ДЕРАЙЛИРАЙТЕ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ

„Дерайлирайте приватизациите!“ е 22-минутен гръцки документален филм от автора на „Фашизъм ООД“, „Катастройка“ и „Дългокрация“. Темата е: гръцките железници и опитите за тяхната приватизация.

Допреди няколко години в България изразяването на мнение срещу приватизациите звучеше остаряло, не в крак с времето, крайно еретично, „комунистическо“.
След 24 години капитализъм много табута и стереотипи се ревизират, поне от мислещите хора. Стана ясно, че приватизацията на държавните предприятия, след нарочното им съсипване, има една единствена цел – прехвърлянето на създадените от мнозинството богатства в ръцете на определени частници. Някои това го обясняват елементарно с теории за конспирация против тази или онази нация или държава. Но става ясно, че географската ширина и националната принадлежност нямат никакво значение. Въпросът е едни да стават все по-богати, а от това следва други да стават все по-бедни, без значение колко хора ще страдат и какво става с природата.
Схемата е една и съща. Съкращения, компрометиране, фалиране, разделяне на „добра“ и „лоша“ част.
Така в България, така в Гърция, така и в Англия…
Това твърдение се доказва и в гръцкия документален филм „ДЕРАЙЛИРАЙТЕ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ“ на Федерацията на гръцките железничари, направен от режисьора на „Катастройка“ – Арис Хадзистефану, в който се проследява съсипването и компрометирането на гръцките железници с цел приватизиране.
Филмът е излъчен в предаването Блогът на Мавракис по Телевизия Стара Загора, с български субтитри (превод и субтитри: Г. Мавракис – BTS & DS Translations), след което се коментират скандалните методи, които се използват за разграбването на народното богатство, в частност БДЖ и как те са сходни навсякъде. ТУК можете да видите цялото предаване с участието на:
• Веселин Кирев – ГИ за обществен и релсов транспорт, и
• Борис Боев – Участник в различни протести срещу приватизацията на БДЖ

Advertisements

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s