Историци алармират, че българската история се подменя с чудовищни лъжи!

Учебник за 3-ти клас „Човек и общество“ съдържа чудовищни лъжи за историята на България. Странното издание учи невръстните дечица, че българите живели щастливо и сговорно с поробителя по време на турското робство. Имали неограничени права, дори и да изповядват свободно православната религия.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87411731c13caffa7b3c56ea92b495832406

За безумните уроци алармира директорът на регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Потресен, той написа в личния си блог: „За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”.

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи: „Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“. По въпроса толкова, обесването не е споменато. Според историкът Костадин Костадинов третокласниците остават с впечатлението за един справедлив процес и заслужена присъда от Апостола.
И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат: „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ .
„Като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Но като прочетох, че с нашите опълченци на Шипка се сражавали и румънци- вече не исках да си късам дипломата. Исках да я подпаля… „, коментира шефът на РИМ в Добрич.

Източник

Advertisements

9 thoughts on “Историци алармират, че българската история се подменя с чудовищни лъжи!

 1. Това е недопустимо. Нека не позволяваме на разни подлоги да променят българската история и да ни откъснат от корените ни !

 2. Историята е средство за индоктринация и възпитание, за изграждане на самосъзнание.За настоящите неолиберални поробители на Отечеството – ЕС и САЩ , за да си осигурят и обезпечат безпроблемна и вечна власт над територията на някогашна България, младото поколение задължително трябва да се изгражда и индоктринира така, че след време то да не се самосъзнава като българско.На тях не им трябват родолюбиви синове и дъщери на Отечеството, защото са заплаха за тяхното господство. На тях им са нужни космополити, потребители.Затова и ще видите все повече такива и още по-долни лъжи и манипулации в учебниците.Да не се чудите и защо след време ще махнат изцяло изучаването на Иван Вазов от учебниците.
  Той е русофил и родолюбец, въздигаща националната гордост до висини.Следователно ненужен и дори опасен за младите и тяхното либерално глобалистично възпитание.

 3. Българската история е нещо свещенно! Та, ние се осъзнаваме, като личности с българско съзнание, дух и корен, с патриотическа принадлежност, именно и посредством историята; наред със семейната среда на възпитание и обществото. В този смисъл, допускането на такъв фалшив „учебник“, въобще да се отпечата, а пък да не говорим, че влиза в образователната система, говори най-малкото за липсата държавност – нейна е отговорността да контролира недопускането на подобни „учебници“, които са лъжливи, с манипулативна цел, за сметка на обективната историческа наука! Освен всичко, тези „учебници“ обиждат българското национално достойнство, в собствената ни страна, чрез представянето измамна „история“. Иначе, БРАВО на г-н Костадинов, той е ПАТРИОТ! Обаче, не е въпросът в неговата навременна и правилна реакция, за да реагира обществото и учените – въпросът е, къде е била държавата и институциите, и защо са позволили отпечатването на фалшивия „учебник“?!

 4. Нужен е нов учебник по история базиран на великата книга „Краткосмешна история на България“. В тази книа има много важни факти от българската история неспоменати досега в официални издания.

 5. протести в САЩ е имало, безспорно, и румънци са участвали, но не на Шипка. А въпросният да си скъса дипломата, няма да сгреши, защото и не го са го учили в университета, че България е основана в 681 г. В университета се учат не по- малки глупости и небивалици.от там глупостта идва и по- надолу в образованието. работата на историците е да пишат книги с истината и да ги разпространяват, а не да си късат дипломите….

 6. Това е Историческа МЕРЗОСТ, чиято ЦЕЛ е да УНИЩОЖИ всяка ИСТИНА за създаването на Българската Държава, границите и заселищата й; управниците й; възхода и падението й…, като по този начин ПОКАЖЕ „лицето“ на една ДРУГА България, която и самия Господ НЕ ПОЗНАВА!

 7. Естествено че няма как да бъде реално, който държи парите държи и историята и нашите деца ще учат тази бълвоч, после техните деца, другата бълвоч, и така само помия девет поколения…

 8. Струва ми се, че има само едно решение:

  „Боят настана, тупкат сърца ни!“

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.