Знаете ли какво подкрепяте, когато приемате предизвикателството АЛС – Ледена кофа /ALS Ice Bucket Challenge/?

За броени седмици предизвикателството „Ледена кофа” – за събиране на средства за ALS Асоциацията помете социалните мрежи и общественото пространство. Знаете ли обаче какво подпомагате със дарените средства?

 imagesDPDQDHPN

ALS е акроним за Амиотрофична латерална склероза, известна като „болест на Лу Гериг.“ Първо накратко – какво представлява амиотрофичната латерална склероза /ALS/, или болестта на Лу Гериг? – Неврологично заболяване, при което се наблюдава прогресивна дегенерация на моторните неврони /нервни клетки в главният и гръбначният мозък/ в следствие – парализа и смърт на заболелия индивид. Според някой учени има връзка между наличието на глутамат или следи от пестициди в кръвта и ALS. Според други терапията със стволови клетки помага, но истината е, че до сега не е открит начин да се спре дегенерацията на невроните, ако е започнала веднъж. Повече за ALS може да прочетете тук: http://profit.bg/news/Kolko-pari-subraha-ot-ALS-ot-predizvikatelstvoto-s-ledenata-voda/nid-127478.html и тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0

Според създателите на предизвикателството изхода от болестта винаги е фатален, и за нея не е открито лекарство. Затова призовават хората, да дадат своя принос към Асоциацията ALS за финансиране на научните изследвания – за да се намери лек срещу болестта. За периода от 29 юли до 22 август Асоциацията е събрала 53,3 милиона долара от дарения, след като стартира кампанията. За съжаление създателя на самото предизвикателството беше сполетян от нелеп инцидент – http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4255922 , и не можа да се порадва на приживе на „успеха” на кампанията.

Ето как самата Асоциация ALS за борба с опасната болест описва своята „мисия“: Основана през 1985 г., Асоциацията ALS е единствената национална организация с нестопанска цел, за борба с болестта на Лу Гериг на всеки фронт. От водещи в световен мащаб научни изследвания, предоставяне на помощ за хора с ALS чрез национална мрежа, координиране мултидисциплинарна грижа чрез сертифицирани центрове за клинични грижи, и за насърчаване на държавните партньорства, Асоциацията дава надежда и подобрява качеството на живот на заболелите от ALS, като същевременно търси нови методи за лечение и превенция на болестта. Асоциацията ALS има водеща роля в научните изследвания, грижи, общественото образование и обществения ред – като дава помощ и надежда на тези, който се срещат с болестта от първо лице. Асоциацията предоставя комплексни услуги на пациентите, както и подкрепа на ALS общността. Източник: http://www.alsa.org/

Къде обаче, ще отидат парите от дарения и ще допринесат ли наистина за лечението на ALS? Това наистина е интересен въпрос. Може би ще се изненадате, че от самата ALS Асоциация твърдият, че само 27% от средствата отиват за изследвания.

ALS-Association-fye2014

Източник: http://www.alsa.org/about-us/financial-information.html

Намерихме и данъчни декларации от 2013 година, за да погледнем по-отблизо как Асоциацията изразходва средствата си. Тук са заплатите на ръководството на групата:

 • Jane H. Gilbert – President and CEO – $339,475.00
 • Daniel M. Reznikov – Chief Financial Officer – $201,260.00
 • Steve Gibson – Chief Public Policy Officer – $182,862.00
 • Kimberly Maginnis – Chief of Care Services Officer – $160,646.00
 • Lance Slaughter – Chief Chapter Relations and Development Officer – $152,692.00
 • Michelle Keegan – Chief Development Officer – $178,744.00
 • John Applegate – Association Finance Officer – $118.726.00
 • David Moses – Director of Planned Giving – $112,509.00
 • Carrie Munk – Chief Communications and Marketing Officer – $142,875.00
 • Patrick Wildman – Director of Public Policy – $112,358.00
 • Kathi Kromer – Director of State Advocacy – $110,661.00

Общо за административни разходи, както се вижда в графиката по-горе, са били отделени малко под $ 2 000, 000. За графа „Други възнаграждения и заплати“  са били $ 3,6 милиона. Още половин милион долара са отишли за „пенсионни планове“ и „социалните придобивки на служителите.“ Разходи за труд на „не наети на щат служители” т.е за хонорари, са били изразходвани около $ 4,000,000.  Графа „пътни разноски“ надхвърля $ 1.3 милиона. Така общите разходи за труд на Асоциацията през 2013 година са били около 12,5 милиона долара, т.е. половината от получените приходи в размер на 24 милиона долара – за 2013 година. Над 50% от това, което получава Асоциацията ALS отива за заплати и пътни разноски на служителите, които работят за сдружението, въз основа на тези данъчни декларации. Къде отиват останалата част от приходите? Почти 1 милиона щатски долара са били похарчени за „лобиране“ (Schedule C Част II 2а). Ето какво пише за техните „усилия” за лобиране: „ Целта на нашето застъпничество на програмата, е да се изостри чувствителността на законодателите, и да получи тяхната симпатия. Да събуди съчувствие към тежкото положение на жертвите на АЛС, пациентите и техните семейства, както и да повлияе на законодателството по отношение на усвояването на федерални фондове за ALS изследвания и разходите за използването от пациенти, на лекарства „сираци“ /за тези от вас който не знаят, какво представляват лекарствата сираци http://ec.europa.eu/health/rare_diseases/orphan_drugs/index_bg.htm /. Най-голямата сума от останалите средства е отишла за: „Грантове и друга помощ на правителства и организации в Съединените щати“ (част IX линия 1) – $ 6,200,000. Тази сума е детайлизирана по Схема 1. Почти всички от получателите на парите са медицински училища, със силни връзки във фармацевтичната индустрия. Асоциацията ALS е започнала дейност през 1985 г., и до момента все още не са инвестирали в нови лекарства за ALS. Един от последните неуспехи е лекарството Dexpramipexole Biogen, за което обаче спряха изследвания в началото на 2013 г. Въпросното лекарство е в научни изследвания повече от 10 години, при прогнозни разходи от между 75 милиона и 100 милиона щатски долара! Разработките за Dexpramipexole Biogen са изоставени в последният етап, поради слаби резултати. Източник http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887324374004578219440148805874

Ако вие сте „За-живота” и приемете предизвикателството за ALS, вие подкрепяте и научните изследвания със стволови клетки от умишлено абортирани ембриони. Основна работата на Асоциацията ALS в раздел „Научни изследвания“ е разработването на нови фармацевтични лекарства. Това включва и изследванията на стволови клетки. Тук може да видите и подробности за едно от възложените изследвания http://www.alsconsortium.org/trial.php?id=12 . От текста става ясно, че наистина натрупването на глутамат в мозъка и гръбначният стълб е една от основните причини за заболяването. Пише също така, че използваните стволови клетки за лечение са от 8 седмичен човешки ембрион /бременост на два месеца/, взети със съгласието на майката.

Има ли алтернативи за лечение на ALS? Да! Но за тях няма да ви каже нищо благотворителната организация с нестопанска цел, в подкрепа на фармацевтичната индустрия. Това е историята на Кларънс, и нейният опит в използването на кокосово масло, за предотвратяване на прарализирането на мускулите: http://healthimpactnews.com/2012/coconut-oil-reverses-amyotrophic-lateral-sclerosis-als/  Кокосово масло може да се използва в строго кетогенна диета, която е доказано успешна при лечение на болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, диабет, и рак и други. /За тези който не знаят какво е кетогенна диета http://ketogenicdiet.hit.bg/ketogenic_diet.html/  Принципите на кетогенната диета са напълно различни от философията на фармацефтичните компании. Според тях  ALS е „генетично заболяване.“ Повечето от настоящите изследвания за борба с болестта с кетогенна диета, започват с предположението, че причините за съвременните „нови” заболявания са предимно метаболитни, а не генетични. И са причинени от неща като – лошо хранене, вредни въздействия, токсини в храната ни и околната среда, и т.н.

В момента виждаме успехи при практикуване на нелекарствените методи, при страдащите от ALS. Още един пример може да видите тук: http://healthimpactnews.com/2014/deanna-protocol-offers-nutritional-program-to-slow-or-stop-als/ Този хранителен режим е имал голям успех сред много потребители, но за него няма да намерите никаква информация  в научноизследователската дейност на ALS Асоциацията, за съжаление. Над 500 публикувани проучвания върху природните методи за лечение на ALS, може да видите тук: http://www.greenmedinfo.com/disease/amyotrophic-lateral-sclerosis  Тези наблюдения, са отхвърляни и незачитани умишлено от благотворителните организации, който подкрепят фармацевтичната индустрия.

Благотворителността и забавни дейности като „Заливане с ледена кофа”, може би ни дават чувство за принос към нещо добро и полезно, но „благотворителността” и човешкото съчувствие често е било използвано. Проучването на дейността на ALS Асоциацията и на данъчните декларации на нейните ръководители е един добър начин да разберем – къде всъщност се харчат парите Ви.

източник http://healthimpactnews.com/2014/als-ice-bucket-challenge-do-you-know-what-you-are-supporting/

Snimka Pamelahttps://www.facebook.com/pamelaanderson/photos/a.10150608594982072.410767.64704837071/10152629905767072/?type=1&theater

Памела Андерсън отказа да участва във „леденото предизвикателство”. Тя обвинява и Асоциацията ALS заради финансирането на опитите с животни, които се провеждат в търсене на лекарство против ALS. Според нея методите са жестоки и безплодни. Има ли право г-жа Андерсън за това свое мнение? Отговорът е ДА. В статия от Хъмфингтън поуст http://www.huffingtonpost.com/aysha-akhtar/does-pamela-anderson-have_b_5704971.html Айша Акхтар – невролог, специалист по обществено здраве, разказва как точно се провеждат опитите с животни за ALS:

– Значителна част от парите за иследвания се използват за създаване на така наречените животни „модели” на ALS. Проблемът тук обаче е, че ALS е уникално човешко заболяване. Изследователите изкуствено създават животни, които показват някои симптоми, които приличат на ALS. Но, животните „модели“ само имитират заболяването. Учените докарват по ужасни начини някакви симптоми у животните, който само приличат на симптомите на ALS у човека. Но причините за симптомите при човека и при опитните животни се различават. По този начин тези животински модели, са изключително лоши заместители за изучаване на уникални човешки болести. Така например, в продължение на десетилетия, изследователите посветиха вниманието си към генно инженерство – беше създадена SOD1 – мишка „модел“ за изучаване на ALS. Чак през последните години обаче беше открит един недостатък на тези мишки – тяхното заболяването не е било в съответствие с най-често срещаната форма на ALS у хората. След четиридесетсет години от използването на този стандартен ALS модел – мишка SOD1, – всички лекарства, които били ефективни при тези животни са показали слаби резултати при хора. С две думи – експериментите с животни не са успели отново.

n-ANIMAL-TESTING-large570

След като признават проблемите с мишката-модел SOD1, както и малкото й значение за борбата с ALS, изследователите създават друг модел: – мишката TDP43. Ново проучване обаче показва как и тези TDP43 мишки се различават от основните симптоми при човешката болест. Например, при пациенти с ALS, възниква прогресивна парализа след определено време. Но при мишките TDP43, прогресивна парализа не се наблюдава. Тези мишки обикновено почиват от чревни обструкции, докато при хората с АЛС, леталният край настъпва от загуба на мускулна маса и невъзможност за дишане. От създадените до тук „животински” модели става ясно, че е невъзможно да се намери лекарство за ALS по този начин. Така че, сега какво следва? Създаване на нов модел? Опити с маймуни? Ясно е, че това не работи. За това обаче десетилетия наред, отиват милиони долари. Само и само да се експериментира – независимо, че няма резултат. Колко дълго можем да продължаваме, да правим повече от същото? Има една стара поговорка: „Когато не можеш вече да излезеш от дупката – спри да копаеш надолу”. В действителност, най-голямият ми страх е, че може би е намерен лек отдавна, но той е бил забравен и изоставен бил изоставен, заради опитите с животни.

Може да намерите доктор Акхтар във Фесбук и Туйтър – DrAyshaAkhtar

https://www.facebook.com/DrAyshaAkhtar?fref=ts

 

Редакционна бележка:

Предизвикваме ви да участвате в инициативата „лайняна кофа“.

Lainiana kofa

Всяка година умират от глад 3,1 млн дечица. 1 на всеки 6 деца в света са с поднормено тегло, някъде около 100 млн от тях са под 5 годинки. 66 млн деца ходят на училище гладни. 827 млн човека по света нямат достатъчно за да се прехранват, около 500 млн от тези хора са концентрирани в Азия (най-засегнатия континент от варварщините на елита – войни на САЩ, тероризъм на САЩ и др.). 1,2 милиарда души живеят в екстремни условия на бедност, по целия свят. Докато написахме това, са умрели от глад няколко хиляди души, а до края на деня ще са около 20 000, до края на годината ще умрат още 5 млн. И знаете ли кое е най-отвратителното от всичко? Че тези статистики винаги са лъжливи – много повече са засегнатите.

Нека обясним сега, защо не подкрепяме нашумялата благотворителна инициатива/предизвикателство „ледена кофа“, която на пръв поглед изглежда нещо много хуманно. Но пък също, не се ли водят войни избиващи милиони човешки същества с цел „прокарване на демокрация и свободата“? Докато се поливат глупаците със студена вода, същата тази частна американска фондация/компания, която получава парите, миналата година е имала близо $20 млн приходи. „ALSA foundation“ вече е събрала над $50 млн. Те също така използват и лобират за използването на ембрионална тъкан, която получават от прекъсването на цикъла на живота – от стволови клетки от развиващи се ембриони. Всяко лечение, което твърди, че за да спаси човешки живот се базира на унищожаването на човешки живот в неговото ембрионално състояние, е логично и морално противоречиво. Не, че не ни интересуват и не искаме да има изследвания за откриване на нов лек за болните от алцхаймер, както и от други болести, но пък сме твърдо против да се използва унищожаването на човешки живот с цел търсенето на нови лекарства, като за целта се облагодетелства американска частна компания и тлъсто заплатеният им персонал. Памела Андерсън написа във своят Facebook профил, че не подкрепя тази инициатива също, защото се инжектират химикали в мозъците и гърбовете на маймуни, които след това са умъртвявани и разчленявани.

Не се оставяйте да ви мамят и лъжат с пари, които се трупат от американски компании, които използват този капитал за да си водят експериментите.

Ето – той прие предизвикателството – дали и директорите на някоя Асоциация или Фондация, ще покажат тая смелост? Защото разбрахме – и „Ледената кофа смърди”!  https://www.youtube.com/watch?v=tYI6auKBMvU

Advertisements

2 thoughts on “Знаете ли какво подкрепяте, когато приемате предизвикателството АЛС – Ледена кофа /ALS Ice Bucket Challenge/?

 1. Това предизвикателство беше стигнало своя пик и когато американският президент също участваше, макар и само давайки средствата, с която беше започнало всичко.Лично аз не знам дали бих приела да си изсипя ледена кофа вода върху главата и тук виждам защо.Определено не е добре на главата и може да причини доста неприятни заболявания дори и настинка.Надявам, се че интернет пространствата ще се използват за по полезни неща.

 2. Скоро ALS ще бъде превърната в биологично оръжие, посредством генно инженерство на вируса на Ебола. Епидемията е описана от Джек Лондон в повестта “ Алената чума “ от 1912 г. Описана е болест, която парализира човека като започва от крайниците и за 20 минути настъпва смърт от парализа на сърцето, същевременно лицето става огненочервено. Предава се по въздушно-капков път. Споменава се, че епидемията започва през 2013 г. и унищожава почти цялото човечеството. От Лос Анджелис оцеляват само 40 човека.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s