии повтаряха едно и също за „безвредността” на проучването и добива на шистов газ. – http://news.ibox.bg/news/id_526802778

ДПС
vranino7_5 14 юни 2012 г. Парламентът одобри редакцията на забраната на технологията за търсене и добив на шистов газ, която според еколози ще отвори вратичка за извършване на все още спорните проучвания.
Рамадан Аталай /който беше председател на енергийната комисия в последния парламент – бел. Л. М./ припомни, че при приемането на редакцията на забраната на технологията за търсене и добив на шистов газ, ДПС е искало закон, а не мораториум за шистовия газ, в който да се дадат определени решения за добив на конвенционалните ресурси и да се раздели добивът на шистовия газ.

БСП
14 юни 2012 година. „Слушам глупости как ни обясняват, че ще добиваме шистов газ с конвенционални методи. Това е производствен процес“, отвърна Петър Димитров от БСП. Той припомни, че при добива на шистов газ се вкарват 500 вредни вещества, едни от които остават под земята, а други – над и отравят водите.
Депутатът от Коалиция за България призова управляващите да кажат имената на фирмите, които ще добиват шистов газ в България.
„Няма да ви припомням основните опасности. Тези опасности бяха базирани на данни, които ни бяха пратени от американското посолство в София. И сега, когато от вас се търсят нови предложения, направихте ли си труда поне да прочетете това, което ви е пратил американският посланик Джеймс Уорлик“, попита Румен Овчаров.
„Става дума за земетресения, които са предизвикани от тази технология – допълни той. – Направихте ли си труда – поне по някакъв начин да уточните какъв ще бъде ефектът от това, което ще искате да правите върху водоносните слоеве в Добруджа“.
„Споменах ли тук, че технологията с химическо извличане на минерални ресурси от земните недра не е нова. Тя десетилетия е използвана в България и последствията от това използване все още не са премахнати и затова – не казвайте нищо. Става дума само за едно просто нещо. Сигурно сте чели Джек Лондон и си спомняте как се надбягваха едни хора с едни кучешки впрягове, за да забият първи колчетата? Цялото това бягане и цялата тази промяна е именно за това – едни фирми да „забият колчетата“ за добива, който ще се случва след известен период от време. Кажете просто фирмите тук, за да престанем с този цирк“, каза Румен Овчаров.vranino8_6

Тогава управляваше ГЕРБ. След това на власт дойде правителството на Пламен Орешарски и вицепремиерът Даниела Бобева – http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B2%D0%B0
Кабинетът прие Решение за сондажи във Вранино, което може да прочетете ТУК: http://www.moew.government.bg/files/file/Nature/Natura%202000/Reshenia_2014/Reshenie_28-OC_2014.pdf

По повод сондажите във Вранино веднага се възобновиха протести в над 20 града в страната по повод разписаното разрешение единствено и еднолично от служебния министър на екологията Светлана Жекова, от БСП също се обявиха против разрешението на МОСВ. Това е задкулисна и изгодна за фирмата сделка, с която се преследват икономически интереси, твърдят социалистите. Според Антон Кутев не е от значение дали проучванията се отнасят за шистов или въглищен газ, тъй като и в двата случая съществува достатъчно голям риск за природата на региона. Левите изказаха съмнения, че методите, с които ще бъдат извършвани проучванията, не са съобразени със законодателството на страната ни, но…
Но Проучванията за природен газ в Добруджа са започнали още през 2000 г., а през 2008 г. е станало ясно, че там има залежи. През 2010 г. правителството на ГЕРБ е взело решение да се сключи договор за търсене и проучване. Самият договор обаче е бил сключен чак през април 2014 г. В изброените години на власт са били: сините с Иван Костов, БСП, ГЕРБ, а сключването на договора /припомням-Л.М./е станало по време на управлението на Пламен Орешарски с вицепремиер Даниела Бобева.

България без цензура
vranino3_7
Тук ще бъда кратка: Николай Бареков, така нареченият лидер на тази политическа партия покани генерал Уесли Кларк /главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 година. Той командваше ударите на НАТО в Югославия, когато бяха убити десетки хиляди цивилни, мирно население – бел. Л. М./ на едно от партийните си сборища, който е лобист на шистовия газ от най-висок ранг. Т. е. Кларк замени войната с друг начин на изтребване на хора.

Служебното правителство – Георги Близнашки

В няколко града на страната се проведе протест срещу решението на МОСВ да съгласува програма за търсене и прочуване на нефт и газ в района на Вранино. Протестът бе срещу подписаното разрешение за пет години от служебния екоминистър Светлана Жекова за проучване за добив на въглищен газ в района Блок „1-11 Вранино“ в Добруджа.
Активистите еколози имат готовност да внесат няколко възражения и жалби до ВАС, които да спрат изпълнението на разрешението за Добруджа. Въпреки това те призовават Жекова сама да оттегли разрешението, което е дала на американската фирма, която ще проучва и евентуално ще експлоатира находището.
Протест срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа се проведе и в Бургас. Поводът за недоволството е решението на служебното правителство американската компания „Парк Плейс Енерджи” да проучва за въглищен газ в Добруджа.
Еколозите са се хванали с нелеката задача да разяснят на българите колко вредно за природата и за здравето на хората са не само добивът но и проучванията за извличане на шистов и въглищен газ от Добруджа, където са водното огледало в земните недра в България и най-плодородните почви.
Мариана Христова от Асоциацията за забрана на шистовия газ каза пред протестиращите, че у нас, в двете министерства – на икономиката и на екологията нямаме компетентни хора, които могат да диагностицират практиките на тези компании и да оценят доколко са опасни за природата и здравето техните методи на проучване и добив.

vranino4_8

„За пореден път сме поразени от некомпетентността на държавните органи, защото първо – госпожа министърката е била длъжна да прочете много добре мораториума, който ние имаме. Мораториумът върху фракинга гласи, че е забранена всяка друга технология, която нагнетява под налягане вода с химикали, отвори и пълнители и е с цел вадене на газ. Разширява стари пукнатини или отваря нови. Това включва всичко това, което компанията „Парк Плейс Енерджи“ е разписала и го е кръстила като конвенционална технология. Конвенционална технология представлява един прост сондаж и газът излиза отгоре сам. В случая, ако е било технологично възможно, самата компания там е написала, че има около 400 сондажа, този газ отдавна е излетял в атмосферата” опонира Христова на министър Жекова в предаването „Тази сутрин” на bTV от 4 септември 2014. – Първо – това е нещо, което всеки може да провери в Google дори и да провери какъв е таргетът на фирмата. Фирмата е написала, че целта й е cold beds methane, което означава газ от въглищни легла, написала е газ от пясъчници и шистов газ.

На интернет страницата на „Парк Плейс Енерджи” – http://parkplaceenergy.com/bg/projects/vranino-gas-project/ се вижда какво заявява фирмата, но истината уви, е друга:

И трите са неконвенционални залежи, неконвенционални залежи не могат да се работят с конвенционални методи. Защото, за да излезе газ вие трябва да осигурите силен натиск и разбиване на тези образование, без значение какви са и без значение как ще наречете технологията. Заради това и нашата технология в забраната не е наречена само фракинг, а пише и всяка друга технология, която прилага подобно налягане и разбиване. Технологията е абсолютно еднаква, и когато ние протестирахме тук срещу фракинга, срещу същата тази технология метан от въглищни легла протестираха хората в Австралия и имаха тежките последици. Това е абсолютно едно и също. Министърката е длъжна да го знае… смятам, че още МИЕТ е трябвало абсолютно и веднага да прекрати и да уведоми фирмата, че е невъзможно, на основание на съществуващия сега мораториум, тя да гони подобни цели. Това нещо трябва да се каже на инвеститора преди това, а не след като вече е инвестирал между 8 и 10 милиона евра за проучване, което не може да завърши без тази технология.
Проблемът не е само фирма „Парк Плейс Енерджи Корп.“, на бюрото на Жекова стоят исканията на още дузина фирми, които са написали неконвенционалните си технологии, които са забранени съгласно съществуващия у нас мораториум, но които се представят като конвенционални, поясни тя и ги изброи.
Шистов газ, coalbed methane, tide natural gas … всичко това са неконвенционални залежи и е технологично невъзможно да се експлоатират с конвенционален метод – прост сондаж. За да се вземе концесия е необходимо да се докажат търговски количества газ на устието на сондажа, което не може да бъде получено без да се приложи разбиване на пластовете долу. т.е. фракинг или която и да е друга технология, която причинява тези разрушения и е забранена съгласно нашия мораториум. Никой не би направил инвестиция от 8-10 милиона евро при положение, че знае предварително, че не може да довърши проучванията.

Page-BgTexture_9
Приложението можете да проследите http://lex.bg/laws/ldoc/2135458102

На 14 септември 2014 в предаването Факторът „Кошлуков, двама сторонници на сондирането – Христо Казанджиев и Илиян Василев се появиха, за да ни убеждават как ще се проучва за газ за въглища, а не за шистов газ, въпреки че по-горе написах какво призвана самата фирма, сондираща във Вранино. Фирмата е написала, че целта й е cold beds methane, което означава газ от въглищни легла, написала е газ от пясъчници и шистов газ.
Опоненти на тези двамата събеседници Кошлуков не беше поканил в студиото. И двамата ни убеждаваха как се говорели лъжи за замърсяване на природата, как засегнатата земя щяла да бъде някъде от 5 до 10 кв.км!
Но върнете се на оригиналната страница на „Парк Плейс Енерджи” – http://parkplaceenergy.com/bg и ще прочетете, че площта за сондиране е 98,205 акра (397.42 кв. километра), нещо, което е „пропуснато” в българския вариант за този проект?!
Факт е, че сондажи в Добруджа вече са направени и то стотици, за нито един от тях не е правена Оценка за въздействие на околната среда!
А отровите от това проучване, а водите, които се изсипват при сондирането – всичко отива в подпочвените води и се разпространява хоризонтално, като отравят необратимо почва, води и продукти от селскостопанска продукция!
След предаването на Кошлуков извън студиото е станал скандал, който бе отразен в Централната новинарска емисия на тв7 – единствената телевизия, която даде трибуна за тази болна тема!
Повече в продължението по темата.
Повече за отравянето на природата четете в следващата публицакия, където ще припомним и филма „Gasland”

Автор Люба Манолова

Източник: http://lubamanolova.info/razledvania/2014/2932-vsichki-polititsi-koito-se-kanyat-da-vlyazat-v-parlamenta-sa-za-shistov-gaz-balgarite-sa-protiv-no-nikoy-ne-gi-pita

Advertisements

3 thoughts on “Внимание народе! Само ШИСТАЦИ се гласят за 43-то Народно Събрание!

  1. Добър материал.Четем коментарите на представители на водещите политически партии.Почти всички текстове са фокусирани върху необходимостта да се изясни имаме ли запаси от енергиини ресурси и дали те имат промишлено значение.Това добре.Но защо с лека ръка се подминават проучванията извършени до 1990 год.,които са правени както за територията на страната,така и за шелфа.Да проучим собствените за страната ресурси е важно, но дали самото проучване не крие рискове?Мнението на Валери Симеонов ме провокира главно заради категоричната му оценка за „Южен поток“-ненужен бил този газопровод.Кой са експертите,консултирали лидера на НФСБ не се посочва.Ето какво му казвам на г-н Симеонов по този повод.Русия има газ и предлага на 8 европейски страни да предоставят части от своята територия,където ще мине трасето.В България неговата дължина се разчита на 520 км.Нека да приемем,че по това трасе всички земи са обработваеми и че имат собственици,т.е отстъпването на собствеността руската страна ще възмезди с цена от 2000 лв. на декар,каквато в БГ няма.В границите на 1 декар работниците ще разкопаят ниша с ширина 6 метра, т.е на отстъпване (за временно ползване) подлежат 600 кв.м., или от 10 000 кв.м собствениците ще получат по 120 лв. на декар.Следователно 1 километър ще се разплаща със сума от 1200 лв.Предлагам сметката за трасето от 520 км. да я направи някой средношколец със средна успеваемост.Когато този първи етап приключи,тръбите се полагат и след това се насипват, т.е отдаденото за временно ползване се възстановява като собственост и по предназначение.Както се вижда до тук руската страна има работа със собственици на обработваеми земи, но е погазен суверинитета-няма я българската държава.Какво да поискаме от името на БГ, г-н Симеонов?Установената практика е следната: 1/Строителството на трасето да се поеме от наши фирми (посочват се 3000 човека за 1 год.).2/За поддръжка и експлоатация задължително да се осигурят 500 работни места, за които предлагам месечно възнаграждение от 2500 лв.3/Нашата държава има право и на такса пренос.Некка да я определим по следния начин: към днешна дата „Газпром“ плаща годишно по 116 млн.лв. на БГ държавата за съществуващото трасе за пренос на 18 млд.куб.метра газ.На руския монополист да му поискаме разплащане по реципрочност-за „Южен поток“ таксата е логично да бъде 4 пъти по-висока, т.е годишно по 464 млн.лв.Господин Симеонов, горните разсъждения съм ги дефинирал и кръстил като базисен разчет.Характерното за този разчет е,че разходите ги плаща само и единствено руската страна.Втората особеност на базисния разчет е, че в него няма подкупи.Лично на Вас предлагам да защитите проекта в този му вид,като пожелавам на НФСБ добро представителство в следващия парламент.Има и още нещо.Казвате,че руското гориво е скъпо.Това пък кой Ви го е внушил?Към днешна дата италианците плащат по 420 долара за 1000 куб.метра. и по думите на техни експерти това е много по-изгодно в сравнение с доставките от други страни..Пак от италианска страна се посочва,че качеството на руската суровина е неконкурируемо.Господин Смеонов, финализирам коментара с кратко разсъждение по въпроса за руския монополизъм и нашата зависимост от енергиините доставки от тази държава.Една държава е завсима,когато е окупирана или анексирана.В този смисъл ние не сме завсими от Русия.Никой не ни пречи да купуваме газ примерно от Катар и Либия,както и от Гърция и Турция.Много скоро скоро ще можем да купуваме и от Азербейджан (находището „Шах-Дениз“).Тогава ще разберем истината за прословутата наша зависимост.

  2. То това е ясно американски подлоги като цяло всеки си гледа интереса

  3. Г-жа Манолова, след като има нарушение на процедурите и законодателството сезирайте прокуратурата и Европейската комисия, все пак не сме село без кучета.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s