Шокиращи снимки от първите кладенци за шистов газ в Украйна. Началото на екологична катастрофа в Донбас

След тези снимки става ясно, как ще се добива на шистов газ в Украйна. По американски опит и стандарт.

Снимките и текста са публикувани във форумът kroha.dn.ua. Потребител от него, под името ALUSIK е посетил село Желанное в Донецка област. Снимките са от 23. 03 2013 година. Сега може би пейзажът е променен. По заснетите места се правят проучвания и се строят обекти за добив на шистов газ.

След посещението на Желанное, животът се обърна с главата надолу …

Snimka 1Така тъжно ни посреща Желанное

Прочетете още – Ръководител на сдружението в Луганск „Свобода“ е бил арестуван заради борбата му срещу шистовия газ censor.net.ua

Snimka 2

Snimka 3На входа видяхме една дупка. Според местните, там се оказало че има много малко газ, и сондажът не бил подходящ за работа. Навсякъде наоколо обаче, всичко е изровено и преровено, огромни планини от горния почвен слой стоят в раьона. Въпреки, че там не е открит газ, още стоят замърсяванията и следите от протекторите по гумите на камионите.

Snimka 4Сондажът.

Snimka 5Споразумението за шистов газ беше подписано през януари, и както може да се види на снимката, датата на създаване е есента. Работата по сондирането е приключила ….. Не веднъж е обяснявано – да бъдем сигурни – отработените води ще бъдат събирани и изолирани в бетонни ями със дебела замазка. Какво е това на снимката тогава? И втори въпрос – ако съставът на водите за хидравличен удар не е отровен шампоан, тогава защо тогава е необходимо да се държи изолиран в бетон?

Snimka 6На снимката – резервоар за отпадъчни води, която се връща от сондажът, след като се извърши хидравличния разрив. Както се вижда – не е обезопасен добре и те неминуемо попадат в подпочвените води, както и сместа от отровни химични съединения. Тези кладенци не са един или дузина – те ще пробият хиляди.

Snimka 7

Snimka 9 До сондажа течност с неопределен цвят и мирис …

Snimka 10Съдържанието на тези цистерни е неизвестно – няма никакви маркировки …. Това място се намира на 5 км от първите къщи на селото. От думите на жителите по време на работата е имало силно чукане, усещали са се и физически вибрации, имало е и постоянен шум.Работата се е  извършвала денонощно, хората не са могли да спят и излизали по улиците! Постоянно бучене и шум се е чувало навсякъде, всички даже и животните не са могли да спят! В селото спадна нивото на водата в кладенците! Всички работници на сондажа са били доведени на работа, дори готвачът не е бил местен. На този проект от селото са взети на работа само пазач, медицинска сестра и кухненски работник/не готвач/. Това са работните места открити придобива на шистов газ в района. Водата не става за пиене, работни места имат само чужденците и техните служители. През това време упорито се обяснява как „ще има работни места и водата е абсолютно безопасна – почти като шампоан”!  На тази снимка работата е била преустановена. Обещано е да се възобнови през април. Отново всичко е на полето – по средата на житна нива. Самата тръба е направо в земята – без никакви предпазни съоръжения.

Snimka 11Огромен изкопан ров.

Snimka 12Той води към още по-голяма яма.

Snimka 13Навсякъде заради изкопите, чернозема е покрит с глина. Ще расте ли вече пшеница тук? И най-важното, къде?????

Snimka 14

Snimka 15Всичко е оставено на случайността – издълбани ровове, мръсотия и шлака. Скъсани и изхвърлени специални покрития и индустриални боклуци. Изровени пътища …

Snimka 16Добив на шистов газ в САЩ…

Жителите на Донбас протестираха упорито миналата пролет, против добива на шистов газ в района. Бившият вече президент Янукович даде на Шел и Шеврон концесия за добив на шитов газ в Донецк. Сега украйнската хунта избива мирните жители в района – за протестите може да прочетете тук censor.net.ua

Между временно от партията на газовата кралица Юлия Тимошенко – Батковщина уверяват, че шистовият газ ще се добива без никакъв риск за околната среда материал тук censor.net.ua

Какво се добива шистов газ в Украйна: https://www.youtube.com/watch?v=vY7eS6GzPRg

До колко е безопасен добива на шистов газ в Украйна: https://www.youtube.com/watch?v=QJpnfzrKfwE

Източник: censor.net.ua

Advertisements

6 thoughts on “Шокиращи снимки от първите кладенци за шистов газ в Украйна. Началото на екологична катастрофа в Донбас

  1. Тези снимки не са на сондажи за шистов газ, ами са на конвенционален метанов, такива каквито има дори в България. И да – стандартният сондаж за газ изглежда така, но с него явно нямате проблем, а?

  2. Когато за първи път чух че искат и у нас да добиват този тип газ, доста се изненадах понеже не бях гледала подобни снимки и различни филми, където се вижда, че около това място умира всичко.Няма никаква растителност, а това е достатъчно показателно, че не бива да си играем с природата от която сме напълно зависими.Благодаря ви за тези снимки.Все пак живеем в 21 век дано да открият друг начин за добиване на гориво.

  3. Тези снимки са наистина шокиращи и не знам какво друго можем да кажем.Как е възможно ние саите да си причиняваме това, правейки, съсипвайки природата ние самите малко по малко се убиваме.Интересно ми е на тези места ще имали отново трева и зеленина независимо каква е.Лично аз съм против този газ и каквото й да е било щом вреди на околната ни среда.Надявам се че това ще се промени.

  4. Така ще бъде във всички колониални на С А Щ държави,включително и България. Спете спокойно деца!

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s