Руски изтребител подгони американски шпионски самолет, той се натресе в Швеция

На 18 юли американски шпионски самолет влетя на повече от 200 километра в шведското въздушно пространство, бягайки от руски изтребител. Министерството на отбраната на Швеция се опита да скрие информацията, но все пак тя попадна в медиите. Авиационното произшествие заплашва с дипломатически скандал.
За инцидента стана известно 2 седмици по-късно, на 30 юли. Големият шведски вестник „Свенска дагбладет“ по свои пътища се добра до секретен документ на военното ведомство.

SHPIONSKI-SAMOLET

На 18 юли в 17.00 ч. американски шпионски самолет Boeing RC-135 на 2 пъти наруши въздушното пространство на Швеция. Преди това той се намираше над Балтийско море в продължение на час и половина. Когато насреща му излетя руски изтребител от Калининград, шпионинът опита да се скрие в Швеция, без да има предварително разрешение за това.

Шведските експерти останаха удивени от действията на американския шпионин. Стефан Персон-Тюрлинг, ръководител на Катедрата по въздушни операции на Шведската военна академия, каза следното:
– Това, което следва да се отбележи, е, че самолетът рязко е завил към Швеция и се е опитал да прелети над страната без разрешение. При такива разузнавателни операции самолетът обикновено следва строго определен маршрут през международното въздушно пространство. Щом Русия е изпратила изтребител, това вероятно е било необходимо, за да се идентифицира самолетът. В такъв случай може да се завие и да се направи опит да се избяга от изтребителя – но да се навлезе в чуждо въздушно пространство, е странно и предосъдително.

Независимо, че шведските ВВС бяха вдигнати по тревога, за да прехванат самолета, инцидентът имаше дипломатически последици. Заслужава отбелязване фактът, че представител на американското посолство се яви в Министерството на външните работи на Швеция ЧАК 12 ДНИ, след като американският самолет наруши шведското въздушно пространство.

Шведските парламентаристи бяха шокирани от обстоятелството, че военен самолет на чужда държава е летял без разрешение 14 минути над територията на страната.
Председателят на шведския парламентарен Комитет по отбрана – Петер Хултквист, заяви, че смята това за въпрос на принцип, а нарушението – недопустимо.
Според представителя на шведската Лява партия Турбьорн Бьорланд, подобен полет на шипонски самолет на САЩ означава, че страната е „под чехъла на НАТО“. Той твърди, че Швеция реагира рязко на руската активност в Балтийско море, а на действията на американците гледа през пръсти:

За мен това е лицемерие и двоен стандарт – ако руски самолет се мерне над Балтийско море, пищят с всичка сила, но си мълчат, когато американски самолет прелита над собствената ни територия. Това означава, че шведската политика на неутралитет и неприсъединяване към военни съюзи е илюзия.

Неговото мнение се споделя от Петер Родберг, член на Комитета по отбраната към шведския парламент:

Отбелязвам разлика в риториката. Представям си какви заглавия щеше да има, ако ставаше дума за руски самолет.

С него е съгласен Алан Видман от Народната партия:

Няма значение кому принадлежи самолетът: на Русия или САЩ. Главното е, че беше нарушено шведското въздушно пространство.

Превод: Л. Чолаков
Източник

Advertisements

One thought on “Руски изтребител подгони американски шпионски самолет, той се натресе в Швеция

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s