Историци алармират, че българската история се подменя с чудовищни лъжи!

Учебник за 3-ти клас „Човек и общество“ съдържа чудовищни лъжи за историята на България. Странното издание учи невръстните дечица, че българите живели щастливо и сговорно с поробителя по време на турското робство. Имали неограничени права, дори и да изповядват свободно православната религия.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87411731c13caffa7b3c56ea92b495832406

За безумните уроци алармира директорът на регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Потресен, той написа в личния си блог: „За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана”.

Това обаче не е най-страшното в учебника за третокласници. В урока за цар Симеон Велики на 48 стр. ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“. Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. Последният български цар Иван Шишман от Второто Българско царство пък въобще не е споменат дори и с една дума.

За още по-голям срам на авторите Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи: „Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“. По въпроса толкова, обесването не е споменато. Според историкът Костадин Костадинов третокласниците остават с впечатлението за един справедлив процес и заслужена присъда от Апостола.
И ако това ви звучи скандално, почакайте да стигнете до страница 68, където е описано Априлското въстание. От там ще научите новината, че въстанието е съпроводено с протести в САЩ!!! Да, няма грешка – Америка се вдигнала на протест! Ето и точния цитат: „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ .
„Като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Но като прочетох, че с нашите опълченци на Шипка се сражавали и румънци- вече не исках да си късам дипломата. Исках да я подпаля… „, коментира шефът на РИМ в Добрич.

Източник

Advertisements

9 thoughts on “Историци алармират, че българската история се подменя с чудовищни лъжи!

  1. Това е недопустимо. Нека не позволяваме на разни подлоги да променят българската история и да ни откъснат от корените ни !

  2. Историята е средство за индоктринация и възпитание, за изграждане на самосъзнание.За настоящите неолиберални поробители на Отечеството – ЕС и САЩ , за да си осигурят и обезпечат безпроблемна и вечна власт над територията на някогашна България, младото поколение задължително трябва да се изгражда и индоктринира така, че след време то да не се самосъзнава като българско.На тях не им трябват родолюбиви синове и дъщери на Отечеството, защото са заплаха за тяхното господство. На тях им са нужни космополити, потребители.Затова и ще видите все повече такива и още по-долни лъжи и манипулации в учебниците.Да не се чудите и защо след време ще махнат изцяло изучаването на Иван Вазов от учебниците.
    Той е русофил и родолюбец, въздигаща националната гордост до висини.Следователно ненужен и дори опасен за младите и тяхното либерално глобалистично възпитание.

  3. Българската история е нещо свещенно! Та, ние се осъзнаваме, като личности с българско съзнание, дух и корен, с патриотическа принадлежност, именно и посредством историята; наред със семейната среда на възпитание и обществото. В този смисъл, допускането на такъв фалшив „учебник“, въобще да се отпечата, а пък да не говорим, че влиза в образователната система, говори най-малкото за липсата държавност – нейна е отговорността да контролира недопускането на подобни „учебници“, които са лъжливи, с манипулативна цел, за сметка на обективната историческа наука! Освен всичко, тези „учебници“ обиждат българското национално достойнство, в собствената ни страна, чрез представянето измамна „история“. Иначе, БРАВО на г-н Костадинов, той е ПАТРИОТ! Обаче, не е въпросът в неговата навременна и правилна реакция, за да реагира обществото и учените – въпросът е, къде е била държавата и институциите, и защо са позволили отпечатването на фалшивия „учебник“?!

  4. Нужен е нов учебник по история базиран на великата книга „Краткосмешна история на България“. В тази книа има много важни факти от българската история неспоменати досега в официални издания.

  5. протести в САЩ е имало, безспорно, и румънци са участвали, но не на Шипка. А въпросният да си скъса дипломата, няма да сгреши, защото и не го са го учили в университета, че България е основана в 681 г. В университета се учат не по- малки глупости и небивалици.от там глупостта идва и по- надолу в образованието. работата на историците е да пишат книги с истината и да ги разпространяват, а не да си късат дипломите….

  6. Това е Историческа МЕРЗОСТ, чиято ЦЕЛ е да УНИЩОЖИ всяка ИСТИНА за създаването на Българската Държава, границите и заселищата й; управниците й; възхода и падението й…, като по този начин ПОКАЖЕ „лицето“ на една ДРУГА България, която и самия Господ НЕ ПОЗНАВА!

  7. Естествено че няма как да бъде реално, който държи парите държи и историята и нашите деца ще учат тази бълвоч, после техните деца, другата бълвоч, и така само помия девет поколения…

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s