Руски изтребител подгони американски шпионски самолет, той се натресе в Швеция

На 18 юли американски шпионски самолет влетя на повече от 200 километра в шведското въздушно пространство, бягайки от руски изтребител. Министерството на отбраната на Швеция се опита да скрие информацията, но все пак тя попадна в медиите. Авиационното произшествие заплашва с дипломатически скандал.
За инцидента стана известно 2 седмици по-късно, на 30 юли. Големият шведски вестник „Свенска дагбладет“ по свои пътища се добра до секретен документ на военното ведомство.

SHPIONSKI-SAMOLET

На 18 юли в 17.00 ч. американски шпионски самолет Boeing RC-135 на 2 пъти наруши въздушното пространство на Швеция. Преди това той се намираше над Балтийско море в продължение на час и половина. Когато насреща му излетя руски изтребител от Калининград, шпионинът опита да се скрие в Швеция, без да има предварително разрешение за това.

Шведските експерти останаха удивени от действията на американския шпионин. Стефан Персон-Тюрлинг, ръководител на Катедрата по въздушни операции на Шведската военна академия, каза следното:
– Това, което следва да се отбележи, е, че самолетът рязко е завил към Швеция и се е опитал да прелети над страната без разрешение. При такива разузнавателни операции самолетът обикновено следва строго определен маршрут през международното въздушно пространство. Щом Русия е изпратила изтребител, това вероятно е било необходимо, за да се идентифицира самолетът. В такъв случай може да се завие и да се направи опит да се избяга от изтребителя – но да се навлезе в чуждо въздушно пространство, е странно и предосъдително.

Независимо, че шведските ВВС бяха вдигнати по тревога, за да прехванат самолета, инцидентът имаше дипломатически последици. Заслужава отбелязване фактът, че представител на американското посолство се яви в Министерството на външните работи на Швеция ЧАК 12 ДНИ, след като американският самолет наруши шведското въздушно пространство.

Шведските парламентаристи бяха шокирани от обстоятелството, че военен самолет на чужда държава е летял без разрешение 14 минути над територията на страната.
Председателят на шведския парламентарен Комитет по отбрана – Петер Хултквист, заяви, че смята това за въпрос на принцип, а нарушението – недопустимо.
Според представителя на шведската Лява партия Турбьорн Бьорланд, подобен полет на шипонски самолет на САЩ означава, че страната е „под чехъла на НАТО“. Той твърди, че Швеция реагира рязко на руската активност в Балтийско море, а на действията на американците гледа през пръсти:

За мен това е лицемерие и двоен стандарт – ако руски самолет се мерне над Балтийско море, пищят с всичка сила, но си мълчат, когато американски самолет прелита над собствената ни територия. Това означава, че шведската политика на неутралитет и неприсъединяване към военни съюзи е илюзия.

Неговото мнение се споделя от Петер Родберг, член на Комитета по отбраната към шведския парламент:

Отбелязвам разлика в риториката. Представям си какви заглавия щеше да има, ако ставаше дума за руски самолет.

С него е съгласен Алан Видман от Народната партия:

Няма значение кому принадлежи самолетът: на Русия или САЩ. Главното е, че беше нарушено шведското въздушно пространство.

Превод: Л. Чолаков
Източник

Advertisements

One thought on “Руски изтребител подгони американски шпионски самолет, той се натресе в Швеция

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.