Шокиращи снимки от първите кладенци за шистов газ в Украйна. Началото на екологична катастрофа в Донбас

След тези снимки става ясно, как ще се добива на шистов газ в Украйна. По американски опит и стандарт.

Снимките и текста са публикувани във форумът kroha.dn.ua. Потребител от него, под името ALUSIK е посетил село Желанное в Донецка област. Снимките са от 23. 03 2013 година. Сега може би пейзажът е променен. По заснетите места се правят проучвания и се строят обекти за добив на шистов газ.

След посещението на Желанное, животът се обърна с главата надолу …

Snimka 1Така тъжно ни посреща Желанное

Прочетете още – Ръководител на сдружението в Луганск „Свобода“ е бил арестуван заради борбата му срещу шистовия газ censor.net.ua

Snimka 2

Snimka 3На входа видяхме една дупка. Според местните, там се оказало че има много малко газ, и сондажът не бил подходящ за работа. Навсякъде наоколо обаче, всичко е изровено и преровено, огромни планини от горния почвен слой стоят в раьона. Въпреки, че там не е открит газ, още стоят замърсяванията и следите от протекторите по гумите на камионите.

Snimka 4Сондажът.

Snimka 5Споразумението за шистов газ беше подписано през януари, и както може да се види на снимката, датата на създаване е есента. Работата по сондирането е приключила ….. Не веднъж е обяснявано – да бъдем сигурни – отработените води ще бъдат събирани и изолирани в бетонни ями със дебела замазка. Какво е това на снимката тогава? И втори въпрос – ако съставът на водите за хидравличен удар не е отровен шампоан, тогава защо тогава е необходимо да се държи изолиран в бетон?

Snimka 6На снимката – резервоар за отпадъчни води, която се връща от сондажът, след като се извърши хидравличния разрив. Както се вижда – не е обезопасен добре и те неминуемо попадат в подпочвените води, както и сместа от отровни химични съединения. Тези кладенци не са един или дузина – те ще пробият хиляди.

Snimka 7

Snimka 9 До сондажа течност с неопределен цвят и мирис …

Snimka 10Съдържанието на тези цистерни е неизвестно – няма никакви маркировки …. Това място се намира на 5 км от първите къщи на селото. От думите на жителите по време на работата е имало силно чукане, усещали са се и физически вибрации, имало е и постоянен шум.Работата се е  извършвала денонощно, хората не са могли да спят и излизали по улиците! Постоянно бучене и шум се е чувало навсякъде, всички даже и животните не са могли да спят! В селото спадна нивото на водата в кладенците! Всички работници на сондажа са били доведени на работа, дори готвачът не е бил местен. На този проект от селото са взети на работа само пазач, медицинска сестра и кухненски работник/не готвач/. Това са работните места открити придобива на шистов газ в района. Водата не става за пиене, работни места имат само чужденците и техните служители. През това време упорито се обяснява как „ще има работни места и водата е абсолютно безопасна – почти като шампоан”!  На тази снимка работата е била преустановена. Обещано е да се възобнови през април. Отново всичко е на полето – по средата на житна нива. Самата тръба е направо в земята – без никакви предпазни съоръжения.

Snimka 11Огромен изкопан ров.

Snimka 12Той води към още по-голяма яма.

Snimka 13Навсякъде заради изкопите, чернозема е покрит с глина. Ще расте ли вече пшеница тук? И най-важното, къде?????

Snimka 14

Snimka 15Всичко е оставено на случайността – издълбани ровове, мръсотия и шлака. Скъсани и изхвърлени специални покрития и индустриални боклуци. Изровени пътища …

Snimka 16Добив на шистов газ в САЩ…

Жителите на Донбас протестираха упорито миналата пролет, против добива на шистов газ в района. Бившият вече президент Янукович даде на Шел и Шеврон концесия за добив на шитов газ в Донецк. Сега украйнската хунта избива мирните жители в района – за протестите може да прочетете тук censor.net.ua

Между временно от партията на газовата кралица Юлия Тимошенко – Батковщина уверяват, че шистовият газ ще се добива без никакъв риск за околната среда материал тук censor.net.ua

Какво се добива шистов газ в Украйна: https://www.youtube.com/watch?v=vY7eS6GzPRg

До колко е безопасен добива на шистов газ в Украйна: https://www.youtube.com/watch?v=QJpnfzrKfwE

Източник: censor.net.ua

Advertisements

6 thoughts on “Шокиращи снимки от първите кладенци за шистов газ в Украйна. Началото на екологична катастрофа в Донбас

  1. Тези снимки не са на сондажи за шистов газ, ами са на конвенционален метанов, такива каквито има дори в България. И да – стандартният сондаж за газ изглежда така, но с него явно нямате проблем, а?

  2. Когато за първи път чух че искат и у нас да добиват този тип газ, доста се изненадах понеже не бях гледала подобни снимки и различни филми, където се вижда, че около това място умира всичко.Няма никаква растителност, а това е достатъчно показателно, че не бива да си играем с природата от която сме напълно зависими.Благодаря ви за тези снимки.Все пак живеем в 21 век дано да открият друг начин за добиване на гориво.

  3. Тези снимки са наистина шокиращи и не знам какво друго можем да кажем.Как е възможно ние саите да си причиняваме това, правейки, съсипвайки природата ние самите малко по малко се убиваме.Интересно ми е на тези места ще имали отново трева и зеленина независимо каква е.Лично аз съм против този газ и каквото й да е било щом вреди на околната ни среда.Надявам се че това ще се промени.

  4. Така ще бъде във всички колониални на С А Щ държави,включително и България. Спете спокойно деца!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.