ДЕРАЙЛИРАЙТЕ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ

„Дерайлирайте приватизациите!“ е 22-минутен гръцки документален филм от автора на „Фашизъм ООД“, „Катастройка“ и „Дългокрация“. Темата е: гръцките железници и опитите за тяхната приватизация.

Допреди няколко години в България изразяването на мнение срещу приватизациите звучеше остаряло, не в крак с времето, крайно еретично, „комунистическо“.
След 24 години капитализъм много табута и стереотипи се ревизират, поне от мислещите хора. Стана ясно, че приватизацията на държавните предприятия, след нарочното им съсипване, има една единствена цел – прехвърлянето на създадените от мнозинството богатства в ръцете на определени частници. Някои това го обясняват елементарно с теории за конспирация против тази или онази нация или държава. Но става ясно, че географската ширина и националната принадлежност нямат никакво значение. Въпросът е едни да стават все по-богати, а от това следва други да стават все по-бедни, без значение колко хора ще страдат и какво става с природата.
Схемата е една и съща. Съкращения, компрометиране, фалиране, разделяне на „добра“ и „лоша“ част.
Така в България, така в Гърция, така и в Англия…
Това твърдение се доказва и в гръцкия документален филм „ДЕРАЙЛИРАЙТЕ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ“ на Федерацията на гръцките железничари, направен от режисьора на „Катастройка“ – Арис Хадзистефану, в който се проследява съсипването и компрометирането на гръцките железници с цел приватизиране.
Филмът е излъчен в предаването Блогът на Мавракис по Телевизия Стара Загора, с български субтитри (превод и субтитри: Г. Мавракис – BTS & DS Translations), след което се коментират скандалните методи, които се използват за разграбването на народното богатство, в частност БДЖ и как те са сходни навсякъде. ТУК можете да видите цялото предаване с участието на:
• Веселин Кирев – ГИ за обществен и релсов транспорт, и
• Борис Боев – Участник в различни протести срещу приватизацията на БДЖ

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.